H ΟΝΕΧ απαντά στην “εκστρατεία συκοφάντησης” κατά του Νεωρίου
- Τρίτη, 16 Μαρτίου, 2021 - 06:20
“Η προσφυγή στη Δικαιοσύνη δεν είναι ούτε πολιτική δίωξη, ούτε τακτική φίμωσης κι εκφοβισμού, ειδικά όταν έχει να κάνει με ανθρώπους και με Σύλλογο που έχουν υποβάλλει πάνω από 200 - ψευδείς - καταγγελίες σχετικά με το ναυπηγείο”.
Με τα παραπάνω λόγια ο πρόεδρος του Ομίλου ONEX, Πάνος Ξενοκώστας συνόψισε την απόφασή του, να επιχειρήσει να θέσει τέλος στην “εκστρατεία ψεύδους, λάσπης και συκοφάντησης που δέχεται το Νεώριο, από την πλευρά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες το πρωί, από τα γραφεία της Διοίκησης, στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου, στη Σύρο.
Εξ αρχής, ο κ. Ξενοκώστας κατέστησε ξεκάθαρο πως δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση της στοχοποίησης του Νεωρίου σχετικά με τις αναφορές περί “ύπαρξης βαρέων μετάλλων” στο λιμάνι της Ερμούπολης, οι οποίες όπως εξήγησε σε απόλυτο τόνο, δεν πατούν σε “καμία βάση”, καθώς δεν στηρίζονται σε καμία τεκμηριωμένη μελέτη, η οποία να έχει προκύψει με τήρηση πρωτοκόλλων, με σαφή μεθοδολογία και με αξιόπιστο τρόπο.
Ο ίδιος, ορμώμενος από την έκταση που έχει πάρει το γεγονός της αγωγής που έκανε η ONEX προς το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιό της - όπως επανέλαβε αρκετές φορές - “φωτογραφίζει και κατονομάζει” σε διάφορες δημόσιες τοποθετήσεις του, πως “πηγή” της “υποτιθέμενης μόλυνσης - ρύπανσης” αποτελεί το Νεώριο, επέλεξε εν συνεχεία, να ενημερώσει την τοπική κοινωνία του νησιού – μέσω της συνέντευξης Τύπου -, για τις κινήσεις της επιχείρησης προκειμένου να προασπίσει την ομαλή λειτουργία της, μέσω της οποίας έχει οικονομικό όφελος και ο τόπος.
Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο Πάνος Ξενοκώστας, το Παρατηρητήριο με την τακτική που ακολουθούν συγκεκριμένα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του και όχι οι απλοί πολίτες που από ειλικρινή μέριμνα για το περιβάλλον προέβησαν στην εγγραφή τους, θα αντιμετωπισθεί ως “επιχειρηματικός εχθρός”, καθώς όπως υπογράμμισε τα γεγονότα, αποδεικνύουν τη σύνδεσή τους με πλευρές που θέλουν να βλάψουν επιχειρηματικά την πορεία της ONEX στον χώρο της ναυπηγοεπισκευής. Ο ίδιος έκανε ευθέως σύνδεση του Παρατηρητηρίου με την εταιρεία AXIS, στην οποία είχε μεταβιβάσει τις μετοχές του ο Νίκος Ταβουλάρης, ξεκαθαρίζοντας πως πλέον, τον τελευταίο λόγο για όλα, τον έχει η Δικαιοσύνη.
Καμία απόδειξη για βαρέα μέταλλα και ευθύνες Νεωρίου
Προλογικά, ο Πάνος Ξενοκώστας τόνισε πως καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρουσίας της ΟΝΕΧ στη Σύρο για την επανεκκίνηση και τη νέα πορεία του Νεωρίου, ο ίδιος και ο Όμιλος δέχονται πυρά “από την πλευρά “συγκεκριμένων ομάδων και συγκεκριμένων συμφερόντων”, τα οποία ωστόσο έχουν ξεπεράσει τα θεμιτά όρια.
“Όταν οι επιθέσεις στερούνται βάση αλήθειας, όταν είναι χτισμένες μόνον στο ψέμα, στη συκοφαντία και στη διασπορά ψευδών ειδήσεων κατά συρροή, κατ΄ επάγγελμα και καθ΄ έξιν, τότε δεν μένει τίποτα άλλο στην επιχείρηση και στον επιχειρηματία, από το να κάνει το αυτονόητο. Να ζητήσει μία επικοινωνία για να ξεκαθαρίσουμε το σύννεφο που κάποιοι προσπαθούν να σκορπίσουν πάνω από το Νεώριο και πάνω από τη Σύρο. Το άλλο που πράξαμε είναι να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη καθώς είναι ο μοναδικός τρόπος και το μοναδικό “όπλο” που έχει ένας άνθρωπος που αισθάνεται ότι θίγονται τα συμφέροντά του” δήλωσε σε απόλυτο τόνο, εστιάζοντας την αναφορά του παρακάτω στα... στοιχεία που στηρίχθηκε ο νέος κύκλος επίθεσης κατά του Νεωρίου.
Όπως ξεκαθάρισε, “Δεν γνωρίζω αν υπάρχουν βαρέα μέταλλα. Τα τελευταία 300 χρόνια δεν ήμουν εδώ. (...) Ούτε καν τα τελευταία 25 χρόνια δεν ήμουν εδώ που λειτουργούσε μία άλλη επιχείρηση. Ούτε ήμουν στο λιμάνι της Σύρου όταν δεν υπήρχε αποχετευτικό σύστημα και όλη η πόλη κατέληγε στο λιμάνι, δεν ήμουν εδώ όταν υπήρχαν τα βυρσοδεψία και κατέληγαν στο λιμάνι. Δεν ήμουν εδώ όταν γινόταν οποιαδήποτε δραστηριότητα, οπότε δεν γνωρίζω τι υπάρχει στον βυθό, όπως δεν γνωρίζω τι υπάρχει στον βυθό του κάθε λιμανιού της χώρας και γενικά στον βυθό του πλανήτη”. Ως εκ τούτου, όπως ο ίδιος πρόσθεσε, δεν μπορεί να αποτελεί βάση για τις επιθέσεις, η αξιοποίηση ενός εγγράφου “με μετρήσεις που έκανε μία ΜΚΟ (σ.σ. Aegean Rebreath)” και βάσει του οποίου, “είπαν ότι υπάρχουν βαρέα μέταλλα”.
Και αυτό, καθώς σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “Από αυτό το έγγραφο, δεν προκύπτει από πουθενά ότι το δείγμα πάρθηκε από το λιμάνι της Σύρου. Δεν λέω ότι δεν πάρθηκε, λέω ότι δεν μπορεί να αποδειχθεί ότι πάρθηκε ενώ μιλάει για την περιοχή Καρνάγιο και όχι για το Νεώριο”.
Ο ίδιος μάλιστα θέλησε να σχολιάσει πως, “Για να γίνει μία μελέτη και να αποφανθεί κάποιος αν υπάρχει κάτι, αυτή είναι μία χρονοβόρα και κοστοβόρα διαδικασία. Μιλάμε για 3-5 χρόνια ελέγχων και μελετών, αν μιλάμε για το λιμάνι, μιλάμε για ένα κόστος εκατομμυρίων ευρώ και μιλάμε για πρωτόκολλα και διαδικασίες που αν ακολουθήσει κάποιος, θα πρέπει μετά να μπορέσει να αποδείξει από πού πήρε το δείγμα, πώς το πήρε, αν το πήρε στο σωστό βάθος για να μπορεί την άλλη μέρα, να ξέρει τί πραγματικά υπάρχει, συγκρινόμενο όχι με τον μέσο όρο του φλοιού της γης, αλλά με τα ιστορικά στοιχεία της περιοχής ή της χώρας”.
Θετικός στη συγχρηματοδότηση μελέτης
Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο πρόεδρος του Ομίλου ONEX τόνισε πως γι αυτές τις μελέτες απαιτείται επιστημονική προσέγγιση και τήρηση μεθοδολογίας, κάτι που εξήγησε πως γίνεται μόνον από “αδειοδοτημένους φορείς και οργανισμούς με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό”.
“Αυτοί φωτογραφίζουν και στοχοποιούν τα καρνάγια. Μιλούν για δείγμα στις 21.9.2019 και το έγγραφο είναι ανυπόγραφο και χωρίς να αναφέρει ποιος έχει κάνει τις μετρήσεις”. Μάλιστα ο ίδιος εξήγησε πως, αναφέρονται σε βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος “που με την πρώτη ματιά αν τα δει κάποιος προέρχονται από μπαταρίες αυτοκινήτων ή μπαταρίες μικρών αλιευτικών”.
Σημείωσε μάλιστα, πως, το εν λόγω έγγραφο της ΜΚΟ που χρησιμοποίησε το Παρατηρητήριο για να ζητήσει έρευνα “στοχοποιώντας το Νεώριο”, αποτέλεσε και το “στοιχείο” εκείνο που χρησιμοποιήθηκε από πολιτικά πρόσωπα και βουλευτές για να φέρουν το θέμα στη Βουλή.
“Αναρωτιέμαι πώς και ποιοι με αυτό το έγγραφο έχουν φτάσει να οδηγούν ακόμη και κάποιους βουλευτές να κάνουν ερωτήσεις στη Βουλή, ή να κινητοποιούν ολόκληρο σύστημα. Απορώ πώς το κάνουν και με ποια βάση” σχολίασε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως η ONEX και ο ίδιος τάσσονται υπέρ του σωστού ελέγχου και της ορθής και έγκυρης έρευνας, για την πραγματοποίηση της οποίας δε, γνωστοποίησε την πρόθεση συγχρηματοδότησης.
“Το Νεώριο, η ONEX κι εγώ είμαστε οι πρώτοι που λέμε να γίνουν όλοι οι έλεγχοι. Αλλά εγώ έρχομαι και λέω, πώς μιλούν για μόλυνση και για μόλυνση που προέρχεται από το Νεώριο; Δεν αποδεικνύεται από πουθενά η μόλυνση, ούτε ότι υπάρχει το Νεώριο από πίσω” επανέλαβε, τονίζοντας ακόμη πως, “Εάν υπάρχει η διάθεση να ψάξουμε τί υπάρχει στο λιμάνι ή γενικά στη Σύρο, η ONEX και εγώ θα είμαι αρωγός σε οποιεσδήποτε προσπάθειες”. Διευκρίνισε μάλιστα πως, “όταν λέω αρωγός, εννοώ συγχρηματοδότης σε οτιδήποτε θα βοηθήσει να βρούμε τί υπάρχει στο περιβάλλον, για να βοηθήσουμε και να φτιάξουμε έναν καλύτερο πλανήτη για εμάς και τα παιδιά μας”. Σε δημοσιογραφική ερώτηση μάλιστα για τη συγκεκριμένη πρόθεσή του, ξεκαθάρισε πως η ONEX επιλέγει να είναι αρωγός, γιατί αν πραγματοποιήσει μελέτη την οποία θα πληρώσει μόνον η ίδια, αυτομάτως, θα κατηγορηθεί για “κατευθυνόμενα συμπεράσματα”.
“Οι 15-20 άνθρωποι δεν είναι “οι πολίτες της Σύρου””
Με σκληρή γλώσσα τοποθετήθηκε και για “15-20 πολίτες” οι οποίοι όπως ισχυρίστηκε, απαρτίζουν το Δ.Σ. του Παρατηρητηρίου και είναι κάποια από τα μέλη του, που σκόπιμα προχωρούν σε επιθέσεις κατά του Νεωρίου. Εξ αρχής ο ίδιος υποστήριξε πως “φέρουν τον “μανδύα” της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης” ωστόσο όπως πρόσθεσε σε ειρωνικό τόνο, είναι οι άνθρωποι “που τα τελευταία τρία χρόνια ξεκίνησαν και θα μπορούσαν να έχουν ιδρύσει το Παρατηρητήριο Ποιότητας και αξιολόγησης επενδυτή, το Παρατηρητήριο Ποιότητας και αξιολόγησης πορείας της εξυγίανσης, το Παρατηρητήριο Ποιότητας και αξιολόγησης του αν θα πληρώσει ο επενδυτής τις υποχρεώσεις του, το Παρατηρητήριο Ποιότητας και αξιολόγησης του τί γίνεται στην εποχή του κορωνοϊού και με τα πλοία που έρχονται, το Παρατηρητήριο Ποιότητας και αξιολόγησης για οτιδήποτε έχει να κάνει με το Νεώριο και ότι πρέπει να κλείσει γιατί είναι η μοναδική πηγή προβλημάτων γι αυτούς”.
Σύμφωνα με τον Πάνο Ξενοκώστα “είναι οι ίδιοι άνθρωποι που παράλληλα με τις όποιες ενέργειες επιχειρηματικού πολέμου ετοιμάζονται από την προηγούμενη ιδιοκτησία, έχουν έναν παράλληλο λόγο και άποψη για τα πάντα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που κινητοποίησαν πριν έναν χρόνο ή παρέσυραν έναν Ιατρικό Σύλλογο να εκδώσει ένα χαρτί το οποίο ήταν αβάσιμο και μιλούσε για την αμμοβολή”.
“Που αποδεικνύονται όλα αυτά;” σχολίασε παρακάτω, υποστηρίζοντας για τα ίδια άτομα πως, “σε καμία περίπτωση δεν έχουμε να κάνουμε με 15 – 20 ανθρώπους που αποφάσισαν τώρα να ευαισθητοποιηθούν περιβαλλοντικά”. Μάλιστα δήλωσε πως, “Θα έλεγα ότι το περιβάλλον είναι το τελευταίο μετερίζι που έχουν προσπαθώντας να κλείσουν το Νεώριο”, συμπληρώνοντας πως το σύνολο των αναφορών τους, αφορά σχεδόν αποκλειστικά το ναυπηγείο της Σύρου και την ONEX, χωρίς να ασχολούνται με κανένα άλλο περιβαλλοντικό θέμα για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων στις αναφορές τους στις επίσημες σελίδες τους, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Φορέας περιβάλλοντος από που προκύπτει; Έχουν κάποιον τεχνολογικό εξοπλισμό, έχουν μηχανήματα, έχουν επιστήμονες, έχουν κάποια εμπειρία;” ανέφερε ο πρόεδρος της ONEX, καυτηριάζοντας το γεγονός πως “Πίστεψαν ότι έχουν την εξουσία να διατάζουν και να δίνουν την εντολή σε οποιονδήποτε υπάρχει στη χώρα, επειδή τους ήρθε να κάνουν ό,τι τους κατεβαίνει; Αυτοί οι άνθρωποι αυτοαποκαλούνται πολίτες. Πήραν τέτοιο χρίσμα; Δηλαδή οι υπόλοιποι 24.800 εκτός από τους εγγεγραμμένους στον Σύλλογο, δεν είναι πολίτες;”.
Διακρίνει σύνδεση με την AXIS
Στα παραπάνω θέλησε να προσθέσει δε πως, “Από αυτούς εισπράττω μόνο μίσος και μία καταστροφική μανία” ενώ όπως πρόσθεσε, “οι ενέργειές τους είναι παράλληλες και συντονισμένες με την AXIS”.
Κληθείς μέσω δημοσιογραφικής ερώτησης, να τεκμηριώσει τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς του, ο Πάνος Ξενοκώστας υπήρξε συγκεκριμένος. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, οι ίδιοι σε συνεντεύξεις τους κάνουν “αυθαίρετες αναφορές για το ποια εταιρεία λειτουργεί το ναυπηγείο” ενώ όπως πρόσθεσε, “στο στόμα τους μπαίνουν όλα όσα γράφει η AXIS” σε επιστολές της, που όπως εξήγησε, στόχο έχουν να πλήξουν την πορεία της ONEX επιχειρηματικά. Ενδεικτικά σχολίασε πως προσφάτως, “η AXIS έστειλε μία κατάπτυστη επιστολή που την απηύθυνε στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με κοινοποίηση στο μισό Υπουργικό Συμβούλιο και στα κόμματα και ζητούσε να ανατραπεί η συμφωνία με το Νεώριο γιατί δεν τηρείται”. Αφού ξεκαθάρισε πως η συμφωνία τηρείται και η ONEX έχει αποδώσει οφειλές της προηγούμενης διοίκησης προς κάθε πλευρά που έπρεπε, κλείνοντας σοβαρές εκκρεμότητες, εξήγησε πως το νομικό επιτελείο της ONEX, προχώρησε σε αγωγή και προς την ίδια την AXIS, καθώς απεδείχθη πως πρόθεσή της ήταν να παραπλανήσει, αφού η επιστολή δεν είχε κοινοποιηθεί τελικά στον Εισαγγελέα.
Επιστρέφοντας στον ισχυρισμό περί σύνδεσης της AXIS με το Παρατηρητήριο – όπως υπογράμμισε ο Πάνος Ξενοκώστας – αυτά που γράφει η AXIS, κατά περιόδους τα συναντά ο ίδιος σε αναφορές στα social media ή σε επίσημες δηλώσεις των μελών του Συλλόγου, με αποτέλεσμα όπως υποστήριξε κατηγορηματικά: “Εγώ δεν συνδέω τίποτα. Τα γεγονότα τους συνδέουν”.
Μάλιστα πρόσθεσε ακόμη πως τον βαθμό αυτής της σύνδεσης, θα τον διαπιστώσει η Δικαιοσύνη που κάνει το έργο της, σημειώνοντας επίσης πως “υπάρχουν συνάφειες με το στυλ παιχνιδιού της άλλης πλευράς” και άρα, τα μέλη του Δ.Σ. του Παρατηρητηρίου “θα αντιμετωπιστούν ως επιχειρηματικοί εχθροί”.
Με φόντο τα ανωτέρω και την αγωγή της ONEX που ζητά αποζημίωση ύψους 1 εκ. ευρώ από το Δ.Σ. του Παρατηρητηρίου, καθώς ο Όμιλος επικαλείται “απώλειες” από τη συκοφάντηση που δέχεται, ο ίδιος τόνισε πως, δεν θα δώσει σήμερα σαφή στοιχεία, καθώς όπως εξήγησε είναι σε εξέλιξη οι νομικές ενέργειες και άλλωστε, “Η ζημιά που παθαίνουμε είναι κάτι που αφορά την εταιρεία και η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της”. Στη δημοσιογραφική παρατήρηση δε, πως είναι παράδοξο να υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν την ΟΝΕΧ και συγκεκριμένα το Νεώριο να διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους του και να εμφανίζει ένα πλάνο δουλειάς κλεισμένο στο 100% και παράλληλα ο πρόεδρός της να κάνει λόγο για ζημιά, ο ίδιος υπήρξε λακωνικός αλλά σαφής: “Στο τέλος της ημέρας, αν εμείς κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε στους πελάτες μας για να μην φύγουν, τα οποία έχουν πάντα κόστος και το ότι τελικά πετυχαίνουμε είτε να μην φύγουν, είτε την αντικατάστασή τους, πρέπει να ξέρετε ότι αυτά δεν είναι δωρεάν”.
Νομικός αγώνας επειδή στοχοποιούν το Νεώριο
Αμέσως μετά, ο Πάνος Ξενοκώστας μίλησε για τα “ψεύδη που λένε σχετικά με το ότι εμείς αποφασίσαμε να κινηθούμε εναντίον τους, νομικά, επειδή έκαναν ερωτήματα από που προέρχεται η μόλυνση και προσπάθησαν να κινητοποιήσουν μία έρευνα”.
“Άλλο ένα ψέμα” επανέλαβε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως, “Φυσικά και δεν κινήθηκε η ONEX εναντίον τους νομικά γιατί έκαναν ερωτήματα. Κινήθηκε η ΟΝΕΧ εναντίον τους νομικά, γιατί παντού φωτογραφίζουν και ονοματίζουν το Νεώριο ως την πηγή της ρύπανσης. Γιατί λένε ψέματα, συκοφαντούν και διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις χωρίς κανένα στοιχείο”.
Μάλιστα ο κ. Ξενοκώστας θέλησε να σημειώσει πως πρόσωπα του Παρατηρητηρίου “κάθονται και λένε ότι η ONEX κυνηγά πολίτες της Σύρου, αλλά κανένας πολίτης της Σύρου δεν κυνηγιέται. Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος είναι ένα Νομικό Πρόσωπο. Καμία σχέση με πολίτες”.
Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρόσθεσε δε πως το Παρατηρητήριο δεν θέλησε την εγγραφή 2.500 πολιτών της Σύρου, από τους οποίους μάλιστα αν ζητούσε ένα ελάχιστο ποσό των 20 ευρώ, θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει μία έρευνα για το λιμάνι, τονίζοντας πως αυτό είναι ένα γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα πως “λειτουργούν σαν ένα κλειστό κλαμπ, που έχει σκοπό να επιδιώξει συγκεκριμένους στόχους, στοχεύσεις και να βλάψει αυτόν που θέλει”.
Σημειώνοντας μάλιστα πως επισήμως δεν αναφέρουν κανένα κριτήριο για την απόρριψη αυτών των 2.500 πολιτών, εξήγησε πως σε ανεπίσημο επίπεδο τονίζουν πως συνδέονται με το Νεώριο, κάνοντας λόγο για τακτικές διάκρισης των πολιτών στην κατεύθυνση του διχασμού της τοπικής κοινωνίας.
Η αποζημίωση σε κοινωνικό έργο στη Σύρο
Εστιάζοντας παρακάτω στο θέμα της αγωγής και της αποζημίωσης που ζητά η ONEX, ο Πάνος Ξενοκώστας υπήρξε σαφής. Αρχικά αφού ξεκαθάρισε πως, “Όσο συνεχίζουν να κάνουν πράγματα που ζημιώνουν την εταιρεία, κι εμείς θα φροντίζουμε να κάνουμε αγωγές και μηνύσεις”, πρόσθεσε πως, “από την πλευρά μου, όποιο ποσό εκδικάσει η Δικαιοσύνη, δεσμεύομαι ότι απλά θα προστεθεί στο πλούσιο κοινωνικό έργο που κάνει ο Όμιλος ONEX στο νησί της Σύρου”.
Θέλησε να καταστήσει σαφές δε, πως, “Δεν είμαι ούτε δικομανής, ούτε αυτά τα χρήματα χρησιμοποιούνται για να κερδίσει η εταιρεία” ωστόσο, σύμφωνα με όσα συμπλήρωσε, “Πρέπει η εταιρεία να διεκδικήσει το δίκιο της γιατί όταν χτυπιέται η εταιρεία, δεν χτυπιέται ένα ΑΦΜ, δεν χτυπιέται ένα Νομικό Πρόσωπο. Χτυπιούνται 600 οικογένειες, χτυπιούνται 600 εργαζόμενοι, χτυπιέται το ίδιο το μέλλον της Σύρου και η ανάπτυξή της”.
Ο ίδιος έκλεισε τη συγκεκριμένη απάντησή του, εξηγώντας πως, “έχουμε 15-20 ανθρώπους που τις τελευταίες εβδομάδες, ίσως και μήνες, έχουν υποβάλλει πάνω από 200 ψευδείς καταγγελίες στις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομία, Εισαγγελέα, Λιμενικό) ζητώντας την παραδειγματική μας τιμωρία”. Ως εκ τούτου, υποστήριξε πως, αυτοί “θα κληθούν μπροστά στη Δικαιοσύνη”.
Μάλιστα χρέωσε στα συγκεκριμένα άτομα “φασιστική αντίληψη”, καθώς εξήγησε πως, σήμερα διαμαρτύρονται δημοσίως για το ότι η ONEX στρέφεται εναντίον τους. “Δεν μπορούν να λένε ό,τι θέλουν και μετά να επιδιώκουν ασυλία. Θα κληθούν μπροστά στη Δικαιοσύνη” επανέλαβε σε απόλυτο τόνο ο Πάνος Ξενοκώστας, θίγοντας σύντομα και το γεγονός πως, οι ίδιοι “λένε ότι δίνουμε χρήματα σε κοινωνικό έργο για να υπάρχει ομερτά”. “Έφτασαν σε αυτό το σημείο διαστροφής” δήλωσε ο ίδιος.
Ενέργειες περιβαλλοντικού εκσυγχρονισμού
Στον επίλογο της τοποθέτησής του, ο Πάνος Ξενοκώστας κλήθηκε να αναφερθεί στα βήματα περιβαλλοντικού εκσυγχρονισμού του Νεωρίου, καθώς γι αυτά, είχε δεσμευθεί την ημέρα των εγκαινίων της ONEX.
“Το περιβαλλοντικό έργο που έχει γίνει και που εντέχνως αποκρύπτουν είναι σπουδαίο. Απομακρύναμε χιλιάδες τόνους αμμοβολής που τους βρήκαμε και καμία υποχρέωση δεν είχαμε. Επίσης έχει γίνει τεράστιο έργο στην αντικατάσταση της αμμοβολής από την υδροβολή στο 90-95% και τα αποτελέσματα τα έχετε δει όλοι” ανέφερε, προσθέτοντας πως το νησί “κάποτε είχε πολύ περισσότερη σκόνη και τώρα δεν υπάρχει αυτό”.
Επιπρόσθετα, υπενθύμισε τα έργα για τη δεξαμενή “ΒΙΟΛΑΝΤΩ”, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει πως γίνονται εργασίες σημαντικές στα κτίρια, όπως επίσης “στο αποχετευτικό και το πυροσβεστικό σύστημα, τα οποία δεν υπήρχαν”.
Παρακάτω, γνωστοποίησε πως η ONEX διαχειρίστηκε ακόμη μία “περιβαλλοντική βόμβα” που υπήρχε στις εγκαταστάσεις του Νεωρίου, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “βρήκαμε στο λανάδο (πλοιάριο) 1.500 τόνους slops (υπολείμματα από απορρίμματα υγρών φορτίων πλοίων)”, σημειώνοντας ταυτόχρονα πως και αυτό το πλοιάριο θα οδεύσει για ανακύκλωση.
Ακολούθως, γνωστοποίησε πως η ONEX μεριμνά για έλεγχο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μέσω της προμήθειας σύγχρονου μηχανήματος, τα αποτελέσματα του οποίου θα λαμβάνονται απευθείας από την Περιφέρεια. “Παραγγέλνουμε το αρτιότερο και πιο σύγχρονο μηχάνημα που θα μετρά την ατμοσφαιρική ρύπανση και θα μπορεί να καταλογίζει αυτόματα από πού προέρχεται αυτή και θα είναι άμεσα στη διάθεση, όχι του Νεωρίου, αλλά της Περιφέρειας και των αρμοδίων” ανέφερε συγκεκριμένα ο Πάνος Ξενοκώστας, λέγοντας τέλος πως, “Ποτέ δεν υπήρξε ένα ναυπηγείο τόσο ανοικτό στην κοινωνία”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ξενοκώστας: Η δημοπράτηση της μαρίνας κλείνει το Νεώριο
28 Αυγ. 2023 - 6:20 - Αναμονή δικαστικής απόφασης σε συνέχεια λυπηρών γεγονότων
13 Δεκ. 2021 - 6:20 - Το Νεώριο Σύρου γράφει ιστορία στη ναυπηγοεπισκευή
5 Δεκ. 2019 - 6:20 - Όμιλος ONEX: Έτοιμα για "χτίσιμο" πλοίων Νεώριο και Ελευσίνα
21 Σεπ. 2024 - 13:21 - “Θα αφήσουμε πίσω την αμμοβολή στο 100%”
11 Μαρ. 2024 - 6:20