Από την 1η Μαρτίου η διασύνδεση των pos με τις ταμειακές μηχανές

  • Τετάρτη, 24 Ιανουαρίου, 2024 - 08:25

Η ώρα μηδέν για την διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS πλησιάζει και από το υπουργείο Οικονομικών διαμηνύουν με κάθε ευκαιρία, ότι δεν πρόκειται το μέτρο αυτό να ανασταλεί ή να πάει πίσω, αφού το εν λόγω πρόγραμμα είναι ενταγμένο στο Ελλάδα 2.0 και υπάρχει ο κίνδυνος να χαθούν ένα μεγάλο μέρος χρημάτων.

Παράλληλα η κυβέρνηση και το ΥΠΟΙΚ θέλει να βάλει ένα οριστικό τέλος στις συνεχείς παρατάσεις εφαρμογής του μέτρου (σ.σ. υποχρεωτική εφαρμογή POS), δεδομένου ότι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής αποτελεί βασική προεκλογική, αλλά και μετεκλογική δέσμευση.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα από την 1η Μαρτίου όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στην διασύνδεση και όσες δεν το πράξει με δική τους υπαιτιότητα τότε θα βρεθούν αντιμέτωπες με υψηλά πρόστιμα.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη ξεκινήσει, από την περασμένη εβδομάδα, οι δοκιμές των συστημάτων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα POS μπορούν να «κουμπώσουν» με τις ταμειακές μηχανές. Συγκεκριμένα οι πάροχοι POS τεστάρουν τη σύζευξη με τα μοντέλα των ταμειακών μηχανών για να διαπιστώσουν εάν τα διάφορα τερματικά και ταμειακές που κυκλοφορούν στην αγορά διασυνδέονται χωρίς προβλήματα.

Η εν λόγω διαδικασία των δοκιμών θα συνεχιστεί και θα ενταθεί το επόμενο χρονικό διάστημα, με στόχο πιθανά προβλήματα που ανακύψουν στην περίοδο των δοκιμών να επιλυθούν εγκαίρως και η έναρξη του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες να ξεκινήσει χωρίς προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και δεν παρατηρηθούν δυσεπίλυτες καταστάσεις, από την 1η Μαρτίου, τα πληκτρολόγια των POS θα «κλειδώσουν». Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα τερματικά αποδοχής καρτών πληρωμών (EFT POS) δεν θα μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα για χρεωστικές συναλλαγές. Δηλαδή δεν θα επιτρέπεται να εισάγεται με πληκτρολόγηση στο POS το ποσό πληρωμής.

Το ποσό θα βγαίνει από την ταμειακή μηχανή. Με τη διασύνδεση ταμειακών με POS εκτιμάται πως θα μπει τέλος στην πρακτική που ακολουθείται κατά κόρον στην αγορά να εκδίδεται απόδειξη χρέωσης της κάρτας από το POS για μια συναλλαγή και η απόδειξη από την ταμειακή μηχανή να μην εκδίδεται ποτέ με αποτέλεσμα το δημόσιο να χάνει δισεκατομμύρια ευρώ φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ.

Παράλληλα η ΑΑΔΕ έχει ήδη προχωρήσει στην καταγραφή των POS έτσι ώστε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να γνωρίζουν πριν την πραγματοποίηση του ελέγχου στις επιχειρήσεις τον αριθμό των POS που αυτές διαθέτουν, ποια είναι δηλωμένα και ποια χρησιμοποιούνται νόμιμα ή παράνομα.

Το ηλεκτρονικό Μητρώο POS περιέχει αυτή τη στιγμή 1.010.041 POS τα οποία έχουν δηλωθεί από 555.890 επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι πολλές επιχειρήσεις διαθέτουν για τις συναλλαγές τους πάνω από ένα POS.

Πάντως ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου αναφέρει ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια POS από τις επιχειρήσεις, κυρίως εξαιτίας της στάσης των τραπεζών. Όπως σημειώνει «για να δώσει η τράπεζα τέτοια άδεια σε μία επιχείρηση, είναι απαραίτητη ποϋπόθεση η επιχείρηση αυτή να μην έχει οφειλές. Επίσης ενημερωνόμαστε ότι υπάρχουν τράπεζες που απαιτούν τριετή δέσμευση με τον υπόχρεο της χρήσης του POS, κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο για ένα καθεστώς ελεύθερης οικονομίας. Τέλος, πολλές τράπεζες θέτουν ως προϋπόθεση από επιχειρήσεις που θέλουν να εγκαταστήσουν τερματικά αποδοχής καρτών, συγκεκριμένους τζίρους».

Με τη διασύνδεση ταμειακών με POS ο έλεγχος θα γίνεται ως εξής:

H συναλλαγή ξεκινάει από τον (ΦΗΜ), δηλαδή τις σύγχρονες ταμειακές μηχανές, για τις συναλλαγές λιανικής. Ο χειριστής (υπάλληλος ή καταστηματάρχης) επιλέγει «πληρωμή με κάρτα» και ο ΦΗΜ στέλνει σχετικό αίτημα στο σύστημα πληρωμών με κάρτες EFT/POS.

Το σύστημα EFT/POS επιβεβαιώνει αυτόματα στον φορολογικό μηχανισμό τη λήψη του αιτήματος, θέτοντάς τον σε αναμονή του αποτελέσματος.

Το POS συνδέεται στον πάροχο υπηρεσιών πληρωμών (τράπεζα ή αντίστοιχη υπηρεσία πληρωμών) και λαμβάνει πληροφορία αν υπήρξε: (α) online έγκριση, (β) offline έγκριση, (γ) απόρριψη offline ή (δ) διακοπή της συναλλαγής.

Το σύστημα EFT/POS αποκρίνεται στον ΦΗΜ με το τελικό αποτέλεσμα: απόρριψη ή έγκριση. Ταυτόχρονα με την έγκριση, στέλνει και τα βασικά στοιχεία της συναλλαγής (όπως αριθμό συναλλαγής, κωδικό έγκρισης κ.λπ.), αλλά και δεδομένα για εκτύπωση της απόδειξης από τον ΦΗΜ.

Ο φορολογικός μηχανισμός ΦΗΜ επιβεβαιώνει τη λήψη του τελικού αποτελέσματος. Σε περίπτωση που η επιβεβαίωση αυτή, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τεκμηριωθεί από το σύστημα EFT/ POS, τότε το EFT/ POS δημιουργεί σχετική σήμανση για τη μη διεκπεραίωση της συναλλαγής από τον φορολογικό μηχανισμό.

Πηγή:newsit.gr