Σε βαθιά ύφεση βρίσκεται η αγορά της Ρόδου
- Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, 2021 - 06:24
Σε βαθιά ύφεση εξακολουθούν να βρίσκονται τα καταστήματα της Ρόδου λόγω της πανδημίας παρά το ότι επιτρέπονται οι αγορές που γίνονται με την τήρηση των μέτρων υγιεινής και καθαριότητας.
Από την άλλη παρατηρείται τεράστια κίνηση σε πολυκαταστήματα μεγάλων αλυσίδων παρά την προσπάθεια που καταβάλλει ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου να ενισχυθούν οι ντόπιοι καταστηματάρχες ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν.
Μάλιστα σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες ο πρόεδρος Νίκος Μπόνης, θα έπρεπε και στη Ρόδο να ακολουθήσουμε το παράδειγμα άλλων περιοχών που αποφάσισαν τουλάχιστον για όσο διάστημα υπάρχει η πανδημία και η αγορά γνωρίζει κρίση, να ενισχύσουν τους ντόπιους καταστηματάρχες και να στηρίξουν τους τοπικούς επιχειρηματίες.
«Η κίνηση στην αγορά της Ρόδου τώρα με την πανδημία κυμαίνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτά προέρχονται από τις συζητήσεις που έχουμε ως σύλλογος με διάφορα μέλη μας που οι περισσότεροι δραστηριοποιούνται στην αγορά της Ρόδου.
Βλέπουμε όμως καθημερινά σχεδόν τις ουρές έξω από πολυεθνικές εταιρείες και λυπάμαι γι’ αυτό γιατί οι επιχειρηματίες συμπολίτες μας έχουν την ανάγκη της πώλησης περισσότερο για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να δώσουν τα απαραίτητα που χρειάζεται για να ζήσει η οικογένειά τους.
Αυτοί που έχουν τα μαγαζιά είναι γείτονές μας, συγγενείς μας και φίλοι μας. Κάνω για άλλη μία φορά έκκληση να βοηθήσουμε τα τοπικά μαγαζιά και να ξεχάσουμε για λίγο αυτό το διάστημα τις πολυεθνικές όπως έχει γίνει σε πολλές περιοχές όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και του κόσμου.
Οι τοπικές κοινωνίες έσκυψαν στο πρόβλημα και προσπαθούν να βοηθήσουν τους συμπολίτες τους» δήλωσε χαρακτηριστικά κάνοντας γνωστό ότι από την ΕΣΕΕ, στη διοίκηση της οποίας είναι μέλος, θα διεξαχθεί έρευνα για τη λήξη των εκπτώσεων και θα υπάρχει ένα μικρό δείγμα από την αγορά της Ρόδου.
Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει θέμα παράτασης των εκπτώσεων που λήγουν στο τέλος του μήνα λόγω των καταστάσεων ο κ. Μπόνης απάντησε ότι δεν έχει κάποιο νόημα η παράταση των εκπτώσεων καθώς, όπως είπε, είτε έχουμε είτε δεν έχουμε τα καταστήματα είναι άδεια, άρα δεν τίθεται τέτοιο θέμα τουλάχιστον από την πλευρά του εμπορικού κόσμου.
Για τα κρούσματα στη Ρόδο
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου ρωτήθηκε και για τα κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας μετά από ένα διάστημα ύφεσης, εκφράζοντας την ανησυχία του για πιθανή λήψη έκτακτων μέτρων.
«Η αλήθεια είναι ότι μας ανησυχεί. Βλέπουμε τις τελευταίες πέντε ημέρες να έχουμε λίγα κρούσματα αλλά να καταγράφονται τοπικά παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται από τους τοπικούς φορείς και παρά τα τεστ που γίνονται ώστε να μπορούμε να έχουμε πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι΄ αυτό. Ελπίζω να προσέχουν όλοι και όσο είναι δυνατόν να φοράνε τη μάσκα τους να υπάρχει τήρηση των μέτρων.
Θα ήθελα να τονίσω πως σε ό,τι αφορά τα τοπικά καταστήματα τηρούνται στο σύνολό τους τα υγειονομικά πρωτόκολλα και είναι ένας ακόμα λόγος που οι καταναλωτές θα πρέπει να προτιμούν τα δικά μας καταστήματα» είπε.
Αναμένουν την τουριστική σεζόν
Παράλληλα ο κ. Μπόνης αναφέρθηκε και στη νέα τουριστική περίοδο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο τόπος μας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τουριστική κίνηση. «Σαφώς ο τουρισμός θα μπορεί να τονώσει την αγορά. Από το μηδέν ό,τι μπορέσουμε να πάρουμε είναι πολύ σημαντικό. Ας μη ξεχνάμε ότι την περσινή τουριστική περίοδο που ξεκίνησε τον Ιούλιο μήνα είχαμε αναπάντεχα κόσμο και ό,τι φέρει αυτός ο κόσμος είναι πολύ σημαντικό γιατί η οικονομία του νησιού κατά βάση κινείται από το χρήμα που έρχεται από τους τουρίστες.
Και οι θέσεις εργασίας από εκεί εξαρτώνται. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Όσον αφορά τη δυνατότητα να ανοίξει η τουριστική περίοδος είναι κάτι που είναι άγνωστο. Υπάρχουν κάποια μηνύματα.
Ως Εμπορικός Σύλλογος συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και συνεδριάζουμε κάθε Πέμπτη με τη συμμετοχή του δημάρχου και των φορέων του νησιού που εμπλέκονται στο τουριστικό προϊόν του νησιού, έχουμε κάποια μηνύματα τα οποία αξιολογούμε και ελπίζουμε πραγματικά να μην υπάρχει κάποιο εμπόδιο ώστε να μπορέσουμε να υποδεχτούμε τους τουρίστες. Το σημαντικό είναι να εμβολιάσουμε ένα σημαντικό μέρος του πληθυσμού και ειδικά των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά μέρη που επισκέπτονται οι καταναλωτές ώστε να δώσουμε την εικόνα στον επισκέπτη ότι είμαστε ένας ασφαλής προορισμός όπως τη δώσαμε και την περσινή τουριστική περίοδο» κατέληξε.
Πάντως σε ερώτηση αν θα αντέξουν μέχρι τότε τα καταστήματα απάντησε λέγοντας τα εξής: «Δεν ξέρω αν θα μείνουν ανοικτά και την υπόλοιπη περίοδο με την αυξητική τάση που έχουν τα κρoύσματα. Ίσως θα ήταν καλύτερο να πάμε και εμείς σε ένα lockdown την περίοδο που είναι «νεκρή» για εμάς ώστε ο κόσμος να επιστρέψει στα σπίτια του αλλά και οι καταναλωτές ώστε να έχουμε μία αποφόρτιση του φαινομένου και να φτάσουμε στον Απρίλιο που θα είναι καλύτερη η κατάσταση. Βέβαια δεν είναι κάτι που ζητάμε, απλώς λέμε ότι θα ήταν καλύτερο».
Πληρωμές για το «ΝΗΣΙΔΑ»
Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα «ΝΗΣΙΔΑ» υπογράμμισε ότι δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη οι πληρωμές των δικαιούχων καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση από τον ΕΦΕΠΑΕ. «Περιμένουμε από την ανεξάρτητη αρχή που ασχολείται με αυτά τα προγράμματα να αξιολογήσει τις προτάσεις που έχουν γίνει και αφού ολοκληρωθεί αυτό τότε θα ξεκινήσει η αποπληρωμή και αυτό προσδιορίζεται προς το τέλος Μαρτίου με αρχές Απριλίου» δήλωσε.
Επιστρεπτέες προκαταβολές
Μιλώντας για τις επιστρεπτέες προκαταβολές τόνισε ότι όποια βοήθεια δίνεται είναι πολύ σημαντική, καθώς οι επιχειρήσεις αυτή τη στιγμή υποφέρουν από ρευστότητα. «Τα περισσότερα από τα μέλη μας αδυνατούν να έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα για πολλούς λόγους οπότε η μόνη χρηματοδότηση που έχουν αυτή τη στιγμή είναι οι επιστρεπτέες προκαταβολές.
Δεν υπάρχει κάτι που βοηθά αυτή τη στιγμή τις επιχειρήσεις. Το κακό είναι ότι ο αλγόριθμος δε μας βοηθά και βλέπουμε τις περισσότερες από τις επιχειρήσεις του κλάδου μας να παίρνουν 1.000 ή 2.000 ευρώ ή καθόλου.
Έχουμε κάνει ένα αίτημα προς το υπουργείο τουλάχιστον στην 6η και 7η που ακολουθούν να υπάρχει μία διαφοροποίηση του αλγορίθμου ώστε να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις που το έχουν άμεση ανάγκη» είπε για το θέμα.
Επιταγές: δύσκολη εξίσωση
Τέλος, ερωτηθείς για τις επιταγές ο κ. Μπόνης δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «φτάσαμε στα μέσα Φεβρουαρίου ώστε να μπορέσει να βγει το ΦΕΚ» και πρόσθεσε: «Είναι πολύ δύσκολη η… εξίσωση με τις επιταγές γιατί πραγματικά υπάρχουν και οι κομιστές των επιταγών κατά βάση οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις που πρέπει να αγοράσουν εμπόρευμα για να δώσουν και όταν εισπράττουν και είναι οι επιταγές αυτές που δεν πληρώνονται υπάρχει μία αδυναμία στο να συνεχιστεί αυτή η αλυσίδα. Και οι περισσότερες από αυτές τις επιχειρήσεις θεωρούνται μη πληττόμενες, όμως δεν μπορούν να συνεχίσουν τη δουλειά τους».
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Προβληματισμός και στις τοπικές επιχειρήσεις για το ενεργειακό κόστος
11 Απρ. 2022 - 6:23 - Ευελπιστούν για τον Σεπτέμβριο οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία
3 Σεπ. 2021 - 6:24 - Ανέφικτη η εφαρμογή μέτρων, λένε οι εστιάτορες του νησιού
6 Ιουλ. 2021 - 6:23 - Αντιφατικά τα μηνύματα για την εξέλιξη της σεζόν
19 Μαΐου. 2021 - 6:24 - Ψυχρολουσία και στη Ρόδο από τις ανακοινώσεις της Μ. Βρετανίας
10 Μαΐου. 2021 - 6:24