“Η ΡΟΔΙΑΚΗ”

Ψυχρολουσία και στη Ρόδο από τις ανακοινώσεις της Μ. Βρετανίας

  • Δευτέρα, 10 Μαΐου, 2021 - 06:24

Απογοήτευση επικρατεί και στη Ρόδο μετά τις ανακοινώσεις της βρετανικής κυβέρνησης για τα ταξίδια στο εξωτερικό, καθώς από τις 17 Μαΐου χαλαρώνει τους περιορισμούς για 12 χώρες στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα.

Δυστυχώς η χώρα μας καθώς και η Κύπρος εντάχθηκαν στην πορτοκαλί ζώνη ενώ ανοίγουν τα ταξίδια για Πορτογαλία και Ισραήλ που έχουν γίνει «πράσινοι» προορισμοί. Εκτός πράσινης λίστας έμειναν όμως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και οι ΗΠΑ οι τέσσερις χώρες στις οποίες ταξίδεψαν περισσότερο οι Βρετανοί το 2019. Σημειώνεται ότι η λίστα θα αναθεωρείται κάθε τρεις εβδομάδες.

Οι κυβερνητικές ανακοινώσεις προκάλεσαν ψυχρολουσία στη Ρόδο που αναμένει με ανυπομονησία το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, επενδύοντας πολλά στην αγγλική αγορά, τη μεγαλύτερη του νησιού. Δυστυχώς οι περιορισμοί και τα μέτρα που τέθηκαν αποθαρρύνουν τους Βρετανούς τουρίστες να ταξιδέψουν και στερούν από τον προορισμό τη δυνατότητα να ξεκινήσει να υποδέχεται τους πρώτους τουρίστες σε περίπου δέκα ημέρες.

Αυτό σημαίνει ότι στην πράξη η σεζόν μεταφέρεται για αργότερα, αφού κάποιες μικρότερες αγορές που ίσως ανοίξουν εντός των ημερών δεν μπορούν να καλύψουν τα κενά.

Πάντως η εξέλιξη αυτή ήταν για πολλούς αναμενόμενη, όπως δηλώνει στη «Ροδιακή» ο πρόεδρος του συλλόγου Διευθυντών Ξενοδοχείων Ρόδου και γενικός διευθυντής της αλυσίδας ξενοδοχείων Atrium Γιώργος Ματσίγκος, ο οποίος τόνισε ότι ανάμεσα σε αυτούς ήταν και ο ίδιος.

«Το περιμέναμε. Είχα πει εδώ και πολλές εβδομάδες αν θέλουμε γρήγορο άνοιγμα, πρέπει να «πρασινίσει» υγειονομικά ο προορισμός. Όσο δεν είμαστε στο «πράσινο» τόσο πιο πίσω πάει η σεζόν και τόσο την δυσκολεύει αυτό» είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι ο Μάιος είναι πλέον χαμένος μήνας.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι δεν είναι εύκολο να ξεκινήσει με γοργούς ρυθμούς η σεζόν ακόμα και αν μπει ο προορισμός στο «πράσινο» καθώς χρειάζεται εύλογος χρόνος για να πάρει μπροστά ο μηχανισμός των κρατήσεων, κάτι που δυσκολεύει τα πράγματα.

Αναγκαίος ο μαζικός εμβολιασμός

Σημειώνεται ότι ο κ. Ματσίγκος δίνει μεγάλο βάρος στους εμβολιασμούς του πληθυσμού καθώς είναι απαραίτητο για να προσελκύσει κρατήσεις ο προορισμός. «Εκεί που πρέπει να εστιάσουμε είναι και στον εμβολιασμό. Όλοι οι τουρ οπερέιτορ ζητούν το προσωπικό να είναι εμβολιασμένο και τα κριτήρια επιλογής ενός προορισμού δεν είναι μόνο ο αριθμός των κρουσμάτων, είναι η μεταδοτικότητα και πόσοι είναι οι εμβολιασμένοι στον προορισμό. Άρα θα πρέπει να σπεύσει ο κόσμος να εμβολιαστεί και να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμένων για να περάσουμε το μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη από τη Mεγάλη Βρετανία και το αίσθημα απογοήτευσης που προκλήθηκε δήλωσε ότι όσοι γνώριζαν τα στοιχεία και παρακολουθούσαν τις εξελίξεις το περίμεναν. Μάλιστα έφερε το παράδειγμα της Jet2 holidays που ανακοίνωσε πτήσεις από τις 24 Ιουνίου.

Αντίθετα φαινόταν εδώ και καιρό ότι θα ήταν «πράσινη» η Πορτογαλία, γιατί έκανε αυστηρό lock down και τώρα πανηγυρίζει ενώ εμείς προβληματιζόμαστε γιατί δεν είμαστε. Μα το περιμέναμε και δεν κάναμε τίποτα, τόνισε ο κ. Ματσίγκος.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες αγορές η διεξαγωγή ταξιδιού έχει ως προϋπόθεση τη διενέργεια τεστ στην επιστροφή και από ορισμένα κρατίδια στη Γερμανία και καραντίνα, όπως είπε. Άρα δεν είναι απελευθερωμένα τα ταξίδια και για τη Γερμανία και επίσης στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη το τεστ της επιστροφής είναι δεδομένο. Άρα ανεβαίνει το κόστος του πακέτου και σταματά να είναι ελκυστικό, παρά τις προσφορές που έγιναν από τα ξενοδοχεία.

«Με λίγα λόγια χάνεται ο Μάιος, πάμε πίσω και κυνηγάμε τον Ιούνιο. Από ό,τι φαίνεται από τις 15 Ιουνίου και μετά θα αρχίσει η κίνηση. Αυτή τη στιγμή υπάρχει προγραμματισμός να ανοίξουν πολλά ξενοδοχεία στα μέσα Μαΐου αλλά σίγουρα τώρα θα και ακυρώσεις θα γίνουν και κρατήσεις δεν θα μπαίνουν και ενδέχεται να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους» δήλωσε τονίζοντας πως σε ό,τι αφορά τα Σκανδιναβικά κράτη ακύρωσαν τον Ιούνιο και ξεκινούν στις 2 Ιουλίου ενώ δεν φαίνεται ενδιαφέρον για ταξίδια μέσα στον Μάιο και τον Ιούνιο.

Μάλιστα προέτρεψε τους συμπατριώτες μας να σπεύσουν να εμβολιαστούν. Όπως είπε, αυτό ζητούν οι τουρ οπερέιτορς να μην έχουμε κρούσματα και να είναι εμβολιασμένοι οι άνθρωποι γιατί κι εμείς απαιτούμε από τους επισκέπτες μας να είναι εμβολιασμένοι και πρέπει να είναι εμβολιασμένοι και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό.

«Δεν μπορεί εμείς να το θέτουμε ως προϋπόθεση για να έρθουν και εμείς να μην είμαστε εμβολιασμένοι. Πρέπει να εμβολιστούμε ώστε να μεταφέρουμε έτσι το μήνυμα ότι είμαστε υγειονομικά «πράσινος» προορισμός εφόσον τηρούμε τα μέτρα».

Υπό αυτές τις δύσκολες καταστάσεις στις 13 Μαΐου ξεκινούν πτήσεις από Ισραήλ προς τη Ρόδο που θα συνεχιστούν μέχρι και τις 15 του ίδιου μήνα. Αυτό το διάστημα πολλοί Iσραηλινοί πολίτες θα πραγματοποιήσουν ταξίδι προς το νησί μας εκμεταλλευόμενοι τις ολιγοήμερες διακοπές που θα έχουν στην πατρίδα τους. Tότε θα ξεκινήσουν οι μαζικές αφίξεις ο οποίες όμως μετά από μερικές μέρες θα σταματήσουν.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, επίσης την Τρίτη αποφασίζει και η Ολλανδία και αναμένονται ανακοινώσεις για τα ταξίδια εξωτερικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρόδος και η Κως πιθανόν να είναι στους προορισμούς στους οποίους θα μπορούν να έρχονται οι Ολλανδοί τουρίστες από τέλη Μαΐου.

Επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Πολωνοί θα ανοίξουν γρηγορότερα από τις άλλες πρώην ανατολικές χώρες καθώς επίσης ότι ανοίγει και το Βέλγιο.

Δεν είμαστε στην πράσινη λίστα

Μόνο η Πορτογαλία από τους αγαπημένους μεσογειακούς προορισμούς των Βρετανών κατατάχθηκε στην πράσινη λίστα για τα ταξίδια των Βρετανών από τις 17 Μαΐου, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Μεταφορών Grant Shapps.

Η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γαλλία βρίσκονται στην πορτοκαλί λίστα, πράγμα που σημαίνει ότι οι Βρετανοί κατά την επιστροφή τους από αυτές τις χώρες πρέπει να μπουν σε καραντίνα 10 ημερών στο σπίτι με PCR τεστ τη 2η και την 8η μέρα. Εάν υπάρξει αρνητικό τεστ, η καραντίνα περιορίζεται στις 5 ημέρες.

Από τις χώρες της πράσινης λίστας αρκεί ένα τεστ πριν από την αναχώρηση για την επιστροφή στη Μεγάλη Βρετανία και ένα PCR έως δυο ημέρες μετά την επιστροφή. Οι μόνες χώρες που εντάχθηκαν στην πράσινη λίστα είναι: Πορτογαλία, Ισραήλ, Γιβραλτάρ, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Σιγκαπούρη, Μπρουνέι, Νησιά Φερόε, Ισλανδία, Φόκλαντς.

Ο κ. Shapps είπε ότι ο κατάλογος θα επανεξετάζεται κάθε τρεις εβδομάδες. Συμβούλεψε δε το κοινό να μην κάνει κράτηση για ταξίδια χωρίς να έχει διασφαλισθεί ότι θα υπάρχει επιστροφή χρημάτων εάν αλλάξει η κατάσταση σε ένα προορισμό. Προειδοποίησε επίσης για αναμενόμενες καθυστερήσεις στον έλεγχο στα αεροδρόμια, αν και θα προστεθεί επιπλέον προσωπικό.

Στην κόκκινη λίστα προστέθηκαν η Τουρκία, οι Μαλδίβες και το Νεπάλ. Η «κόκκινη» Τουρκία δημιουργεί ένα πρόβλημα στις βρετανικές αρχές,καθώς στην Κωνσταντινούπολη έχει οριστεί ο τελικός του Champions League αργότερα αυτό το μήνα μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι και σε αυτό το ματς επιτρέπεται η προσέλευση αρκετών χιλιάδων οπαδών.

Ο κ. Shapps ζήτησε από τους οπαδούς να μην πάνε στην Τουρκία, ενώ ήδη η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την UEFA να γίνει ο τελικός στην Αγγλία. Για τις επιστροφές από «κόκκινες» χώρες υπάρχει υποχρέωση καραντίνας σε ειδικό ξενοδοχείο.

Απογοήτευση στην ταξιδιωτική βιομηχανία

Οι ηγέτες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στη Βρετανία στις πρώτες αντιδράσεις τους τονίζουν ότι έχουν παραμείνει πάρα πολλοί βασικοί προορισμοί έξω από την πράσινη λίστα ασφαλών προορισμών της βρετανικής κυβέρνησης, κάνοντας λόγο για χαμένη ευκαιρία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο των Αεροπορικών Αντιπροσώπων στο Ηνωμένο Βασίλειο (BAR UK) δήλωσε ότι η ανακοίνωση Shapps «δεν είναι ικανοποιητική για να επανασυνδέσει το Ηνωμένο Βασίλειο με τις πιο σημαντικές αγορές του».

Ο διευθύνων σύμβουλος Dale Keller είπε: «Αυτό το χλιαρό άνοιγμα σηματοδοτεί μια σημαντική πρώτη φάση, αλλά ο πολύ περιορισμένος αριθμός χωρών που χαρακτηρίστηκαν ως «πράσινες για μετάβαση» από τις 17 Μαΐου θα αφήσουν πολλούς ανθρώπους απογοητευμένους και τα αεροσκάφη και οι θέσεις εργασίας δεν θα στηριχθούν. Η πλειοψηφία των χωρών παραμένει στην πορτοκαλί κατηγορία με τους περιορισμούς άφιξης να είναι αμετάβλητοι ανεξάρτητα από το καθεστώς εμβολιασμού.

Τα ταξίδια παραμένουν ο σημαντικότερος τομέας που πλήττεται και ολόκληρος ο κλάδος κάνει ότι χρειάζεται για να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για να ενθαρρύνει πιο ευθυγραμμισμένες και αποτελεσματικές διαδικασίες για την επανάληψη των ασφαλών και αποτελεσματικών ταξιδιών σε μεγάλη κλίμακα. Οι κυβερνήσεις έχουν σαφώς ακόμη πολλά να κάνουν σε αυτό το θέμα».

Η Gloria Guevera, πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC) χαιρέτισε το «πρώτο αρχικό βήμα», αλλά είπε ότι η βιομηχανία είναι «εξαιρετικά απογοητευμένη», καθώς οι ΗΠΑ δεν συμπεριλήφθηκαν στην πράσινη λίστα. «Ενώ καταλαβαίνουμε ότι η προστασία της δημόσιας υγείας πρέπει να είναι η προτεραιότητα, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ προσεκτικό και κινδυνεύει να χάσει το σκληρό ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα που επιτεύχθηκε με την πρώιμη διάθεση εμβολίων με το να είναι πολύ αργό για να επιτρέψει τη σημαντική επανάληψη των διεθνών ταξιδιών», είπε συγκεκριμένα.

Ετικέτες: