“Η ΡΟΔΙΑΚΗ”

Δύσκολα και φέτος θα είναι τα πράγματα για την εστίαση και στη Ρόδο

  • Τρίτη, 12 Ιανουαρίου, 2021 - 06:26

Μακρά περίοδο κρίσης βιώνει στη Ρόδο η εστίαση και οι συναφείς δραστηριότητες λόγω της πανδημίας, που κράτησε μακριά τους τουρίστες τη χρονιά που πέρασε και που, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα συνεχίσει να καθορίζει και να περιορίζει τα ταξίδια και τις διακοπές.

Πληγωμένη από τις επιπτώσεις της συρρικνωμένης κίνησης και των χαμηλών κερδών, συνεχίζει να κινείται σε αχαρτογράφητα νερά, ζητώντας ουσιαστική στήριξη, αφού η παρατεταμένη υστέρηση εσόδων θα οδηγήσει μεγάλο μέρος των επιχειρηματιών του χώρου σε λουκέτο.

Ο πρόεδρος του σωματείου. Εστιατόρων της περιοχής μας Γιάννης Κλούβας, μεταφέροντας την εικόνα που επικρατεί και περιγράφοντας την κατάσταση για την περιοχή μας, επισημαίνει ότι φέτος που τα πράγματα θα είναι και πάλι δύσκολα στη Ρόδο πρέπει να δοθεί βάρος στην πόλη, ώστε να μην αντικρίσουμε και εμείς αλλά και οι επισκέπτες μας και πάλι κατεβασμένα ρολά…

Μάλιστα η διοίκηση του σωματείου εντός των ημερών θα ζητήσει συνάντηση με δήμο και περιφέρεια για να μεταφέρει το αίτημα, ώστε η πόλη της Ρόδου να μην είναι έρημη από κόσμο που θα προτιμά να περνά το χρόνο του μόνο εντός των ξενοδοχείων. Διακοπές, όπως είπε, δεν εννοούνται με εικόνες που δείχνουν κατεβασμένα ρολά στην πόλη, χωρίς φώτα, χωρίς διασκέδαση, χωρίς εστίαση καθώς χωρίς καφετέριες, νυχτερινά κέντρα κ.λπ.

Όπως τόνισε ο κ. Κλούβας , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΓΣΒΕΕ 4 στα 10 εστιατόρια δεν θα ξανανοίξουν καθώς είναι παρατεταμένη η απραξία τους και δεν πρόκειται να… «πάρει μπροστά» η εστίαση πριν το δεύτερο εξάμηνο.

«Και να ανοίξει δειλά-δειλά η σεζόν θα είναι λίγος ο κόσμος και φοβόμαστε ότι θα μένουν στα all inclusive ξενοδοχεία χωρίς να βγαίνουν έξω και έτσι δεν θα αξίζει να ανοίξουμε καθόλου. Ο κλάδος μας θα ήθελε η περιφέρεια και ο δήμος να βοηθήσουν ώστε οι τουρίστες να είναι μοιρασμένοι στο νησί και να μην αφεθεί η πόλη να είναι άδεια» δήλωσε ο κ. Κλούβας καθώς οι εστιάτορες ζητούν να λειτουργήσουν και ξενοδοχεία στην πόλη ή κοντά σε αυτήν και όχι μόνο αυτά που βρίσκονται στα νότια του νησιού απομονωμένα από την πόλη.

«Στην ουσία θέλουμε να ζητήσουν από τους ξενοδόχους να κρατήσουμε όλοι την πόλη ζωντανή. Δεν γίνεται να θέλουν την πόλη φωτισμένη χωρίς επισκέπτες. Δεν πρέπει να την αφήσουν στο έλεος του Θεού. Κάνουμε έκκληση…

Πέρυσι δούλεψαν κάπως όσοι ήταν κοντά στις παραλίες και είχαν μία πτώση 50% έως 60%. Εμείς μέσα στην πόλη είχαμε πτώση που έφτασε και το 90%. Και δεν είναι μόνο τα εστιατόρια αλλά και οι καφετέριες κ.λπ.» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα αναφέρθηκε και στις προσπάθειες των συναδέλφων του να κρατηθούν όρθιοι μέσα στην πανδημία, καθώς πολλοί αποφάσισαν να έχουν και υπηρεσία delivery, όμως δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

«Το να ανοίξεις delivery μόνο για το χειμώνα για τα τουριστικά μαγαζιά δεν είναι κάτι εύκολο. Οι περισσότεροι δεν μπόρεσαν να επιβιώσουν. Κανένας δεν παίρνει από τουριστικό μαγαζί delivery. Όσοι προσπάθησαν να το κάνουν έκλεισαν μετά από λίγο. Ακόμα και για να κρατηθούν κάπως και πάλι δεν κατάφεραν να το διατηρήσουν. Μετά τις γιορτές έκλεισαν. Όταν ασχοληθείς με τον τουρισμό βγαίνεις εκτός… έχεις άλλον προσανατολισμό. Δύσκολο να επιστρέψεις. Από την άλλη το delivery δεν το ξεκινάς και έχεις αμέσως κίνηση. Το χτίζεις σιγά σιγά» είπε ο πρόεδρος του σωματείου των Εστιατόρων.

Αναφερόμενος στη δυσκολία με την οποία προσπαθούν να επιβιώσουν οι ιδιοκτήτες των εστιατορίων, που συντηρούνται πλέον με την επιστρεπτέα προκαταβολή, περιέγραψε το πώς λειτουργεί ένα εστιατόριο και πόσο επλήγη από την έλλειψη πελατών: «Είμαστε όχι σε απελπιστική κατάσταση αλλά σε τραγική. Εκτός αυτού, πολλοί από εμάς δεν είχαμε κερδοφορία το 2019 με αποτέλεσμα η επιστρεπτέα προκαταβολή να είναι ψίχουλα… δεν μπορούν πολλοί συνάδελφοι να καλύψουν τίποτα με αυτά που πήραν.

Τα εστιατόρια δε γίνονται στα… βουνά. Γίνονται στην πιάτσα. Και η πιάτσα απαιτεί μεγάλα ενοίκια. Δε βγαίνουμε. Ξέρετε τι πετάξαμε το καλοκαίρι ελλείψει πελατείας; Ξέρετε πόσα λαχανικά και φαγητά πετάχτηκαν; Να αγοράζεις κρέας και ψάρι και να μην μπορείς να τα κρατήσεις και να τα συντηρήσεις γιατί δεν καταναλώθηκαν;» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κλούβας.

Πάντως δεν έκρυψε την αγωνία του για την εξέλιξη και της φετινής τουριστικής περιόδου καθώς, όπως είπε, οι δύο μεγάλες δεξαμενές τουριστών (η Αγγλία και η Γερμανία) έχουν χιλιάδες κρούσματα κάθε μέρα, θέτοντας το ερώτημα πότε θα εμβολιαστούν οι πολίτες και πότε θα μπορέσουν να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, ο Ιούνιος είναι ο πιθανότερος μήνας που θα δούμε τουρίστες στη Ρόδο μαζικά, αλλά ακόμα και στην περίπτωση που έρθουν κάποιοι νωρίτερα δυστυχώς δεν θα βρουν ανοιχτά καταστήματα, γιατί, όπως είπε, πολλοί είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν το λάθος που έκαναν πέρυσι να ανοίξουν δηλαδή νωρίς χωρίς να υπάρχουν τουρίστες…

Το συμπέρασμα είναι ότι ο κλάδος της εστίασης στη Ρόδο συνεχίζει να υποφέρει λόγω του lockdown αλλά και ελλείψει πελατείας, μία κατάσταση που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι.

Ειδικά τα εστιατόρια και οι καφετέριες που λειτούργησαν στην πόλη της Ρόδου, κατέγραψαν ελάχιστη κίνηση και αυτή οφειλόταν περισσότερο στους ντόπιους που έβγαιναν τα βράδια για φαγητό ή καφέ και ποτό. Σε ό,τι αφορά τους τουρίστες ήταν ελάχιστη η κίνηση και μάλιστα δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν δηλώσει ότι οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν.

Πολλοί ιδιοκτήτες εστιατορίων βλέποντας ότι δεν υπήρχε τουριστική κίνηση, απέφυγαν να ανοίξουν μεταθέτοντας το άνοιγμα των καταστημάτων τους για αργότερα, ελπίζοντας ότι τα πράγματα μπορεί να πήγαιναν καλύτερα στο μέλλον.

Μάλιστα ακόμα και κάποια εστιατόρια που δούλευαν ασταμάτητα τα καλοκαίρια και περισσότερο από όλα τα υπόλοιπα παρέμειναν για μεγάλο διάστημα κλειστά.

Η εστίαση έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα γιαυτό και ο κλάδος ζητά στήριξη και συνεργασία με όσους μπορούν να βοηθήσουν.

Ετικέτες: