“Η ΓΝΩΜΗ” ΘΡΑΚΗΣ

Πάσχα χωρίς Ανάσταση για τους εμπόρους σε Έβρο και Ροδόπη

  • Παρασκευή, 29 Απριλίου, 2022 - 06:24

Λίγο πριν το οικονομικό «κραχ» βρίσκονται οι έμποροι σε Έβρο και Ροδόπη, αφού ούτε η περίοδος του Πάσχα ήταν ικανή να ενισχύσει τους τζίρους τους, με το «κύμα» των καταναλωτών που επιλέγουν για τις αγορές τους την Τουρκία και τη Βουλγαρία να έχει εξελιχθεί σε πραγματικό «τσουνάμι» που απειλεί, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων. Η κατάσταση είναι δραματική κυρίως στον κεντρικό και βόρειο Έβρο, όπου σχεδόν σε καθημερινή βάση, χιλιάδες καταναλωτές περνούν τα σύνορα με Τουρκία και Βουλγαρία προκειμένου να φουλάρουν τα ρεζερβουάρ τους, να ψωνίσουν από τα σούπερ – μάρκετ, αλλά και να ανανεώσουν την ντουλάπα τους.

Χαρακτηριστική η δήλωση της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Φιλιώς Μυλωνά, στην «καρδιά» της Μεγάλης Εβδομάδας. «Είναι τέτοια η εκροή καταναλωτών προς τις γειτονικές χώρες, που αν μπορούσα να σας στείλω τώρα μια φωτογραφία από τους δρόμους της Ορεστιάδας, δεν θα πιστεύατε ότι είναι απόγευμα Μ. Πέμπτης, αλλά μια τυπική Κυριακή όπου τα καταστήματα είναι κλειστά. Η αγοραστική κίνηση είναι τόσο υποτονική που πολύ απλά…δεν υπάρχει».

Την ίδια ώρα σύμφωνα πάντα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου, «τα καταστήματα της περιοχής «ψυχορραγούν». Δεν γνωρίζω τι γίνεται στις υπόλοιπες πόλεις, όμως εμείς ζούμε, εργαζόμαστε και κατοικούμε σε μια περιοχή με τρεις πύλες εξόδου. Σε ποια άλλη πόλη της χώρας συμβαίνει αυτό; Και βέβαια χωρίς καμία ιδιαίτερη μεταχείριση από την πλευρά της Πολιτείας, γεγονός που σημαίνει ότι αν συνεχίσουμε έτσι, σύντομα αυτός ο τόπος θα ερημώσει».

Σε ερώτηση για το αν οι εκροές σημειώνονται εξαιτίας των μεγάλων ανατιμήσεων που υπάρχουν στον κλάδο των καυσίμων, η κα. Μυλωνά σημειώνει, ότι «η αιμορραγική κατάσταση οφείλεται κατά κύριο λόγο στο φουλάρισμα του ρεζερβουάρ, ενώ εμείς εδώ, λόγω χαμηλών θερμοκρασιών χρειαζόμαστε ακόμα το πετρέλαιο θέρμανσης. Την ίδια στιγμή οι τιμές έχουν φτάσει στο Θεό και προσεύχονται» τονίζει και συμπληρώνει ότι «σύντομα ο λόγος που περνά ο κόσμος τα σύνορα επεκτάθηκε για προμήθειες και αγορές όλων των ειδών. Από αυτά που ψωνίζουμε από το σούπερ – μάρκετ, μέχρι απλά προϊόντα από καταστήματα. Η κατάσταση μοιάζει πλέον με αλατισμένο μαχαίρι που περιστρέφεται στις πληγές μας. Δεν ξέρω κι εγώ πώς θα βγούμε νικητές από όλο αυτό».

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν προτάσεις προς την Πολιτεία, ώστε ακόμη και τώρα να αναστραφεί η κατάσταση, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ορεστιάδας συμπληρώνει ότι «δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση. Εάν υπήρχε, με δύο – τρεις κινήσεις θα άλλαζαν όλα. Δε χρειαζόμαστε πολλά. Απλά, να διορθωθούν οι ατέλειες στα τελωνεία επιβάλλοντας ειδικούς φόρους, μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη για να σταματήσουν οι εκροές και να φτιάξουμε δύο – τρία βενζινάδικα, τα οποία θα λειτουργούν χωρίς φόρο κατανάλωσης».

«Με αυτόν τον τρόπο θα έμεναν χιλιάδες ευρώ στη χώρα μας, τα οποία αυτή τη στιγμή χάνονται στη Βουλγαρία και την Τουρκία. Αν μπορούσατε να σκεφτείτε πόσες χιλιάδες ευρώ χάνονται καθημερινά, θα διαπιστώσετε ότι εκτός από τον εμπορικό κόσμο και τα τοπικά καταστήματα, το πρώτο που ζημιώνεται από αυτές τις μετακινήσεις, είναι το ίδιο το κράτος» συμπληρώνει η κα. Μυλωνά.

Στο μεταξύ δεν παραλείπει να σημειώσει ότι σε περίπτωση που δεν παρθούν άμεσα γενναίες αποφάσεις, εάν το πρόβλημα δεν λυθεί στη ρίζα του, τότε μετά το Πάσχα αναμένεται «βροχή» από λουκέτα στη ν Ορεστιάδα. «Ήδη έχουν κλείσει δεκάδες επιχειρήσεις και έχουν καταστραφεί άνθρωποι που ξόδεψαν χρόνο, χρήμα και έφυγαν νύχτα. Χθες μάλιστα, μας ήρθαν οι λογαριασμοί, τα «έναντι», του ρεύματος. Μας ήρθαν σαν μποναμάς σε μια πολύ άσχημη χρονική συγκυρία για τον εμπορικό κόσμο και όχι μόνο. Στο πλαίσιο αυτό επιχειρήσεις που μέχρι πέρσι πλήρωναν 500 ευρώ στο ρεύμα, πλέον καλούνται να πληρώσουν 1.050 ευρώ και στο μαγαζί δεν μπαίνει άνθρωπος. Πως θα ανταπεξέλθει αυτός ο επιχειρηματίας άραγε;» αναρωτιέται η κα. Μυλωνά, η οποία κλείνει με μια ευχή.

Τοψίδης: «Πρέπει επιτέλους συντονισμένα και οργανωμένα η πολιτεία να λάβει τα μέτρα»

Με δήλωσή του στη «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης, αναγνωρίζει το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός καταναλωτών που επιλέγει τις αγορές εκτός συνόρων, τονίζοντας πως θα ασκηθεί κάθε δυνατή πίεση προς την πολιτεία, προκειμένου, επιτέλους, να ληφθούν εκείνα τα μέτρα που θα επιτρέπουν στις τοπικές επιχειρήσεις να πωλούν σε χαμηλότερες τιμές από την μία, σε συνδυασμό με το πάγιο αίτημα για μείωση της ατέλειας στις αγορές από την Τουρκία.

«Ως Επιμελητήριο Έβρου έχουμε επισημάνει πολλές φορές την ανάγκη λήψης μέτρων προκειμένου να αντιμετωπιστεί ο αθέμιτος ανταγωνισμός που υφίστανται οι επιχειρήσεις του νομού μας, σε σχέση με τις αντίστοιχες των όμορων χωρών, όπου τα φορολογικά καθεστώτα είναι διαφορετικά και άρα οι τελικές τιμές των προϊόντων χαμηλότερες. Δυστυχώς δεν πρέπει πια να εθελοτυφλούμε: υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας που επιλέγει τις αγορές της Τουρκίας και της Βουλγαρίας για ψώνια και κάποιοι απ’ αυτούς έχουν τις αγορές της αλλοδαπής ως πρώτη επιλογή. Το γιατί το κάνουν αυτό, είναι μία μεγάλη συζήτηση, ωστόσο καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν μπορούμε να «κλείσουμε» τα σύνορα ούτε να επιβάλλουμε σε κανέναν το πώς θα ξοδέψει τα χρήματά του.

Αυτό που μπορούμε και πρέπει να κάνουμε όμως, ως οργανωμένη πολιτεία, είναι να καταστήσουμε την τοπική μας αγορά προσιτή και ελκυστική σε επίπεδο τιμών. Την ποιότητα των τοπικών μας προϊόντων δεν τη διαπραγματεύομαι. Είναι άριστη. Όμως πρέπει επιτέλους συντονισμένα και οργανωμένα η πολιτεία να λάβει τα μέτρα εκείνα που θα επιτρέπουν στις τοπικές μας επιχειρήσεις να πωλούν σε χαμηλότερες τιμές από την μία, αλλά και από την άλλη έχουμε πολλές φορές ζητήσει την μείωση της ατέλειας στις αγορές από την Τουρκία. Ως Επιμελητήριο Έβρου, θα εντείνουμε τις πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση και με γνώμονα την επιβίωση των εμπόρων/επιχειρηματιών, αλλά και την πρόσβαση των καταναλωτών σε ποιοτικά προϊόντα με προσιτές τιμές», κατέληξε ο κ. Τοψίδης.