“ΛΑΚΩΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ”

Έμποροι: «Αρνούμαστε να μείνουμε απλοί θεατές στην τραγωδία που έρχεται»

  • Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου, 2021 - 06:26

Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση βάζουν οι επιχειρηματίες αναφορικά με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, ύστερα και από τα πρόσφατα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την τρέχουσα εβδομάδα και τη διακοπή λειτουργίας των καταστημάτων με click away (παράδοση εκτός). Λίγες ημέρες πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλλήνιας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ), τονίζει πως «σαν κακόγουστο αστείο, σαν κάποιος να μας έκανε πλάκα ακούστηκε η ανακοίνωση για επιβολή αυστηρού lockdown από την κυβέρνηση, αλλά δυστυχώς δεν ήταν. Τα ενισχυμένα περιοριστικά μέτρα ανακοινώθηκαν χωρίς προηγούμενη ενημέρωση, αιφνιδιάζοντας όλους τους επιχειρηματίες των οποίων οι δραστηριότητες είχαν “ανοίξει» για τις γιορτές”.

Ο κ. Γεωργιάδης σε τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε ότι γνώριζε την απόφαση αυτή από την παραμονή της πρωτοχρονιάς. Οι επιχειρηματίες γιατί έπρεπε να ενημερωθούν τελευταία στιγμή; Προφανώς όλα ήταν προσχεδιασμένα, χωρίς το παραμικρό ίχνος ευαισθησίας για όσα περνούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες τους τελευταίους μήνες. Από την μια η κυβέρνηση μας προετοίμαζε για την επόμενη φάση του click away, το click inside και τώρα μας ενημερώνει ότι κλείνει τα πάντα διότι οι πολίτες χαλάρωσαν κατά την διάρκεια των εορτών όταν πήγαν να πάρουν ένα βιβλίο, ένα παιχνίδι για το παιδί τους. Δεν βγάζει κανένα νόημα όλο αυτό».

Οι έμποροι ισχυρίζονται πως «η κυβέρνηση συνεχίζει να μας εμπαίζει και να μην καταλαβαίνει το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε φτάσει. Σαν επιχείρημα γι’ αυτή την απόφαση επικαλέστηκε ότι το συγκεκριμένο μέτρο στοχεύει στο να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Σας ρωτάμε λοιπόν σε ποιο κατάστημα δεν τηρήθηκαν τα προβλεφθέντα υγειονομικά μέτρα και έγινε εστία μετάδοσης του ιού; Σε κανένα, γιατί όλοι μας τηρήσαμε πιστά όσα μας είπατε! Γιατί λοιπόν κλείνετε πάλι τα καταστήματά μας; Πού επηρεάζουν στο ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, από την στιγμή που δεν αποτελούν εστία μετάδοσης.

Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε μια κυβέρνηση που αλλάζει συνέχεια σχέδια και κάθε μέρα προβαίνει σε διαφορετική ανακοίνωση μέτρων σαν να είμαστε πειραματόζωα! Θα έπρεπε να έχει αξιοποιηθεί ο χρόνος και να έχει θωρακίσει το δημόσιο σύστημα υγείας αντ’ αυτού «πανηγυρίζει» ότι τα έχει πάει καλά σε πρωτοφανείς συνθήκες χωρίς να σκέφτεται τις επιπτώσεις για την οικονομία αλλά και την υγεία. Σε λίγο καιρό θα κινδυνεύουμε να πεθάνουμε από πείνα και όχι από τον κορωνοϊό. Η υγεία σαφώς και είναι το ύψιστο αγαθό αλλά και οι επιχειρηματίες που έκλεισαν τα μαγαζιά τους με κρατική εντολή θα πρέπει να λάβουν ουσιαστική στήριξη γιατί αυτό είναι το δίκαιο. Το λιανεμπόριο δεν μπορεί να λειτουργήσει σε καμία περίπτωση σαν διακόπτης που όποτε θέλετε τον ανοίγετε και όποτε θέλετε τον κλείνετε και οδηγείται αυτόματα στον αφανισμό».

Ο πρόεδρος της ΟΕΕΣΠ Γεώργιος Βαγενάς, ύστερα από τις ανακοινώσεις του κ. Πέτσα, συγκάλεσε κατευθείαν έκτακτο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας και ταυτόχρονα ζήτησε σαν επικεφαλής της ΑΔΕΚΕ να συγκληθεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και στην ΕΣΕΕ. Στο διοικητικό συμβούλιο της ΟΕΕΣΠ αποφασίστηκε μεταξύ άλλων και η κλιμάκωση του αγώνα με συναντήσεις φορέων, συλλόγων και βουλευτών καθώς και ο συντονισμός διαφόρων δράσεων των συλλόγων μελών της.

Η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, Νοτιοδυτικής Ελλάδος, Ζακύνθου, Κεφαλλήνιας & Ιθάκης (ΟΕΕΣΠ) ζητεί «άμεσα να σταματήσουν τα πειράματα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να σεβαστούν επιτέλους τον ιδρώτα των επιχειρηματιών και τις προσπάθειές τους να κρατήσουν τα ρολά των καταστημάτων τους ανοιχτά και αυτήν την χρονιά. Απαιτούμε άνοιγμα του λιανεμπορίου με ραντεβού, βάσει των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στις περιοχές που το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό και ταυτόχρονη μείωση του ενοικίου για ένα εξάμηνο».

Καταλήγοντας, οι έμποροι τονίζουν: «Αδιανόητο να απαξιώνετε την δύναμή μας γιατί τόσα χρόνια βάλαμε πλάτη και στηρίξαμε την οικονομία της χώρας! Αδιανόητο να συνεχίζετε να βάζετε πλάτη στους μεγάλους εμπορικούς ομίλους, τις μεγάλες αλυσίδες ενώ γνωρίζετε ότι απορρυθμίζετε την αγορά! Μόνο η αξιοπρέπειά μας μάς έχει απομείνει και δεν θα κάνουμε καμία έκπτωση σε αυτό. Αρνούμαστε να μείνουμε απλοί θεατές στην τραγωδία που έρχεται. Δεν θέλουμε και δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Η υπομονή μας τελείωσε!»

Εκτεταμένη σύσκεψη φορέων

Εξάλλου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2020 τηλεδιάσκεψη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ) με φορείς επιχειρηματικότητας για συζήτηση επί των θεμάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις και για ανταλλαγή ευχών για τις γιορτές.

Στην εισήγησή του, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου κ. Ιωάννης Παναρίτης καλωσόρισε τους εκπροσώπους της επιχειρηματικότητας και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή τους, τονίζοντας ότι στόχος της συνάντησης είναι η εμψύχωση για τις δύσκολες καταστάσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία, η οικονομία και οι επιχειρήσεις, η ανταλλαγή ευχών και η δημιουργία της βάσης για συνέχιση της επικοινωνίας και της κοινής δράσης.

Ο περιφερειάρχης κ. Παναγιώτης Νίκας χαιρέτησε την εκδήλωση και τόνισε τόσο την άριστη συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τα επιμελητήρια, όσο και την πρόθεση και προσπάθεια της Περιφέρειας να σταθεί στο ύψος των δύσκολων περιστάσεων για τις επιχειρήσεις.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων ανέλυσε την κατάσταση της αγοράς και τον ρόλο των επιμελητηρίων στις συζητήσεις τόσο στο εσωτερικό της χώρας όσο και στο επίπεδο των ευρωεπιμελητηρίων για την ανεύρεση λύσεων ρευστότητας και στήριξης κυρίως των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Τόνισε ότι αυτό που τίθεται επιτακτικά στο τραπέζι των συζητήσεων είναι η «συγχώρεση χρέους» των χωρών που θα οδηγήσει και στη «συγχώρεση χρέους» των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς, στην τοποθέτησή του, τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι κοινωνικοί εταίροι θέτουν το ζήτημα της «συγχώρεσης χρέους» ως απαραίτητη προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομίας, τη σημαντικότητα της ανεύρεσης περαιτέρω πόρων του ταμείο ανάκαμψης για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Γιώργος Καρανίκας υπογράμμισε τη δυναμική του κοινού μετώπου διεκδίκησης, την ανάγκη να εισακούγονται από την Πολιτεία οι φορείς της επιχειρηματικότητας, ως οι πλέον ειδικοί για θέματα του επιχειρείν, και ότι το λιανικό εμπόριο της μικρομεσαίας επιχείρησης δεν ανέκαμψε με τον τρόπο που λειτούργησε την περίοδο των εορτών.

Στη συνέχεια, όλοι οι εκπρόσωποι, παίρνοντας το λόγο έθεσαν, πέραν των ευχών για υγεία και ένα καλύτερο 2021 για την κοινωνία και την οικονομία, επί μέρους θέματα της επιχειρηματικότητας και όλοι συμφώνησαν πως η τηλεδιάσκεψη αυτή είναι η βάση για τη δημιουργία κοινού μετώπου δράσης με βάση τα κοινά σοβαρά προβλήματα των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΠΕΣΠ Ι. Παναρίτης, στο κλείσιμο της τηλεδιάσκεψης, τόνισε την ομοφωνία όλων στο ενιαίο μέτωπο δράσης και την κατάθεση προτάσεων προς την κυβέρνηση, εφικτών και ρεαλιστικών λύσεων για την αποφυγή του κλεισίματος των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Οι συμμετέχοντες

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν:

- Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας,

- Επιμελητήρια: Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων/μέλη του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Πελοποννήσου (ΠΕΣΠ): ο πρόεδρος του ΠΕΣΠ και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Ιωάννης Παναρίτης, οι αντιπρόεδροι ΠΕΣΠ και πρόεδροι των Επιμελητηρίων Μεσσηνίας κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος, Κορινθίας κ. Παναγιώτης Πιτσάκης, Αργολίδας κ. Φώτιος Δαμούλος και Αρκαδίας κ. Ιωάννης Τρουπής και ο πρόεδρος του 11ου Παραρτήματος ΝΑ Πελοποννήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Κρητικός,

- Από τις τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) κ. Γιώργος Καββαθάς και ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) κ. Γιώργος Καρανίκας

- Ομοσπονδίες: ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου Επιχειρηματικότητας Πελοποννήσου, ΝΔ Ελλάδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης κ. Γιώργος Βαγενάς και ο πρόεδρος Πελοποννησιακής Ομοσπονδίας Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας κ. Βασίλης Παγώνης,

- Οι πρόεδροι τοπικών Ομοσπονδιών: Άργους κ. Θεόδωρος Γαβρίλος, ΟΕΒΕ Αργολίδας κ. Παναγιώτης Μακρής, ΟΕΒΕ Αρκαδίας κ. Τάκης Θεοδωρόπουλος, ΟΕΒΕ Κορινθίας κ. Αναστάσιος Μποζίκης, ΟΕΒΕ Λακωνίας κ. Σωτήρης Ροϊνός, ΟΕΒΕ Μεσσηνίας κ. Θεόδωρος Καλογερόπουλος καθώς και Πρόεδροι μεγάλων εμπορικών συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

- Οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων: Άργους κ. Αντώνης Καλοθέου, Ναυπλίου κ. Κωνσταντίνος Βερδελής, Τρίπολης κ. Παναγιώτης Μαντάς, Κορίνθου κ. Βασίλης Γεώργαρης, Σπάρτης κ. Παναγιώτης Φλώρος και Καλαμάτας κα Λίλιαν Ψηλάκη.

Χρήστος Πετρούλιας