“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Μειοψηφία όσοι άνοιξαν κλειστούς χώρους στην Κομοτηνή

Αναγκαστικά με αυτή τη λύση πορεύονται όσοι δεν έχουν εξωτερικούς χώρους
  • Τετάρτη, 21 Ιουλίου, 2021 - 06:22

Μειοψηφία αποτελούν στην Κομοτηνή οι καφεστιάτορες που επέλεξαν να ανοίξουν τους εσωτερικούς τους χώρους, σύμφωνα με τα νέα υγειονομικά μέτρα, δηλαδή μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.

Τη λύση αυτή επέλεξαν -αναγκαστικά- όσοι δεν έχουν εξωτερικούς χώρους, ενώ από τους έχοντες εξωτερικούς χώρους, ελάχιστοι είναι όσοι άνοιξαν και τους εσωτερικούς. Το μέτρο αντιμετωπίζεται στις τάξεις των καφεστιατόρων περισσότερο ως πρόβα τζενεράλε για το τι θα συμβεί από Σεπτέμβριο, που το κρύο θα κάνει την εμφάνισή του.

Αν. Βαφειάδης: «Δεν περπάτησε το μέτρο»

Πρόεδρος των Εστιατόρων Ροδόπης, ο Ανέστης Βαφειάδης ήταν από τους λίγους που άνοιξε το κατάστημα εστίασής του και στον εσωτερικό χώρο, αν και διαθέτει κι εξωτερικό. Μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm παρατήρησε πως «δεν περπάτησε ακόμη το μέτρο στην Κομοτηνή», καθώς «ακόμη είναι νωρίς να μπει ο κόσμος μέσα» λόγω καιρού.

Διερωτήθηκε πάντως «γιατί να μην λειτουργήσεις (τον εσωτερικό χώρο);», αφού συγχρόνως ο επαγγελματίας μπορεί να διατηρήσει τον εξωτερικό του χώρο μικτό ως είχε, δηλαδή για όλους.

Σύγχυση επικρατεί στα κέντρα διασκέδασης, τα οποία μπορούν να λειτουργούν πλέον μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Εάν το κατάστημα έχει και ΚΑΔ εστιατορίου ή καφετέριας, μπορεί να λειτουργεί με αυτό τον ΚΑΔ.

Γ. Κιλτσίκης: «Τουλάχιστον 50% κάτω η κίνηση»

Αναγκαστικά άνοιξε μόνο για εμβολιασμένους το καφενείο του ο επαγγελματίας κι επικεφαλής αντιπολίτευσης του Επαγγελματικού-Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Γιάννης Κιλτσίκης, καθώς δεν έχει εξωτερικό χώρο.

«Ξεκίνησε δειλά-δειλά ο κόσμος να μπαίνει μέσα, αλλά το κακό είναι πως αναγκαζόμαστε εμείς να κάνουμε τους χωροφύλακες, γυρνάμε με την εφαρμογή για να τσεκάρουμε τα πιστοποιητικά για να μην φάμε και κανένα πρόστιμο, διότι τα πρόστιμα είναι βαριά ακόμη και κλείσιμο του καταστήματος», δήλωσε. Για την κίνηση τις πρώτες ημέρες λειτουργίας υπό το νέο καθεστώς (πληρότητα 85%), είπε πως «είναι τουλάχιστον 50% κάτω» κι αυτό μετά από 8 συνεχόμενους μήνες αναγκαστικού lockdown για τις επιχειρήσεις εσωτερικού χώρου.

Για τους συναδέλφους του παρατήρησε πως «τα καταστήματα που έχουν κι εσωτερικό κι εξωτερικό χώρο, τα περισσότερα δεν έχουν ανοίξει τους εσωτερικούς, γιατί οι περισσότεροι επαγγελματίες δεν θέλουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους πελάτες τους». «Το πρόβλημα», όμως σύμφωνα με τον κο Κιλτσίκη, «θα αρχίσει από Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, που θα κρυώσει ο καιρός».

Δήμος Μπακιρτζάκης