“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Η Εστίαση κλείνει 00:30, το «πάρτι» ξεκινάει μετά

  • Πέμπτη, 3 Ιουνίου, 2021 - 06:26

«Πάρτι στην παλιά Νομική και κάτσε εσύ κακομοίρη επαγγελματία να πληρώνεις…». Στο παραπάνω σχόλιο -δια στόματος Σπύρου Θυμικιώτη στο ράδιο Χρόνος 87.5fm- συγκεφαλαιώνεται η κατάσταση στην οποία βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι καφεστιάτορες της Κομοτηνής, που βλέπουν τα μαγαζιά τους να λειτουργούν μόνο σε εξωτερικούς χώρους (μόνο όσοι έχουν), χωρίς μουσική και μέχρι τις 00:30. Την ίδια ώρα όμως, βλέπουν την πολιτεία να κρατάει δύο μέτρα και σταθμά, αφού κόσμος συγκεντρώνεται σε δημόσιους χώρους της πόλης χωρίς μέτρα, κυρίως στην παλιά Νομική, όπου πραγματοποιούνται πάρτι ακόμη και μετά τις 00:30.

Για «ημίμετρα» έκανε λόγο ο πρόεδρος των καφεποτοπωλών Κομοτηνής και περιφέρειας Σπύρος Θυμικιώτης, αναφερόμενος στην συνέχιση απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση. Επικουρικά, καταλογίζει στους αρμοδίους της κυβέρνησης ότι αγνοούν την πραγματικότητα, ότι δηλαδή «τα κορωνοπάρτι πάνε κι έρχονται στην Κομοτηνή, κανονικά σε ανοιχτούς χώρους και εκπαιδευτικά ιδρύματα […] τα δύο προηγούμενα Σαββατοκύριακα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να δει κανείς τι γίνεται στην παλιά Νομική. Και κάτσε εσύ κακομοίρη επαγγελματία να πληρώνεις εφορία, προσωπικό κι όλα τα άλλα. Στα πάρτι στην παλιά Νομική γίνεται το αδιαχώρητο με μουσική και ποτά, μετά τις 00:30 και όσο πάει». Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των καφεποτοπωλών «έχουμε και τα κορωνοπάρτι στα σπίτια, που αυτά κι αν είναι εστία μόλυνσης», ενώ επίσης «στην πλατεία (Ειρήνης) ξεκίνησε και πάλι μετά τις 12μιση να βγαίνει ο κόσμος κανονικά, η αστυνομία φυσικά προσπαθεί να τους απομακρύνει αλλά είναι πάρα πολύς ο κόσμος πλέον».

Δεν θα μας σώσουν οι τουρίστες

Και μπορεί οι τουριστικές περιοχές της χώρας, να αναμένουν τους τουρίστες, ώστε να σώσουν την παρτίδα οικονομικά, ωστόσο δεν είναι όλες οι περιοχές ίδιες, πόσο μάλλον η μη τουριστική Κομοτηνή, της οποίας η κίνηση παραδοσιακά είναι μειωμένη από Ιούνιο ως Αύγουστο.

«Μας λένε τους σερβιτόρους της Ευρώπης και θυμώνουμε, αλλά βλέπουμε πως όλα γίνονται για τον (εξωτερικό) τουρισμό, ούτε καν για τον εσωτερικό τουρισμό, αγνοώντας τις μη τουριστικές περιοχές που δεν είναι και λίγες στην Ελλάδα», δήλωσε ο κος Θυμικιώτης, που έθιξε το παράλογο «μία πόλη χωρίς τουρισμό» όπως η Κομοτηνή να περιμένει τον τουρισμό για την οικονομική ανάταση.

Γ. Καββαθάς: Το 20% δεν έχει ανοίξει ακόμη

Την ίδια ώρα, υπάρχουν ακόμη καταστήματα Εστίασης πανελλαδικά που δεν έχουν ανοίξει είτε επειδή δεν διαθέτουν εξωτερικούς χώρους είτε επειδή είναι κατ’ εξοχήν όρθιας πελατείας. «Περίπου το 20% του κλάδου δεν διαθέτει εξωτερικούς χώρους, άρα δεν μπορεί να λειτουργήσει κι είναι κλειστές οι επιχειρήσεις με κρατική εντολή», δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος γενικότερα πάντως αναγνώρισε το ότι «η επανεκκίνηση της Εστίασης από την δεύτερη μέρα του Πάσχα μέχρι σήμερα έχει λειτουργήσει θετικά όχι στο σύνολο των ημερών λειτουργίας αλλά ιδιαίτερα σε αργίες και Σαββατοκύριακα κι όσο οι καιρικές συνθήκες είναι καλές». «Επί της ουσίας όμως η κίνηση είναι υποτονική», πρόσθεσε, με δεδομένο ότι τα καταστήματα λειτουργούν με βασικούς περιορισμούς ακόμη, ένας εκ των οποίων και το μειωμένο ωράριο.

Ως προς την επιστροφή στην κανονικότητα για τον κλάδο, μετέφερε το πόρισμα έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ, στην οποία επίσης προεδρεύει, σύμφωνα με την οποία ένας στους δύο καταστηματάρχες πιστεύει πως σε δύο χρόνια θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα. Στο μεσοδιάστημα, το μεγάλο ερωτηματικό για πλήθος μικρών και μικρομεσαίων επαγγελματιών, είναι που θα διοχετευτούν τα περισσότερα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του επόμενου ΕΣΠΑ.

Διονύσης Βοργιάς