“ΠΡΩΤΗ” ΗΛΕΙΑΣ

Φόβοι για λαίλαπα «λουκέτων» έως 40%

Εντείνεται η ανησυχία για την «επόμενη ημέρα» της πανδημίας στην αγορά της Ηλείας - Ως μονόδρομο τη στήριξη των επιχειρήσεων, χαρακτηρίζουν οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών στο Νομό
  • Παρασκευή, 16 Απριλίου, 2021 - 06:23

Κλίμα έντονης ανησυχίας λόγω των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού, διαμορφώνεται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην Ηλεία, την ώρα που είναι ορατός ο κίνδυνος για πολλαπλά «λουκέτα» τους επόμενους μήνες κι εφόσον σταδιακά εκλείψουν τα μέτρα ενίσχυσης από την πολιτεία.

Οι εκπρόσωποι των επαγγελματιών σε τοπικό επίπεδο εκφράζουν φόβους ότι το ποσοστό των «λουκέτων» μπορεί να ανέλθει σε ποσοστό μέχρι 40%, ζητώντας συγχρόνως να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης στις μικρές έως πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Ανάμεσα στα μέτρα αυτά που προτείνονται είναι η συνολική ρύθμιση των οφειλών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επλήγησαν σε τεράστιο βαθμό λόγω του covid-19, η άμεση υλοποίηση προγραμμάτων για τη στήριξη των επαγγελματιών, η διαγραφή δανείων από τις τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί αλλεπάλληλες φορές, η υλοποίηση τουριστικών επενδύσεων για να στηριχτεί η τοπική οικονομία κ.α.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους εμπορικοί σύλλογοι του Νομού, μέχρι τώρα λόγω της πανδημίας έχουν κλείσει λίγες επιχειρήσεις, κάτι που όμως αναμένεται να αντιστραφεί δραματικά τους επόμενους μήνες, εφόσον δεν υπάρξει έμπρακτη στήριξη για να ορθοποδήσουν.

Τι δήλωσαν εκπρόσωποι των επαγγελματιών στην Ηλεία

Ηλίας Ξανθούλης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Ακόμα δεν έχουμε δει το πρόβλημα των λουκέτων και μόνο μερικά μικρά καταστήματα, μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, έχουν κλείσει οριστικά την περίοδο του κορωνοϊού. Μετά το Σεπτέμβρη όμως αναμένεται η λαίλαπα γιατί ακόμη εκκρεμούν οι αναστολές, οι επιστρεπτέες προκαταβολές, οι αναστολές εργαζομένων σε ορισμένες κατηγορίες. Άρα ακόμα είμαστε στο οξυγόνο, με υποστήριξη στην εντατική. Εν συνεχεία θα δείξει τι θα γίνει στην αγορά αφού τελειώνουν όλα αυτά και κατά τα λεγόμενα του κ. Σταϊκούρα σιγά-σιγά αρχίζουν και τραβιούνται όλα τα μέτρα. Λίγο πολύ λόγω καλοκαιριού πολλοί θα κρατηθούν, από Σεπτέμβρη και μετά όμως αρχίζουν τα δύσκολα. Η δική μου προσωπική εκτίμηση είναι ότι κοντά γύρω στο 40% των καταστημάτων κινδυνεύουν με λουκέτο. Κάποιες μετρήσεις που κάνουμε σαν σύλλογος, προκύπτει ότι γύρω στο 30% περιμένουν λουκέτα. Επίσης περιμένω και πολλές απολύσεις. Είναι άσχημη η κατάσταση και τώρα που είμαστε ανοιχτοί δεν υπάρχει δουλειά, ο κόσμος είναι επιφυλακτικός αφού δεν έχει και χρήματα και γενικά είναι δύσκολα τα πράγματα.

Από τη δεκαετή κρίση πολλά καταστήματα είχαν κλείσει από πέρυσι, αλλά αυτά που ξεκινάνε και κλείνουν τώρα είναι από την καινούργια κρίση. Στην προηγούμενη κρίση είμαστε ανοιχτοί και με πολλές δυσκολίες κάποια έξοδα έβγαιναν. Από την περασμένη χρονιά το λιανεμπόριο έμεινε 5 μήνες κλειστό. Άρα είναι μεγάλη η διαφυγή εσόδων που υπέστη ο επαγγελματίας.

Η μόνη λύση είναι αυτή που έχουμε πει από το πρώτο λοκ ντάουν. Δηλαδή να γίνει συσσώρευση όλων των οφειλών (τράπεζες, φαν, δημόσιο, εφορίες, ΕΦΚΑ κλπ.) να γίνουν αναστολές σε όλα, μπαίνοντας σε ένα καλάθι και βγαίνοντας σε δόσεις για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε. Η κυβέρνηση λέει πηγαίνετε στο καινούργιο πτωχευτικό που όμως είναι πολύ δύσκολος έως αδύνατος. Οι τράπεζες δεν δέχονται καμία ρύθμιση και το μόνο που ευελπιστώ εγώ είναι ότι επειδή είναι πανευρωπαϊκή κρίση και το ιδιωτικό χρέος έχει ανέβει σε όλη την Ευρώπη, μήπως έλθει κάποια λύση από εκεί.

Αν δε γίνει αυτό θα πέσουν πολλά κανόνια, δεν πρόκειται να ανταπεξέλθουμε. Έχουν συσσωρευτεί χρέη ενός χρόνου και πάνω. Εμείς μη ξεχνάμε ότι είχαμε οικονομική κρίση όχι από το 2010 αλλά από το 2007 με τις πυρκαγιές. Και η κατάληξη είναι τώρα έχουν φτάσει να γίνουν βραχνάς όπως θα γίνουν και οι επιστρεπτέες κάποια στιγμή. Αν δεν ρυθμιστούν σε πολλές δόσεις δεν υπάρχει σωτηρία, διότι κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να πληρώνει σε δέκα πράγματα, συν τα τρέχοντα. Η αγορά δεν έχει καθόλου χρήματα γιατί δεν υπάρχει κίνηση, χάθηκαν όλες τις γιορτές και εκδηλώσεις. Υπάρχει πτώση πάνω από 50-60% στον τζίρο των καταστημάτων, λίαν επιεικώς».

Νίκος Σαψάλης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

«Θα πρέπει να υπάρξει στήριξη των πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες ύστερα από 10 χρόνια κρίσης ήταν στο κόκκινο και τώρα πήγαν στο βαθύ κόκκινο και δεν πάει πιο κάτω. Πρέπει να στηριχτούν με κάποια προγράμματα ή με επιδοτήσεις με πολύ λίγα δικαιολογητικά, για να μπορέσουν οι πολύ μικροί να ανακάμψουν και να πάρουν ένα μερίδιο, σταματώντας να τροφοδοτούν μόνο τους μεγάλους. Άμα στηρίξουν τους πολύ μικρούς και να μάθει ο κόσμος να στηρίζει τα μικρά καταστήματα, θα επιβιώσουν τα πολύ μικρά μαγαζιά και οι οικογενειακές επιχειρήσεις. Μόλις τελειώσουν τα μέτρα θα πρέπει να υπάρχει διαγραφή δανείων και γενικά χρεών, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να υπάρξει ανάπτυξη της οικονομίας. Γιατί όλα αυτά τα χρέη δεν μπορούν να πληρωθούν, όταν τα μαγαζιά είναι 1 χρόνο κλειστά ή υπολειτουργούν γιατί ο κόσμος φοβάται να ψωνίζει. Οπότε πρέπει να διαγραφούν τα χρέη και να χαριστούν κάποια δάνεια. Αν δεν γίνουν κινήσεις εγώ πιστεύω ότι το 50% των πολύ μικρών επιχειρήσεων θα κλείσει. Εδώ στο Νομό μας οι επιχειρήσεις είναι πάρα πολύ μικρές. Εδώ υπάρχουν λ.χ. δέκα μαγαζιά που πουλάνε ρούχα, αλλά θα μείνουν τα δύο. Τα υπόλοιπα δεν μπορούν να επιβιώσουν. Να υπάρξουν μέτρα στήριξης και διαγραφή χρεών. Οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί να χαρίσουν τουλάχιστον τα δάνεια, για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να ξεκινήσουν από το μηδέν. Αλλιώς θα πάρει τα σπίτια του κόσμου και τι να τα κάνει. Και ρύθμιση να κάνει αν δεν εισπράττει ο άλλος τι να πληρώσει. Στο Νομό μας μόνο στον τουρισμό μπορούμε να ποντάρουμε και προς αυτή την κατεύθυνση να δώσουν προγράμματα για ενοικιαζόμενα δωμάτια».

Νίκος Καρυώτης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας

«Για την επόμενη ημέρα υπάρχει ανησυχία και αβεβαιότητα, γιατί δεν έχουν φανεί ακόμη σε όλο τους το εύρος οι συνέπειες οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας. Επομένως υπάρχει μία ανησυχία εάν τα καταφέρουν όλα τα μαγαζιά, ειδικά όταν θα σταματήσει η στήριξη της πολιτείας. Θέλουμε όμως να ελπίζουμε στο αισιόδοξο σενάριο ότι δεν θα είναι καταστροφική, αλλά θα θέλαμε να υπάρξει μία στήριξη για την επανεκκίνηση, διότι εκτιμούμε ότι η αμέσως επόμενη ημέρα, μετά την άρση των περιορισμών, δεν θα είναι καμιά απότομη άνοιξη για την οικονομία, αλλά θα υπάρξει μία περίοδος που θα υπάρξουν προβλήματα. Άρα καλό θα ήταν να υπάρξουν μέτρα στήριξης για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων κατά το πρώτο διάστημα. Τα λουκέτα μπορεί να μην είναι άμεσα την επόμενη ακριβώς ημέρα της άρσης των περιορισμών, αλλά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα τα οποία θα μετατεθούν μετά στο μέλλον. Δηλαδή μπορεί επιχειρήσεις να μην τα καταφέρουν εάν έχουν συσσωρευτεί υποχρεώσεις και δεν έχει μπορέσει να επαναφέρει τα έσοδά της στο επίπεδο που πρέπει. Ένα μικρό ποσοστό μπορεί να μην συμφέρει να ανοίξει.

Το ζήτημα είναι πως όλα αυτά που έχουν συσσωρευτεί, εάν δεν επανακάμψει ο κύκλος εργασιών, σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο θα προκύψουν προβλήματα στο μέλλον. Πλέον όμως δεν υπάρχουν πολλά δημοσιονομικά περιθώρια γιατί τα χρήματα έχουν εξαντληθεί».