«ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ»

Αισθητή η κρίση στην εστίαση

  • Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021 - 06:23

Δραματική είναι η μείωση του κύκλου εργασιών στις 674 επιχειρήσεις εστίασης της Δράμας, σε σύγκριση με την περίοδο πριν από την υγειονομική κρίση.

Παρά την επανέναρξη των δραστηριοτήτων τους και την εξάλειψη των περιορισμών στο ωράριο, ο κύκλος εργασιών των συγκεκριμένων επιχειρήσεων δεν έχει επανέλθει ούτε στο 1/3 του ύψους που βρισκόταν κατά το 4ο τρίμηνο του 2019, δηλαδή λίγο πριν την υγειονομική κρίση. Η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις του κλάδου στη Δράμα, γίνεται περισσότερο αντιληπτή αν ληφθούν υπόψη τα πρόσφατα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, από τα οποία προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών στον συγκεκριμένο κλάδο, στη Δράμα, είναι μειωμένος κατά 5 εκατ. ευρώ περίπου το πρώτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2019. Πιο συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων εστίασης στη Δράμα στο 4ο τρίμηνο του 2019 ήταν 7.466.339 ευρώ ενώ το 1ο τρίμηνο του 2021 είναι μόλις 2.460.221 ευρώ.

Οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου πάντως, αναφέρουν ότι η προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα συναντά εμπόδια. Κάποια από αυτά έχουν να κάνουν και με τις συνεχείς αλλαγές στην είσοδο και παραμονή των πελατών στους χώρους των καταστημάτων. Επικρατεί, όπως λένε, μία σύγχυση γύρω από το θέμα αυτό.

Ο κ. Ηλίας Ηλιάδης, πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Ν. Δράμας, μιλώντας στα «ΧΡΟΝΙΚΑ της Δράμας» και επιχειρώντας να αποτυπώσει την εικόνα που υπάρχει αυτή την στιγμή στον κλάδο της εστίασης, εξηγεί ότι ο κόσμος είναι ακόμη επιφυλακτικός. Οι επιχειρήσεις του κλάδου στην πόλη μας, όσες έχουν επαναφέρει τις δραστηριότητές τους, έχουν κρατήσει τον ίδιο περίπου αριθμό προσωπικού, παρότι οι ημέρες απασχόλησης μπορεί να είναι λιγότερες σε ορισμένες περιπτώσεις. Από την άλλη πλευρά τα έξοδα των επιχειρήσεων έχουν αυξηθεί, παρότι τα έσοδα είναι μειωμένα.

«Τις οικονομικές δυσκολίες θα τις καταλάβουμε περισσότερο από εδώ και πέρα, διότι μέχρι σήμερα υπήρχε μια υποστήριξη στα καταστήματα είτε με την επιδότηση ενοικίου, είτε με άλλα μέτρα. Δυστυχώς από τον Ιούλιο έχουν σταματήσει όλα αυτά τα υποστηρικτικά μέτρα. Τους επόμενους δυο ή τρείς μήνες θα γίνει αντιληπτή η διαφορά. Θα δείτε πόσες επιχειρήσεις θα «γονατίσουν» αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Νομίζω ότι αυτή η απότομη παύση των επιχορηγήσεων και των βοηθημάτων μπορεί να είναι και το τελειωτικό χτύπημα για πολλά καταστήματα, γιατί δεν θα μπορέσουν να αντέξουν στα συσσωρευμένα χρέη που έχουν δημιουργηθεί. Η επιδότηση του ενοικίου έπρεπε να συνεχιστεί έστω στο 40% ή στο 60% της αρχικής κάλυψης» σημειώνει ο κ. Ηλιάδης.

Ένας ακόμη επιβαρυντικός παράγοντας, στην λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης είναι και οι διαδοχικές αλλαγές στο καθεστώς εισόδου και παραμονής των πελατών στα καταστήματα. «Ο κόσμος έχει μπερδευτεί και δεν ξέρει τι ισχύει. Υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στα καταστήματα ούτε στους εξωτερικούς χώρους. Είναι πολύ απλό, πολλοί δεν ξέρουν ότι στους εξωτερικούς χώρους ισχύει ότι ίσχυε μέχρι σήμερα. Στους εσωτερικούς χώρους όμως μπορούν να παραμείνουν μόνο οι εμβολιασμένοι. Αυτή η σύγχυση που υπάρχει έχει επηρεάσει και την κίνηση στα καταστήματα εστίασης» εξηγεί ο κ. Ηλιάδης, διευκρινίζοντας ότι ο κόσμος προτιμά τους εξωτερικούς χώρους έτσι κι αλλιώς, όχι μόνο λόγω εποχής, αλλά και γιατί σε πολλές παρέες υπάρχουν εμβολιασμένοι και μη, οι οποίοι δεν γίνεται να καθίσουν σε διαφορετικά σημεία του καταστήματος… και καταλήγει ότι η κατάσταση έχει γίνει πολυσύνθετη και οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων ουσιαστικά δεν λειτουργούν.

«Η μόνη προοπτική να βελτίωσης αυτής της εικόνας μπορεί να προκύψει μόνο μέσα από τη λήξη της υγειονομικής κρίσης και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αυξηθούν οι εμβολιασμοί. Μόνο τότε ο κόσμος μπορεί να αισθανθεί πιο ασφαλής για να επιστρέψει στα καταστήματα», απαντά σε σχετική ερώτηση ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Ν. Δράμας, που σπεύδει πάντως να υπογραμμίσει ότι αυτή τη στιγμή οι πελάτες των επιχειρήσεων εστίασης συνεχίζουν να παραμένουν πάρα πολύ επιφυλακτικοί με ότι συνέπειες έχει αυτό για την πορεία των επιχειρήσεων εστίασης στη Δράμα.

Βαγγέλης Ψωμάς