Στήριξη των νησιωτών για φορολογικές και τραπεζικές υποθέσεις
- Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου, 2022 - 06:19
Τους νησιώτες επιχειρηματίες, τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των Κυκλάδων στηρίζει έμπρακτα το Επιμελητήριο Κυκλάδων όσον αφορά την εξυπηρέτησή τους για φορολογικές και τραπεζικές υποθέσεις, καταθέτοντας προτάσεις και σχετικό υπόμνημα τόσο στην Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, όσο και προς τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Οικονομικών, ώστε να διεκδικήσει λύσεις και τέλος στην ταλαιπωρία και τις μετακινήσεις τους.
Με φόντο τη μη ψηφιοποίηση του συνόλου των φορολογικών υπηρεσιών μέχρι σήμερα, αλλά και την υποστελέχωση Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) σε όσα νησιά δεν διαθέτουν ΔΟΥ, κατάσταση που απαιτεί από τους νησιώτες μετακινήσεις για την παρουσία τους σε ΔΟΥ στις οποίες υπάγονται τα νησιά τους, το Επιμελητήριο καταθέτει προτάσεις και ζητά την άμεση λύση σε υπαρκτά προβλήματα των Κυκλαδιτών. Συγκεκριμένα, ζητά τη στελέχωση των ΓΕΦ και των ΔΟΥ, επικροτώντας την εξέλιξη στο κομμάτι της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, ενώ επιπρόσθετα διεκδικεί και την περαιτέρω ψηφιοποίηση όσων υπηρεσιών μέχρι τώρα “υπαγορεύουν” φυσική παρουσία.
Παράλληλα, το Επιμελητήριο προτείνει λύση για την εξυπηρέτηση των πολιτών στα νησιά που δεν διαθέτουν Τραπεζικά καταστήματα, με τον πρόεδρό του, Γιάννη Ρούσσο να κάνει αναφορά στο επιτυχημένο παράδειγμα των κινητών μονάδων εξυπηρέτησης που είχε κατά το παρελθόν η Εμπορική Τράπεζα στη χώρα και που σήμερα διαθέτει η Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο.
Αξίζει να σημειωθεί πως, σήμερα στις Κυκλάδες, δεν διαθέτουν Τράπεζα δέκα νησιά.
Ο κ. Ρούσσος για όλα τα παραπάνω μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης προχθές, στη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών, με θέμα ημερήσιας διάταξης «Αξιολόγηση και προτάσεις βελτίωσης των υποδομών εξυπηρέτησης των φορολογούμενων πολιτών από τη φορολογική διοίκηση στην Περιφέρεια και στις νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές».
Στελέχωση και περαιτέρω ψηφιοποίηση
“Κατά κοινή ομολογία των εκπροσώπων των επιχειρηματικών φορέων, ενώ έχουν σημειωθεί σημαντικά άλματα στην ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών – για τα οποία εκφράζουμε την ικανοποίησή μας -, ωστόσο, σε συγκεκριμένα καθημερινά φορολογικά θέματα (όπως ενδεικτικά σε θέματα ενάρξεων, παύσεων, έκδοσης φορολογικής ενημερότητας όταν υπάρχουν ρυθμίσεις), παραμένουν οι ανάγκες μετακίνησης εκτός φορολογικής έδρας και φυσικής παρουσίας φορολογούμενων και φοροτεχνικών στις ΔΟΥ είτε της Αττικής είτε σε ΔΟΥ άλλων νησιών όπου υπάγονται” αναφέρει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” αναφορικά με τα αναπάντητα θέματα στην φορολογική εξυπηρέτηση νησιωτών, προτείνοντας παρακάτω λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
“Σαν Επιμελητήριο καταγράψαμε αυτές τις ανάγκες ανά νησί και ετοιμάσαμε ένα υπόμνημα που θα πάει στους αρμόδιους Υπουργούς. Δεν μπορούμε να δεχθούμε και λόγω νησιωτικότητας και των ανισοτήτων που υπάρχουν ότι ένας πολίτης θα πρέπει για παράδειγμα να φύγει από την Άνδρο να ταξιδέψει στην Παλλήνη και επειδή δεν θα ολοκληρωθούν οι εργασίες του εκεί να μεταβεί και στο Κορωπί. Μάλιστα αν μετά δεν έχει πλοίο να χρειαστεί να διανυκτερεύσει Αθήνα” προσθέτει ο ίδιος, εξηγώντας πως το Επιμελητήριο ζητά στελέχωση των ΓΕΦ και των νησιωτικών ΔΟΥ, διεκδικώντας ακόμη – και ως Επιμελητήριο που παρέχει εδώ και χρόνια ψηφιακές υπηρεσίες στα μέλη του - την περαιτέρω ψηφιοποίηση των φορολογικών υπηρεσιών.
“Τόσο οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στη διεκπεραίωση φορολογικών υποθέσεων, όσο και η ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται οι φορολογούμενοι και οι λογιστές, αναδεικνύουν αφενός την ανάγκη πλήρους ψηφιοποίησης των υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους, ώστε να μην χρειάζεται η μετακίνησή τους είτε προς την Αττική είτε σε ΔΟΥ άλλων νησιών, αφετέρου την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου και των αρμοδιοτήτων των τοπικών ΓΕΦ στα νησιά όπου λειτουργούν τέτοια γραφεία (Άνδρο, Κέα, Μήλο και Τήνο)” τονίζει κατηγορηματικά ο ίδιος, γνωστοποιώντας τέλος τον χάρτη φορολογικής διοίκησης στις Κυκλάδες.
Χάρτης φορολογικής διοίκησης στις Κυκλάδες
Συγκεκριμένα ΔΟΥ καταργήθηκαν σε Άνδρο, Τήνο, Κέα και Μήλο. ΔΟΥ λειτουργούν σε Σύρο, Πάρο, Μύκονο, Νάξο και Σαντορίνη. Τέλος, ΓΕΦ λειτουργούν σε Άνδρο, Κέα, Μήλο και Τήνο.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα στοιχεία για τα νησιά και σε ποιες ΔΟΥ αυτά υπάγονται.
Στη ΔΟΥ Σύρου, η Σύρος και η Τήνος, στη ΔΟΥ Νάξου, η Αμοργός, η Δονούσα, η Σχοινούσα, η Ηρακλειά, τα Κουφονήσια και η Νάξος, στη ΔΟΥ Θήρας, η Σαντορίνη, η Θηρασιά, η Ίος, η Σίκινος και η Φολέγανδρος, στη ΔΟΥ Μυκόνου μόνον η Μύκονος, στη ΔΟΥ Πάρου η Πάρος και η Αντίπαρος, στη ΔΟΥ Κορωπίου η Κέα και η Κύθνος και στη ΔΟΥ Α΄ Πειραιά, η Μήλος, η Σέριφος και η Σίφνος.
10 από τα 24 κατοικημένα νησιά, δεν διαθέτουν κατάστημα τράπεζας
O κ. Ρούσσος ρωτήθηκε και για την εξυπηρέτηση των νησιωτών επιχειρηματιών σήμερα στις Κυκλάδες, λέγοντας τα ακόλουθα. “Έχουμε εντοπίσει ακόμη ένα σημαντικό θέμα που αφορά στο γεγονός πως 10 νησιά των Κυκλάδων δεν έχουν Τράπεζες σήμερα καθώς τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί μια ευρεία αποψίλωση των τραπεζικών καταστημάτων στις Κυκλάδες. Συγκεκριμένα, 10 από τα 24 κατοικημένα νησιά των Κυκλάδων δεν διαθέτουν κατάστημα τράπεζας, κάτι που αποτελεί πρόβλημα στη διακίνηση των μετρητών, στις ανάγκες για άνοιγμα λογαριασμών, στην απόκτηση πρόσβασης σε υπηρεσίες, ακόμα και ηλεκτρονικές αφού και αυτές για να παρασχεθούν, απαιτείται αρχικά η φυσική παρουσία” περιγράφει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας μάλιστα πως το συγκεκριμένο πρόβλημα δεν ταλαιπωρεί μόνον τις επιχειρήσεις, αλλά και τους κατοίκους και τους επισκέπτες, όλες τις περιόδους. “Η εξυπηρέτηση των πολιτών σε δέκα νησιά – τόσο τον χειμώνα, όσο όμως και(!) το καλοκαίρι – στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να γίνεται από ένα ΑΤΜ, με τις σχετικές εκκαθαρίσεις των συναλλαγών να μην είναι άμεσες” διευκρινίζει παρακάτω, τονίζοντας πως, “Αν κάποιος κάνει μία συναλλαγή, αυτή μπορεί να φανεί στο λογαριασμό μετά από λίγες μέρες και αυτό αναλόγως του πότε θα κατέβει τραπεζικός υπάλληλος στο ΑΤΜ για να μεταφερθούν τα χρήματα”.
Ως εκ τούτου, υποστηρίζει πως, “Δεν νομίζω λοιπόν πως μπορούμε να συζητάμε σήμερα ότι ένα νησί, μπορεί να εξυπηρετείται από ένα ΑΤΜ”.
Λύση οι κινητές μονάδες
Εστιάζοντας στην πρόταση, της οποίας την υλοποίηση διεκδικεί το Επιμελητήριο Κυκλάδων, σημειώνει τα εξής: “Γι αυτά τα δέκα νησιά, η σκέψη που έχει το Επιμελητήριο και θα τη ζητήσουμε και θα την διεκδικήσουμε είναι να έρθει η Εθνική Τράπεζα ή αν το σκεφτεί η κυβέρνηση και βρει άλλη λύση με άλλη Τράπεζα, να ακολουθήσει το μοντέλο που είχε παλιά η Εμπορική Τράπεζα και είχε κινητή μονάδα εξυπηρέτησης. Ένα όχημα δηλαδή, κατάλληλα εξοπλισμένο που θα πηγαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στα νησιά και θα παρέχει επί τόπου τραπεζικές υπηρεσίες”.
Για την επιτυχία αυτής της λύσης, ο κ. Ρούσσος δείχνει και την περίπτωση της Κύπρου. “Αυτό το μοντέλο χρησιμοποιείται από την Ελληνική Τράπεζα στην Κύπρο. Έχει δύο κινητές μονάδες με εξαιρετικά αποτελέσματα”.
Κατά συνέπεια, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, εξηγεί πως, “Πρέπει να δώσουν και στα δέκα νησιά αυτή τη δυνατότητα και το χειμώνα και το καλοκαίρι. Σαν Επιμελητήριο ξεκινάμε και το διεκδικούμε”.
Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα ΔΟΥ δεν διαθέτουν τα νησιά που αναφέρονται παρακάτω: Αμοργός, Ανάφη, Δονούσα, Ηρακλειά, Θηρασιά, Κίμωλος, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Φολέγανδρος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μοναδικός υποψήφιος για το Επιμελητήριο Κυκλάδων ο Γιάννης Ρούσσος
31 Οκτ. 2024 - 6:20 - Αμείωτη η δράση διεκδικήσεων για νησιωτικότητα και επιχειρηματικότητα
13 Σεπ. 2024 - 6:20 - “Σύμφωνο της Μυτιλήνης” και νησιωτική επιχειρηματικότητα
8 Νοε. 2022 - 6:20 - Να στηριχθεί ουσιαστικά η εστίαση στις Κυκλάδες
19 Ιαν. 2022 - 6:19 - Σταθερός διεκδικητής του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά
11 Οκτ. 2021 - 6:20