Αχαΐα - Ξενοδόχοι: Μπαίνει πελάτης και ανοίγουμε σαμπάνια
- Πέμπτη, 8 Απριλίου, 2021 - 06:26
Μικρό καλάθι κρατούν οι ξενοδόχοι της Αχαΐας, για την φετινή τουριστική σεζόν του καλοκαιριού, μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Χάρη Θεοχάρη, για άνοιγμα στις 14 Μαΐου.
Ο κλάδος φοβάται πιθανά πισωγυρίσματα, καθώς το κύμα της πανδημίας δεν έχει δείξει ακόμα σημάδια υποχώρησης, ενώ οι βασικές αγορές της Αγγλίας, Γερμανίας και Ιταλίας, ακόμα παραμένουν σε κατάσταση συναγερμού.
Προς το παρόν, τα ξενοδοχεία της Αχαΐας είναι σε κατάσταση «ζόμπι» με το 90% των επιχειρήσεων να βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας, όχι λόγω κρατικής εντολής, αλλά, επειδή δεν έχουν πελάτες για να συντηρηθούν.
«Συνήθως έχουμε 8 - 10 πελάτες, ενώ αν φτάσουμε τους 15 ανοίγουμε σαμπάνιες», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πάτρας Ηλίας Μεντζελόπουλος, θέλοντας να διασκεδάσει την τραγική κατάσταση του κλάδου, που αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στα ετήσια αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ, με μια πτώση του τζίρου γύρω στο 70% για τις επιχειρήσεις της Αχαΐας.
Την ίδια στιγμή, το προσχέδιο του υγειονομικού πρωτοκόλλου που πρέπει να εφαρμόσει κάθε ξενοδοχείο, όταν ανοίξουν στα μέσα Μαΐου, φέρνει κάποιες θετικές αλλαγές, αλλά, προκαλεί και προβληματισμούς, καθώς σε μια παράγραφο, προβλέπεται η απαγόρευση εισόδου στο κατάλυμα σε μη διαμένοντες, με εξαίρεση το προσωπικό.
Μια τέτοια εξέλιξη θα προκαλέσει πρόβλημα στα καταλύματα που διοργανώνουν τελετές, όσο και σε αυτούς που έχουν προγραμματίσει γάμους και βαπτίσεις, για τις οποίες έχουν προκαταβάλει χρήματα.
Ακόμα, τι θα γίνει με τους εξωτερικούς πελάτες των εστιατορίων και των bar των ξενοδοχείων; Τι θα γίνει με τους εξωτερικούς πελάτες για τις υπηρεσίες επί της παραλίας; Τι μέλλει γενέσθαι με τις υπηρεσίες των spa;
Να σημειωθεί ότι και στα περσινά πρωτόκολλα, αρχικά υπήρχε αυτή η πρόβλεψη, η οποία όμως άλλαξε με απαγόρευση εισόδου στα δωμάτια, σε μη διαμένοντες, κάτι το οποίο εκτιμάται πως θα επαναληφθεί και φέτος.
Δημήτρης Διαμαντόπουλος: Περιμένουμε τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος, τόνισε ότι το νέο υγειονομικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία του κλάδου, βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης, ως εκ τούτου, είναι πρώιμο να γίνει οποιαδήποτε κρίση. Σε κάθε περίπτωση, επισήμανε πως ο κλάδος έχει καταθέσει τις απόψεις του και κάποιες βελτιώσεις έχουν υιοθετηθεί από το υπ. Τουρισμού. Μια από αυτές, θα γίνει τη δυνατότητα στον πελάτη για self service στον μπουφέ του ξενοδοχείου, πάντα με τήρηση κάποιων υγειονομικών μέτρων (γάντια, μάσκες, αποστάσεις). Επίσης, το προσωπικό θα υποβάλλεται σε εβδομαδιαία τεστ, κάτι που θα αυξήσει το επίπεδο ασφάλειας.
Ηλίας Μεντζελόπουλος: Ο κλάδος στερήθηκε πελατείας και στήριξης
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Πάτρας Ηλίας Μεντζελόπουλος, είναι απαισιόδοξος για τις εξελίξεις. Ο κλάδος, ανέφερε στην «Π», στερήθηκε της πελατείας του, λόγω των απαγορεύσεων στις μετακινήσεις, αλλά, εκτός από κάποιες επιστρεπτέες προκαταβολές και αναστολές εργασίας προσωπικού, δεν είχε καμία άλλη στήριξη, σε αντίθεση με άλλες επιχειρήσεις. Για το άνοιγμα της νέας σεζόν, δεν τρέφει φρούδες ελπίδες, όπως είπε. Υπολογίζει ότι τα ξενοδοχεία θα δουλέψουν πάνω-κάτω όπως πέρυσι και αυτό φαίνεται ήδη, από τους τουριστικούς πράκτορες που δεν έχουν κάνει καμία κράτηση δωματίων, σε περιοχές όπως η Σαντορίνη.
Δημήτρης Κίζας: Συγκρατημένη αισιοδοξία για την καλοκαιρινή σεζόν
Συγκρατημένη αισιοδοξία διατηρεί για την επόμενη καλοκαιρινή σεζόν, ο ξενοδόχος Δημήτρης Κίζας που μίλησε στην «Π» για την κατάσταση του κλάδου. Το ξενοδοχείο του «Τζάκι» είναι από τα ελάχιστα που λειτουργούν στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή, καθώς διατηρεί μια σταθερή πελατεία ανθρώπων που κάνουν επαγγελματικά ταξίδια, καθώς και αθλητικές ομάδες. «Ο κόσμος είναι ακόμα διστακτικός, στο να κάνει κράτηση ακόμα και μεσοπρόθεσμης διάρκειας, καθώς η κατάσταση είναι απρόβλεπτη λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, διατηρεί την αισιοδοξία του, ότι τα πράγματα θα πάνε καλά φέτος για τον τουρισμό, τηρουμένων φυσικά των αναλογιών και αυστηρών μέτρων προστασίας».
Του ΣΩΤΗΡΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- «Άνω – Κάτω» η εστίαση: «Πικρός» καφές, με πιο ακριβό «σερβίρισμα» τριπλής αύξησης
10 Οκτ. 2022 - 6:23 - Ξαφνικά αλαλούμ με το ωράριο
7 Οκτ. 2022 - 6:22 - Αχαΐα: Οι εκπτώσεις τελειώνουν με πεσμένο τζίρο κατά 50% – Τα άδεια ταμεία φέρνουν λουκέτα
24 Αυγ. 2022 - 6:22 - Καλάβρυτα: Έφυγαν οι τουρίστες, ανώμαλη πτώση στη πληρότητα
12 Ιαν. 2022 - 6:23 - Διά πυρός και σιδήρου οι επιχειρήσεις τη τελευταία δεκαετία
11 Ιαν. 2022 - 6:25