“ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” ΛΑΡΙΣΑΣ

Αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο

  • Τρίτη, 18 Μαΐου, 2021 - 06:23

Κορυφώνονται οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου της χώρας για την αιφνιδιαστική απόφαση του Υπ. Ανάπτυξης να μείνουν ανοικτά, προαιρετικά, τα καταστήματα σήμερα και την ερχόμενη Κυριακή 23 Μαΐου. Η απόφαση αν και ελήφθη από την πολιτική με στόχο την ανάκτηση των απωλειών που έχει υποστεί το εμπόριο από τους περιορισμούς που ίσχυσαν, πυροδότησε κύμα αντιδράσεων στο λιανεμπόριο, που βλέπει, πίσω από την εξέλιξη αυτή, μεθοδεύσεις καταστρατήγησης της ισχύουσας νομοθεσίας για τις Κυριακές και το ωράριο λειτουργίας.

Τόσο στον ν. Λάρισας όσο και στη Θεσσαλία, αλλά και σε όλη τη χώρα, οι έμποροι αντιμετώπισαν τη σχετική Υπουργική Απόφαση με καταγγελτικό ύφος και στάση, ενώ το Εργατικό Κέντρο της Λάρισας κήρυξε 24ωρη απεργία για σήμερα και την ερχόμενη Κυριακή για να μην «περάσει ο σχεδιασμός για την απελευθέρωση της Κυριακής αργίας».

Την αντίθεσή του εξέφρασε και η Διοίκηση της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θεσσαλίας τονίζοντας σε σχετική ανακοίνωση πως «η ΚΥΑ με την οποία «δίνεται η δυνατότητα» στα καταστήματα να λειτουργήσουν «κατ’ εξαίρεση» τις Κυριακές 16 και 23 Μαΐου μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Ως διοίκηση της ΟΕΜΕΘ καταγγέλλουμε τις όποιες μεθοδεύσεις, που ουσιαστικά αποσκοπούν στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

Η συγκεκριμένη απόφαση μόνο τα μεγάλα καταστήματα των πολυεθνικών αλυσίδων -εντός κι εκτός των πόλεων- εξυπηρετεί, τα οποία διαχρονικά επιθυμούν την απελευθέρωση του ωραρίου. Η Κυριακή είναι και πρέπει να παραμείνει αργία. Κι αυτό θα το υπερασπιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ανάλογη θέση και στάση έχει και η διοίκηση του Συλλόγου των Εμπόρων Ιστορικού Κέντρου Λάρισας, ενώ η διοίκηση του ΕΣΛ κατανοώντας τη δυσθυμία των επαγγελματιών του χώρου, συντάχθηκε με την ΟΕΜΕΘ και αναθεώρησε τη στάση του, προτείνοντας στα μέλη του να μην ανοίξουν τα καταστήματα τους.

ΝΕΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΣΛ

Όπως ανακοίνωσε το απόγευμα «ο Εμπορικός Σύλλογος Λάρισας και σε απόλυτη σύμπνοια με τους περισσότερους εμπορικούς συλλόγους ανά την Ελλάδα, καλεί τα μέλη του να μην ανοίξουν τα καταστήματά τους τις συγκεκριμένες Κυριακές 16 και 23 Μαΐου, θεωρώντας τις ήδη 8 θεσμοθετημένες υπεραρκετές για τη λειτουργία της αγοράς και πιστεύοντας αποδεδειγμένα ότι ουδέποτε συνεισέφεραν στην αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων».

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους εξέφρασε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος που κατήγγειλε τον ΣΕΛΠΕ και την κυβέρνηση για αγαστή συνεργασία προκειμένου να καταστρατηγηθούν ακόμα περισσότερο τα εργασιακά δικαιώματα, ενώ καλεί τους καταναλωτές να γυρίσουν την πλάτη στις ορέξεις των μεγάλων αλυσίδων και των πολυεθνικών για την κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΕ

Για τα μονοπωλιακά συμφέροντα μιλά η Αγωνιστική Συνεργασία Εμπόρων (ΑΣΕ) Λάρισας, ενώ κατηγορεί την πλειοψηφία της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου για υποκριτική στάση. «Τα καλά και συμφέροντα» των μονοπωλιακών ομίλων με πρόσχημα την πανδημία ήρθε να διασφαλίσει η απόφαση της κυβέρνησης.

Είναι τα προεόρτια για το τι θα ακολουθήσει με την ψήφιση του νομοσχέδιου-εκτρώματος για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, την κατάργηση του 8ώρου και της Κυριακής.

Εντύπωση όμως μας προκάλεσε και η υποκριτική ανακοίνωση της πλειοψηφίας του ΕΣΛ που ενώ και καλά διαφωνεί με τις άνοιγμα τις Κυριακές, τα μέλη της πλειοψηφίας προτείνουν συγκεκριμένο ωράριο ανοίγματος της αγοράς, για τις Κυριακές, κάνοντας στην ουσία το χατίρι των πολυεθνικών και των μεγαλομάγαζων».

ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΚΥΑ

Να σημειωθεί ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) δίνει τη δυνατότητα στα καταστήματα να λειτουργήσουν σήμερα και την ερχόμενη Κυριακή 23 Μαΐου. Η απόφαση αφορά τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), φαρμακεία, βενζινάδικα, καθαριστήρια, pet shop, και καταστήματα καπνικών και ατμιστικών προϊόντων, ενώ το ωράριο είναι διευρυμένο από τις 7 μέχρι τις 22:30 -με εξαίρεση την παράδοση delivery που ισχύει μέχρι τη 1 τη νύχτα και τα φαρμακεία και τα πρατήρια που λειτουργούν με βάση τις ειδικές κατά περίπτωση διατάξεις.

Για τα καταστήματα λιανεμπορίου, συμπεριλαμβανομένων των πολυκαταστημάτων (mall), των εκπτωτικών χωριών, των καταστημάτων εντός καταστήματος, τις υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και τα κομμωτήρια, επίσης επιτρέπεται η λειτουργία τους αυτές τις δύο Κυριακές. Το ωράριο είναι διευρυμένο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

Πάντως προς ενημέρωση των καταναλωτών, όλα τα καταστήματα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν σήμερα από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

Το αν τελικά τα εμπορικά της Λάρισας θα ανοίξουν παραμένει άγνωστο, ωστόσο εγχώριες και διεθνείς αλυσίδες, αλλά και το εμπορικό κέντρο «Fashion City Outlet» που δραστηριοποιούνται στην πόλη αναμένεται να λειτουργήσουν.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ