Συνέντευξη με τον Γιώργο Χατζαντώνη για την απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία του Συλλόγου Εστίασης Σύρου “Τερψιχόρη”

“Στη Σύρο στερούμαστε οράματος και συνεργασίας”

Αποχωρεί οριστικά από την προεδρία του Συλλόγου Εστίασης Σύρου “Τερψιχόρη”, ο Γιώργος Χατζαντώνης, έχοντας αποφασίσει να κλείσει τον κύκλο του οριστικά στη συγκεκριμένη θέση, την οποία υπηρέτησε για σχεδόν εννέα χρόνια, από τα δεκαέξι έτη που συνολικά αποτελεί μέλος του Συλλόγου.

Ο ίδιος θεωρώντας πως έχει προσφέρει με όλες τις δυνάμεις του, το καλύτερο για τον κλάδο της εστίασης, τονίζει πως ήρθε η ώρα να βγει μπροστά νέος κόσμος και να “πιλοτάρει” τον Σύλλογο, προς την κατεύθυνση που θα βοηθήσει τους επιχειρηματίες στο νησί.

Ο Γιώργος Χατζαντώνης παραχώρησε εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην “Κοινή Γνώμη”, μιλώντας όχι μόνο για την απόφασή του, αλλά και για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος τα τελευταία χρόνια, για τις άκαρπες μέχρι στιγμής προσπάθειες αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, καθώς επίσης και για τα προβλήματα συνεργασίας που υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο. Κύρια “πληγή” για τη μη ύπαρξη σπουδαίας προόδου στο νησί σήμερα, επισημαίνει πως αποτελεί η ανυπαρξία οράματος για τη Σύρο.

Παρόλα αυτά, διατηρώντας την πεποίθηση πως το νησί έχει χαρακτήρα που κερδίζει τις εντυπώσεις και άρα, θα μπορούσε να αποσπάσει σημαντικό μερίδιο στην τουριστική “πίτα”, τονίζει πως παραμένει στη διάθεση όλων για συνεργασία ως απλό μέλος του Συλλόγου.

  • Αποφασίσατε να σταματήσετε από την προεδρία της “Τερψιχόρης” και να μην διεκδικήσετε εκ νέου θέση στο Δ.Σ. του Συλλόγου. Αποχωρείτε ή παραιτείστε;

“Παραμένω ακόμη πρόεδρος της Τερψιχόρης μέχρι να γίνουν αρχαιρεσίες, αλλά έχω αναφέρει επίσημα πως δεν έχω πρόθεση να συνεχίσω και να είμαι ξανά πρόεδρος. Άρα, θα γίνουν γενικές συνελεύσεις και μετά πρέπει να εγκριθούν οι εκλογές. Δεν θα είμαι ξανά υποψήφιος. Αποχωρώ. Μιλάμε για 16 χρόνια συμμετοχής στην “Τερψιχόρη” και περίπου 8-9 στην προεδρία του Συλλόγου. Πρέπει να αλλάζουν τα πρόσωπα και να υπάρχει ανανέωση.”.

  • Ποιοι είναι οι λόγοι που σας οδήγησαν στην συγκεκριμένη απόφαση;

“Θεωρώ ότι έχω βάλει το δικό μου λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια στήριξης του κλάδου, όλα αυτά τα χρόνια που υπηρέτησα ως πρόεδρος. Ό,τι έκανα, προσπάθησα να το κάνω όσο καλύτερα γινόταν. Ήρθε ο χρόνος να αναλάβουν νέοι άνθρωποι και να μπορούν να “τρέξουν” καλύτερα όλες τις υποθέσεις που μας αφορούν.

Σεβόμουν ανέκαθεν τη συνδικαλιστική διαδρομή του κλάδου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, γιατί ακριβώς γι αυτή τη στάση ερχόμαστε και σε αντιπαράθεση εντός και εκτός Συλλόγου. Ένας πρόεδρος “τρέχει” για πολλά πράγματα. Όλα αυτά προκαλούν και έναν κορεσμό. Σε αυτό το σημείο βρίσκομαι και γι αυτό θα παραμείνω ως απλό μέλος.”.

  • Αν κάνετε μία αναδρομή, τι θεωρείτε πως επιτύχατε όλα αυτά τα χρόνια για την εστίαση;

“Σε τρία θέματα θα σταθώ. Η Τερψιχόρη – και σε αυτό το διάστημα εγώ ήμουν μέλος, όχι πρόεδρος – πέτυχε τη μείωση του δημοτικού φόρου από 5% σε 2%. Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε από τη Σύρο και βοήθησε όλο τον κλάδο στη χώρα. Όσον αφορά τη θητεία μου θα πω ότι την εποχή που δεν πήγαινε άλλο, πιέσαμε συγκεκριμένη Δημοτική Αρχή και δήμαρχο με την αποχώρησή μας από την Τουριστική Επιτροπή, για να αποκτήσει το νησί συνεργασία με τουριστικό γραφείο για να καθοδηγήσει το νησί. Ήταν μία διαδικασία που έπρεπε να γίνει και προχώρησε. Επίσης, είχαμε δυναμική παρουσία και σε τοπικό επίπεδο, αλλά και στην Αθήνα την περίοδο της πανδημίας Covid-19 και ως ΠΑΣΚΕΔΙ και ως “Τερψιχόρη”, διεκδικήσαμε και καταφέραμε να πάρουμε μέτρα στήριξης του κλάδου.”.

  • Ποια είναι σήμερα η κατάσταση για τον κλάδο της εστίασης στη Σύρο;

“Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή η εικόνα της εστίασης στη Σύρο είναι απογοητευτική. Και το λέω γιατί όταν είναι σχεδόν υποχρεωμένο ένα ποσοστό περίπου 60% των επιχειρήσεων εστίασης να είναι κλειστό γιατί αν είναι ανοικτό, δεν “βγαίνει” το μαγαζί, κατανοείτε πόσο απογοητευτική είναι η κατάσταση. Μάλιστα, τα λίγα σε αριθμό μαγαζιά που είναι ανοικτά, υπολειτουργούν. Θεωρώ δυστυχώς, πως η εστίαση είναι σε ένα τραγικό σημείο. Ο κλάδος χρειάζεται στήριξη και τα πράγματα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με μία απόλυτα διαφορετική νοοτροπία.”.

  • Ποια νοοτροπία πρέπει να αναπτυχθεί για να βελτιωθεί η κατάσταση στην εστίαση; Πώς θα μπορούσαν να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις;

“Μιλάμε ακριβώς για επιβίωση. Το να επιβάλλεις στον κόσμο να βγει και να διασκεδάσει, δεν γίνεται. Προφανώς αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να κατευθυνθούμε σε μία προσπάθεια να φροντίσουμε για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Να δούμε τον τόπο με καθαρά τουριστική ματιά. Αλλά αυτό, να το κάνουμε όλοι. Το παράπονό μου είναι πως όλα αυτά τα χρόνια υπήρχαν άνθρωποι εντός και εκτός της Σύρου, που δεν ήθελαν καθόλου τουρισμό στο νησί. Βρισκόμασταν σε μία περίεργη διαμάχη.”.

  • Υποστηρίζετε ότι το νησί χρειάζεται να ακολουθήσει μία κοινά αποδεκτή κατεύθυνση;

“Ακριβώς. Θεωρώ υπεύθυνους και εμάς και τον Δήμο και το Επιμελητήριο και όλους. Δεν δουλέψαμε όπως θα έπρεπε. Όχι πολύ. Υπάρχει μία πικρία γιατί όταν ξεκινήσαμε να κάνουμε μία καλή προσπάθεια, φτάσαμε στο σημείο να λέμε πάλι, “έλα μωρέ, τί θα γίνει...”. Υπήρχε και μία αμφισβήτηση και μία επιφύλαξη.

Επίσης, δεν βοηθά η στάση των Δημοτικών Αρχών να μην έχουν συνέχεια στις αποφάσεις. Δηλαδή αν έχουμε τρεις διαφορετικούς δημάρχους, θα έχουμε και τρεις διαφορετικές κουλτούρες. Με αυτή την κατάσταση δεν “φεύγουμε” μπροστά. Δηλαδή στην πράξη, ένας έφερε έναν τουριστικό μάνατζερ, ένας επόμενος έφερε έναν άλλον και όλο αυτό δεν βοηθά.”.

  • Ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών, θεωρείτε πως ένα σενάριο ενιαίου ψηφοδελτίου στο οποίο θα συσπειρώνονται όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου και θα συμπλέουν προς μία κατεύθυνση, θα βοηθούσε τον τόπο;

“Αυτό είναι ένα όνειρο απατηλό. Φυσικά, αν γινόταν αυτό, θα ήμουν ο πρώτος που θα βοηθούσε. Το λέω συνέχεια και είναι το μότο της “Τερψιχόρης”. Το “μαγαζί” είναι ένα και λέγεται Σύρος. Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται αποκλειστικά για την επιχείρησή του ή για τη θέση του στον Δήμο, κάνει κακό. Εάν δεν λειτουργήσουμε με τη νοοτροπία ότι πρέπει να “γεμίσει” το νησί, πρέπει να επεκτείνουμε τη σεζόν, πρέπει να προσελκύσουμε κόσμο στο και πρέπει να προβληθούμε, δυστυχώς είμαστε χαμένοι.”.

  • Είστε αισιόδοξος για το μέλλον της Σύρου αναφορικά με τον τουρισμό;

“Η αλήθεια είναι πως μετά από πάρα πολύ καιρό, νιώθω απογοητευμένος. Προσωπικά δεν νιώθω αισιόδοξος. Φυσικά όμως, εννοείται πως θα εξακολουθήσω να παλεύω από όποια θέση βρίσκομαι και υπηρετώ. Τα πράγματα είναι σε λιμνάζοντα νερά και είμαι αρκετά απογοητευμένος.”.

  • Εκπροσωπείτε την “Τερψιχόρη” και στην Τουριστική Επιτροπή. Θα συνεχίσετε μέχρι να υπάρξει νέος πρόεδρος; Πώς κρίνετε το έργο της;

“Προφανώς. Η Τουριστική Επιτροπή δεν έχει τη βαρύτητα που έπρεπε να έχει. Κατ΄ εμέ, πρέπει να δοθούν περισσότερα χρήματα για την προβολή και προώθηση της Σύρου. Επίσης, δεν μπορούμε να λέμε πως θέλουμε να είμαστε τουριστικός προορισμός και να μην έχουμε μία Ένωση Ξενοδόχων με εκπροσώπηση και στην Τουριστική Επιτροπή. Θα ήθελα επίσης, τη συμμετοχή περισσότερων επαγγελματιών και επιχειρηματιών ώστε να μεταφέρουν τον ρυθμό της αγοράς. Όλα αυτά δεν γίνονται. Καλοπροαίρετα τα λέω και δυστυχώς, άνθρωποι από τον Δήμο, δεν μπορούν να καταλάβουν το ρυθμό της αγοράς.”.

  • Πως κρίνετε τα αντανακλαστικά των επιχειρηματιών στη Σύρο;

“Βλέπω εδώ και πολλά χρόνια πως στους επαγγελματίες υπάρχει μία δυσπιστία. Από τη στιγμή που δεν βλέπουν γεμάτα ταμεία, περισσότερο τουρισμό και κόσμο, όλα αυτά που λέει η Τουριστική Επιτροπή ή εγώ ως πρόεδρος της Τερψιχόρης, δεν τους πείθουν. Αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί η Τουριστική Επιτροπή να βοηθήσει από τη στιγμή που οι επιχειρηματίες του κλάδου, παραμένουν δύσπιστοι. Αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Για παράδειγμα αν ζητήσω βοήθεια από την “Τερψιχόρη” από τα μέλη της, οι πιο πολλές πόρτες θα είναι κλειστές. Βέβαια, υπήρχαν και άνθρωποι συνεπείς στη βοήθεια που ζητούσε η “Τερψιχόρη”. Μιλάω για εξαιρέσεις όμως.”.

  • Τι φταίει και η Σύρος δεν μπορεί να προχωρήσει τουριστικά;

“Πιστεύω ότι στερούμαστε οράματος και συνεργασίας. Αυτό είναι το πρόβλημα. Νομίζω πως όποιος θέλει να βοηθήσει αυτό το νησί και το πιστεύει, - γιατί προσωπικά πιστεύω ότι μπορούμε τουριστικά να πάμε καλά –, πρέπει να παλέψει με συνοχή και να πιστεύει σε αυτά για τα οποία αγωνίζεται. Εάν ξεκινάμε και τα παρατάμε όλα στη μέση, δεν θα κάνουμε ποτέ τίποτα. Είναι σαν να μην ξεκινήσαμε ποτέ.

Αυτό λοιπόν εύχομαι προσωπικά. Να μπορέσουμε να συνεργαστούμε και να αναπτυχθούμε. Θεωρώ ότι ήρθε ο καιρός να έρθουν νέα άτομα μπροστά. Προσωπικά, οποιαδήποτε στιγμή μου ζητηθεί, θα βοηθήσω.”.