“ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ”

Θετική προς το παρόν η εικόνα των κρατήσεων, προβληματισμός για την ακρίβεια

ΑΡΧΕΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΘΑ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ
  • Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:22

Θετικό αποτύπωμα άφησε στην τοπική οικονομία η τουριστική σεζόν με τους αριθμούς των αφίξεων να υπερτερούν σημαντικά σε ότι αφορά την Κρήτη εκείνους του 2019 που μέχρι τώρα αποτελούσαν τη χρονιά ορόσημο.

Το 2022 ωστόσο ξεπέρασε τις προσδοκίες των επιχειρηματιών του κλάδου, μιας και οι πολίτες ανά την Ευρώπη απέδειξαν μετά από μια διετία απαγορεύσεων λόγω της πανδημίας, ότι η ανάγκη τους να ταξιδέψουν ήταν μεγαλύτερη από οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο όπως αυτό της ακρίβειας που έχει ήδη ξεκινήσει να διαφαίνεται.

Ωστόσο, η φετινή καλή τουριστική περίοδος δεν μπορεί να διασφαλίσει μια αντίστοιχη τουριστικά χρονιά το 2023.

Αυτό είναι το μόνο δεδομένο όπως επανειλημμένως έχουν τονίσει οι επιχειρηματίες του τουριστικού κλάδου. Αφενός ο τουρισμός είναι ευάλωτος και εξαρτάται κάθε φορά από τις συνθήκες, είτε αυτές είναι γεωπολιτικές είτε οικονομικές είτε υγειονομικές. Όλα αυτά είναι παράγοντες που μπορούν να έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις σε ένα τουριστικό προορισμό. Το μεγαλύτερο εμπόδιο σε αυτή τη φάση είναι η ακρίβεια.

Ο υψηλός πληθωρισμός και κυρίως οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης που απασχολούν στο σύνολό τους την Ευρώπη, προβληματίζουν σθεναρά τους επιχειρηματίες όπου παραμένουν ωστόσο συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Στα θετικά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η ροή των κρατήσεων κινείται σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Γίνονται κρατήσεις και μάλιστα αρκετές και συνήθως με κάποια προκαταβολή.

Από την άλλη την τελευταία διετία μετά την πανδημία του κορονοϊού οι πολιτικές που ακολουθούνται αναφορικά με τις ακυρώσεις είναι ευέλικτες οπότε υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής χρημάτων. Άρα κάνεις δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι η ροή των κρατήσεων, αυτή τουλάχιστον την περίοδο, αποτελεί ένα σαφές συμπέρασμα για την πορεία της σεζόν. Αποτελεί όμως ένα καλό δείγμα, που δεν μπορεί κανείς να προσπεράσει.

Παράλληλα τα μηνύματα από τις τουριστικές εκθέσεις είναι πολύ θετικά για την Κρήτη που συνεχίζει να αποτελεί έναν αγαπημένο και δημοφιλή προορισμό για τους επισκέπτες. Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται το γεγονός ότι ο προγραμματισμός των τουρ οπερεϊτορς είναι αυξημένος, αφού έχουν ενισχύσει τις πτήσεις τους προς το νησί.

Από την άλλη όμως το βαρίδι της ακρίβειας είναι τεράστιο. Ένας δύσκολος χειμώνας είναι προ των πυλών και πολλοί Ευρωπαίοι μεταθέτουν για αργότερα την απόφαση τους για ταξίδια. Χαρακτηριστικά είναι το παράδειγμα της Γερμανίας όπου σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν οι πράκτορες του τουρισμού: «Οι Γερμανοί θα δουν πρώτα τους λογαριασμούς του ρεύματος για τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο και στη συνέχεια θα αποφασίσουν να προγραμματίσουν ή όχι καλοκαιρινές διακοπές». Αντίστοιχα φαίνεται πως θα πράξουν και οι υπόλοιπες χώρες, γιατί στο ενεργειακό κόστος έρχεται να προστεθεί και το κόστος της καθημερινότητας επίσης έχει αυξηθεί περιορίζοντας σημαντικά το διαθέσιμο εισόδημα.

Βεβαία, δεν αποκλείεται και πάλι να υπερισχύσει η διάθεση για ταξίδια και διακοπές και οι περικοπές να γίνουν στο χρόνο διαμονής, στο κατάλυμα. Όλα αυτά θα ξεκαθαρίσουν μετά τον Ιανουάριο όπως τονίζουν έμπειρα στελέχη του κλάδου που γνωρίζουν καλά πως η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη και θα εξαρτηθεί από την πορεία του χειμώνα και του πληθωρισμού. Για τον λόγο αυτό άλλωστε πιστεύουν πως θα εξαρτηθεί πολύ από τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής.

«Το ενδιαφέρον είναι πολύ ζωντανό όπως αποτυπώνεται από τις τουριστικές εκθέσεις και η ροή των κρατήσεων τώρα είναι καλή, ωστόσο είναι πολύ νωρίς. Είναι ένα δείγμα όμως δεν μπορούμε να έχουμε ακόμα σαφή εικόνα, παρά μια ένδειξη ότι ο κόσμος θα ταξιδέψει, θα κάνει διακοπές, βάζει στην άκρη τα οικονομικά που σίγουρα υπάρχουν, και κάνει όνειρα. Έχει ειπωθεί κατά κόρον, ιδιαίτερα από τη Γερμανία αλλά και άλλες σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες ότι οι λογαριασμοί του Νοεμβρίου και του Δεκεμβρίου, που θα έρθουν τσιμπημένοι σε ότι αφορά το ενεργειακό αλλά και οι υπόλοιπες ανατιμήσεις, ίσως καθορίσουν την πορεία των πραγμάτων για την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου, που είναι και η κυρία περίοδος πωλήσεων στον κλάδο των κρατήσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου Μπάμπης Μπιρλιράκης.

Και κατέληξε λέγοντας: «Θα δούμε σύντομα το αποτύπωμα της ακρίβειας κατά πόσο θα καταφέρει να «παγώσει» την αγορά και όσον αφορά τις κρατήσεις ή να πάει πιο πίσω ή αν ή δύναμη και η θέληση για διακοπές είναι τόσο δυνατή και ενδεχομένως οι ταξιδιώτες στραφούν σε φθηνότερες λύσεις καλοκαιρινών διακοπών, δηλαδή είτε να μειώσουν τον χρόνο διαμονής τους η να έρθουν άλλη περίοδο ή γενικότερα διαθέσουν μικρότερα ποσά».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων του Ρεθύμνου Στράτος Μπερέτης όπως ανέφερε τα μηνύματα για τη νέα σεζόν είναι ενθαρρυντικά προς το παρόν όμως σαφή εικόνα θα υπάρξει στις αρχές του έτους: «Ο στόχος μας είναι να πιάσουμε αρχικά τα νούμερα του 2022 και ο απώτερος και ιδανικός στόχος να τα ξεπεράσουμε κατά ένα μικρό ποσοστό ή μεγάλο. Ο προγραμματισμός των πτήσεων αυτή την στιγμή και των tour operator φαίνεται ότι είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Βλέποντας το Jet2 της Αγγλίας να έχει ανακοινώσει 500.000 θέσεις μόνο για Κρήτη, η TUI να παίρνει περισσότερες κλίνες, αλλά και το πρόγραμμα που κάνουν όλες οι low cost εταιρίες ιδιαίτερα στα Χανιά, με αύξηση στους προορισμούς, δείχνει ότι ο προγραμματισμός είναι σε αυτήν την κατεύθυνση της αύξησης. Βέβαια έχουμε τα γνωστά προβλήματα της ακρίβειας και του ενεργειακού κόστους που σίγουρα θα επηρεάσουν τη δυνατότητα των Ευρωπαίων για διακοπές, κάτι το οποίο δεν το γνωρίζουμε και θα φανεί στις αρχές του έτους», σημείωσε ο κ. Μπερέτης.

Το ενεργειακό κόστος όμως αποτελεί μεγάλο βραχνά και για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που όπως επισημαίνουν μέσα σε ένα χρόνο έχει υπερπολλαπλασιαστεί τα λειτουργικά έξοδα των ξενοδοχειακών μονάδων και αυτός ήταν και ο κύριος λόγος που παρά τις υψηλές πληρότητες τη φετινή χρονιά δεν καταγράφηκε κερδοφορία για τις τουριστικές επιχειρήσεις.

Ελπίδα Αριστείδου