“ΠΑΤΡΙΣ” ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ: Μεγάλοι τζίροι, τεράστιοι φόβοι

Μεγάλη ανησυχία στην αγορά για το πώς θα εξελιχθεί ο Σεπτέμβριος
  • Δευτέρα, 23 Αυγούστου, 2021 - 06:24

Τη στιγμή που η φετινή τουριστική περίοδος φαίνεται πως πηγαίνει πολύ καλά, για τους περισσότερους επαγγελματίες της εστίασης και της διασκέδασης, εξακολουθεί να υπάρχει μια γενικευμένη ανησυχία για το αν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί με επιτυχία η σεζόν. Το «στοίχημα» όλων πλέον δεν είναι ο χειμώνας, αλλά ο Σεπτέμβριος, για τον οποίο αναρωτιούνται αν και εφόσον θα μπορέσουν να δουλέψουν.

«Αν βγάλουμε και τον Σεπτέμβριο, μπορούμε να μείνουμε κλειστά όλο το χειμώνα» αναφέρει επιχειρηματίας της εστίασης, ο οποίος τονίζει πως τα φετινά έσοδα στην πλειοψηφία του κλάδου θυμίζουν εποχές 2019, αφού ο κόσμος είναι ποιοτικότερος και ξοδεύει περισσότερο.

Ασφαλώς βέβαια υπάρχουν και οι περιπτώσεις των επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και το φετινό καλοκαίρι, μεταξύ των οποίων τα νυκτερινά κέντρα, τα μπαρς, αλλά και οι επιχειρήσεις υποστήριξης κοινωνικών εκδηλώσεων, που έχουν δεχθεί ένα πολύ μεγάλο πλήγμα.

Οι καφετέριες, ωστόσο, και τα εστιατόρια, στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν καταφέρει μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να «διορθώσουν» και να επανέλθουν σε πέραν των φυσιολογικών για την εποχή επιπέδων.

Με βάση όμως τα επίσημα επιδημιολογικά στοιχεία, αλλά και τον τρόπο που εξαπλώνεται ο κορωνοϊός στην Κρήτη, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι και τον επόμενο μήνα θα υπάρχει αντίστοιχη κίνηση και δεν δημιουργηθούν νέα προβλήματα. Ο φόβος των περισσότερων επιχειρηματιών είναι ότι οι επιχειρήσεις σύντομα θα αναγκαστούν να κλείσουν ξανά ανεξάρτητα από το αν η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ένα νέο καθολικό lockdown δεν υπάρχει στο τραπέζι.

«Όταν τώρα δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές COVID και τα νοσοκομεία, θα υπάρχουν τον Σεπτέμβριο κι εμείς θα δουλεύουμε κανονικά σαν να μη συμβαίνει τίποτα;» αναρωτιέται επιχειρηματίας της αγοράς, που θεωρεί δεδομένο ένα νέο lockdown και μάλιστα πολύ σύντομα.

Με βάση άλλωστε και τις ανακοινώσεις που έχει κάνει επίσημα έως τώρα η κυβέρνηση φαίνεται πως ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας από τους πολύ δύσκολους μήνες, αφού ούτως ή άλλως τα προβλήματα που αναμένονται είναι πολλά.

Ακόμα και να μην υπάρξει ένα νέο lockdown, το οποίο να αναχαιτίσει την πολύ καλή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, η πιθανότητα και μόνο να υποχρεωθούν όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν στην εστίαση και τη διασκέδαση με το κόστος δύο rapid test την εβδομάδα, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί, δημιουργεί τεράστια προβλήματα.

Αφενός, αν ο εργαζόμενος κληθεί να πληρώνει 40 ευρώ την εβδομάδα για να εργάζεται δεν θα μπορεί να καλύπτει τα έξοδα του, ενώ αν ο εργοδότης δεχθεί να έχει ανεμβολίαστο εργαζόμενο και να του πληρώνει το κόστος των τεστ, η επιχείρηση αυξάνει κατακόρυφα τα κόστη της.

Κάτω από αυτό το πρίσμα, ως «λογικότερο» σενάριο φαντάζει το σενάριο, όπου οι αρνητές των εμβολίων θα απολυθούν, αφού δεν θα συμφέρει την επιχείρηση να τους κρατήσει, ούτε και τους ίδιους να εργάζονται καταβάλλοντας τουλάχιστον 160 ευρώ το μήνα για τεστ. Αν όμως οι ανεμβολίαστοι παραμείνουν πιστοί στη θέση τους και υπάρξουν μαζικές απολύσεις, η κυβέρνηση θα κληθεί να επιβαρυνθεί με εκατοντάδες επιπλέον επιδόματα ανεργίας, που θα εκτοξεύσουν τα κρατικά έξοδα.

Η εξίσωση μοιάζει πάρα πολύ δύσκολη, ενώ κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακριβώς το πόσοι εργαζόμενοι θα παραμείνουν αρνητές των εμβολιασμών, πόσοι εργοδότες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με ανεμβολίαστους υπαλλήλους, αλλά και πόσοι καταναλωτές ή θαμώνες καταστημάτων θα δεχθούν να εξυπηρετούνται από εργαζόμενους που συναναστρέφονται με εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά χωρίς να έχουν κάνει εμβόλιο.

Οι απαντήσεις προς το παρόν δεν υπάρχουν, ενώ φαίνεται πως όλοι τηρούν στάση αναμονής, προτού ανακοινωθούν οι όποιες τελικές αποφάσεις. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο πάντως, ο Σεπτέμβριος αναμένεται … καυτός.

Γιάννης Ζωράκης