Καμπανάκι «λουκέτων» στην εστίαση
- Τρίτη, 31 Αυγούστου, 2021 - 06:28
Με προβληματισμό και δυσφορία υποδέχτηκε η αγορά εστίασης και των συναφών δραστηριοτήτων της Λάρισας την κυβερνητική απόφαση απαγόρευσης εισόδου, από τις 13 Σεπτεμβρίου, στους κλειστούς χώρους όσων δεν έχουν εμβολιαστεί, εστιάζοντας πλέον στην επόμενη ημέρα και στα μέτρα στήριξης που επιβάλλονται να ληφθούν.
Την ίδια στιγμή οι σχετικές ανακοινώσεις έφεραν ανακούφιση στον εμπορικό κόσμο, μιας και τα μέτρα εξαιρούν το λιανεμπόριο, με τους επιχειρηματίες να διεκδικούν τη συνεχόμενη και αδιάλειπτη λειτουργία της αγοράς, χωρίς εξαιρέσεις και νέους περιορισμούς...
Ειδικότερα, ενόψει των νέων περιοριστικών μέτρων οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες της εστίασης εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους φοβούμενοι πως θα ξαναμπούν σε ένα πολύμηνο «ιδιότυπο lockdown» και μάλιστα σε μια περίοδο που η αγορά συνεχίζει να μετρά τις πληγές της, έχοντας χάσει κατά την καλοκαιρινή περίοδο, το 50% του τζίρου της.
«Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι τεράστια, λένε και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον των επιχειρήσεων που άντεξαν το προηγούμενο διάστημα, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα που είχαν και πληρώνοντας στο 100% τις υποχρεώσεις τους. «Το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις δούλεψαν 1,5 μήνα το καλοκαίρι, δεν είναι ικανή συνθήκη για να ισοσκελίσει τις απώλειες των 15 προηγούμενων μηνών» τονίζουν χαρακτηριστικά...
«Όταν αποκλείεις από την αγορά τους ανεμβολίαστους τότε δεν υπάρχει άλλος ορισμός από το «μίνι lockdown» αναφέρει στην «Ε» ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Καταστημάτων Αναψυχής και Εστίασης ν. Λάρισας Νίκος Αθανασούλης. Μόνο ο ένας στους τρεις πελάτες θα μπορεί να επισκέπτεται χώρους εστίασης, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των μη εμβολιασμένων προέρχεται από τις μικρότερες ηλικίες των πολιτών, οι οποίοι είναι και οι πιο τακτικοί πελάτες. Ο κλάδος από τα τέλη Μαΐου που άνοιξε έχει εργαστεί ουσιαστικά 1,5 μήνα, ενώ έχουν προηγηθεί 15 «νεκροί» μήνες στη διάρκεια των οποίων οι οικονομικές απώλειες και υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν, βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Τίθεται ζήτημα επιβίωσης των επιχειρήσεων αυτών, των εργοδοτών και των εργαζομένων καθώς το μέτρο θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και για τους ήδη εμβολιασμένους που θα ήθελαν να προγραμματίσουν μια έξοδο με «μεικτή παρέα», δηλαδή με φίλους ή συγγενείς που δεν έχουν εμβολιαστεί. Η δυναμικότητα μειώνεται από τη στιγμή που τίθεται αυτός ο περιορισμός. Τα έξοδα των επιχειρήσεων δεν θα μπορούν να καλυφθούν, το προσωπικό θα μειωθεί και οι πιθανότητες «λουκέτων» θα αυξηθούν».
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ
Τι πρέπει να γίνει συνεπώς, ποια μέτρα θα πρέπει να ληφθούν ως αντιστάθμισμα από τη στιγμή μάλιστα που το φθινόπωρο τα τραπεζάκια έξω θα περιοριστούν, λόγω των καιρικών συνθηκών, και τα καταστήματα εκ των πραγμάτων θα μπορούν να δουλεύουν μόνο στους εσωτερικούς τους χώρους;
«Η δημόσια υγεία είναι και πρέπει να είναι η προτεραιότητα όλων, τονίζει ο πρόεδρος του ΣΙΚΑΕΛ. Δεν αποτελεί όμως λύση η εργαλειοποίηση της εστίασης με απώτερο σκοπό τον εμβολιασμό. Δεν είναι δυνατόν να αποτυγχάνει να πείσει τους πολίτες και να καταδικάζει τις επιχειρήσεις, επιχειρώντας να μετατρέψει τους επαγγελματίες σε… αστυνομικούς, όπως γινόταν παλιότερα με την απαγόρευση του καπνίσματος και τώρα με τον έλεγχο των πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης. Από τη στιγμή όμως που επιδιώκει να ασκήσει πίεση στους μη εμβολιασμένους μέσα από την εστίαση, θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου. Υπάρχουν συσσωρευμένες υποχρεώσεις τόσο από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης όσο και από την πανδημία; Ποια να πρωτοεξυπηρετήσουν οι επαγγελματίες;».
Στα άμεσα μέτρα στήριξης επίσης είναι η δυνατότητα αναστολών εργασίας, η μείωση και η επιδότηση του ενοικίου, η ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, μέσω στοχευμένων μέτρων που θα συμφωνηθούν μεταξύ των επαγγελματιών και της κυβέρνησης. Επίσης έχει ζητηθεί να τρέξει ένα πρόγραμμα για μηχανήματα καθαρισμού αέρα στους εσωτερικούς χώρους, ενώ ζητούν από την Κυβέρνηση τροπολογία που θα τις απαλλάξει από τα πρόστιμα των δημοτικών τελών που επιβλήθησαν το 2020 και θα επιμηκύνει τον χρόνο ως προς τη βεβαίωση των χρεών τους προκειμένου να μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 100 δόσεων. «Αν δεν ληφθούν μέτρα οι απολύσεις και τα λουκέτα θα αποτελέσουν επακόλουθο των νέων μέτρων, μπροστά σε έναν αβέβαιο και δύσκολο χειμώνα» επισημαίνει ο κ. Αθανασούλης
ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
Στο μεταξύ να σημειώσουμε πως τη δυσμενή κατάσταση της αγοράς καταδεικνύουν και τα ευρήματα της δεύτερης εξαμηνιαίας έκθεσης που διενήργησε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ και θα δημοσιευθεί τις επόμενες ημέρες, βάσει των οποίων, το 36,7% των μικρών επιχειρήσεων την χώρας θεωρεί πολύ και αρκετά πιθανό να διακόψουν τη λειτουργία τους στο επόμενο διάστημα.
Οι δείκτες είναι ελαφρώς βελτιωμένοι σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα του Φεβρουαρίου 2021, όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 40%. Σύμφωνα με την έρευνα, στο ερώτημα πόσο πιθανό θεωρείτε να διακόψετε τη λειτουργία σας στο επόμενο διάστημα, καθόλου πιθανό απαντά το 40,3% του δείγματος, ελάχιστα πιθανό το 20,1%, πολύ πιθανό το 15,3%, αρκετά πιθανό το 21,4%, και το 2,9% δεν γνώριζε ή δεν απάντησε.
Στο ερώτημα για το αν υπάρχουν στοιχεία για τις επιχειρήσεις της εστίασης σχετικά με τον κίνδυνο λουκέτου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, το ποσοστό διαμορφώνεται στο 44%.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΕΜΠΟΡΩΝ
Πάντως το να μην υπάρξει καμία αλλαγή στη λειτουργία του λιανεμπορίου έφερε ανακούφιση στον εμπορικό κόσμο της Λάρισας. Οι καταστηματάρχες ένδυσης, υπόδησης, καλλυντικών, βιβλίων, παιχνιδιών, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών νιώθουν ικανοποίηση καθώς η περιρρέουσα σεναριολογία περί απαγόρευσης πρόσβασης των ανεμβολίαστων στο λιανεμπόριο, είχε σκορπίσει πανικό...
«Κάθε περιοριστικό μέτρο, επιβαρύνει την κατανάλωση συνολικά μιας και η πραγματική οικονομία δεν έχει άλλες αντοχές, τονίζει στην «Ε» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας Χαρ. Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η εξαίρεση αυτή αποτελεί επιβράβευση της έως σήμερα συνεπούς λειτουργίας του λιανεμπορίου. Εκτιμούμε πως αποτελεί απόρροια της εξαιρετικής συνεργασίας που έχουν επιδείξει από την αρχή της πανδημίας οι εμπορικές επιχειρήσεις και το καταναλωτικό κοινό. Είναι ξεκάθαρο ότι καμία αλλαγή δεν υφίσταται στη λειτουργία της αγοράς, παραμένοντας σε ισχύ η τηρούμενη αναλογία του ενός ατόμου ανά 16 τ.μ. εντός των καταστημάτων.
«Με σοβαρότητα, προσοχή και συνέπεια θα συνεχίσουμε, προστατεύοντας πάνω από όλα τη δημόσια υγεία, διεκδικώντας όμως τη συνεχόμενη και αδιάλειπτη λειτουργία της αγοράς, χωρίς εξαιρέσεις και νέους περιορισμούς για επιχειρήσεις και καταναλωτές» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΣΛ.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΛΗΣ
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μητρώο και ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου
31 Μαΐου. 2022 - 6:24 - Πολλαπλό το σοκ στην αγορά της Λάρισας
15 Φεβ. 2022 - 6:24 - Σανίδα σωτηρίας για την αγορά οι εκπτώσεις
11 Ιαν. 2022 - 6:24 - Καφέ ...χωροφύλακες για ανεμβολίαστους και ανήλικους
17 Σεπ. 2021 - 6:22 - Αναστάτωση στον εμπορικό κόσμο
18 Μαΐου. 2021 - 6:23