“ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ” ΤΡΙΚΑΛΩΝ

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα

  • Δευτέρα, 2 Αυγούστου, 2021 - 06:22

Προβληματισμός για την επόμενη μέρα επικρατεί στους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς η μετάλλαξη «Δ» “καλπάζει” και τα προβλήματα από την πανδημία όχι μόνον δεν έχουν επιλυθεί, αλλά στον μακρύ κατάλογο προστίθενται ακόμα περισσότερα.

Κάτι που τονίσθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Τρικάλων με τα μέλη να στέκονται στις ανατιμήσεις των πρώτων υλών, τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αλλά και στην εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου.

Όπως υπογράμμισαν τα μέλη της Διοίκησης τα θέματα που ταλανίζουν τους επαγγελματοβιοτέχνες εδώ και χρόνια, όχι μόνο δεν λύνονται αλλά προστίθενται και άλλα και πολύ περισσότερο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο με την πανδημία του κορωνοϊού.

«Και δε φτάνουν μόνο αυτά εκεί που η αγορά προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της και να επιστρέψει στην κανονικότητα, έρχονται οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών και ειδών πρώτης ανάγκης και η κατάσταση επιδεινώνεται» σημείωσαν, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκαν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με τους Τρικαλινούς ΕΒΕ να σημειώνουν ότι: «Για ακόμα μια φορά, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με νέες αυξήσεις στην ενέργεια, γεγονός που πολλαπλασιάζουν το λειτουργικό κόστος για εκατοντάδες επιχειρήσεις όλων των κλάδων. Η Ομοσπονδία ΕΒΕ Τρικάλων θεωρεί ότι την ώρα που η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα βρίσκεται στον αναπνευστήρα οι αυξήσεις στην ενέργεια το λιγότερο ως άκαιρες θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν καθώς είναι αδύνατο να απορροφηθούν από το σύνολο των επιχειρήσεων και θα περάσουν στις τελικές τιμές προιόντων και υπηρεσιών πλήττοντας την ανταγωνιστικότητά τους. Η αγορά δεν αντέχει καμία νέα ανατίμηση στο ενεργειακό κόστος και μάλιστα την ώρα που υπάρχουν πολλοί απλήρωτοι λογαριασμοί ενέργειας, λόγω οικονομικής αδυναμίας».

Ένταξη στο Εξοικονομώ

Ενόψει της ανακοίνωσης του νέου «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» τα μέλη της Διοίκησης συζήτησαν την ανάγκη να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς εξαιτίας των προβλημάτων που δημιουργεί η πανδημική κρίση αδυνατούν να προχωρήσουν στην ενεργειακή τους αναβάθμιση με ίδια κεφάλαια.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας θα πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα στο σχεδιασμό του προγράμματος» τόνισαν, ενώ αποφασίστηκε μια μία συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, προκειμένου να του θέσουν τις προτάσεις τους και τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να εφαρμοστεί η παρέμβαση αυτή.

Πτωχευτικός και ακατάσχετος λογαριασμός

Από τη συνεδρίαση δε θα μπορούσε να απουσιάσει η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τις επιπτώσεις που θα έχει στην κοινωνία.

«Η εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, η οποία ξεκίνησε από 1η Ιουνίου ισοδυναμεί με το τέλος της προστασίας της πρώτης κατοικίας, οδηγώντας χιλιάδες νοικοκυριά, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες να χάσουν τις περιουσίες τους. Η δυνατότητα που δίνεται στους πιστωτές να προβούν σε μονομερή ενεργοποίηση διαδικασίας πτώχευσης και η αντιμετώπιση για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους, των φυσικών προσώπων ως επιχειρήσεων ευνοεί με προκλητικό τρόπο τις τράπεζες» υπογραμμίστηκε στη συνεδρίαση.

Παράλληλα, τα μέλη της Διοίκησης επεσήμαναν τον προβληματισμό τους για τα νέα μέτρα και τις δυσκολίες που δημιουργούν ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης και ζητάνε από τα αρμόδια υπουργεία μέτρα ενίσχυσης για να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν.

Στάθηκαν δε και στη επιστολή της ΓΣΕΒΕΕ (σ.σ. προς τα αρμόδια Υπουργεία) για την παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών αντικατάστασης των παλαιών ταμειακών μηχανών, ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στο στάδιο επανεκκίνησής τους μετά από το πολύμηνο lockdown εξαιτίας των περιορισμών που υπεβλήθησαν λόγω της πανδημικής κρίσης.

Σε ό,τι αφορά στον ακατάσχετο λογαριασμό τέθηκαν στο επίκεντρο τα προβλήματα που προκύπτουν στους ανασφάλιστους ελευθεροεπαγγελματίες, λόγω οφειλών στα ταμεία τους «και σε περίπτωση ατυχήματος δικαιούνται αποζημίωση μόνο για τέσσερις μήνες καθώς και για αυτούς τους συναδέλφους που οφείλουν και δεν μπορούν να πάρουν σύνταξη. Εδώ πρέπει οπωσδήποτε το κράτος να πάρει άμεσα μέτρα, για να βοηθηθεί και ο τελευταίος συνάδελφος».

Κοινοποιήστε: