“ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ” ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

«Γόρδιος δεσμός» το εξαήμερο - ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ

Πρόταση για καταβολή προσαύξησης την 6η μέρα 5%, διαφωνούν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό - επισιτισμό - Αναζητείται λύση για να γεφυρωθεί το χάσμα
  • Δευτέρα, 18 Ιουλίου, 2022 - 06:23

Με το φόβητρο κινητοποιήσεων επιχειρούν οι εργαζόμενοι στον επισιτισμό και τον τουρισμό να αποσπάσουν μία καλύτερη πρόταση από τους εκπροσώπους των εργοδοτών, ώστε όταν εργάζονται και έκτη μέρα να δικαιούνται προσαύξηση στις αποδοχές τους.

Ωστόσο αυτό που εκτιμάται ότι θα πρέπει κυρίαρχα να ενδιαφέρει όλες τις πλευρές αυτή την ώρα είναι να μη διαταραχθεί ο τουρισμός.

Το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων στην καρδιά της τουριστικής περιόδου θα ήταν ολέθριο, εκτιμούν οι επαγγελματίες και προσδοκούν ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό θα το λάβει σοβαρά υπόψη, πριν πάρει τις αποφάσεις της

Μέχρι σήμερα παραμένουν πάντως αγεφύρωτες οι διαφορές μεταξύ εργοδοτών και εργαζόμενων με επίκεντρο την 6ήμερη εργασία.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων της ομοσπονδίας επισιτισμού-τουρισμού, Γιώργο Χότζογλου, αν δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις, στη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας, την ερχόμενη Παρασκευή, 22 Ιουλίου, δεν αποκλείεται να αποφασισθούν κινητοποιήσεις.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η εργοδοτική πλευρά, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), επέμεινε στην καταβολή προσαύξησης για την απασχόληση την 6η μέρα 5%, όμως η πλευρά των εργαζομένων μέσω της Ομοσπονδίας επέμεινε στο 15%.

Μάλιστα, οι συνδικαλιστές απείλησαν να καταγγείλουν τη συλλογική σύμβαση εργασίας, η οποία κηρύχθηκε πρόσφατα υποχρεωτική, γεγονός που θα ισοδυναμούσε με κατάρρευση των μισθών, εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου.

«Πάγωσε» το άρθρο της εγκυκλίου

Θα πρέπει να σημειωθεί πως μετά τον σάλο που προκλήθηκε, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «πάγωσε» το επίμαχο άρθρο της εγκυκλίου που έδινε το δικαίωμα εξαήμερης απασχόλησης στους δύο κλάδους επισιτισμού και τουρισμού.

Παρ’ ότι η κλαδική σύμβαση προέβλεπε πενθήμερη απασχόληση και 40 ώρες εβδομαδιαία εργασία, η εγκύκλιος έδινε το δικαίωμα στους εργαζόμενους, εάν το επιθυμούν, να επιλέξουν την εξαήμερη, αντί της πενθήμερης απασχόλησης, διατηρώντας όμως το ανώτατο όριο των 40 ωρών εργασίας την εβδομάδα.

Έτσι, αντί για οκτάωρο, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν έξι ώρες και 40 λεπτά ημερησίως. Βέβαια, για να προτιμήσουν τις περισσότερες ημέρες εργασία ανά εβδομάδα θα πρέπει οι εργαζόμενοι να έχουν κάποιον προσωπικό ή οικογενειακό λόγο να επικαλεστούν, όπως ορίζει σχετικά η εγκύκλιος, με τους εργαζόμενους να πρέπει να υποβάλουν το αίτημά τους στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ και εν συνεχεία να υπάρχει έγκριση ή απόρριψη από τον εργοδότη τους.

«Η 6η ημέρα εργασίας στο σύστημα της πενθήμερης εργασίας σύμφωνα με τα συνδικάτα αποτελεί μεν ημέρα υποχρεωτικής ανάπαυσης του εργαζόμενου, πλην όμως δεν έχει τον χαρακτήρα της ημέρας υποχρεωτικής αργίας, όπως η 7η ημέρα της εβδομάδος, η οποία ρυθμίζεται ειδικώς.

Γι’ αυτό και οι διατάξεις περί εργασίας την Κυριακή δεν εφαρμόζονται σε απασχόληση κατά την 6η ημέρα εργασίας και δεν οφείλεται σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση του 75% που παρέχεται στους εργαζόμενους κατά την Κυριακή και τις αργίες, ούτε αναπληρωματική ανάπαυση σε άλλη εργάσιμη ημέρα της επόμενης εβδομάδας», εξήγησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Βόλου και έφορος της Ομοσπονδίας Θανάσης Παπαδημόπουλος.

Ο ίδιος επίσης έσπευσε να υπενθυμίσει ότι η αμοιβή της 6ης ημέρας εργασίας ρυθμίστηκε νομοθετικά για πρώτη φορά με το άρθρο 8 του Ν. 3846/2010 και έκτοτε για την απασχόλησή του κατά την 6η ημέρα, ο εργαζόμενος αμείβεται με το καταβαλλόμενο ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 30%, χωρίς, όμως, να δικαιούται αναπληρωματική εβδομαδιαία ανάπαυση.

Έτοιμη η πλατφόρμα

Η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων εργαζομένων που επιθυμούν να απασχολούνται έξι ημέρες της εβδομάδας για 40 ώρες για προσωπικούς ή και για οικογενειακούς λόγους είναι ήδη έτοιμη.

Αν θα ενεργοποιηθεί ή όχι θα το κρίνει το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης μεταξύ εργαζόμενων και εργοδοτών.

Η νέα συμφωνία, εφόσον υπάρξει, θα ενταχθεί στο κείμενο της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και εν συνεχεία θα περάσει ξανά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, προκειμένου να επεκταθεί ως υποχρεωτική της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον επισιτιστικό κλάδο για την κάλυψη περισσότερων από 400.000 εργαζομένων.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ