Κυκλάδες: Κινητοποιήσεις από την εστίαση την Τρίτη με διάθεση κλιμάκωσης
- Δευτέρα, 15 Νοεμβρίου, 2021 - 06:20
- / Eνημέρωση: 15 Νοε. 2021 - 15:00
Έναν κύκλο δυναμικών διεκδικήσεων για την εστίαση και την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου, ο οποίος έχει πληγεί σημαντικά από τα μέτρα ενάντια στη διασπορά του κορωνοϊού, ανοίγει πανελλαδικά η ΠΟΕΣΕ, στη “γραμμή” της οποίας συντάσσονται όλες οι επιχειρήσεις του νομού Κυκλάδων.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 16 Νοεμβρίου, όλες οι επιχειρήσεις σε Σύρο και Κυκλάδες θα παραμείνουν κλειστές, ενώνοντας τη φωνή τους με την ΠΟΕΣΕ για την απαραίτητη στήριξη του κλάδου, ο οποίος όπως σημειώνουν εκπρόσωποί τους στην “Κοινή Γνώμη”, έχει “χτυπηθεί” σκληρά, από τα πολύμηνα lockdowns, αλλά και από τα περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται για τους ανεμβολίαστους.
Σύμφωνα με όσα εξηγούν τόσο ο υπεύθυνος της ΠΟΕΣΕ για το νομό Κυκλάδων, Γιάννης Παπαδόπουλος, όσο και ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, Γιώργος Χατζαντώνης, οι συνέπειες των μέτρων είναι αυτές που σφίγγουν τη “θηλιά” της επιβίωσης στον “λαιμό” των επιχειρηματιών, οι οποίοι αντιδρούν αποκλειστικά σε σχέση με αυτές και ζητούν οικονομικό απεγκλωβισμό, την ίδια στιγμή που εφαρμόζουν πιστά τις κυβερνητικές εντολές για τη μη διασπορά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, οι δύο εκπρόσωποι του κλάδου σε επίπεδο νομού και σε τοπικό επίπεδο εξηγούν το πλαίσιο των αιτημάτων τους, σημειώνοντας πως αυτά πρέπει να ικανοποιηθούν, προκειμένου να συνεχίσουν να υπάρχουν οι επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν οδηγηθεί στο χείλος του γκρεμού.
Και οι δύο πρόεδροι θέλησαν να ξεκαθαρίσουν πως η εστίαση δεν ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τα νέα μέτρα όσον αφορά τους ανεμβολίαστους πολίτες, παρά μόνον ζητά τη “θεμελίωση” μίας ελάχιστης οικονομικής βάσης για τον πολύπαθο κλάδο.
-
Η κατάσταση έχει διαμορφωθεί ιδιαιτέρως δύσκολη για τον κλάδο της εστίασης, δεδομένης της εφαρμογής νέων περιοριστικών μέτρων για τους ανεμβολίαστους, με εντολή της κυβέρνησης. Ποια είναι η κατάσταση στις Κυκλάδες και τη Σύρο σήμερα;
Γ. Παπαδόπουλος: “Στις Κυκλάδες δεν υπάρχουν οργανωμένα Σωματεία σε όλα τα νησιά. Αυτό είναι ένα στοίχημα προσωπικό, δηλαδή να υπάρξει οργάνωση για να έχουμε μία καλύτερη εκπροσώπηση και να έχουμε έναν συντονισμό. Είναι δύσκολη η προσπάθεια καθώς υπάρχει το θέμα της απόστασης, αλλά επιδιώκουμε να οργανωθούμε. Σε πρώτο επίπεδο οι επιχειρηματίες της εστίασης μπορούν να ακολουθήσουν στο facebook τη σελίδα “Ένωση Επαγγελματιών Μαζικής Εστίασης Κυκλάδων”.
Αναφορικά με τα δεδομένα για το νομό μας, αυτά είναι συγκεκριμένα. Ο χειμώνας είναι μεγάλος και δύσκολος για τις επιχειρήσεις. Με εξαίρεση τη Σύρο, δεν υπάρχουν στα περισσότερα νησιά, Στρατός, Πανεπιστήμια, Σχολές, Δημόσιες Υπηρεσίες ώστε να προκύπτει ένα σταθερό κοινό. Τα περισσότερα νησιά έχουν να περιμένουν μόνον από τον τοπικό πληθυσμό που κι αυτός τη χειμερινή περίοδο εμφανίζεται μετρημένα στα μαγαζιά.
Στις Κυκλάδες, φέτος, οι επιχειρήσεις εστίασης δούλεψαν δύο με τρεις μήνες το καλοκαίρι, αλλά είχαν να δουλέψουν από το καλοκαίρι του 2019. Ουσιαστικά δύο χρόνια είχαν να δουλέψουν τα μαγαζιά και θα ξαναδούν χρήματα στα ταμεία τους από την άνοιξη και μετά, δηλαδή από τον Μάιο του 2022.
Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα λειτουργικά έξοδα που είναι πάρα πολλά στην εστίαση”.
Γ. Χατζαντώνης: “Συντασσόμαστε στην απόφαση της ΠΟΕΣΕ σε τοπικό επίπεδο. Θα προχωρήσουμε στην κινητοποίηση την Τρίτη και μπορώ να πω πως θα έχει μεγάλη συμμετοχή. Είναι κοινή η αγωνία για το παρόν και το μέλλον των επιχειρήσεών μας και γι αυτό θα κλείσουμε τις επιχειρήσεις μας στις 16/11.”.
-
Έχει υπάρξει πρόσφατη αναφορά από επίσημα κυβερνητικά χείλη πως ο κλάδος της εστίασης έχει λάβει σημαντική οικονομική ενίσχυση. Θεωρείτε ότι είναι εριστικές αυτές οι δηλώσεις με δεδομένη τη ζημία που έχει βιώσει κάθε επιχείρηση από τα μέτρα για τον κορωνοϊό αλλά και τα lockdowns που είχαν επιβληθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν;
Γ. Π.: “Μιλάτε για τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη. Το ότι έχει δοθεί βοήθεια στην εστίαση είναι γεγονός. Βέβαια, υπήρξαν πολλές αδικίες και πολλές διαφορές γιατί ένας αλγόριθμος, δεν μπορεί να “πιάσει” όλες τις επιχειρήσεις. Υπήρξαν πολλές επιχειρήσεις που για χ, ψ λόγους, δεν έλαβαν ενίσχυση. Εμείς δεν είναι ότι δεν έχουμε λάβει ενισχύσεις, αλλά υπάρχει μία σύγχυση στον κόσμο.
Για παράδειγμα, οι αναστολές των εργαζομένων πληρώθηκαν από εμάς, γιατί όλα αυτά τα ποσά που πήραν οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή, αφαιρέθηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, το 50% των οποίων – από την τέταρτη και μετά – χαρίστηκε.
Επίσης, δεν πήραμε όλες οι επιχειρήσεις χρήματα. Εμείς δεν είπαμε ότι δεν δόθηκαν. Αυτό που αναφέραμε είναι πως δεν ήταν αρκετά για να κρατήσουν τον κλάδο στα πόδια του και για να αποφύγουμε λουκέτα και μεγαλύτερα προβλήματα. Αυτό λέμε.
Ο κ. Γεωργιάδης έχει έναν παρορμητικό χαρακτήρα. Αυτό που θέλω να πω είναι πως ο ίδιος έχει βοηθήσει πολύ την εστίαση καθώς είναι ο κατεξοχήν υπεύθυνος Υπουργός για την εστίαση και επειδή μαζί του μιλάμε και παλεύουμε για πάρα πολλά θέματα, η αλήθεια είναι πως έχει βάλει πλάτη. Όμως, ο κ. Γεωργιάδης δεν μπορεί να αποφασίζει για όλα.”.
-
Προχωράτε σε κινητοποίηση την Τρίτη (16/11) στην κατεύθυνση της ΠΟΕΣΕ, πανελλαδικά. Ποια είναι τα αιτήματά σας, προκειμένου να καταστεί σαφές σε ποιο επίπεδο ζητάτε στήριξη για τις επιχειρήσεις σας;
Γ.Π.: “Καταρχήν για τις κινητοποιήσεις, εμείς έχουμε αποφασίσει να κλιμακωθούν. Δεν ξέρω ποια θα είναι η συχνότητά τους. Εξαρτάται από το τί θα συζητήσουμε με την κυβέρνηση για τα αιτήματά μας. Αυτά είναι συγκεκριμένα. Αρχικά ζητάμε αναπροσαρμογή των προστίμων, δηλαδή τα πρόστιμα που επιβάλλονται τώρα αναφορικά με την τήρηση των μέτρων κατά της Covid-19 να μην βαρύνουν τόσο πολύ τον καταστηματάρχη, επιχειρηματία.
Ζητάμε για τις επιστρεπτέες προκαταβολές να γίνουν μη επιστρεπτέες και σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε ποσό υπολείπεται να μην αρχίσει να πληρώνεται πριν τον Ιανουάριο του 2023.
Ακόμη, διεκδικούμε την επαναφορά του μέτρου της επιδότησης του ενοικίου και της αναστολής των εργαζομένων στις συμβάσεις εργασίας, για να μπορούν πάλι οι εργαζόμενοι να μπουν σε αυτό το καθεστώς.
Άλλο θέμα για εμάς, πολύ βασικό είναι τα δημοτικά τέλη. Μιλάμε συγκεκριμένα για τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας. Παρότι έχει δοθεί από τον Μάρτιο του 2020 που ξεκίνησε η πανδημία με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η δυνατότητα να αφαιρεθούν τα δημοτικά τέλη για όλες τις επιχειρήσεις που ήμασταν κλειστά, αυτό δεν έχει γίνει επειδή οι Δήμοι δεν πήραν τις αποφάσεις που θα έπρεπε ώστε να εφαρμόσουν την εντολή του Υπουργείου. Περιμένουμε από το αρμόδιο Υπουργείο να νομοθετήσει κεντρικά και οριζόντια, ούτως ώστε να παρακάμψουμε τις αποφάσεις των Δήμων.
Επίσης, μιλάμε για τη συνέχιση της επιδότησης των δόσεων των δανείων που υπάρχουν στις Τράπεζες και για άλλες χρηματοδοτήσεις, ανάλογες με εκείνες που δόθηκαν το 2020 – 2021, μέσα από το ΕΣΠΑ. Αυτά είναι τα βασικά αιτήματά μας.”.
Γ.Χ.: “Ζητάμε συγκεκριμένες αποφάσεις να πάρουν και να ικανοποιήσουν συγκεκριμένα αιτήματα. Οι επιχειρήσεις του κλάδου, πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν. Από τη στιγμή που τα μέτρα καταστρέφουν τη λειτουργία των καταστημάτων μας, ζητάμε ανταποδοτικά μέτρα για να στηριχθούν τα μαγαζιά μας. Αυτά τα μέτρα τα έχει αναδείξει και η ΠΟΕΣΕ. Αφορούν στον μειωμένο ΦΠΑ, στη μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε μη επιστρεπτέες, ή αν χρειαστεί να επιστρέψουμε ένα ποσό, αυτό να είναι σε πολύ μικρό ποσοστό. Ζητάμε την επιδότηση του ενοικίου και αναφορικά με το κομμάτι των εισφορών προς ΔΕΗ και ΙΚΑ, αυτές να μειωθούν αισθητά.”.
-
Προηγήθηκε μία σύσκεψη με τον Πρωθυπουργό για την εστίαση και το λιανεμπόριο. Αυτό που ειπώθηκε είναι πως δεν υπάρχουν άλλα χρήματα να δοθούν. Ποια θα είναι η στάση σας, αν η κυβέρνηση επιμείνει σε αυτή τη θέση;
Γ.Π.: “Εμείς γνωρίζαμε ότι στη σύσκεψη αυτή δεν επρόκειτο να δοθεί κάποιο μέτρο στήριξης. Κι αυτό διότι, από τη σύνθεση της σύσκεψης, ξέραμε ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών. Ούτε ο κ. Σταϊκούρας παρίστατο, ούτε κάποιος άλλος εκπρόσωπος. Άρα, ο Πρωθυπουργός δεν θα μπορούσε να πάρει μία πρωτοβουλία για να υπάρξει κάποιο οικονομικό μέτρο.
Ενώ γνωρίζαμε ότι δεν πρόκειται να δοθεί κάποιο μέτρο στήριξης και είχαμε προαποφασίσει την κινητοποίηση που θα γίνει την Τρίτη, συμμετείχαμε στη σύσκεψη χωρίς να θέλουμε να δυναμιτίσουμε το κλίμα, αλλά με καλή πρόθεση για να ζητήσουμε μέτρα στήριξης. Όμως δεν ειπώθηκε κάτι τέτοιο. Ο Πρωθυπουργός ανέφερε το πώς θα βοηθήσουμε ακόμη παραπάνω για να αναχαιτιστεί η πανδημία χωρίς αντισταθμιστικά μέτρα.”.
Γ.Χ.: “Απ΄ ό,τι είπε ο Πρωθυπουργός δεν υπάρχουν χρήματα. Δυστυχώς, νομίζω πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και διαμορφώνεται δυσκολότερη. Βλέπουμε ότι αρχίζουν τοπικά lockdowns σε περιοχές της χώρας με αυξημένα κρούσματα και αυτό μας τρομάζει. Εκτιμώ ότι κάθε απόφαση για τοπικό lockdown μπορεί προσεχώς να αφορά και εμάς.”.
-
Ένα νέο lockdown – αν και από την κυβέρνηση το διαψεύδουν – πόσο θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις σας; Μπορεί να λειτουργήσει σαν “ταφόπλακα”; Σε τοπικό επίπεδο, τί διακρίνετε;
Γ. Χ.: “Θα ήταν εξαιρετικά καταστροφικό ένα τέτοιο σενάριο. Σκεφτείτε μία καφετέρια να κλείνει στις δέκα το βράδυ, αντί να κλείσει στη 1 ή στις 3 τα ξημερώματα. Ένα τέτοιο σενάριο, θα μας έσφιγγε τη θηλιά στον λαιμό. Πώς θα ανταπεξέλθουν οι επιχειρήσεις σε τόσα έξοδα; Σήμερα, ελάχιστα μαγαζιά μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Νομίζω πως θα υπάρξουν συνέπειες συνολικά στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας και των νησιών, τουλάχιστον να μιλήσω για τη Σύρο. Θεωρώ πως μέχρι το Πάσχα, το αργότερο μέχρι αρχές καλοκαιριού, ο επιχειρηματικός χάρτης στον τόπο, θα έχει αλλάξει άρδην.”.
-
Προφανώς θα ακολουθήσετε τη γραμμή της ΠΟΕΣΕ από τη στιγμή που προαναφέρατε πως θα υπάρξει προοπτική κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων. Η αντίδρασή σας αυτή, προκύπτει αποκλειστικά για το κομμάτι των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και δεν συνδέεται καθόλου με τα μέτρα; Υπάρχει σύγχυση σε μία μερίδα πολιτών, ότι αντιδράτε για τα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Τί απαντάτε;
Γ.Π.: “Σωστά. Δυστυχώς υπάρχει μία σύγχυση στον κόσμο. Νομίζουν πως αντιδρούμε στην εφαρμογή των μέτρων. Όχι. Άλλωστε από τους ελέγχους που πραγματοποιούνται, διαπιστώνεται πως οι παραβάσεις στον κλάδο φθάνουν στο 0,01%. Δηλαδή οι έλεγχοι αποδεικνύουν ότι τηρούμε τα μέτρα. Επίσης, υπάρχει μία αύξηση των ραντεβού των ανεμβολίαστων που δείχνει ότι τα μέτρα φέρνουν αποτέλεσμα. Εμείς δεν αντιδρούμε σε αυτά.
Από την αρχή της πανδημίας έχουμε βάλει πλάτη και αυτό που λέμε είναι ότι θέλουμε να μας βοηθήσουν με μέτρα στήριξης να πάμε παρακάτω. Τίποτα άλλο.”.
Γ.Χ.: “Δεν αντιδρούμε για τα μέτρα και την εφαρμογή τους. Αντιλαμβανόμαστε πως σε μία πανδημία, πρέπει να υπάρχουν μέτρα. Εμείς έχουμε πρόβλημα με τις συνέπειες και γι αυτό διεκδικούμε στήριξη των επιχειρήσεών μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.”.
-
Μετά από την κινητοποίηση της Τρίτης, θα συνεχίσετε με κλιμάκωση της αντίδρασης και σε τοπικό επίπεδο;
Γ.Χ.: “Η αντίδραση θα συνεχιστεί. Μετά από την Τρίτη και αν δεν υπάρξει ενδιαφέρον και ανταπόκριση από την κυβέρνηση, θεωρώ πως θα συνεχίσουμε ακόμη πιο δυναμικά. Εμείς θα συμβαδίσουμε με τις αποφάσεις της ΠΟΕΣΕ. Δυστυχώς όλη αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις επιχειρήσεις μας. Θέλω να πω όμως πως στα θετικά καταγράφουμε τη στήριξη στην κινητοποίηση και από μη μέλη της Τερψιχόρης, όπως από ιδιοκτήτες σουβλατζίδικων και μαγειρείων. Επικοινώνησαν και μας είπαν ότι στηρίζουν. Υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση.”.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ενεργειακό κόστος και ΦΠΑ “καίνε” την εστίαση
4 Ιαν. 2023 - 6:18 - Δραματική η κατάσταση στην εστίαση
16 Νοε. 2021 - 6:15 - Να καλλιεργηθεί η τουριστική νοοτροπία
3 Σεπ. 2021 - 6:20 - Επαναλειτουργία της εστίασης με αυξημένο προβληματισμό
23 Απρ. 2021 - 6:20 - Η προσοχή στραμμένη στην επανεκκίνηση για λιανεμπόριο και εστίαση
8 Απρ. 2021 - 6:20