“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Μέτρα για τους ανεμβολίαστους, αλλά κανένα μέτρο στήριξης της εστίασης λένε επαγγελματίες της Ροδόπης

  • Πέμπτη, 26 Αυγούστου, 2021 - 06:25

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και φυσικά αυτό δεν γινόταν να αφήσει “ανέπαφη” την Εστίαση. Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες 24/08 η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κλαμπ, κέντρα διασκέδασης), θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) από τις 13 Σεπτεμβρίου. Θα διενεργείται έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης και έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή Covid free app.

Καμπανάκι κινδύνου βιωσιμότητας χτυπούν οι επαγγελματίες της Εστίασης της Ροδόπης, ύστερα από την ανακοίνωση των νέων μέτρων. Όπως αναφέρουν ναι μεν η κυβέρνηση ανακοινώνει μέτρα για τους ανεμβολίαστους, ώστε να εμβολιασθούν περισσότεροι, αλλά δεν ανακοινώνει κανένα μέτρο στήριξης για τον κλάδο της Εστίασης.

Σπ. Θυμικιώτης: «Η Εστίαση θα περάσει πολύ δύσκολο χειμώνα»

Ότι η Εστίαση «θα περάσει πολύ δύσκολο χειμώνα» και ότι τα μέτρα «δεν είναι βιώσιμα» δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρος των Καφεποτοπωλών Κομοτηνής και Περιφέρειας Σπύρος Θυμικιώτης.

«Αναμενόμενα» χαρακτήρισε προλογικά τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν και πρόσθεσε πως «είναι ρατσιστικά (τα μέτρα). Μας βάζει σε μια διαδικασία διαπληκτισμού με τον πελάτη μας και αυτό είναι πρόβλημα αυτό. Δεν ξέρουμε επίσης πως θα λειτουργήσουν οι εξωτερικοί χώροι. Δεν διευκρινίζεται. Ως πρώτη ανάγνωση, αντιλαμβανόμαστε ότι θα είναι δύσκολος ο φετινός χειμώνας. Ως Εστίαση θεωρούμε ότι το μοντέλο αυτό, δεν θα είναι βιώσιμο. Θα υπάρχουν προβλήματα, όπως για παράδειγμα σε μεικτές παρέες (σ.σ. εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων)» τόνισε ο κος Θυμικιώτης.

Σε άλλο σημείο του λόγου του σημείωσε ότι ουσιαστικά η Εστίαση λειτουργεί ως «”πολιορκητικός κροιός” υπέρ των εμβολιασμών». Επιπροσθέτως, δεν φάνηκε καθόλου αισιόδοξος για τον χειμώνα που περιμένει τον κλάδο, καθώς όπως επισήμανε «νομίζω ότι η Εστίαση θα περάσει πολύ δύσκολο χειμώνα. Θα συσσωρευτούν πάρα πολλά χρέη. Το προσωπικό θα πέσει “στα τάρταρα”. Πόσο να δουλέψουμε με εξωτερικό χώρο τον χειμώνα; Άντε να δουλέψουμε Σεπτέμβριο,  Οκτώβριο, και Νοέμβριο. Τι θα κάνουμε τους υπόλοιπους μήνες; Εάν δεν υπάρξει ουσιαστική στήριξη θα κλείσουν πάρα πολλά μαγαζιά και θα συσσωρευτούν χρέη».

Στον επίλογο του ο κος Θυμικιώτης εξέφρασε την πεποίθησή του ότι όλοι οι επιχειρηματίες θα κρατήσουν τα μέτρα, αλλά το ζήτημα που προκύπτει είναι «κατά πόσο θα είναι βιώσιμα».

Αν. Βαφειάδης: «Δεν ανακοινώνουν καθόλου μέτρα στήριξης»

Το ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει περιοριστικά μέτρα, αλλά καθόλου μέτρα στήριξης στους επιχειρηματίες σχολίασε στον «Χ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων (ΟΕΒΕΣ) Νομού Ροδόπης και πρόεδρος των Εστιατόρων Ανέστης Βαφειάδης. Επίσης παρατήρησε ότι λόγω των μέτρων μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού «έμμεσα αποκλείεται».

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ελέγχουμε τα πιστοποιητικά και να κάνουμε ταυτοποίηση, γιατί υπάρχουν και πλαστά πιστοποιητικά. Έχουν υπάρξει τέτοιες περιπτώσεις πλαστών πιστοποιητικών» ανέφερε ο κος Βαφειάδης, αλλά τέτοιες περιπτώσεις δεν έχουν υπάρξει στην Κομοτηνή κατά τον ίδιο.

Μετά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης υπογραμμίζει ότι «το θέμα που προκύπτει είναι ότι έμμεσα αποκλείεται ένα μεγάλο μέρος του καταναλωτικού κοινού με αποτέλεσμα αυτός ο κόσμος να μην μπορεί να μπει. Αυτό σημαίνει και οικονομική επίπτωση στα καταστήματά μας». Η έντασή του είναι ότι ανακοινώνονται μέτρα που έχουν να κάνουν με την υγεία πελατών και επαγγελματιών, αλλά «δεν ανακοινώνουν καθόλου μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις μας».

Σχετικά με τα καταστήματα της Ροδόπης, όταν αρχίσει ο καιρός να γίνεται πιο κρύος και ο κόσμος δεν θα μπορεί να κάθεται σε εξωτερικό χώρο δήλωσε πως «από τον Οκτώβριο θα λειτουργήσουν ουσιαστικά οι κλειστοί χώροι στα καταστήματα και σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν πιστεύω ότι θα μας επηρεάσει οικονομικά “προς τα κάτω”». Αναφορικά με το τους ελέγχους και την τήρηση της νομιμότητας, ο κ. Βαφειάδεις σχολίασε: «Θεωρώ ότι δεν θα γίνονται παρατυπίες. Τα πρόστιμα είναι μεγάλα. Προσωπικά θέλω να πιστεύω ότι οι αρχές θα πρέπει να τηρήσουν την ισονομία δηλαδή να κάνουν έλεγχους παντού σε όλους και για όλα. Δεν μπορεί να υπάρχουν μαγαζιά δύο ταχυτήτων».

Ανδρέας Αγελαρίδης