Τι απαντούν πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων των Κυκλάδων για την τροπολογία που “ανοίγει” τη δυνατότητα λειτουργίας μέχρι τις 6 το πρωί

Διπλή “ματιά” στην 24ωρη λειτουργία καταστημάτων

Διαφωνίες, επιφυλάξεις, αλλά και τη σύμφωνη γνώμη τους αναφορικά με την τροπολογία που δίνει τη δυνατότητα στον κάθε Δήμαρχο να αποφασίζει για την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων σε μία περιοχή, εκφράζουν πρόεδροι Εμπορικών Συλλόγων από τις Κυκλάδες, οι οποίοι έχουν απόσταση μεταξύ τους όσον αφορά την “ανάγνωση” της εν λόγω δυνατότητας.

Η τροπολογία που άναψε “φωτιές” στον εμπορικό κόσμο, φαίνεται να έχει διαφορετική ανάγνωση από τους εκπροσώπους των εμπόρων στα νησιά του νομού, καθώς η πλευρά των περισσότερων τουριστικών προορισμών, υποδέχεται με χαρά την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων, ενώ άλλες περιοχές με ηπιότερη επισκεψιμότητα, προτιμούν να υπάρχει ένας “κόφτης” στο ωράριο λειτουργίας.

Με φόντο τα παραπάνω και με δεδομένες τις αντιδράσεις της ΕΣΕΕ που εκπροσωπεί συνολικά τους Εμπορικούς Συλλόγους της χώρας, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” οι Βαγγέλης Αλεξανδρίδης από Σύρο, Νίκος Κουτελιέρης από Νάξο και Νίκος Νομικός από Σαντορίνη.

Σημειώνεται πως η τροπολογία και συγκεκριμένα το περιεχόμενό της δεν τέθηκε σε διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, κάτι για το οποίο επίσης υπάρχει εντονότατη αντίδραση.

Σύρος: “Τσακίζουν” τη μικρομεσαία επιχείρηση

Την κάθετη διαφωνία του με τις προωθούμενες αλλαγές, εκφράζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης. Σύμφωνα με όσα εξηγεί, η πρόβλεψη για 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων δεν θα ωφελήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά μόνο τις μεγάλες αλυσίδες.

“Είναι μία τροπολογία που αν περάσει, “ανοίγει” τη δυνατότητα σε όποιον θέλει να λειτουργεί επτά ημέρες την εβδομάδα, και 24 ώρες την ημέρα, με τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου.

Αυτό δεν έχει ψηφιστεί ακόμη. Είναι υπό συζήτηση κι έχει εναντιωθεί η Ομοσπονδία των επαγγελματιών, η ΕΣΕΕ, διότι δεν τους κάλεσαν να συζητήσουν το θέμα του ωραρίου”, σημείωσε αρχικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “καταλαβαίνουμε ότι αυτό εξυπηρετεί τα μεγάλα πολυκαταστήματα που θα μπορέσουν να διαμορφώσουν τα ωράρια όπως επιθυμούν, ανάλογα με το τι τους εξυπηρετεί”. Ο ίδιος, τόνισε ακόμη πως δεν υπήρξε διαβούλευση για τη συγκεκριμένη πρόβλεψη, εκτιμώντας πως, “έχει εκφραστεί μία γενικότερη διαφωνία και στο νομοσχέδιο που θα περάσουν για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων για τα Τέμπη, έχουν εντάξει μία ρύθμιση, γιατί προφανώς βιάζονται. Προφανώς τους πιέζουν οι πολυεθνικές. Βιάζονται, κλείνοντας τη θητεία τους να ολοκληρώσουν το “έργο” για τη διάλυση του μικρομεσαίου επιχειρηματία. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αυτό λέει και η ΕΣΕΕ και ο πρόεδρό της”.

Ερωτηθείς αν αυτή η παράταση στη λειτουργία μέχρι τις 6 το πρωί έρχεται να βοηθήσει περιοχές με τουριστική “σφραγίδα”, ο ίδιος μιλώντας για τη Σύρο, απάντησε τα εξής: “Έχουμε ακόμη το ελεύθερο να δουλεύουμε μέχρι τις 12 το βράδυ. Χρειάζεται να δουλεύουμε από τις 12 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί; Τι θα εξυπηρετήσει αυτό; Επίσης, γιατί να αποφασίζει μόνον ο Δήμος; Όλο αυτό δεν λειτουργεί προς όφελος της μικρομεσαίας επιχείρησης και των καταστημάτων. Δυστυχώς, θέλουν να μας εξαφανίσουν”.

Ο κ. Αλεξανδρίδης υπενθύμισε τέλος, πως, όσον αφορά το ωράριο την τουριστική σεζόν, “στείλαμε έγγραφο για τα ωράρια στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις προτάσεις μας και συμφώνησαν. Λέμε από 1η Απριλίου μέχρι 31 Οκτωβρίου να δουλεύουμε από τις 8 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Σε αυτό δεν έχουμε αντίρρηση”.

Νάξος: Συμμόρφωση όλων με τον τοπικό “νόμο”

Ηπιότερος στον σχολιασμό του υπήρξε ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου, Νίκος Κουτελιέρης, επισημαίνοντας πως η απόφαση θα λαμβάνεται από τον Δήμαρχο, ωστόσο, η πρόταση θα γίνεται από τον εμπορικό κόσμο.

“Αυτό ίσχυε και πριν. Δηλαδή υπήρχε η δυνατότητα επέκτασης του ωραρίου για όση ώρα επιθυμούσαν οι κατά τόπους Σύλλογοι κατόπιν απόφασης της Περιφέρειας, μετά από γνωμοδότησή μας. Αυτό που αλλάζει είναι η δυνατότητα για έκδοση απόφασης από τον Δήμο. Όσον αφορά τη Νάξο δεν νομίζω να υπάρξει θέμα, γιατί έχουμε έναν Εμπορικό Σύλλογο. Όμως κατά την άποψη της ΕΣΕΕ και του κ. Καρανίκα, υπάρχει η σκέψη μήπως δημιουργηθούν Σύλλογοι – φαντάσματα, απλά και μόνον για να παίρνει ο Δήμος τη γνωμοδότηση που επιθυμεί, χωρίς να λαμβάνει υπόψιν την πραγματική θέση της αγοράς”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, επισημαίνοντας το γεγονός πως η κυβέρνηση δεν έκανε διαβούλευση, κάτι που καυτηριάζει η ΕΣΕΕ, ανέφερε το τι ισχύει σήμερα στη Νάξο.

“Η Νάξος όπως και άλλα νησιά των Κυκλάδων είναι τουριστικά και είναι απαιτητό από τους εμπόρους να έχουν μία εβδομαδιαία λειτουργία με μία σχετική παράταση ωραρίου. Εμείς ζητάμε από 1η Απριλίου έως 31 Οκτωβρίου όλες τις Κυριακές να είμαστε ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα και με παράταση ωραρίου από τις 9 το βράδυ και μέχρι τις 2 τα ξημερώματα να δουλέψουμε”, υπογράμμισε. Ως εκ τούτου, δήλωσε παρακάτω πως, “εκδίδουμε ένα προτεινόμενο ωράριο για τα καταστήματα. Αλλά αυτός που θα μείνει μέχρι τις 2 τα ξημερώματα δεν σημαίνει ότι είναι παράνομος. Αυτό κάνουμε όλα αυτά τα χρόνια και πάει πολύ καλά”.

Τέλος, όσον αφορά τις επιφυλάξεις σχετικά με τον αθέμιτο ανταγωνισμό από αλυσίδες και καταστήματα, ο κ. Κουτελιέρης υποστήριξε τα εξής: “Με την τροπολογία δίνεται η δυνατότητα... Αυτό άπτεται από τη γνωμοδότηση που θα κάνει ξανά ο κάθε Εμπορικός Σύλλογος. Με αυτόν τον τοπικό κανόνα οφείλουν να προσαρμόζονται όλοι”.

Σαντορίνη: Καλύπτει τη ζήτηση των τουριστών

Θετική ματιά στις δυνατότητες που προσφέρει η εν λόγω τροπολογία, εφόσον ψηφιστεί, αναπτύσσει ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Θήρας, Νίκος Νομικός μιλώντας για τις ανάγκες και την πραγματικότητα της Σαντορίνης.

“Εμείς στη Σαντορίνη έχουμε διευρυμένο ωράριο γιατί το νησί μας έχει άλλα χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τη Σύρο αλλά και με τα άλλα νησιά των Κυκλάδων. Άρα, εμείς θεωρητικά είμαστε ανοικτά σχεδόν 18 ώρες το 24ωρο. Μας διευκολύνει αυτή η τροποποίηση γιατί θα δουλεύουμε νόμιμα, χωρίς να υπάρχει παρατυπία. Για παράδειγμα, εμείς έχουμε έντονη παρουσία από την κρουαζιέρα. Ένας στους τρεις επισκέπτες είναι από την κρουαζιέρα. Οι επισκέπτες που μπορεί να βγουν επτά το πρωί από το κρουαζιερόπλοιο, θα δουν κλειστή την αγορά. Άρα, εμείς θεωρούμε πως δεν μπορούμε να έχουμε ένα ωράριο περιορισμένο χωρίς να εξυπηρετούμε τους επισκέπτες. Είμαστε “υποχρεωμένοι” να είμαστε ανοικτά για να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας.

Εμείς βέβαια καλό είναι να βγάζουμε και περισσότερα χρήματα γιατί έχουμε και περισσότερα έξοδα συγκριτικά με τους άλλους, λόγω εποχικότητας”, παρατήρησε ο πρόεδρος, υπενθυμίζοντας πως, σήμερα, “το υφιστάμενο ωράριο στη Σαντορίνη είναι από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το ξημέρωμα της άλλης ημέρας. Με το διευρυμένο, θα μπορέσουν κάποια μαγαζιά να δουλέψουν μέχρι 3 τα ξημερώματα ή και να ανοίξουν 7 το πρωί”.

Τέλος, σχετικά με την προστασία των εργαζομένων στα καταστήματα, ο ίδιος υπενθύμισε τα ακόλουθα: “Είμαστε ο πρώτος Εμπορικός Σύλλογος στην Ελλάδα που υπογράψαμε τοπική συλλογική σύμβαση με πολύ μεγαλύτερο μισθό και πολλά περισσότερα επιδόματα, ώστε να έχουμε και τους υπαλλήλους ευχαριστημένους και να έχουν κι εκείνοι το πακέτο που χρειάζονται για να μείνουν στα νησιά μας. Παρέχουμε και κατάλυμα, επιδόματα και πολύ υψηλότερο βασικό μισθό”.

Ανησυχία για υπαλλήλους

Την κάθετη διαφωνία του εξέφρασε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κυκλάδων αναφορικά με το περιεχόμενο της τροπολογίας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως, “Η συγκεκριμένη τροπολογία έρχεται να προστεθεί στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, στο ήδη διευρυμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, στις Λευκές Νύχτες, στις Black Friday κ.α. Αυτό που ουσιαστικά θέλουν είναι η κατακόρυφη αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και ταυτόχρονα την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων, μιας και δεν θα υπάρχει κανένα εμπόδιο πλέον, ώστε να δουλεύουμε όποτε θέλουν οι εργοδότες”.

Ως εκ τούτου, το Σωματείο γνωστοποιεί συγκεκριμένες διεκδικήσεις: “Απαιτούμε εδώ και τώρα: Κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων, μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες, αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αύξηση μισθού και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας”.