“ΚΡΗΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ”

«Ανάσα» και προσδοκίες έφερε το άνοιγμα της εστίασης

  • Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021 - 06:23

Χαμόγελα και αισιοδοξία για την επόμενη ημέρα έφερε μετά από έξι μήνες η επανεκκίνηση του κλάδου της εστίασης τη Δευτέρα του Πάσχα, που δίνει “ανάσα” στους επαγγελματίες και δημιουργεί προσδοκίες για τον κλάδο εν όψει και της τουριστικής περιόδου.

Μετά από μισό χρόνο η πόλη απέκτησε ξανά “ζωντάνια” με τα καταστήματα να ανοίγουν τις πόρτες τους και να υποδέχονται τους πρώτους πελάτες. Η “πρεμιέρα” στα καταστήματα του Ρεθύμνου έγινε ομαλά και χωρίς προβλήματα αφού τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για τον κορωνοϊό, με τους επαγγελματίες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους, διότι σε σχέση με πέρυσι οι περισσότεροι πελάτες των καταστημάτων συμμορφώθηκαν πλήρως στα μέτρα που ορίστηκαν για την προστασία από τον κορωνοΐό και την αποφυγή του συνωστισμού.

Η έναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων ήταν ιδιαίτερα δυναμική σε ό,τι αφορά την αναψυχή αφού τα καταστήματα της παραλιακής ζώνης στο Ρέθυμνο είχαν διαρκή κίνηση οποία κορυφώθηκε τις βραδινές ώρες την ίδια ώρα που η εστίαση -λόγω των ημερών του Πάσχα -διατήρησε πιο ήπια προσέλευση, η οποία ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά τις επόμενες ημέρες.

Άλλωστε, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου τόσο στην εστίαση όσο και στην αναψυχή, περίπου το 50% των τοπικών καταστημάτων άνοιξαν, ενώ τις επόμενες ημέρες έως και τα μέσα Μαΐου, αναμένεται το πλήρες άνοιγμα του συνόλου των επιχειρήσεων στον κλάδο εστίασης και αναψυχής.

Καθοριστικό ρόλο θα παίξει και το άνοιγμα του τουρισμού με αρκετές από τις επιχειρήσεις να ανεβάζουν ρυθμούς προκειμένου να είναι πλήρως έτοιμες να υποδεχτούν τους πρώτους επισκέπτες. Σήμερα αναμένεται συνάντηση με τους επιχειρηματίες του κλάδου στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Π.Ε Ρεθύμνου όπου θα παρουσιαστεί το επίσημο ΦΕΚ για το άνοιγμα του κλάδου ενώ θα γίνουν και συστάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται πως είχε προηγηθεί συνάντηση στην έδρα της Π.Ε Ρεθύμνης με τους επαγγελματίες όπου είχαν τεθεί επί τάπητος τα ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των επιχειρήσεων, με κοινό στόχο την καθολική τήρηση των μέτρων αφού εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού το Ρέθυμνο όπως τονίστηκε θα πρέπει να αποτελεί έναν ασφαλή προορισμό την ίδια ώρα που όπως τόνισαν και οι επαγγελματίες ο κλάδος θα πρέπει να αποφύγει τυχόν νέο κλείσιμο, το οποίο ενδέχεται να αποτελέσει για πολλές επιχειρήσεις και το τελειωτικό χτύπημα.

ΜΕ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του του Συλλόγου Καταστημάτων Παραλίας, Βαγγέλης Μπικάκης η επανεκκίνηση έγινε με όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό και με μεγάλη προσοχή από όλους ενώ τόνισε αναφερόμενος στους θαμώνες πως “το πρώτο δείγμα ήταν ότι ο κόσμος σεβάστηκε τα μέτρα,τα τήρησε με μεγάλη προσοχή και αποφεύχθηκε ο συνωστισμός. Σε σχέση με την πρώτη φορά πέρυσι που είχαμε επανεκκίνηση του κλάδου, όλοι έδειξαν πιο συνειδητοποιημένοι και υπήρχε πολύ μεγαλύτερη προσοχή”.

Σε ό,τι αφορά την κίνηση στα καταστήματα της παραλιακής ζώνης ο κος Μπικάκης υπογράμμισε πως από νωρίς το πρωί, με το άνοιγμα των επιχειρήσεων ο κόσμος ξεκίνησε να προσέρχεται στις τοπικές επιχειρήσεις, ενώ η κίνηση κορυφώθηκε στις 8 το βράδυ.

 

Υπενθυμίζεται πως στις επιχειρήσεις δεν επιτρέπεται η μουσική με τους επαγγελματίες να τηρούν όλα τα μέτρα χωρίς να έχει σημειωθεί κανένα απρόοπτο, την ίδια ώρα που οι επιχειρήσεις είχαν όλες κατεβάσει ρολά, έως τις 10:45 ώρα που έχει οριστεί το κλείσιμο των καταστημάτων.

Όπως εξήγησε ο κος Μπικάκης, “υπάρχει αισιοδοξία και αν συνεχιστεί η προσοχή από τον κόσμο όλα θα πάνε καλά. Τις πρώτες ημέρες άνοιξε το 50% των επιχειρήσεων του κλάδου και σταδιακά κάθε μέρα θα ανοίγουν κι άλλες. Αναμένουμε έως τις 15 Μαΐου να έχει ανοίξει το σύνολο των επιχειρήσεων”.

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Το άνοιγμα τη Δευτέρα του Πάσχα των επιχειρήσεων εστίασης ιδιαίτερα τα εστιατόρια δεν ευνόησαν οι εορταστικές ημέρες, αφού η προσέλευση ήταν χαμηλή και ο κλάδος παραμένει ακόμη σε “στάση αναμονής” σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Ρεθύμνου Ανδρέας Κλαψινός. “Σε αντίθεση με τα καφέ που πήγαν πολύ καλά την πρώτη ημέρα, η εστίαση δεν ακολούθησε τον ίδιο ρυθμό. Η κίνηση παρέμεινε υποτονική και σε αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο το Πάσχα. Ο περισσότερος κόσμος που θα στρεφόταν στην εστίαση, παρέμεινε στα σπίτια ή στην εξοχή, με αποτέλεσμα η εστίαση να διατηρεί μια στάση αναμονής προσβλέποντας στο επόμενο διάστημα και στο άνοιγμα του τουρισμού” επεσήμανε ο ίδιος.

Άλλωστε, όπως τόνισε ο κος Κλαψινός το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης δεν ήταν καθολικό, αφού μόλις οι μισές επιχειρήσεις ανέβασαν ρολά την ίδια ώρα που το πλήρες άνοιγμα αναμένεται έως τα μέσα του μήνα και ιδιαίτερα το ερχόμενο Σαββατοκύριακο όπου τα περισσότερα καταστήματα στο Ρέθυμνο αναμένεται να προχωρήσουν στην επανεκκίνηση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το άνοιγμα ήταν κάτι που “χρειαζόμασταν και το θέλαμε όλοι. Παρ’ όλο που έγινε λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο και αρκετοί επαγγελματίες αιφνιδιαστήκαμε ο κλάδος το χρειάζεται και ήταν ζητούμενο”

Οι επιχειρήσεις εστίασης που άνοιξαν πάντως τήρησαν τα προβλεπόμενα μέτρα τόσο από πλευράς των επαγγελματιών, όσο και σε σχέση με τους πελάτες που γνώριζαν και τηρούσαν τα όσα προβλέπονται σεβόμενοι τους περιορισμούς που υπάρχουν σε ό,τι αφορά την απουσία μουσικής, τις αποστάσεις αλλά και τον χρόνο αποχώρησής τους προκειμένου τα καταστήματα να μπορούν να κλείσουν έγκαιρα.

Το σύνολο των επαγγελματιών του κλάδου πάντως προσβλέπει στην “επόμενη ημέρα” με το βλέμμα στραμμένο στην υποχώρηση της πανδημίας και την τήρηση των μέτρων, προκειμένου να μην χρειαστεί να βιώσουν ξανά το κλείσιμο των επιχειρήσεών τους, αφού αρκετές όπως έχουν επισημάνει επανειλημμένα οι επαγγελματίες, δεν θα “αντέξουν” άλλο ένα λουκέτο.