“ΧΡΟΝΟΣ” ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

«Survivor» για τις επιχειρήσεις εστίασης

ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΕ ΦΟΝΤΟ ΝΕΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ
  • Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου, 2021 - 06:22

Με το ενδεχόμενο νέα περιοριστικά μέτρα να επιβληθούν ξανά από το νέο έτος να «κλειδώνει» δια στόματος του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη στις 21/12 στη Βουλή, μεγάλη είναι η ανησυχία των επαγγελματιών. Στο στόχαστρο αναμένεται να βρεθεί εκ νέου ο κλάδος της εστίασης, με τον πρόεδρο των Ζυθεστιατόρων Ροδόπης Ανέστη Βαφειάδη να εκφράζει την ανησυχία του μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm νωρίτερα την Τετάρτη 22/12.

«Η εστίαση δεν πάει καλά στην περιοχή μας», δήλωσε αποδίδοντας την πεσμένη κίνηση κυρίως στα περιοριστικά μέτρα που εξαιρούν τους μη εμβολιασμένους και δευτερευόντως στην οικονομική και ενεργειακή κρίση όσο και στο φόβο των νοικοκυριών για το πως θ’ ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη. Την ίδια ώρα, οι έλεγχοι από Αστυνομία κι Ελεγκτικούς Μηχανισμούς για την τήρηση των μέτρων παραμένουν καθημερινοί.

Ζητούμενη η στήριξη

Επί του παρόντος, οι εστιάτορες περιμένουν «μία ανάταση το τριήμερο των Χριστουγέννων» και προς αυτό το σκοπό πολλά μαγαζιά της πόλης πραγματοποιούν εορταστικές εκδηλώσεις και ρεβεγιόν.

Ζητούμενη σε ακόμη μία περίπτωση είναι η οικονομική στήριξη του κλάδου, αφού –όπως διηγείται ο κος Βαφειάδης «αυτή τη φορά δεν υπάρχουν και τα μέτρα στήριξης, με αποτέλεσμα να κολυμπήσουμε στα βαθιά… κι όποιος επιβιώσει». Ως μόνο θετικό μέτρο των τελευταίων μηνών ο πρόεδρος καταγράφει την εξάμηνη παράταση αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Πάντως, εάν τελικά παρθούν περιοριστικά μέτρα, ο κλάδος περιμένει ξανά αντισταθμιστικά.

Στο επίκεντρο των διεκδικήσεων είναι η στήριξη των επιχειρήσεων για την ανταπόκριση στα αυξημένα ενεργειακά κόστη. «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, δεν επιδοτείται στις επιχειρήσεις η κιλοβατώρα, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για τις επιχειρήσεις», είπε. Στην Κομοτηνή… η λυπητερή αναμένεται τον Ιανουάριο, όταν οι περισσότερες επιχειρήσεις ανοίγουν τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς τους, οπότε και θα γίνει ταμείο. Στόχος πάντως, σύμφωνα με τον Ανέστη Βαφειάδη, για ακόμη μία περίοδο είναι «να μπορέσουμε να επιβιώσουμε».

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση επαγγελματιών για το που πρέπει να γίνεται ο έλεγχος των πιστοποιητικών από τους καταστηματάρχες ήταν ξεκάθαρος λέγοντας πως γίνεται στην είσοδο.

Δήμος Μπακιρτζάκης