Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου Β. Αλεξανδρίδης μιλά στην «Κ.Γ.» για τα ψηλά κόστη που βαραίνουν την αγορά

Σε ανασφάλεια η αγορά της Σύρου

Με εκπτώσεις θα πορευτεί η αγορά για τη θερινή περίοδο, με τους εμπόρους να ευελπιστούν σε μία αναθέρμανση των εσόδων τους. Οι εκπτώσεις που ξεκίνησαν χθες 11 Ιουλίου θα διαρκέσουν έως τις 30 Αυγούστου, σε μία περίοδο που το οικονομικό κλίμα βαραίνει συνεχώς και ίσως η τουριστική κίνηση αφήσει κάποια περιθώρια ελπίδας στον εμπορικό κόσμο των νησιών.

Τα υψηλά κόστη της ενέργειας, οι συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων, η στενότητα των επισκεπτών λόγω και των αυξήσεων των ακτοπλοϊκών ναύλων που περιορίζουν τον προϋπολογισμό των διακοπών και ο φόβος εμπρός στον δύσκολο οικονομικά χειμώνα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες, είναι τα θέματα που σκιαγράφησε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη».

Οι αυξήσεις «βαραίνουν» την αγορά

Ένα “μούδιασμα” καταγράφεται στην κίνηση της αγοράς, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ήδη στο μέσον της τουριστικής περιόδου και πολύ περισσότερο όταν τα νησιά είναι βασικοί τουριστικοί προορισμοί, γεγονός που προϋποθέτει και μεγαλύτερη εμπορική κίνηση.

Το γεγονός αυτό επισημαίνει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, ο οποίος αναφέρει πως “ναι μεν υπάρχει μία κινητικότητα στην αγορά, η οποία όμως δεν έχει καμία σχέση με τον μήνα που διανύουμε, καθώς η κίνηση είναι ανεβασμένη όχι όμως  στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο”.  

Η πτωτική αυτή τάση οφείλεται κατά κύριο λόγο στις αυξήσεις στην ενέργεια, στα είδη διατροφής και τα προϊόντα βασικής ανάγκης, που περιορίζουν κατά πολύ την αγοραστική δυνατότητα των καταναλωτών. Με βάση αυτά τα δεδομένα αιτιολογεί και την πτωτική πορεία της αγοράς ο κ. Αλεξανδρίδης, ο οποίος αναφέρει “πως να μην είναι πεσμένη η κίνηση όταν βλέπετε τι γίνεται με τα πάγια, το ηλεκτρικό, με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Ειδικά στο θέμα των εισιτηρίων, το πολύ υψηλό κόστος μετακίνησης “φρενάρει” μία καλή, ενδεχομένως και εμπορικά, περίοδο. Υπάρχει πρόβλημα με την κίνηση μέχρι τώρα. Δυστυχώς δεν είναι η κίνηση στα επίπεδα τα περσινά”.

Μειωμένη η τουριστική κίνηση

Όσον αφορά και στην πολυδιαφημιζόμενη αύξηση της τουριστικής κίνησης, τα δείγματα στο νησί της Σύρου δεν καταγράφουν με πραγματικούς αριθμούς κάποια άνοδο, γεγονός που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και τον εμπορικό κόσμο. Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρίδη “Ο κόσμος είναι λιγότερος από πέρυσι και ταυτόχρονα υπάρχει μία γενική δυσπραγία, με αποτέλεσμα ο κόσμος των διακοπών να μετράει πολύ που θα καταναλώσει τα χρήματα του, απόδειξη ότι δουλεύουν πολύ τα airbnb, τα οποία δίνουν τη δυνατότητα στον επισκέπτη να εξυπηρετεί την βασική ανάγκη του φαγητού από το supermarket. Αυτό γιατί πλέον μετράνε τα έξοδα τους”.

Τόνισε την ανάγκη περισσότερων ωρών λειτουργίας των καταστημάτων, ώστε να εκμεταλλευτούν την τουριστική κίνηση του καλοκαιρινού διμήνου Ιουλίου -  Αυγούστου, λέγοντας πως «αυτούς τους  2 μήνες, όπως και να έχει, θα υπάρχει μία μεγαλύτερη κινητικότητα στο νησί, θα έρθει κόσμος, οπότε κι εμείς σαν σύλλογος έχουμε βγάλει ένα ωράριο από τις αρχές Ιουλίου, με βασική αλλαγή να είμαστε όλα τα απογεύματα ανοιχτά, εκτός το απόγευμα του Σαββάτου, ώστε να είναι περισσότερες ώρες ανοιχτά τα καταστήματα,  διότι πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι πρέπει να δουλέψουμε τώρα το καλοκαίρι».

Ειδική αναφορά έγινε από τον κ. Αλεξανδρίδη και στην παρουσία πολλών νέων επιχειρήσεων που άνοιξαν στη Σύρο, λέγοντας πως «έχω δει ότι το προηγούμενο διάστημα στην Ερμούπολη άνοιξαν πολλά μαγαζιά. Καινούργια καταστήματα καθώς οι επιχειρηματίες είδαν το περσινό καλοκαίρι ότι ήταν δυνατό σε επίπεδο προσέλευσης κόσμου, είχε καλούς τζίρους πέρυσι - και για να μην είμαστε ισοπεδωτικοί δουλέψαμε όλοι πέρυσι - και προφανώς είδανε ότι ενδεχομένως να συνεχιστεί αυτό και φέτος. Όμως φέτος τα πράγματα δείχνουν ότι θα είναι μειωμένη η κίνηση έναντι της περσινής σεζόν, όπως δείχνουν μέχρι τώρα τα πράγματα. Μακάρι να πάμε καλύτερα».

Υψηλό το κόστος και των ενοικίων  

Μέτρα προστασίας και εφαρμογή πολιτικών πρακτικών υπέρ του εμπορικού κόσμου δεν φαίνονται στο προσκήνιο, με το μεγάλο βάρος του αυξημένου κόστους λειτουργίας των καταστημάτων να μην αφήνει περιθώρια διαχείρισης των συνεχών ανατιμήσεων των προϊόντων.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του Εμπορικού: «Τι μπορούμε να κάνουμε. Ψάχνουμε κι μείς να προτείνουμε πιθανές λύσεις, αλλά είναι περιορισμένες οι δυνατότητες μας. Σαν σύλλογος σκεφτόμαστε τι παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε. Τα πάγια έξοδα μας πνίγουν. Δεν είναι μόνο η αύξηση στην ενέργεια αλλά και το υψηλό κόστος των μισθωμάτων των επιχειρήσεων, όπου σε αυτό οι ιδιοκτήτες των ακινήτων πρέπει να το κατανοήσουν και φυσικά δεν αναφέρομαι στην φερεγγυότητα των επιχειρηματιών αλλά στο ότι αν ελευθερωθούν τα ακίνητα, κανέναν δεν ωφελεί να μένουν κενά. Για αυτή τη δύσκολη περίοδο θα πρέπει, στις περιπτώσεις που τα ακίνητα είναι υπερτιμημένα και τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά, να βελτιωθούν, ώστε να είναι πιο λογικό αυτό το κόστος για να μπορέσουν να κρατηθούν και τα καταστήματα. Οι ιδιοκτήτες πρέπει να σταθμίσουν ότι αν έχουν στο ακίνητο τους έναν επαγγελματία επί 20 χρόνια, δεν είναι σίγουρο ότι συμφέρει να αλλάξουν με άλλον που δεν ξέρουν την φερεγγυότητα του. Αυτά πρέπει να τα σταθμίσουν οι ιδιοκτήτες».

Επαναφορά του αιτήματος για μείωση του ΦΠΑ

Μεγάλος βραχνάς παραμένει το ενεργειακό κόστος, που επιβαρύνει τις επιχειρήσεις, καθώς όπως αναφέρει «Τώρα με τη ΔΕΗ, που εντάχθηκε και το εμπόριο στη μείωση των λογαριασμών ρεύματος, κάτι επιχειρείται να γίνει, θα βοηθηθούν τα καταστήματα. Αλλά πόσο, καθώς το πρόβλημα με τις αυξήσεις στην ενέργεια δεν είναι θέμα 2 ή 6 μηνών. Θα κρατήσει αρκετό καιρό και ακόμα περισσότερο για να επανέλθει, όχι στα προηγούμενα επίπεδα, αλλά σε τέτοια που να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στα κόστη».

Ως προς τα κυβερνητικά μέτρα, που θα ανακουφίσουν τον επιχειρηματικό κόσμο των νησιών, κρίνεται πως ουσιαστικότερο θα ήταν η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, με τον κ. Αλεξανδρίδη να αναφέρει πως «μια βοήθεια σοβαρή για το Αιγαίο θα ήταν η μείωση του ΦΠΑ, να  επανέρθει στα επίπεδα που ήταν προ του μνημονίων. Το 30% μειωμένο ΦΠΑ που είχαν τα νησιά από την υπόλοιπη χερσαία Ελλάδα νομίζω ότι το δικαιούνται τα νησιά, αν συνυπολογίσουμε και τις τεράστιες αυξήσεις πλέον στο κόστος των μετακινήσεων.  Αυτό θα ήταν μια πάρα πολύ καλή κίνηση εκ μέρους της κυβέρνησης».

«Τον χειμώνα θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας»

Η μεγάλη “πληγή” του επιχειρηματικού κόσμου, αυτή την περίοδο, είναι τα αυξημένα κόστη όχι μόνο λειτουργίας αλλά και τροφοδοσίας των καταστημάτων, καθώς οι συνεχείς ανατιμήσεις των προϊόντων δεν αφήνουν περιθώρια παρά μετακύλισης των αυξήσεων και στα αγαθά.

“Τα εμπορεύματα έχουν μια διαρκή ανατίμηση. Κάθε 1-1,5 μήνα τα εμπορεύματα έρχονται ανατιμημένα συνέχεια κατά 3-4%. Και δυστυχώς δεν σταματούν οι ανατιμήσεις. Αυτό, γίνεται αντιληπτό, ότι θα οδηγήσει σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Είναι δεδομένο ότι τον χειμώνα που έρχεται όλοι οι έμποροι θα μετρήσουμε τις δυνάμεις μας” είπε ο κ. Αλεξανδρίδης, εκφράζοντας την ανησυχία του εμπορικού κόσμου.

Ο μεγαλύτερος προβληματισμός αλλά και φόβος είναι η επιβίωση των επιχειρήσεων κατά την χειμερινή περίοδο, με τους εμπόρους να ευελπιστούν πως από την πλευρά της κυβέρνησης θα δοθεί η δυνατότητα ρύθμισης στους επαγγελματίες ως προς τουλάχιστον την ενέργεια, καθώς κρίνεται πως «θα περάσουμε δύσκολα και αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο και στο εμπόριο. Θα πρέπει να κοιτάξουμε τι θα γίνει με τα πάγια έξοδα, διότι από τα πάγια ξεκινάνε όλα για να μπορέσουν να περάσουν την καταιγίδα που έρχεται. Θα περιοριστεί, όπως έχει ήδη περιοριστεί, ο κόσμος στα αναγκαία και αυτό συνεπάγεται πως θα έχει οικονομικές συνέπειες στα καταστήματα».

Εκπτώσεις με ειλικρίνεια και αγοραστική έρευνα από τους καταναλωτές

Ειδικά για την έναρξη της εκπτωτικής περιόδου, από τον πρόεδρο του Εμπορικού σημειώθηκε ότι “ο κόσμος πρέπει να εκμεταλλευτεί αυτή την περίοδο των εκπτώσεων, διότι οι έμποροι είναι έτοιμοι για γενναίες εκπτώσεις, ειδικά στον τομέα της ένδυσης και υπόδησης. Αυτό οι αγοραστές πρέπει να το εκμεταλλευτούν, να κάνουν την έρευνα τους στην αγορά, να περπατήσουν στους εμπορικούς δρόμους της πόλης και σίγουρα θα επωφεληθούν. Η πραγματική κίνηση της περιόδου των εκπτώσεων θα καταγραφεί και θα έχουμε τα στοιχεία περί το τέλος Αυγούστου”.

Με την κατάσταση να διαμορφώνεται σύμφωνα με όλα τα προαναφερόμενα δεδομένα, φόβοι υπάρχουν για εικονικές εκπτώσεις και υπερκοστολογήσεις προϊόντων, αλλά ταυτόχρονα με τη διενέργεια σαρωτικών ελέγχων, οι οποίοι ήδη έχουν ξεκινήσει, στην αγορά.

Πλέον τα πρόστιμα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι βαρύτατα, με την αλλαγή της σχετικής νομοθεσίας, με τον πρόεδρο του Εμπορικού να αναφέρει σχετικά «τα πρόστιμα είναι βαρύτατα. Άλλαξε ο νόμος και εμείς έχουμε ενημερώσει σχετικά τα μέλη μας. Ο κόσμος θα πρέπει να κοιτάζει το συμφέρον του. Θα προέτρεπα τους Συριανούς και τους επισκέπτες να επισκεφθούν την Ερμούπολη, να κάνουν ένα περίπατο στην αγορά, να κάνουν τις συγκρίσεις τιμής και ποιότητας, να συγκρίνουν τις τιμές και να προχωρήσουν σε δεύτερο χρόνο στις αγορές τους, τις οποίες πρέπει να κάνουν σε όσο πιο συμφέρουσες τιμές γίνεται. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να στηρίξουν την τοπική αγορά, διότι λίγο ως πολύ, σε κάθε οικογένεια υπάρχει και ένας που είτε έχει κατάστημα είτε εργάζεται σε ένα κατάστημα είτε είναι συγγενείς, οπότε είναι ανταποδοτική η κίνηση που κάνουνε οι συμπολίτες μας με τους επαγγελματίες.

Πάντως δεν νομίζω ότι σε αυτή την εποχή που ζούμε θα προσπαθήσουν οι καταστηματάρχες να εκμεταλλευτούν τις εκπτώσεις και αυτές θα είναι πραγματικές. Όσο περνάνε δε οι μέρες του Ιουλίου και του Αυγούστου θα γίνονται όλο και μεγαλύτερες εκπτώσεις ώστε να μπορέσουν και αυτοί να ανταπεξέλθουν στις επιταγές που τους πνίγουν και σε όλα τα άλλα έξοδα.

Σαν προτροπή δε προς του συναδέλφους εμπόρους θα έλεγα ότι θα πρέπει η έκπτωση των προϊόντων να είναι αληθινή, είτε αυτή είναι ένα 10-20%, αν αυτό μπορούν, είτε αν μπορούν 50-60% αρκεί να είναι αληθινή. Εύχομαι να πάμε όσο καλύτερα μπορούμε».