“ΜΑΓΝΗΣΙΑ”

«Θα αργήσει η επαναφορά στην κανονικότητα»

  • Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021 - 06:29

Θα αργήσει πάρα πολύ η κανονικότητα όπως τη γνωρίζαμε ή την ονειρευόμαστε ειδικά στην αγορά, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου, Απόστολο Οντόπουλο, με τον ίδιο να κάνει λόγο για χρόνο που χρειάζεται για να συνέλθουν όλοι από την ταλαιπωρία. Αυτό τόνισε μιλώντας στο Ράδιο Ένα 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη, σημειώνοντας ότι το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει κερδίσει πλέον μεγάλο μερίδιο των καταναλωτών.

«Το λιανεμπόριο αλλάζει μέρα με τη μέρα. Βλέπουμε την είσοδο των καταστημάτων ηλεκτρονικού εμπορίου στην αγορά που με δυναμική και μεγάλες επενδύσεις εταιρείες προσπαθούν ν’ αυξήσουν το μερίδιό τους στην αγορά. Από τη στιγμή που το ενδιαφέρον στρέφεται εκεί θα αποδυναμώσει τα φυσικά καταστήματα. Βλέπουμε τη στροφή και των καταναλωτών προς αυτά τα καταστήματα, κάτι που δεν είναι απαραίτητα κακό. Αλλά σ’ αυτήν τη φάση, με τις επιχειρήσεις λαβωμένες και την έλλειψη ρευστότητας κάποιοι δεν πρόλαβαν να οργανωθούν όπως θα έπρεπε και από εδώ και πέρα είναι δύσκολο ν’ αποκτήσουν μερίδιο στη συγκεκριμένη αγορά» υπογράμμισε μεταξύ άλλων.

«Άλλες προτεραιότητες σε καταστάσεις αρκετά περίεργες»

Από εκεί και πέρα, ο πρόεδρος του ΕΣΒ βλέπει και τους καταναλωτές ν’ αλλάζουν και να θέτουν άλλες προτεραιότητες σε καταστάσεις αρκετά περίεργες. Ο καταναλωτής δεν κινείται μόνο ηλεκτρονικά αλλά έχει αυξηθεί πολύ το μερίδιο των ηλεκτρονικών καταστημάτων, με καταναλωτές ν’ αναγκάζονται μέσα στην πανδημία να στραφούν εκεί και για λόγους ευκολίας.

Ωστόσο το φυσικό κατάστημα πάντα θα υπάρχει αλλά κρίνεται επιβεβλημένη η ενασχόληση των εμπόρων και με την ηλεκτρονική διάσταση. «Πρέπει να αντιληφθούμε ότι ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των μεγάλων και σε σχέση με τα απρόσωπα e-shop χωρίς φυσικό κατάστημα, που δεν τα προτιμούν οι καταναλωτές. Υπάρχουν πολλοί τυχοδιώκτες και «απατεώνες» στον χώρο που δημιούργησαν πολλά προβλήματα στους καταναλωτές» συμπλήρωσε ο κ. Οντόπουλος.

Άλλωστε, και ο ίδιος επισημαίνει ότι τα οργανωμένα eshop, που δεν κρύβονται από πίσω τους τυχοδιώκτες, διέπονται από κανόνες όσον αφορά την αλλαγή των προϊόντων. Κάποια που εμφανίζονται μόνο για λίγες ημέρες μπορεί ακόμη και να μην στέλνουν προϊόντα που έχουν πληρώσει οι καταναλωτές.

Σχετικά με τις αλλαγές στη διαδικασία των sms και στις επισκέψεις σε καταστήματα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΣΒ, κάτι επίσημο ακόμη δεν υπάρχει, αλλά σύμφωνα με τις δηλώσεις αρμοδίων θα πάμε σε άρσεις περιορισμών. Θα μπορεί κάποιος να επισκέπτεται ελεύθερα τα καταστήματα, πάντα με βάση όμως και τα τετραγωνικά του κάθε καταστήματος. «Όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία της πανδημίας. Ακόμη και ο πιο μικρός περιορισμός δυσχεραίνει τη λειτουργία των επιχειρήσεων, συνδυαστικά και με τη λειτουργία της Εστίασης και του Τουρισμού. Τα προβλήματα σε κάθε κλάδο επηρεάζουν και τους υπόλοιπους» κατέληξε.

Ετικέτες: