Βραβευμένες θολωτές κατοικίες στην Οία της Σαντορίνης

Εξαιρετικής ομορφιάς και αισθητικής κατοικίες με χαρακτηριστικό τις αψίδες, κατασκευάζονται στην Οία, της Σαντορίνης, καταφέρνοντας να ξεχωρίσουν σε διεθνές επίπεδο. Ο σχεδιασμός των συγκεκριμένων κατοικιών, είχε ως στόχο να θυμίσει τα αγροτικά σπίτια της Θήρας που βρίσκονται στην εξοχή ή στην περίμετρο των οικισμών. Το συγκρότημα των κατοικιών αποτελείται από 8 μονολιθικούς όγκους παραλληλόγραμμου σχήματος με θολωτές οροφές και η υπεύθυνη για την συγκεκριμένη μελέτη είναι η Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μαργαρίτα Γκίκα, ενώ τις Φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, έχει αναλάβει ο Μηχανικός Έργων Υποδομής, Κλαύδιος Σκληβανίτης. 

Η ξεχωριστή διάκριση στα A+ Awards 2022

Το έργο “Θολωτές κατοικίες στην Οία της Σαντορίνης”, μάλιστα, απέσπασε το βραβείο κριτών στα A+ Awards 2022 που διοργανώθηκαν από την διεθνή αρχιτεκτονική πλατφόρμα Architizer. Το Architizer A+Awards είναι το μεγαλύτερο πρόγραμμα βραβείων που επικεντρώνεται στην προώθηση και τον εορτασμό της καλύτερης αρχιτεκτονικής και χώρων της χρονιάς. Η αποστολή των βραβείων, είναι να καλλιεργήσουν την εκτίμηση της ουσιαστικής αρχιτεκτονικής στον κόσμο και να υποστηρίξουν εκείνους τους σχεδιαστές που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος, όσων προσπαθούν να ζωντανέψουν υπέροχα κτίρια. Τα συγκεκριμένα βραβεία προωθούν τη δουλειά των αρχιτεκτόνων, σε ένα παγκόσμιο κοινό, μεγαλύτερο, των 400 εκατομμυρίων.

Το σημείο, οι κατοικίες και οι στόχοι

Το σημείο στο οποίο πρόκειται να αναγερθούν οι τέσσερις αυτόνομες καλοκαιρινές κατοικίες, βρίσκεται σε γήπεδο στην περιοχή της Οίας στην Σαντορίνη. Κύριοι στόχοι του σχεδιασμού είναι η προστασία από τους βορειοδυτικούς ανέμους, η οπτική φυγή προς την θάλασσα και τον ηφαιστειακό κάμπο, καθώς και η επίτευξη ιδιωτικότητας μεταξύ των κατοίκων. Το γήπεδο έχει προσανατολισμό και κλίση προς το βορρά, και είναι εκτεθειμένο στους Βορειοδυτικούς ανέμους που επικρατούν στην περιοχή. Στόχος του σχεδιασμού ήταν, μέσω της διάσπασης του κτιριακού όγκου σε μικρότερους, να δημιουργηθούν πλήθος υπαίθριων χώρων προστατευμένων από τους ανέμους αλλά με οπτικές φυγές προς την θάλασσα και την θηραϊκή γη. Οι όγκοι που διαμορφώνονται και ακολουθούν την κλίση του οικοπέδου, περικλείονται από υπαίθριους χώρους, δεξαμενές νερού και εσωτερικές αυλές δημιουργώντας ένα ενιαίο σύνολο - “οικισμό” με αισθητική συνοχή, ενταγμένο στο μεσογειακό τοπίο της Σαντορίνης. 

Η έμπνευση, ο σχεδιασμός και η κατασκευή

Ο σχεδιασμός έγινε με αναφορά στα αγροτικά σπίτια της Θήρας που βρίσκονται στην εξοχή ή στην περίμετρο των οικισμών, τα οποία αποτελούνται από ένα σύνολο αυτόνομων μικρών κτισμάτων μέσα σε περίκλειστες αυλές που φιλοξενούν κύριες ή βοηθητικές χρήσεις. Το συγκρότημα αποτελείται από 8 μονολιθικούς όγκους παραλληλόγραμμου σχήματος με θολωτές οροφές. Στο κτιριακό μονόχωρο όγκο που φιλοξενεί την κουζίνα και το καθημερινό η θολωτή οροφή είναι εμφανής στο εσωτερικό χώρο αλλά εξωτερικά συμπληρώνεται δημιουργώντας ένα βατό δώμα, ενώ στον κτίσμα που φιλοξενεί το υπνοδωμάτιο και το λουτρό δημιουργείται εσωτερικός εξώστης για βοηθητικό υπνοδωμάτιο και η στέγαση γίνεται κατά μήκος των στενών τοιχοποιιών με εμφανή θόλο. Τους όγκους πλαισιώνουν δεξαμενές με νερό που συμβάλλουν στον αερισμό και στον δροσισμό του συγκροτήματος. 

Το σύνολο των δύο αυτών κτισμάτων, μαζί με τους υπαίθριους σε ακανόνιστα σχήματα χώρους που δημιουργούνται μεταξύ τους, τις κολυμβητικές δεξαμενές και την εσωτερική ιδιωτική αυλή στο πίσω τμήμα αποτελούν την κάθε αυτόνομη μονάδα κατοικίας. 

Η κατασκευή γίνεται από φέρουσα πέτρινη τοιχοποιία και θολωτή στέγαση. Προτείνονται παραδοσιακού τύπου ξύλινα κουφώματα. Για το θέμα της σκίασης χρησιμοποιούνται ξύλινες πέργκολες. Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου διατηρείται ή φυτεύεται εκ νέου βλάστηση που συναντάται στην περιοχή όπως Φρύγανα και Μακκία (χαμηλή βλάστηση). Επίσης προτείνεται να φυτευτούν και κάποια δένδρα όπως φοίνικες που ευδοκιμούν στην περιοχή.

Ο ιθύνων νους, πίσω από τις θολωτές κατοικίες στην Οία

Η Αρχιτέκτων Μηχανικός, Μαργαρίτα Γκίκα, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” περιγράφοντας αρχικά, το τι ήταν αυτό που της έδωσε έμπνευση για τις συγκεκριμένες κατοικίες. Συγκεκριμένα, ανέφερε, “Η αρχική έμπνευση προήλθε από τις αψίδες. Βρίσκουμε τις αψίδες παντού, στην αρχιτεκτονική, μοντέρνα, παραδοσιακή ή κλασική, τέχνη και ζωγραφική, λογοτεχνία, ποίηση κλπ. Οι καμάρες έχουν κάτι το διαχρονικό, κάτι το μεταφυσικό, κάτι που ιντριγκάρει τη φαντασία μας, όπως στο έργο του Ντε Κίρικο, γεμάτο καλοκαιρινή ανεμελιά και τεμπελιά, σκληρό φως και σκιές, οι καμάρες προκαλούν απροσδόκητες αισθήσεις. Οι λευκές μονολιθικές μορφές είναι μια σύγχρονη επανάληψη της παραδοσιακής τοπικής γλώσσας στις αγροτικές περιοχές του νησιού. Το έργο είναι μινιμαλιστικό και μοντέρνο στην προσέγγισή του, ωστόσο υποστηρίζεται από ιστορικές οικοδομικές τεχνικές και υλικά κατασκευής. Στόχος στα έργα μας είναι να σχεδιάζουμε σύμφωνα με τις ανάγκες του σύγχρονου κόσμου, παραμένοντας σε αρμονία με το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής. Δεν προσπαθούμε απαραίτητα να έχουμε σχεδιαστικά στοιχεία που να ξεχωρίζουν, αλλά αντίθετα να κάνουμε τα πάντα να λειτουργούν μαζί, διακριτικά, διαχρονικά, σαν να ήταν από πάντα εκεί.”

“Είναι μεγάλη ικανοποίηση να εκτιμάται και να διακρίνεται το έργο μας”

Την ίδια στιγμή αναφέρθηκε και στο βραβείο που απέσπασε, το συγκεκριμένο έργο, τονίζοντας, “Το έργο "Θολωτές κατοικίες στην Οία της Σαντορίνης" απέσπασε το βραβείο κριτών στα A+ Awards 2022 που διοργανώθηκαν από την διαδικτυακή κοινότητα του Architizer με 7+ εκατομμύρια αρχιτέκτονες και σχεδιαστές και επιπλέον αναδείχτηκε ως ένα από τα πιο δημοφιλή έργα για το 2022 από την διεθνή πλατφόρμα archilovers. Είναι μεγάλη ικανοποίηση να εκτιμάται και να διακρίνεται το έργο μας από τον διεθνή αρχιτεκτονικό κλάδο, ενισχύοντας το κίνητρό μας και την ενέργειά μας για να συνεχίσουμε.”

Ποια είναι η Μαργαρίτα Γκίκα

Η Μαργαρίτα Γκίκα, είναι Αρχιτέκτων Μηχανικός (Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας) / μέλος του Τ.Ε.Ε. από το 2006 και έχει εργαστεί στα αρχιτεκτονικά γραφεία των Σ. και Δ. Αντωνακάκη (atelier 66), του Ζ. Κοτιώνη, του Μ. Μανιδάκη, στο doxiadis+ καθώς και ως βοηθός σκηνογράφου στο fluxoffice. Έχει συμμετάσχει σε σεμινάρια, εκθέσεις και διαγωνισμούς αρχιτεκτονικής, τέχνης και πολυμέσων : Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου, Εργαστήρι οπτικοακουστικών και τρισδιάστατου σχεδιασμού ανοιχτού κώδικα InterSpace:Tosmi (Σόφια), Διεθνής Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός συγκροτήματος κατοικιών στο Ν. Εύβοιας της Πρωτέας Α.Ε. (Α’ Βραβείο), 32ο Διεθνές Φεστιβάλ Δράμας (ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος στην ταινία “Πυρετός” – βραβείο Ε.Τ.Ε.Κ.Τ.). Επιπλέον με ατομικά και συλλογικά έργα συμμετείχε στην 9η Biennale di Venezia, στην 9th Istanbul biennial και στην 7a Sao Paulo bienal de arquitetura.

Το αρχιτεκτονικό γραφείο, iraisynn attinom studio, δημιουργήθηκε το 2010 και δραστηριοποιείται στους τομείς της αρχιτεκτονικής, της πολεοδομίας, της τοπογραφίας, της σκηνογραφίας, της γραφιστικής, του τρισδιάστατου σχεδιασμού και φωτορεαλισμού, του βιομηχανικού σχεδίου, του ήχου και των οπτικοακουστικών εφαρμογών.