“Η ΡΟΔΙΑΚΗ”

Δυσκολεύουν τα πράγματα για την επιβίωση της εστίασης

  • Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021 - 06:25

Στο τέλος του μήνα και συγκεκριμένα στις 31 Μαρτίου 2021 θα παραδώσουν τα κλειδιά της εστίασης στο Μέγαρο Μαξίμου οι επιχειρηματίες του κλάδου, μετά την κινητοποίηση που πραγματοποίησαν σε όλη την Ελλάδα τον προηγούμενο μήνα για να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στα ανεπαρκή μέτρα στήριξης.

Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά τη Ρόδο είχαν συγκεντρωθεί 300 υπογραφές διαμαρτυρίας από επαγγελματίες της εστίασης, εκ των οποίων περίπου οι 200 αφορούσαν εστιατόρια καθώς και περίπου 300 κλειδιά καταστημάτων. Επίσης συγκεντρώθηκαν και 250 υπογραφές υποστήριξης από απλούς πολίτες σε ένδειξη συμπαράστασης στον κλάδο της εστίασης.

Τώρα πλέον μετά τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο μέτωπο της πανδημίας και την ένταξη της Ρόδου στο «βαθύ κόκκινο» εντείνεται ο προβληματισμός στους επιχειρηματίες της εστίασης καθώς φοβούνται ότι αυτό μπορεί να μας οδηγήσει σε δυσάρεστα αποτελέσματα και όχι φυσικά σε καλύτερες μέρες στις οποίες προσβλέπουν.

Μάλιστα όλοι περίμεναν καρτερικά να περάσουν οι τρεις πρώτοι μήνες της νέας χρονιάς και να αρχίσει σταδιακά να ανοίγει η σεζόν, κάτι που τελικά δε φαίνεται να επιτυγχάνεται καθώς καλώς εχόντων των πραγμάτων αυτό θα γίνει από τα μέσα Μαΐου.

Πάντως ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων, δεν αφήνει πλέον καθόλου περιθώρια για άνοιγμα της εστίασης υπό όρους και με την εφαρμογή αυστηρών μέτρων τουλάχιστον στις τουριστικές περιοχές, και αυτό μας απομακρύνει από αυτή την επιθυμία αλλά και την προσπάθεια που ίσως κατέβαλαν οι επιχειρηματίες του κλάδου.

Οι καταστηματάρχες φοβούνται ότι η αύξηση των κρουσμάτων ματαίωσαν τις όποιες ελπίδες υπήρχαν για ένα έστω ελεγχόμενο άνοιγμα της εστίασης και εκφράζουν φόβους ότι ο κλάδος δεν έχει ελπίδες επιβίωσης.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του σωματείου των εστιατόρων της περιοχής Γιάννης Κλούβας που ρωτήθηκε από τη «Ροδιακή» εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εξέλιξη που σημειώθηκε λέγοντας ότι δυσκολεύουν τώρα πια τα πράγματα και ότι η εστίαση θα ξεχαστεί εντελώς καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να ασχοληθούν οι αρμόδιοι με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Μάλιστα συμφώνησε ότι ως περιοχή θα ήταν ιδιαίτερα θετικό να ανοίξει η σεζόν και παράλληλα να ανοίξει και η εστίαση υπό όρους βέβαια καθώς ο τουρίστας δεν επιθυμεί να κάθεται συνεχώς μέσα στο ξενοδοχείο του αλλά θέλει να πάει για φαγητό, ποτό και διασκέδαση.

Δυστυχώς όσο περνά ο καιρός και τα επιδημιολογικά στοιχεία χειροτερεύουν τόσο απομακρύνεται ένα τέτοιο ενδεχόμενο εκτός αν μέχρι τον Μάιο που η κατάσταση εκτιμάται ότι μπορεί να είναι καλύτερη, τα δεδομένα αλλάξουν.

Τα στοιχεία της ΠΟΕΣΕ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), μάλιστα παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία ο κλάδος, ο οποίος αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο στη χώρα μας, αριθμεί 80.000 επιχειρήσεις, με σύνολο απασχολούμενων 432.000 άτομα (2ος μεγαλύτερος κλάδος), ενώ με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για το 2018, το σύνολο μισθωτών και ημερομίσθιων ήταν 354.000 (2ος μεγαλύτερος κλάδος).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το 2020 ο κύκλος εργασιών του κλάδου της εστίασης, σε σχέση με το 2019, κατέγραψε μείωση κατά 2.2 δισ. ευρώ, ποσοστό 37,7%, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία των ερευνών του Ινστιτούτου Μικρομεσαίων της ΓΣΕΒΕΕ περισσότερες από 9 στις 10 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις εστίασης κατέγραψαν το 2020 μείωση στον τζίρο τους. Για τις επιχειρήσεις αυτές, ο μέσος όρος πτώσης του κύκλου εργασιών αντιστοιχούσε σε 51,7%.

Το 75,38% των επιχειρήσεων του κλάδου της εστίασης έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας. Εκτιμάται ότι περίπου 200.000 εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Αυτές οι θέσεις εργασίας βρίσκονται σε επισφάλεια, καθώς περισσότερες από 4 στις 10 επιχειρήσεις εστίασης φαίνεται πως αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας.

Η ΠΟΕΣΕ σημειώνει ότι υπάρχει κίνδυνος απότομης αύξησης της ανεργίας, εάν οι επιχειρήσεις που τελούν σε αναστολή ή υπολειτουργούν και έχουν αναστείλει συμβάσεις εργασίας προχωρήσουν σε εκτεταμένες απολύσεις, εάν αρθούν ή/και δεν επεκταθούν τα μέτρα προστασίας.

«Αυτό θα είναι αποτέλεσμα, είτε διακοπής της επιχειρηματικής δραστηριότητας, είτε υπό το βάρος των συσσωρευμένων υποχρεώσεων και της μειωμένης ζήτησης, δεδομένου ότι η επαναφορά στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα δεν θα γίνει αυτόματα, αλλά σταδιακά», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης που προτείνει ο κλάδος για την επανεκκίνησή του, πρόκειται για τα εξής:

1. Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).

2. Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας, με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

3. Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.

4. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους, κατά τη διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.

5. Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.

6. Ένταξη του κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

7. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.

Ετικέτες: