Στο "Συμπόσιον Κέντρο Πολιτισμού'' στη Σαντορίνη, η 3η συνάντηση γευσιγνωσίας Θηραϊκών οίνων

Τα "Πιθοίγια 2024" φέρνουν κοντά τους λάτρεις του κρασιού

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται η έκθεση και γευσιγνωσία οίνων (εσοδείας 2023) με τη συμμετοχή 13 οινοποιείων της Σαντορίνης. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Απριλίου 2024 από τις 12:00 μέχρι τις 19:00 στην παραδοσιακή κάναβα του "Συμπόσιον Κέντρο Πολιτισμού'' στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης και η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη.

Τα «Πιθοίγια 2024» μας παραπέμπουν στην πρώτη μέρα της αρχαίας παραδοσιακής γιορτής των Ανθεστηρίων, στη μέρα «των πίθων» κατά την οποία ξεσφράγιζαν τα πήλινα αγγεία όπου φύλαγαν τον οίνο για να δοκιμάσουν την καινούργια σοδειά και να γεμίσουν τα αγγεία των αγοραστών. Η αμπελοοινική παράδοση της Σαντορίνης από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα αποτελεί ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτισμικής ταυτότητας του νησιού. Οι επαγγελματίες και οι οινόφιλοι που θα επισκεφθούν τα ''Πιθοίγια 2024'' θα έχουν τη δυνατότητα να προγευτούν τα κρασιά που θα γευτούμε το φετινό καλοκαίρι.

Η ιστορία πίσω από τα “Πιθοίγια”

Ο ένας εκ των ιδιοκτητών, Γιάννης Πανταζής, αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η εκδήλωση αλλά και την ιστορία πίσω από τα “Πιθοίγια”, που κρύβεται πολλά χρόνια πίσω, στην Αρχαία Ελλάδα, “Η εκδήλωση στην αρχή είχε την ονομασία Βεντέμα, που σημαίνει, η συλλογή του σταφυλιού. Αυτό το όνομα χρησιμοποιούσε και ο αείμνηστος Χατζηγιαννάκης, για να γίνεται η γευσιγνωσία των οίνων της προηγούμενης χρονιάς. Όταν αναλάβαμε εμείς να αναβιώσουμε την συγκεκριμένη εκδήλωση, αποφασίσαμε να την ονομάσουμε “Πιθοίγια”. Τα “Πιθοίγια” ήταν αρχαία ελληνική γιορτή. Με αυτή τη γιορτή στην αρχαιότητα τιμούσαν τον Θεό Διόνυσο, και κανονικά πραγματοποιούνταν σε μία γιορτή στις αρχές Μαρτίου, και αποτελούσε ένα κομμάτι μιας πασίγνωστης αρχαίας γιορτής πού ονομάζονταν Ανθεστήρια. Τα “Πιθοίγια” αποτελούσαν την δεύτερη μέρα των Ανθεστηρίων, και η τρίτη ήταν, οι Χοές. Η γιορτή, λοιπόν, ήταν αφιερωμένη στον Διόνυσο, τον Θεό της βλάστησης και της άνοιξης. Ο Διόνυσος άλλωστε ήταν συνυφασμένος, με την αναγέννηση και τη βλαστική ικανότητα της φύσης. Στη διάρκεια της γιορτής ουσιαστικά ανασταίνονταν ο ίδιος ο Θεός από τα έγκατα της γης. Από την περίοδο που γίνεται η συγκομιδή της αμπέλου και μέχρι τα “Πιθοίγια” μεσολαβούν 9 μήνες, Άρα είχαν φτιάξει τα νούμερα άκρως συμβολικά."

Οι συμμετέχοντες στα ''Πιθοίγια 2024''

Τα οινοποιεία που συμμετέχουν στα ''Πιθοίγια 2024'' είναι το Οινοποιείο Άνυδρους, Οινοποιείο Βασάλτης, Οινοποιείο Βενετσάνος, Οινοποιία Γαβαλά, Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, Κάναβα Καραμολέγκος - Οινοποιείο Καστέλι, Οινοποιείο Μικρά Θήρα, Οινοποιείο Μπουτάρη, Κάναβα Ρούσσος, Κτήμα Σιγάλα, ΟΕΝΟ Π, Κάναβα Χρυσού Τσέλεπος, Οινοποιείο Χατζηδάκη

Η ιστορία του Κέντρου Πολιτισμού “Συμπόσιον”

Η Άρτζυ Κακίση μία εκ των ιδιοκτητών και διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού “Συμπόσιον”, αναφέρθηκε στην ιστορία του χώρου, που θα φιλοξενήσει την εκδήλωση και με πόσο μεράκι δημιουργήθηκε, από την ίδια και τον σύζυγό της, τονίζοντας ότι “το κέντρο που έχουμε δημιουργήσει, είναι φτιαγμένο μέσα σε ένα παλιό οινοποιείο. Εμείς αγοράσαμε τον συγκεκριμένο χώρο και τον μετατρέψαμε σε πολιτιστικό κέντρο. Οπότε η κάναβα είναι ιδανική για να φιλοξενεί μία τέτοια εκδήλωση. Είμαστε και εμείς οινόφιλοι και στο χώρο μας υπάρχει και ένα οινοκαφενείο και προσπαθούμε με τον τρόπο μας να στηρίξουμε τα κρασιά του νησιού μας. Δύο άτομα ξεκινήσαμε αυτό το project πριν από αρκετά χρόνια, εγώ συγκεκριμένα από το 2012, και φτάσαμε στο σήμερα με μεγάλη χαρά, για μπορούμε να φιλοξενούμε τέτοιες εκδηλώσεις. Όσες δυσκολίες και αν περάσαμε είμαστε εδώ σήμερα με χαρά, ώστε να μπορούμε να αντιπροσωπεύουμε και εμείς μία σταγόνα του πολιτισμού μας μέσα στον συγκεκριμένο χώρο.”