“ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ” ΑΓΡΙΝΙΟΥ

«Σήματα» κινδύνου στην εστίαση

  • Δευτέρα, 19 Ιουλίου, 2021 - 06:23

Ξεκινά επισήμως η «χαρτογράφηση» των επιχειρήσεων εστίασης και γενικότερα διασκέδασης, ώστε οι πελάτες να έχουν το δικαίωμα της επιλογής!

Μέχρι και την 31 η Αυγούστου στο πλαίσιο των μέτρων της αντιμετώπισης του κορονοϊού, μετά από απόφαση της κυβέρνησης, οι χώροι του κλάδου της εστίασης θα έχουν το περιθώριο να επιλέξουν ποια σήμανση θα χρησιμοποιήσουν.

Πέραν όμως της σήμανσης οι πελάτες της εκάστοτε επιχείρησης στον κλάδο της εστίασης θα πρέπει να γνωρίζουν πως ανοιχτοί και κλειστοί χώροι θα απευθύνονται σε καθήμενους πελάτες, ενώ οι πελάτες θα πρέπει να διαθέτουν, όταν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, κατά την είσοδό τους στο εστιατόριο, το μπαρ ή το καφέ τη μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα σκανάρεται από τον υπεύθυνο του μαγαζιού μέσω της νέας εφαρμογής «COVID FREE GR»!

Στην πράξη, ωστόσο όλοι οι επαγγελματίες του κλάδου αναμένουν την έκδοση του ΦΕΚ που θα διαθέτει όλες τις λεπτομέρειες, ώστε να αποφασίσου τι θα κάνουν, καθώς στο ΦΕΚ θα υπάρχουν σίγουρα αλλαγές σε αρκετά απ’ όσα είναι ήδη γνωστά, οι οποίες επετεύχθησαν μετά τις πιέσεις που άσκησε ο κλάδος και τον διάλογο του κλάδου με την κυβέρνηση. Συνεπώς, όλα τα νέα μέτρα ίσως πάρουν μια μικρή παράταση ως προς την εφαρμογή τους, μέχρι δηλαδή και την έκδοση του ΦΕΚ.

Ήδη χθες υπήρξε μια ανατροπή αφού τόσο στους κλειστούς όσο και στους ανοικτούς – υπαίθριους χώρους διασκέδασης, όπως είναι τα νυχτερινά κέντρα, οι μουσικές σκηνές, τα κλαμπ κτλ θα προσέρχονται μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες και φυσικά τα καταστήματα αυτά θα λειτουργούν μόνο με καθήμενους.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο δεν αφορά τα μπαρ και την εστίαση, τα οποία θα μπορούν να επιλέγουν από μόνα τους -πάντα για τους εξωτερικούς χώρους- αν θα είναι αποκλειστικά για εμβολιασμένους και νοσήσαντες ή μικτά, δηλαδή να δέχονται άτομα που δεν έχουν εμβολιασθεί.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Εστίασης και Αναψυχής Αγρινίου Κώστας Ναστούλης αναφέρει στη «Σ» πως οι επαγγελματίες αναμένουν διευκρινήσεις για τα σήματα. «Το μεικτό αφορά κυρίως τα κέντρα διασκέδασης (μπουζούκια κτλ). Στα εστιατόρια και τα καφέ της περιοχής δεν τίθεται θέμα, οι πελάτες έρχονται κανονικά. Η διαφορά είναι ότι το σήμα του μεικτού καταστήματος είναι για τα κέντρα διασκέδασης ουσιαστικά. Περιμένουμε να βγει το ΦΕΚ για να ξέρουμε ακριβώς τι θα κάνουμε και για ποιο λόγο θα το κάνουμε. Όταν βγει το ΦΕΚ σίγουρα θα υπάρχουν διαφορετικές διευκρινήσεις απ’ αυτές που ίσχυαν μέχρι και χθες. Έχουμε όμως σίγουρα να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις, παρά το γεγονός ότι άλλαξε το πλαίσιο σε ένα βαθμό, γιατί θα γίνουν κάποια από αυτά που απαιτούσαμε μέχρι και πριν μια εβδομάδα.

Αυτή τη στιγμή αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη η κυβέρνηση, συνεχίζει όμως να μας χρησιμοποιεί για να εμβολιαστεί ο κόσμος. Ο φόβος μας είναι ότι ειδικά στην περιφέρεια όπως λ.χ το Αγρίνιο. Τα μαγαζιά εδώ είναι προσωποκετρικά και υπάρχουν διαπροσωπικές σχέσεις με τον πελάτη, φοβόμαστε λοιπόν πως όλο αυτό θα κλονιστεί, λόγω των ελέγχων που θα πρέπει να περάσει κάποιος για να μπει στο εσωτερικό του καταστήματος. Η πλειοψηφία των επαγγελματιών του κλάδου είναι σε φάση που δεν ξέρουν τι να κάνουν. Σε ένα βαθμό βοηθάει ότι είναι καλοκαίρι και δεν χρησιμοποιούνται γενικότερα οι εσωτερικοί χώροι.

Υπάρχουν συνάδελφοι που δεν θέλουν να χρησιμοποιήσουν ως το χειμώνα καθόλου τους εσωτερικούς χώρους για να μην μπουν στην διαδικασία να έρθουν σε ρήξη με κάποιον πελάτη, αλλά δυστυχώς φαίνεται πως δεν θα αλλάξει το μέτρο αυτό, γιατί ξεκινάει η εφαρμογή του και σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και δυστυχώς ακόμη και η μεταβατική περίοδος που ξεκινάει θα είναι σίγουρα σε βάρος των καταστημάτων εστίασης.

Είμαστε σε πολύ δύσκολη κατάσταση και καλό είναι να το αντιληφθούν αυτό και οι πελάτες μας, να μπουν στη θέση μας, για να μας βοηθήσουν από την πλευρά τους».

Κων/νος Χονδρός