Απολογισμός καλοκαιρινής και εκπτωτικής περιόδου από τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου

Επισκεψιμότητα και ήπιες απώλειες στον τζίρο

Απαντήσεις Β. Αλεξανδρίδη για τις ελάχιστες εξαιρέσεις που στην καρδιά της θερινής περιόδου είχαν κλειστά τα εμπορικά καταστήματα ορισμένα απογεύματα

Με ήπιες απώλειες στον τζίρο τους συγκριτικά με την περυσινή σεζόν, κλείνει η φετινή καλοκαιρινή περίοδος για τον εμπορικό κόσμο της Σύρου, με την πλειοψηφία των καταστηματαρχών να αναφέρει την ικανοποίησή της στον Εμπορικό Σύλλογο Σύρου για το καλοκαίρι του 2022.

Η πορεία της επισκεψιμότητας κύλησε αρκετά καλά και σύμφωνα με όσα σημειώνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, ο απολογισμός της σεζόν είναι θετικός, δεδομένης της γενικότερης οικονομικής συγκυρίας.

Η εκπνοή του καλοκαιριού βρίσκει τον εμπορικό κόσμο της Σύρου να έχει πάρει μία σημαντική “ανάσα” χάρη στην επισκεψιμότητα της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, την ίδια στιγμή που οι καταστηματάρχες εκτιμούν πως θα περιμένουν έναν δύσκολο χειμώνα.

Φέτος, τα εμπορικά καταστήματα ακολούθησαν διαφορετικό ωράριο συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, αφού η προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου υπήρξε ξεκάθαρη ως προς τις ώρες αλλά και τις ημέρες λειτουργίας τους. Συγκεκριμένα, τονίσθηκε προς κάθε καταστηματάρχη πως χρήσιμο θα είναι να παραμένει “ζωηρή” η αγορά και τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης, ενώ όσοι το επιθυμούσαν θα μπορούσαν να διατηρούν ανοικτά τα καταστήματά τους ως και τα μεσάνυχτα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο απολογισμός ήρθε να δείξει πως στη Σύρο οι καταστηματάρχες δεν αναπτύσσουν ενιαία ταχύτητα, καθώς υπήρξαν – πέραν των φωτεινών περιπτώσεων - και ορισμένες εξαιρέσεις, που ακόμη και κοντά στον Δεκαπενταύγουστο, παρέμεναν κλειστά τις απογευματινές ώρες.

Αναφορικά με αυτήν την κατάσταση κλήθηκε να δώσει απαντήσεις ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, ενώ ακολούθως, ρωτήθηκε για τον τρόπο “διοχέτευσης” των επισκεπτών στο ιστορικό κέντρο και τις εμπορικές οδούς, σε συνάρτηση με τον ήπιο έλεγχο που υπήρξε στο Νησάκι. Ο ίδιος εξήγησε πως στην μεγάλη “ασθένεια” του κυκλοφοριακού της Ερμούπολης, ένας μικρός μόνον έλεγχος δεν μπορεί να απαλύνει τον τεράστιο “πόνο”, δηλώνοντας δημοσίως πως, θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης στο συγκεκριμένο parking – και μάλιστα από τη χειμερινή περίοδο -, αλλά παράλληλα, να εξετασθούν και άλλες λύσεις ανακούφισης.

Σύμφωνα με όσα ξεκαθάρισε, ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου παραμένει στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσει στο μέτρο του εφικτού και πάντοτε στην κατεύθυνση της συχνής εναλλαγής οχημάτων από τις θέσεις στάθμευσης της Ερμούπολης, ώστε να εξυπηρετείται ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός κατοίκων και επισκεπτών. Άλλωστε, γι αυτό προχώρησε και στην απασχόληση ατόμου – σεκιούριτι φέτος, τον οποίον και θα διατηρήσει μέχρι τον Σεπτέμβρη.

Πέραν των ανωτέρω, ο πρόεδρος ρωτήθηκε και για την πορεία των θερινών εκπτώσεων, σημειώνοντας πως, αυτές σίγουρα λειτούργησαν ελκυστικά στους καταναλωτές, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν σε επίπεδο αγορών.

  • Εξέπνευσε η καλοκαιρινή περίοδος, κατά τη διάρκεια της οποίας η Σύρος κατέγραψε σημαντική επισκεψιμότητα. Ποια είναι η εικόνα που αποκομίσατε στις εμπορικές οδούς και κυρίως στα καταστήματα; Υπήρξε έντονη η καταναλωτική κίνηση και πώς αυτή αποτυπώθηκε στους τζίρους των μελών σας;

“Σε σύγκριση με πέρυσι που ήταν μία πολύ καλή χρονιά, σε επισκεψιμότητα έχουμε πάει πολύ καλά. Έχουμε αγγίξει τα περυσινά επίπεδα ως προς την προσέλευση των επισκεπτών. Ο τζίρος σαφέστατα είχε μία μείωση κατά 5-10%. Δεν είναι μεγάλη, αλλά όταν ένα κατάστημα τζιράρει το καλοκαίρι αρκετά χρήματα, η απώλεια αυτού του ποσοστού φαίνεται.

Γενικά όμως και σύμφωνα με συζητήσεις που κάνουμε στον εμπορικό κόσμο, έχουμε πάει καλά. Αυτό το καλοκαίρι ήταν καλό. Δεν ξεκίνησε τόσο δυνατά, δηλαδή τον Ιούνιο και τον Ιούλιο ήταν υποτονικά τα πράγματα και πλέον αρχίζει και φεύγει κόσμος. Όμως από τις 20 Ιουλίου και μετά πήγαμε αρκετά καλά ως σήμερα.

Θέλω να διευκρινίσω πως η μείωση του τζίρου συναντάται σε όλη την επικράτεια. Γιατί και με όλους τους προέδρους που συνομιλώ αναφέρουν ότι είναι στο ίδιο επίπεδο. Όλοι μιλούν για μία ήπια μείωση του τζίρου. Μιλάμε φυσικά για το εμπόριο και όχι για την εστίαση. Εκεί η κατάσταση σχολιάζεται διαφορετικά.

Κατά τη γνώμη μου η επισκεψιμότητα φέτος στο νησί μας και χωρίς να έχω ακριβώς τα στατιστικά, θεωρώ ότι πήγε καλά”.

  • Η μακρά περίοδος των θερινών εκπτώσεων λειτούργησε θετικά για τα ταμεία σας; Ο καλοκαιρινός τζίρος είναι ικανός να στηρίξει ως έναν βαθμό τα καταστήματα τον προσεχή χειμώνα;

“Αναμφισβήτητα οι εκπτώσεις βοηθούν και ξεκινούν από αρχές Ιουλίου. Σίγουρα βοηθούν την κατάσταση. Ο κόσμος αναζητά αγορές. Άρα, σίγουρα η εκπτωτική περίοδος βοηθά τους επαγγελματίες και τα μαγαζιά ένδυσης και υπόδησης κυρίως. Αυτή η διαπίστωση ισχύει για τη χώρα συνολικά.

Φέτος στη Σύρο είχαμε αρκετούς ξένους επισκέπτες. Σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης υπήρξε μία σοβαρή κινητικότητα. Αυτοί έχουν μία διαφορετική οικονομική κατάσταση και νομίζω πως και οι Έλληνες που ήρθαν τον Αύγουστο και οι ξένοι επισκέπτες στήριξαν την αγορά.

Όσον αφορά τον χειμώνα που μας έρχεται, προσωπικά πιστεύω στους επαγγελματίες της Σύρου. Πιστεύω ότι οι επαγγελματίες θα τα καταφέρουν. Ιδιαίτερα, αυτοί που έχουν κάποια χρόνια στο εμπόριο και αυτοί που ξέρουν πώς θα ελιχθούν. Νομίζω ότι θα τα καταφέρουν.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης άνοιξης βέβαια, είδαμε κάποια καταστήματα που άνοιξαν. Θα δούμε ποια είναι η δυνατότητα να διατηρηθούν. Δυστυχώς ο χειμώνας είναι μεγάλος”.

  • Διαπιστωμένα, τον Δεκαπενταύγουστο στον κεντρικό πεζόδρομο της Ερμούπολης, απογευματινές ώρες Δευτέρας και Τετάρτης, υπήρχαν ορισμένα καταστήματα κλειστά. Ο εμπορικός κόσμος ζητά την τουριστική ανάπτυξη. Ωστόσο, θεωρείτε ότι έχει κάνει σε βάθος την αυτοκριτική του αναφορικά με τη συγκεκριμένη νοοτροπία; Βλέπουμε καταστηματάρχες πολλών ταχυτήτων. Φωτεινά παραδείγματα αλλά και κακές εξαιρέσεις...

“Η επίσημη θέση του Εμπορικού Συλλόγου είναι η εξής. Από 1η Ιουλίου μέχρι 31 Αυγούστου και για πρώτη φορά στα χρονικά, αποφασίσαμε ένα διαφορετικό ωράριο για όλα τα καταστήματα. Είπαμε πως ανεξάρτητα αν είναι Δευτέρα ή Τετάρτη, όλα τα απογεύματα τα καταστήματα θα είναι ανοικτά και όποιος επιθυμεί παραμένει ανοικτός και μετά τις 21.30. Αυτή ήταν η προτροπή του Εμπορικού Συλλόγου.

Πρέπει να πω ότι πολλά καταστήματα το τήρησαν. Η πλειοψηφία των καταστημάτων. Κάποιοι δυστυχώς, δεν το ακολούθησαν. Έχουμε εικόνα για το κέντρο. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι όμως σε αυτούς. Υπάρχει ένας αντίλογος που αναφέρουν. Το γεγονός ότι το νησί δουλεύει 12 μήνες τον χρόνο για μερικούς – ευτυχώς λίγους – μετρά διαφορετικά την καλοκαιρινή περίοδο.

Ας μείνουμε όμως στο γεγονός ότι αλλάξαμε το ωράριο μετά από πολλά χρόνια. Αυτό το ωράριο το ακολούθησαν οι 8 στους 10. Είναι ένα σημαντικό βήμα και ο Εμπορικός Σύλλογος ενημέρωσε τους επαγγελματίες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε κανέναν, κανένα ωράριο. Από το πρωί στις 8 μέχρι τα μεσάνυχτα μπορούν να ακολουθήσουν ό,τι θέλουν. Η προσπάθειά μας είναι τα εμπορικά να έχουν μία συνοχή στον τρόπο λειτουργίας τους. Πρέπει να προχωρήσουμε σταδιακά στην ανάπτυξη μίας νέας νοοτροπίας”.

  • Θεωρείτε ότι ο ήπιος έλεγχος στο Νησάκι αναφορικά με την πρωινή πρόσβαση σε αυτόν, λειτούργησε θετικά για την επισκεψιμότητα στην αγορά; Το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης από το Λιμενικό Ταμείο Σύρου δεν εφαρμόστηκε μέχρι σήμερα. Το περιμένετε;

“Στο Νησάκι δεν λειτούργησε φέτος το μέτρο. Λειτούργησε η μπάρα που κατέβαινε στις 10 το πρωί. Αυτό ήταν μία “ασπιρίνη” σε μία μεγάλη “ασθένεια”. Το πρόβλημα του ιστορικού κέντρου είναι ότι δεν έχει parking. Όταν ρωτώ τους επισκέπτες για το τι δεν τους άρεσε στο νησί απαντούν και επισημαίνουν το γνωστό πρόβλημα του κυκλοφοριακού.

Το κέντρο μας έχει σοβαρό πρόβλημα. Δεν είμαι ικανοποιημένος γιατί ο κόσμος δεν έχει να σταθμεύει και δεν έχει εναλλακτική. Βλέπετε σε τί αδιέξοδο ερχόμαστε όταν προσεγγίζει κρουαζιερόπλοιο στο Νησάκι και πρέπει να ληφθούν υψηλά μέτρα προστασίας στον χώρο και να μην επιτραπεί η είσοδος σε αυτό. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα ζητήσουμε να μην έρθει κρουαζιερόπλοιο. Δεν συζητάμε καθόλου αυτό το σενάριο. Το θέμα είναι να δούμε με τις υποδομές μας τι θα κάνουμε.

Για το Νησάκι προχωρά η προσπάθεια για το μέτρο της ελεγχόμενης στάθμευσης. Κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εφαρμοστεί το χειμώνα αυτό το μέτρο, επειδή θα είναι μειωμένη η κίνηση και θα πρέπει ο κόσμος να κατανοήσει πώς θέλουμε να λειτουργήσουμε”.

  • Ο Εμπορικός Σύλλογος απασχόλησε φέτος ένα άτομο για να παρέχει υπηρεσίες ενημέρωσης και ελέγχου στο ιστορικό κέντρο. Απέδωσε αυτή η πρόταση κατά τη γνώμη σας;

“Εμείς με τον σεκιούριτι που πήραμε για το κέντρο, προσπαθούμε να κατεβάσουμε τους πολίτες στο κέντρο και να μπορέσουν να βρουν θέση στάθμευσης για 40 λεπτά ώστε να κάνουν τις αγορές τους και να φύγουν μετά. Στόχος μας είναι η συχνή εναλλαγή οχημάτων στις θέσεις στάθμευσης.

Επίσης, ελέγξαμε όσο μπορούσαμε την κατάσταση στον πεζόδρομο και κάπως το κομμάτι της πλατείας. Στη Σταματίου Πρωίου είναι δύσκολα τα πράγματα. Προχωρήσαμε και στη διανομή ενημερωτικού υλικού. Θα κρατήσουμε τον σεκιούριτι και τον Σεπτέμβρη. Πιστεύω το “μέτρο” το δικό μας θα είχε πιθανότητα επιτυχίας, αν είχε τη δυνατότητα να επιβάλει πρόστιμα”.

  • Μία ακόμη δημοτική θητεία φεύγει χωρίς ουσιαστική αλλαγή και μέτρα στο πρόβλημα του κυκλοφοριακού. Θα επιμείνετε για λύσεις;

“Βεβαίως και στόχος μας είναι να μπορέσουμε να πιέσουμε προς πάσα κατεύθυνση για δρομολόγηση λύσεων στο κυκλοφοριακό. Και για να υπάρξει χώρος στάθμευσης. Όμως είναι πολύ δύσκολο στο κέντρο να υπάρξει ένας τέτοιος χώρος.

Το να μην μπαίνει η λαμαρίνα μέσα στο κέντρο, θεωρώ πως δεν είναι έτοιμος ο κόσμος να το υποστηρίξει και να αφήσει το αυτοκίνητο. Εμείς θέλουμε να τονώσουμε την επισκεψιμότητα. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις. Επίσης, βεβαίως χρειάζονται αλλαγές και στη δημοτική συγκοινωνία. Καλό θα ήταν τα mini bus να εξυπηρετούν τον κόσμο ανά 5λεπτο από τα parking και ιδιαίτερα σε ώρες αιχμής. Χρειάζεται και η παρουσία της Αστυνομίας πιο έντονη. Κατανοούμε τον όγκο των υποχρεώσεών τους και ξέρουμε ότι δεν υπάρχει προσωπικό, όμως χρειάζεται η παρουσία της πιο συστηματικά. Από την πλευρά μας, θα επιμείνουμε”.