Συνέντευξη με τον υπεύθυνο της ΠΟΕΣΕ στο Ν. Αιγαίο, Γ. Παπαδόπουλο για την προετοιμασία του κλάδου ενόψει της τουριστικής σεζόν

Εστίαση: Αναζητά εκπαιδευμένο προσωπικό στις Κυκλάδες

“Τρέχει” επιδοτούμενο πρόγραμμα εκπαίδευσης για ενδιαφερόμενους στους δύο νησιωτικούς νομούς της Περιφέρειας

Ισχυρός “πονοκέφαλος” για τους εμπλεκόμενους στην εστίαση στα νησιά και δη στους τουριστικούς προορισμούς των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου, αποτελεί η απουσία εκπαιδευμένου προσωπικού, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να αγωνιούν ενόψει της επερχόμενης τουριστικής σεζόν.

Στο μεγάλο “κύμα” απομάκρυνσης εργαζομένων από την εστίαση κατά τα χρόνια της πανδημίας, ήρθε να προστεθεί και το εντονότατο πρόβλημα πλέον της ανυπαρξίας εξειδικευμένου προσωπικού, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) να τονίζει την αναγκαιότητα εκπαίδευσης, προτρέποντας κόσμο να επιστρέψει για εργασία στον κλάδο.

Η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών συνδέεται άμεσα με την ικανοποίηση των κατοίκων, αλλά και των επισκεπτών των νησιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καλή φήμη των προορισμών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Αναφορικά με το σοβαρό θέμα της αναζήτησης προσωπικού και δη, εκπαιδευμένου προσωπικού, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο υπεύθυνος της ΠΟΕΣΕ σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη, Γιάννης Παπαδόπουλος.

Ο ίδιος γνωστοποίησε πως σήμερα “τρέχει” από την Ομοσπονδία ένα πρόγραμμα για κατάρτιση και πιστοποίηση γνώσεων στον επισιτισμό, στο οποίο παραμένουν ακόμη κενές θέσεις προς κάλυψη. Η διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος γίνεται ηλεκτρονικά και η προθεσμία λήγει 6 Φεβρουαρίου.

Αναλυτικές πληροφορίες παρέχονται στην ιστοσελίδα της ΠΟΕΣΕ.

Τεράστιο πρόβλημα

“Η επιμόρφωση είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εφόδιο για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Ακριβώς επειδή μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους εργαζόμενους να εξελιχθούν και να προσφέρουν ποιοτικές υπηρεσίες”, τόνισε αρχικά ο κ. Παπαδόπουλος στην εφημερίδα, μιλώντας παράλληλα για το “κύμα” αποχώρησης προσωπικού από την εστίαση τα τελευταία χρόνια.

“Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στο κομμάτι της στελέχωσης επιχειρήσεων, τόσο ως προς την κάλυψη κενών θέσεων, όσο και ως προς την εύρεση εξειδικευμένου προσωπικού, ικανού να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να “πιάσουν” τους στόχους τους” ανέφερε σχετικά ο υπεύθυνος της ΠΟΕΣΕ, επισημαίνοντας ακόμη πως, “οι επιχειρήσεις δεν έχουν την πολυτέλεια να χάνουν ημέρες και ώρες δουλειάς. Ξέρουμε όλοι καλά πως η τουριστική περίοδος ναι μεν μπορεί να είναι δυνατή, όμως θα πρέπει να είναι όλα τέλεια σε μία καλοκουρδισμένη “μηχανή” ούτως ώστε να μπορούν οι επιχειρήσεις να κερδίζουν και να ανταπεξέρχονται στις τεράστιες υποχρεώσεις που έχουν”.

Δύο θεματικές κατάρτισης

Αναλυτικός υπήρξε σχετικά και με τα δύο επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης για την περιοχή του Νοτίου Αιγαίου που “τρέχουν” από την ΠΟΕΣΕ.

“Γίνεται αυτή η προσπάθεια με το πρόγραμμα της ΠΟΕΣΕ και θέλω να πω πως είναι μία πολύ μεγάλη προσπάθεια από την προηγούμενη διοίκηση και από τη νυν, ώστε να καταφέρουμε να πάρουμε αυτό το πρόγραμμα και να βρεθεί ανάδοχος να κάνει την επιμόρφωση. Είναι κρίμα να υπάρξουν κενές θέσεις που δεν θα καλυφθούν”, τόνισε ο ίδιος, γνωστοποιώντας πως, “οι κενές θέσεις σήμερα για το Ν. Αιγαίο ανέρχονται στις 40”. Συμπλήρωσε δε, πως, “το πρόγραμμα συνολικά σε όλη την Ελλάδα έχει προσφέρει επιμόρφωση σε 590 εργαζομένους” όμως όπως εξήγησε, “θέλουμε όμως να καλυφθούν και οι τελευταίες 40 θέσεις για το Ν. Αιγαίο”.

Ο ίδιος σημείωσε πως οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν μέχρι 6 Φεβρουαρίου μέσω της ιστοσελίδας της ΠΟΕΣΕ. Τα δύο πεδία που καλύπτουν τα προγράμματα είναι τα εξής: α. Διεθνή διατροφικά πρότυπα και εστιατορική τέχνη και β. Διεθνή διατροφικά πρότυπα και εξυπηρέτηση πελατών εστιατορίου.

Οι συμμετέχοντες σε αυτό με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης εξασφαλίζουν εκπαιδευτικό επίδομα 400 ευρώ (5 ευρώ ανά ώρα). Το εν λόγω πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο της ΕΕ και από εθνικούς πόρους και εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020.

Ετοιμότητα για νέα σεζόν

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο κ. Παπαδόπουλος περιέγραψε το μέγεθος του προβλήματος, εξηγώντας πως για την εργοδοτική πλευρά αυτό είναι το κυριότερο θέμα σήμερα. “Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος των εργοδοτών στις επιχειρήσεις της εστίασης είναι ακριβώς αυτό. Το πώς θα μπορέσουν να στελεχώσουν τις επιχειρήσεις τους με ανθρώπινο δυναμικό, ικανό να ανταποκριθεί στις μεγάλες ανάγκες, τη σεζόν που μας έρχεται. Σε καθημερινή βάση είναι αυτό που τους απασχολεί και εισπράττουμε από τους συναδέλφους μία τεράστια ανησυχία για το που θα βρουν προσωπικό”, τόνισε ο ίδιος, λέγοντα ακόμη πως, “είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει, δηλαδή να υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν μπορούν να προγραμματίσουν τη λειτουργία τους εξαιτίας της μη δυνατότητας στελέχωσης των θέσεων εργασίας”.

Επαφή με κεντρικό κράτος

Δεδομένης της σοβαρότητας του θέματος ο κ. Παπαδόπουλος ρωτήθηκε και για τις επαφές της Ομοσπονδίας με το κεντρικό κράτος για αναζήτηση λύσεων.

“Οπωσδήποτε αυτές οι συζητήσεις γίνονται με το κεντρικό κράτος. Και με το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και με το Υπουργείο Μετανάστευσης και το Υπουργείο Εσωτερικών υπάρχουν επαφές για να μπορέσει να βρεθεί μία λύση σε αυτό το θέμα” ανέφερε, επισημαίνοντας μάλιστα πως η προσέλκυση κόσμου στον κλάδο, προϋποθέτει και την ύπαρξη κινήτρων.

“Πρέπει και το Υπουργείο Εργασίας να μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει ενδιαφέρον, μέσα από την παροχή μπόνους και κινήτρων στους ανθρώπους, ούτως ώστε να επιστρέψουν στην εστίαση. Δυστυχώς, όπως όλοι γνωρίζουμε, έχει φύγει μεγάλο κύμα εργαζομένων από τον κλάδο μας, για τους λόγους που έχουμε αναφέρει στο παρελθόν. Για τη μικρή σεζόν στην πανδημία κ.α.. Έχει φύγει πάρα πολύς κόσμος” επανέλαβε ο ίδιος, επισημαίνοντας τέλος πως, από την πλευρά της, η ΠΟΕΣΕ, “κάνει επαφές και προχωρά”.

Ακολουθούν ημερίδες

Τέλος, ο υπεύθυνος της Ομοσπονδίας για το Ν. Αιγαίο, τόνισε πως προγραμματίζονται ημερίδες και για στήριξη των εργαζομένων αλλά και των εργοδοτών.

“Σχεδιάζουμε μία ενημερωτική ημερίδα που θα έχει να κάνει με θέματα που αφορούν την κατάσταση όπως διαμορφώνεται στο θέμα της εργασίας όσον αφορά την ασφάλεια των εργαζομένων με την ψηφιακή κάρτα. Επίσης όμως θα υπάρξει ημερίδα και για θέματα που αφορούν τους εργοδότες, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω τηλεδιάσκεψης για να μπορούν να την παρακολουθήσουν όσοι περισσότεροι συνάδελφοι μπορούν από την περιφέρεια του Νοτίου Αιγαίου”, δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως σε επόμενο χρόνο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση και ανακοινώσεις.

 

 

Ετικέτες: