Τον Οκτώβρη τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, στο πλαίσιο της συνεργασίας ανάμεσα σε ONEX, CISCO και Περιφέρεια Ν. Αιγαίου

Το Ν. Αιγαίο χώρος καινοτομίας και τεχνολογιών σε περίοδο κρίσης

Συνέντευξη Τύπου των Π. Ξενοκώστα, Γ. Χατζημάρκου και Γ. Λεονταρίτη για τη λειτουργία του στη Σύρο

Τον Οκτώβρη του 2021 αναμένονται τα εγκαίνια του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας στη Σύρο, το οποίο αποτελεί εξέλιξη της συνεργασίας μεταξύ των CISCO, ONEX και Περιφέρειας Ν. Αιγαίου προκειμένου η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και κατ΄ επέκταση το Νότιο Αιγαίο να αποτελέσουν ένα τεχνολογικό κέντρο που θα βοηθά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ναυτιλίας, ενώ παράλληλα, θα στηρίζει νέους με καινοτόμες ιδέες, που θέλουν να αναπτυχθούν επιχειρηματικά.

Πρόκειται για μία σημαντική εξέλιξη που καταγράφεται στη Σύρο και αποδεικνύει πως όταν υπάρχει το κατάλληλο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στην Αυτοδιοίκηση και την επιχειρηματική κοινότητα, μπορεί ένας τόπος να προοδεύσει σημαντικά και να ακολουθήσει αναπτυξιακή τροχιά παρά την περίοδο της κρίσης.

Αναφορικά με τη σημαντική πρωτοβουλία που θα υλοποιήσει η ONEX σε συνεργασία με την εταιρεία κολοσσό στις τεχνολογίες, τη CISCO και με τη συμπόρευση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΟΝΕΧ, Πάνος Ξενοκώστας, ο Περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης.

Σύμφωνα με όσα εξήγησαν, ήδη είναι σε εξέλιξη η “οικοδόμηση” του Κέντρου σε χώρο παλαιού εργοστασίου της Σύρου, όπισθεν του χώρου που στέγαζε το σούπερ μάρκετ Νεωρίου, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει με Συριανούς.

Αξίζει να υπογραμμισθεί, πως, η δημιουργία αυτού του Κέντρου στη Σύρο έρχεται σε συνέχεια της θετικής πορείας που ακολουθεί το ναυπηγείο Σύρου, υπό τη διοίκηση της ONEX.

Π. Ξενοκώστας: Για πρώτη φορά η CISCO ιδρύει Κέντρο εκτός Αμερικής

Ιδιαίτερα αισιόδοξος παρουσιάστηκε ο Πάνος Ξενοκώστας αναφορικά με την τριμερή συνεργασία των πλευρών που προωθούν το Κέντρο Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, σημειώνοντας εξ αρχής στην τοποθέτησή του στη συνέντευξη Τύπου, πως, η Περιφέρεια θα μπορούσε να πάρει “βραβείο αυτοδιοικητικής καινοτομίας”, αν αναλογιστεί κάποιος πως στήριξε και στηρίζει την επιχειρηματικότητα στα νησιά, η οποία αποτελεί αφορμή για θετικές εξελίξεις που επηρεάζουν εποικοδομητικά και συνολικά την τοπική κοινωνία.

“Εδώ η καινοτομία θα έλεγα ότι παίρνει σάρκα και οστά και θα άξιζε τόσο σε εσάς όσο και στην Περιφέρειά σας, βραβείο πολιτικής και αυτοδιοικητικής καινοτομίας. Κι αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή που ήρθαμε και ήρθα στο νησί, γνωρίσαμε τη στήριξη, το “περπατάμε μαζί” και πως για να σωθεί το Νεώριο έπρεπε να γίνουν πολλά” ανέφερε πρωτίστως ο κ. Ξενοκώστας, ο οποίος εν συνεχεία τόνισε πως, “η ΠΝΑι στο εγχείρημα του Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας δεν είναι απλά αρωγός, αλλά συνοδοιπόρος”.

“Αγκαλιάζετε εγχειρήματα που βοηθούν την επιχειρηματική δράση. Οπότε η καινοτομία τόσο σε πολιτικό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, η οποία είναι απαραίτητος καταλύτης για να μπορέσει να υπάρξει επιχειρηματική δημιουργία, για εμάς και για εμένα, δεν είναι ένα δεδομένο που το συναντούν όλοι οι επιχειρηματίες” σχολίασε παρακάτω ο πρόεδρος της ONEX, εκφράζοντας δημοσίως τις ευχαριστίες του προς την Περιφέρεια.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο Πάνος Ξενοκώστας θέλησε να μιλήσει πιο αναλυτικά για το Κέντρο, που όπως εξήγησε, αποτελεί τον επόμενο σταθμό καινοτομίας, που ιδρύεται στη Σύρο σε συνεργασία με τη CISCO. “Η CISCO πρώτη φορά ένα Κέντρο Θαλάσσιων Τεχνολογιών το ιδρύει εκτός Αμερικής, το ιδρύει στη Σύρο μαζί με την Περιφέρεια και μαζί με εμάς” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας μάλιστα, πως, “ο Όμιλος ONEX εκτός από το κομμάτι το ναυπηγικό έχει έναν πολύ μεγάλο κορμό τεχνολογίας και αυτή τη στιγμή, αυτό φέρνει και σε συνεργασία με τον παγκόσμιο κολοσσό προσπαθεί να φτιάξει από το μηδέν, μαζί και με την Περιφέρεια, μία κοιτίδα που θα παράγει όχι μόνον τεχνολογία, αλλά τρόπους να κάνουμε τη ζωή καλύτερη”.

Εκπαίδευση στις τεχνολογίες

Ακολούθως, ο ίδιος μίλησε για τον χαρακτήρα αυτού του Κέντρου, καθώς επίσης και για το πώς θα λειτουργήσει στη Σύρο.

“Μέσα από αυτό το Κέντρο Καινοτομίας και Τεχνολογιών φιλοδοξούμε καταρχήν να αναπτύξουμε τεχνολογίες σε συνεργασία με τη CISCO. Στο πλάνο μας είναι να δημιουργήσουμε χώρους εκπαίδευσης από τους οποίους θα βγαίνουν πιστοποιημένα εκπαιδευμένοι στις νέες τεχνολογίες, άνθρωποι όλων των ηλικιών. Προς αυτόν τον σκοπό έχουμε εξασφαλίσει την πλατφόρμα της CISCO - πάνω από 15 εκ. ευρώ υποδομή - για να μπορούμε να λειτουργούμε τμήματα εδώ στη Σύρο. Αυτό θα το αναπτύξουμε σε συνεργασία με την Περιφέρεια που είναι ο καθ΄ ύλην αγωγός και αρωγός τέτοιων προγραμμάτων εκπαίδευσης για την κοινωνία” ανέφερε πρωτίστως, εξηγώντας παράλληλα πως, “οι άνθρωποι που θα “τρέχουν” στην καθημερινότητα το Κέντρο είναι Συριανοί”.

Επιπλέον, ο Πάνος Ξενοκώστας εστίασε στην υπόθεση των startups, ως ένα ακόμη κομμάτι που θα αναπτύξει το Κέντρο. “Φοιτητές, σπουδαστές, ερευνητές – ήδη δύο – μας πλησίασαν με σοβαρή πρόταση. Τους βλέπω προσωπικά ο ίδιος. Άρα, ο χώρος αυτός θα είναι και χώρος στον οποίον εξασφαλίζουμε υποδομή και μια αρχική χρηματοδότηση ως Όμιλος ONEX για να μπορέσουμε πραγματικά ταλέντα και πραγματικούς ανθρώπους με μεράκι, με γνώση και κάτι ξεχωριστό, να τους βοηθήσουμε να κάνουν την αρχή τους μαζί μας, επιχειρηματικά”.

Συνοψίζοντας τη βασική ιδέα για τη λειτουργία του εν λόγω Κέντρου, σημείωσε πως, “Σκοπός είναι να διασυνδέσουμε μέσω τεχνολογιών, το πλοίο με το λιμάνι, το λιμάνι με την πόλη και όλα αυτά να τα κάνουμε έξυπνα για να επικοινωνούν προς όφελος του πολίτη”.

Τουρισμός: Προσέλκυση ψηφιακών νομάδων

Επιπρόσθετα, γνωστοποίησε πως η ΟΝΕΧ, η CISCO και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου μέσα από αυτήν τη συνεργασία προσδοκούν στην ανάπτυξη και μίας ακόμη κατηγορίας τουρισμού. “Δημιουργούμε υποδομές μέσω των οποίων φιλοδοξούμε να αναπτύξουμε κι ένα κομμάτι τουρισμού που είναι τελείως διαφορετικό κι εναλλακτικό. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα μιλάμε για τους ψηφιακούς νομάδες (digital nomads). Ανθρώπους που θα έρχονται εδώ, δουλεύοντας εξ αποστάσεως και θα παρέχουμε όσα χρειάζονται μέσω του Κέντρου. Να μπορέσουμε να φτιάξουμε μία άλλη οικονομία για το καλό όλων μας” σχολίασε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ONEX, λέγοντας παρακάτω πως, “Θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη της Περιφέρειας και της κοινωνίας της Σύρου και όσο μας ανοίγουν δρόμους, εμείς θα τους περπατάμε”.

Σχετικά με την έναρξη λειτουργίας του Κέντρου θέλησε να επισημάνει τέλος, πως, “Το Κέντρο επί της ουσίας, έχει ήδη ξεκινήσει. Γίνονται ανακαινίσεις στον χώρο, στελεχώνεται, δουλεύονται πλατφόρμες λογισμικού ήδη και όλα ετοιμάζονται για τα επίσημα εγκαίνια. Το φθινόπωρο, τον Οκτώβρη θα γίνουν τα επίσημα εγκαίνια”. Αναφορικά με το κομμάτι της ανάπτυξης θέσεων εργασίας, ο ίδιος δεν υπήρξε αναλυτικός, σημειώνοντας όμως πως θα υπάρξει ένας σημαντικός αριθμός, ο οποίος θα ανακοινωθεί την ημέρα των εγκαινίων.

Γ. Χατζημάρκος: Τα νησιά είναι εδώ για την επόμενη ημέρα και τη στήριξη της ναυτιλίας

Της ενημέρωσης του κ. Ξενοκώστα προηγήθηκε η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη, Γιώργου Χατζημάρκου, ο οποίος εξ αρχής συνεχάρη τον Πάνο Ξενοκώστα για τα συνεχή βήματα προόδου και εξέλιξης στο νησί της Σύρου και άρα, στο Νότιο Αιγαίο.

“Το Κέντρο αυτό είναι η τριμερής συνεργασία, ενός παγκόσμιου κολοσσού της τεχνολογίας (CISCO), της ONEX που είναι μία εταιρεία που έχει εξωστρέφεια, έχει παρουσία σημαντική σε ό,τι έχει να κάνει με την οικονομία μας και την Περιφέρεια” σχολίασε αρχικά ο Περιφερειάρχης, προβαίνοντας ειδικότερα σε διευκρινίσεις για τον ρόλο της Περιφέρειας.

“Η Περιφέρεια είναι η πλευρά που εκπροσωπεί την Ελλάδα σε αυτήν τη συμφωνία, την ελληνική δημόσια Διοίκηση. Επειδή έχει την έγκριση, τη στήριξη, την αιγίδα των κρίσιμων Υπουργείων και είναι αυτή η οποία έρχεται να πάρει επάνω της αυτό που λέμε τοπική κοινωνία, τοπική οικονομία. Δηλαδή το πώς τα οφέλη από κάθε συνεργασία θα έρθουν και θα υπάρξει η διάχυσή τους, αποτελεσματικά, μέσα στην κοινωνία”.

Ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει με τη σειρά του, πως, αυτό το Κέντρο “δεν θα είναι ένα Κέντρο κλειστό, αλλά θα είναι ανοικτό στην κοινωνία, ανοικτό στην πανεπιστημιακή κοινότητα, ανοικτό στους νέους, στους επαγγελματίες και στους πολίτες όλους. Θέλουμε να γίνει ένα Κέντρο που θα παράγει ιδέες και ένας μεγάλος παγκόσμιος Οργανισμός, η CISCO θα έρχεται να τις κάνει πράξη.

Τα νησιά είναι εδώ σε ένα αύριο που έρχεται και που έχει να κάνει με την τεχνολογία”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, στη Σύρο και “στον χώρο που έχει επιλεγεί, σε παλιό εργοστάσιο της Σύρου (μεταξουργείο όπισθεν πρώην σούπερ μάρκετ Νεωρίου), θα λειτουργήσει ένα “κύτταρο” γνώσης, ένα “κύτταρο” καινοτομίας”, το οποίο θα αποτελέσει και την “έδρα” της ναυτιλίας παγκοσμίως, κλάδος ο οποίος όπως εξήγησε “έχει ανάγκη από καινοτομία και τεχνολογία γιατί έχει ανάγκη την επόμενη ημέρα”.

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο κ. Χατζημάρκος θέλησε να προσθέσει πως ένας επιπλέον στόχος αυτού του Κέντρου είναι να καταφέρει να εμπνεύσει νέους να επιστρέψουν στη χώρα και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

“Ευχαριστώ τον Πάνο Ξενοκώστα γιατί στο πρόσωπό του έχουμε ένα παράδειγμα. Έναν άνθρωπο που ηγείται με παράδειγμα, γίνεται ο ίδιος παράδειγμα (lead by example). Πίστεψε στην πατρίδα του, πόνταρε σε αυτήν, ρίσκαρε. Έχουμε ανάγκη τέτοιους ανθρώπους” σημείωσε χαρακτηριστικά και με φόντο τη συνεργασία τους, λέγοντας τέλος πως το αμέσως επόμενο βήμα από πλευράς Περιφέρειας “είναι η ίδρυση ενός αστικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού που θα συμμετέχουμε κι εμείς ως Περιφέρεια, μέσω του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού που έχουμε με την επωνυμία “Κ2”, τα γραφεία της οποίας φτιάχνονται στη Ρόδο και στη Σύρο.

Όπως γνωστοποίησε ο Περιφερειάρχης μέσω αυτού του Οργανισμού η ΠΝΑι θα συμμετέχει στο Κέντρο.

Γ. Λεονταρίτης: Νέο βήμα από ONEX και θέσεις εργασίας

Εμφανώς ικανοποιημένος από τις ανωτέρω εξελίξεις εμφανίστηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης. Στον πρόλογο της συνέντευξης Τύπου ανέφερε τα εξής: “Η Σύρος με την επαναλειτουργία του ναυπηγείου έχει αποκτήσει έναν σταθερό οικονομικό πυλώνα, έναν οικονομικό πυλώνα που θα τον ζήλευαν πάρα πολλές περιοχές στην Ελλάδα. Σε έναν πληθυσμό 20.000 κατοίκων μια επιχείρηση δίνει αυτή η στιγμή ένα εισόδημα σταθερό σε μία πολύ μεγάλη ομάδα του συριανού πληθυσμού που το αναπαράγει, το βγάζει στην αγορά και η πόλη και το νησί αισθάνονται ασφάλεια παρά την ανασφάλεια που έχει προκληθεί παγκοσμίως από την πανδημία και σε οικονομικό επίπεδο και σε άλλα”. Εστιάζοντας στο δεύτερο βήμα που πραγματοποιεί η ONEX στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και στην έδρα της ΠΝΑι, ο ίδιος πρόσθεσε: “Σήμερα έχουμε τη χαρά εκτός από την καθαρά ναυπηγική δραστηριότητα της επιχείρησης, να υποδεχόμαστε στο νησί μας τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, “θα είναι κάτι πρωτοποριακό, που θα προσδώσει μεγάλη αίγλη και στην επιχείρηση και πάρα πολλές θέσεις εργασίας”. Ο κ. Λεονταρίτης δεν παρέλειψε να αναφέρει τέλος, πως η CISCO είναι ένας δυνατός εταίρος, ο οποίος ανοίγει δρόμους σε συνεργασία και με την ΠΝΑι.

Εντός επόμενης εβδομάδας η υπογραφή για τη μελέτη του λιμένα Ερμούπολης

Στο τέλος της συνέντευξης Τύπου ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης προχώρησε σε λιτή ενημέρωση για το θέμα της εκπόνησης μελέτης για την ατμοσφαιρική και θαλάσσια ρύπανση στο λιμάνι της Ερμούπολης, σε συνέχεια της συνεργασίας που έχει αναπτύξει η Περιφέρεια με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

“Πριν από ενάμιση μήνα περίπου είχαμε κάνει μία συνέντευξη Τύπου εδώ και είχαμε μιλήσει για την απόφαση της Περιφέρειας μαζί με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου να συνάψουν μία προγραμματική σύμβαση με το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη μελέτη που αφορά τα περιβαλλοντικά τόσο στον υδάτινο τομέα στο λιμάνι της Ερμούπολης όσο και στην ατμόσφαιρα. Η πρόταση ήταν να υπάρξει χρηματοδότηση από την ONEX, χωρίς να αποκλείεται κανένας άλλος. Μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί κανένας” γνωστοποίησε ο κ. Λεονταρίτης, σημειώνοντας πως άμεσα προχωρά η υπογραφή της σχετικής σύμβασης ανάμεσα στις τρεις πλευρές.

“Επομένως προχωράμε. Εντός της επόμενης εβδομάδας θα είμαστε έτοιμοι κατά πάσα πιθανότητα ώστε να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση και να ξεκινήσει η συνεργασία” δήλωσε, κλείνοντας το θέμα.