Αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου προς τον Δήμο ώστε να μην ζητηθούν οι αυξήσεις, σε μία περίοδο που έχουν χτυπήσει κόκκινο οι οικονομικές αντοχές του εμπορικού κόσμου

Ο πληθωρισμός ανεβάζει ενοίκια σε δημοτικά ακίνητα

Εφικτή η μη αύξηση των ενοικίων, σύμφωνα με τις απαντήσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Γ. Πιταούλη

Συνέπειες στα ενοίκια βλέπει ο εμπορικός κόσμος της Σύρου και ειδικότερα όσον αφορά στα δημοτικά ακίνητα, εξαιτίας του πληθωρισμού, ο οποίος ανεβάζει το αντίτιμο που οι ίδιοι πρέπει να καταβάλουν προς τον Δήμο, με αποτέλεσμα την αντίδρασή τους, μέσω παρέμβασης του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου.

Ειδικότερα, οι καταστηματάρχες και οι επιχειρηματίες που αξιοποιούν δημοτικά ακίνητα ενημερώθηκαν από τον Δήμο με σχετικό έγγραφο για τις αυξήσεις που προβλέπονται και προκύπτουν και βάσει των όρων των συμβολαίων με τη δημοτική πλευρά, ώστε να ανταποκριθούν σε ένα υψηλότερο αντίτιμο. Ωστόσο, σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο ζητούν να μην επιβληθεί αυτή η αύξηση, η οποία θα έρθει να τους “τσακίσει” ακόμη περισσότερο, αφού έχουν περάσει ήδη δύο έτη πανδημίας με lockdown και σήμερα έχουν να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση και ό,τι άλλο προκύπτει στο κομμάτι της ακρίβειας.

Τα πάγια έξοδά τους αυξάνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να δηλώνουν αδυναμία καταβολής οποιουδήποτε επιπλέον αντιτίμου, γεγονός που ώθησε τον Εμπορικό Σύλλογο σε συζήτηση με τον Δήμο.

Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιάννη Πιταούλη, ο Δήμος μπορεί να κάνει αποδεκτό το αίτημά τους για το έτος 2022 και ως εκ τούτου, θέτει το θέμα σήμερα επί τάπητος στην αποψινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σαφής στην αναφορά και στο αίτημά του είναι και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ο οποίος υπογράφει και τη σχετική επιστολή προς τον Δήμο.

Εμπορικός Σύλλογος Σύρου: Δεν αντέχουν την αναπροσαρμογή

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου αναφέρει τα εξής: “Επί σειρά ετών επιχειρηματίες του εμπορικού κλάδου μισθώνουν ακίνητα του Δήμου μας, καταβάλλοντας κάθε μήνα το ανάλογο μίσθωμα. Τα ακίνητα αυτά φροντίζουν οι επιχειρηματίες – έμποροι να τα συντηρούν σε καλή κατάσταση και σε ετήσια βάση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με προσωπικά τους έξοδα και ενίοτε ερχόμενοι να αντιμετωπίσουν σημαντικά θέματα όπως σκεπές που μπάζουν νερά, προβλήματα με τα επιχρίσματα και άλλα πολλά. Αποτέλεσμα αυτών είναι η σωστή και ορθή συντήρηση των κτιρίων αυτών, προς όφελος των επιχειρήσεων αλλά και του Δήμου.

Πρόσφατα ενημερωθήκαμε με σχετική ειδοποίηση, ότι με βάση τους όρους των συμφωνητικών μίσθωσης που έχουμε υπογράψει, υποχρεούμεθα να καταβάλουμε υψηλότερο μίσθωμα κάθε μήνα καθώς θα εφαρμοστεί η αναπροσαρμογή των ποσών με βάση τον ισχύοντα πληθωρισμό.

Γνωρίζετε ότι εδώ και δύο χρόνια αντιμετωπίζουμε λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας, μεγάλη πτώση του τζίρου μας.

Ο κλάδος μας αντιμετωπίζει μεγάλα οικονομικά προβλήματα που δυστυχώς δεν έχουν επιλυθεί και είμαστε σε πολύ δύσκολη θέση με τραγικές συνέπειες ακόμα και βιωσιμότητας των καταστημάτων μας.

Μπορεί να μην έχει γίνει πρόσφατα ολικό lockdown, όμως ο κόσμος δεν κυκλοφορεί ελεύθερα και η αίσθηση της ανασφάλειας και των μέτρων έχει μειώσει την κίνηση στα καταστήματά μας. Την ίδια στιγμή είμαστε όλοι μάρτυρες των τραγικών αυξήσεων στο κόστος της ενέργειας, πράγμα που επιβάρυνε δραματικά και σε μεγάλο βαθμό, τα λειτουργικά μας έξοδα και κόστη.

Καταλαβαίνετε ότι όλα αυτά δεν μπορούσαμε να τα είχαμε προβλέψει όταν υπογράφαμε τα συμβόλαια των μισθωμάτων μας. Ούτε μπορούσαμε να φανταστούμε καν τις τραγικές εξελίξεις της πανδημίας και τη δυσχερή οικονομική επίπτωση που θα είχε στον εμπορικό και επιχειρηματικό κλάδο.

Τα δεδομένα άλλαξαν σημαντικά και ραγδαία και περιμένουμε από εσάς να αναγνωρίσετε όλα τα προηγούμενα που σας αναλύσαμε παραπάνω, ζητώντας να μην εφαρμοστεί η προτεινόμενη αναπροσαρμογή και αύξηση των μισθωμάτων μας.

α. Έτσι μονάχα θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις αντίξοες συνθήκες που καλούμαστε να βιώσουμε και βιώνουμε καθημερινά. Συνθήκες οι οποίες στο μέλλον θα δυσχεράνουν ακόμα περισσότερο, αφού δεν έχουμε ακόμα βγει από αυτή τη δυσμενή κατάσταση.

β. Έτσι μονάχα θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ανοικτά τα μαγαζιά μας με προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές για την προώθηση της τοπικής αγοράς και επιχειρηματικότητας.

γ. Έτσι μονάδα θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και να ανταγωνιστούμε εμείς οι αυτοαπασχολούμενοι τις τεράστιες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που έχουν ανοίξει στον τόπο μας.

Οι παραπάνω απόψεις αντικατοπτρίζουν όλα τα μέλη του συλλόγου μας και φρονούμε ότι το αίτημά μας είναι λογικό. Για όλα τα παραπάνω παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες και αναμένουμε σύντομα την απάντηση από την υπηρεσία σας.”.

Στην επιστολή ακολουθεί λίστα των καταστημάτων τα οποία είναι στο παραπάνω καθεστώς των αυξήσεων.

Απαντήσεις Γιάννη Πιταούλη

  • Η κατάσταση που διαμορφώνεται για τους καταστηματάρχες και τους επιχειρηματίες είναι ιδιαιτέρως δύσκολη και σκληρή. Πώς προκύπτει η αύξηση των ενοικίων για τα δημοτικά ακίνητα και ποια είναι η κατάσταση που καλείστε να αντιμετωπίσετε;

“Ο Δήμος έχει την ακίνητη περιουσία του την οποία εκμισθώνει κυρίως μέσω δημοπρασιών, στις οποίες προσέρχονται οι επαγγελματίες και δίνουν τις προσφορές τους και έτσι διαμορφώνονται οι τιμές. Στους όρους είναι σύνηθες, σχεδόν σε όλα τα μισθωτήρια τα δημοτικά να υπάρχει όρος της αύξησης του ενοικίου κατ΄ έτος, είτε με βάση τον πληθωρισμό, είτε και με ένα επιπλέον ποσοστό προσαύξησης. Τα τελευταία όμως δέκα χρόνια, λόγω είτε της οικονομικής κρίσης, είτε και του αρνητικού πληθωρισμού, δεν είχε προκύψει τέτοιου είδους ανάγκη. Δηλαδή τα ενοίκια παρέμεναν σταθερά ή και μειώνονταν καθώς οι συνθήκες ήταν τέτοιες που δεν επέτρεπαν την αύξησή τους.

Ακόμη και πριν την εμφάνιση των τελευταίων εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία είχαν αρχίσει να εμφανίζονται πληθωριστικές πιέσεις, να υπάρχει ακρίβεια στην αγορά, να υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις για το αυξημένο ενεργειακό κόστος και να αρχίζει να εμφανίζεται και ο πληθωρισμός. Οπότε αντίστοιχα και η δημοτική υπηρεσία λαμβάνοντας υπόψη τους όρους των μισθωτηρίων συμβολαίων, ήρθε και έκανε τη διαδικασία που προβλέπεται.

Δηλαδή με βάση τα μισθωτήρια αυτά να έρθει να βάλει τις αυξήσεις αυτές που προβλέπονταν από τους αρχικούς όρους.”.

  • Γι αυτήν την εξέλιξη είχατε επικοινωνία και συνάντηση με τον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου; Έγινε κάποια συνεννόηση για το πώς θα μπορέσει να ρυθμιστεί το πρόβλημα;

“Σε συνεννόηση με τον Εμπορικό Σύλλογο μπορώ να πω ότι έγινε μία πρώτη επαφή με εμάς. Το συζητήσαμε και είπαμε να διερευνήσουμε αν τυχόν υπάρχει κάποια άλλη διέξοδος, όχι να εφαρμόσουμε κάτι πολύ διαφορετικό σε σχέση με αυτό που υπάρχει ήδη στην αγορά. Από αυτά που γνωρίζουμε και από την προσωπική μας εμπειρία, ξέρουμε ότι μπορεί να έχουν αρχίσει να εμφανίζονται πληθωριστικές τάσεις, όμως, τα ενοίκια, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς έχουν παραμείνει σταθερά.

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη ότι η αγορά που στην ουσία προέρχεται μετά από μία διετία της πανδημίας που υπήρχαν αναγνωρισμένες δυσκολίες, λαμβάνοντας υπόψη το απρόβλεπτο της ενεργειακής κρίσης που όταν κάναμε εκείνη τη συζήτηση είχε αρχίσει να εμφανίζεται και να δείχνει τα προβλήματα αυτά και που πλέον είναι ακόμη πιο έντονο - και σίγουρα είναι ένα απρόβλεπτο στοιχείο που δεν θα μπορούσαμε να είχαμε προβλέψει εξ αρχής, ούτε εμείς, ούτε η πλευρά των εμπόρων -, διερευνήσαμε το κατά πόσο θα υπήρχε αυτή η δυνατότητα να μην εφαρμοστούν οι προσαυξήσεις αυτές και σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο και με τη νομική μας υπηρεσία, υπάρχει η σχετική εισήγηση που το υποστηρίζει αυτό το ενδεχόμενο. Πάντα υπό την έγκριση και συμφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου. Δηλαδή αυτό είναι το συλλογικό όργανο που θα πάρει την τελική απόφαση.”.

  • Ποια είναι η εισήγησή σας; Είναι εφικτό να μην γίνουν οι αυξήσεις;

“Από τη δική μας πλευρά υπάρχει η θετική εισήγηση, δηλαδή δουλέψαμε το θέμα με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορεί να έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο ώριμο και να μπορεί να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο θετικά σε αυτό το αίτημα του εμπορικού κόσμου.”.

  • Άρα, υπήρξε κοινή οπτική στο θέμα και ο εμπορικός κόσμος θα πάρει μία μικρή ανάσα... Καλύπτονται όλες οι επαγγελματικές μισθώσεις;

“Αυτό το αίτημα του Εμπορικού Συλλόγου αρχικά διατυπώθηκε προφορικά και στη συνέχεια προσπαθήσαμε να το διαμορφώσουμε σε ένα συλλογικό πλαίσιο. Δηλαδή ο Δήμος έχει τις μισθώσεις αυτές με διάφορους επαγγελματίες, εξέφρασαν ορισμένοι το ενδιαφέρον τους γι αυτό το κομμάτι, δηλαδή ζήτησαν να μην εφαρμοστεί η αύξηση, γιατί θα έκανε ακόμη πιο δύσκολη την κατάσταση σε σχέση με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σε σχέση και με την ακρίβεια που υπάρχει στην αγορά. Και βλέπουμε ότι μεταφέρεται και εν τέλει καταλήγει στον πολίτη και στον τελικό καταναλωτή. Οπότε η πρότασή μας και έγινε δεκτή από τον Εμπορικό Σύλλογο. Αυτή αφορά αφενός αυτές οι επιχειρήσεις που ενδιαφερόντουσαν να κάνουν το αίτημά τους, αλλά αυτό να μπει και υπό την αιγίδα του Εμπορικού Συλλόγου έτσι ώστε να μην αποφασίσουμε για λίγες επιχειρήσεις, αλλά να έρθουμε να καλύψουμε επί της ουσίας τις επαγγελματικές μισθώσεις που έχει ο Δήμος.”.

  • Έχει αναφερθεί σε κυβερνητικό επίπεδο ότι θα ληφθεί μέριμνα σχετικά με το πρόβλημα. Υπάρχει εξέλιξη;

“Ακόμη δεν έχει ψηφιστεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση όμως και το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει πει ότι θα κάνει μία αντίστοιχη παρέμβαση, οπότε βλέπουμε εν τέλει, ότι η κατεύθυνση που συζητήσαμε και προτείναμε, γίνεται ευρύτερα αποδεκτή και αυτό είναι κάτι που μας χαροποιεί. Κάτι που σκεφτήκαμε και συζητήσαμε τοπικά μπορεί να έχει και μία μεγαλύτερη εμβέλεια.”.

  • Από τη σχετική απόφαση για μη επιβολή αυτής της αύξησης, επηρεάζεται ο προϋπολογισμός του Δήμου ή όχι; Επίσης, η θετική απόφαση για τον εμπορικό κόσμο, θα αφορά το έτος 2022 σε πρώτο επίπεδο;

“Όχι, γιατί εμείς έχουμε υπολογίσει έστω και χονδρικά τα οικονομικά στοιχεία. Δηλαδή γνωρίζουμε το έσοδο που περιμένουμε από μισθώματα και υπολογίσαμε τα δεδομένα. Κι αυτό γιατί δεν είχαν όλες οι μισθώσεις την ίδια αύξηση, ούτε αυτή εφαρμόζεται από τον πρώτο μήνα του 2022. Εφαρμόζεται σταδιακά μέσα στη χρονιά. Δηλαδή ανάλογα με το πότε υπέγραψε τη σύμβαση ο καθένας, υπολογίσαμε την οικονομική συνέπεια και θεωρήσαμε ότι δεν είναι τόσο μεγάλη, ούτε μας δημιουργεί πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Οπότε στην παρούσα φάση είμαστε θετικοί. Τώρα από εκεί και πέρα, το πώς θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο σε βάθος χρόνου, θα δείξει.

Είναι γεγονός πως είχαμε δέκα με δεκαπέντε χρόνια τουλάχιστον να δούμε υψηλό πληθωρισμό. Οπότε αυτό είναι κάτι που όλοι μας είχαμε συνηθίσει σε αυτές τις συνθήκες και βλέπουμε ότι τώρα αυτό το φαινόμενο πληθωρισμού επανέρχεται δριμύτερο, οπότε όλοι θα πρέπει κάποια στιγμή να προσαρμοστούμε σε αυτά τα δεδομένα, είτε σαν καταναλωτές, είτε και σαν επιχειρηματίες, είτε και σαν Δήμος.

Αυτή η απόφαση που θα πάρουμε είναι για το έτος 2022.”.