Εξαήμερη εργασία: Πως και σε ποιες επιχειρήσεις μπορεί να εφαρμοσθεί

  • Σήμερα - 15:24

Νέες διευκρινίσεις έδωσε σήμερα (03.07.24) η γενική γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, σε σχέση με το νέο καθεστώς 6ημερης εργασίας το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιουλίου 2024.

Σύμφωνα με την Γ.Γ. του Υπουργείου Εργασίας Στρατινάκη υπάρχουν δυο διαφορετικές περιπτώσεις επιχειρήσεων στις οποίες μπορεί να εφαρμοσθεί το καθεστώς της 6ήμερης εργασία.

Η πρώτη αφορά επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες/7 μέρες και η δεύτερη αφορά σε επιχειρήσεις που λειτουργούν μεν 24ώρες το 24ωρο αλλά για 5 ή 6 μέρες.

Αναλυτικά, η κα Στρατινάκη ανέφερε πως:

1. Επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας (24 ώρες/7 μέρες)

Πρόκειται επιχειρήσεις οι οποίες λειτουργούν επί 7 ημέρες κάθε εβδομάδα και για 24 ώρες σε μορφή κυλιόμενων βαρδιών, αλλά οι εργαζόμενοι εργάζονται σε 5θημερη βάση

Αυτό το καθεστώς αφορά στο 99% των περιπτώσεων βιομηχανιών οι οποίες δεν κλείνουν, αλλά τα ωράρια των εργαζομένων είναι τακτοποιημένα σε 5θημερη.

Υπό αυτούς τους όρους, δεν μπορεί να βγει η 4η κυλιόμενη βάρδια, με αποτέλεσμα οι εργοδότες και εργαζόμενοι να βρίσκονται σε ζώνη παρανομίας

Με το νέο καθεστώς, δίδεται πλέον η δυνατότητα στις επιχειρήσεις αυτές να μπορούν να κάνουν χρήση της 4ης κυλιόμενης βάρδιας κατά την 6η μέρα.

Η κα Στρατινάκη σημείωσε, όμως, πως ο εργαζόμενος κατά την 6η μέρα, δεν μπορεί να εργασθεί πάνω από 8 ώρες, λαμβάνει προσαύξηση 40% στην 6η μέρη. Σε περίπτωση που εργάζεται Κυριακή θα λάνει προσαύξηση 115% και αν εργασθεί Κυριακή βράδι θα λάβει προσαύξηση 140%.

2. Επιχειρήσεις δεν είναι συνεχούς λειτουργίας αλλά δουλεύουν 24 ώρες αλλά για 5 ή 6 μέρες

Το καθεστώς της 6ημερης εργασίας μπορεί να εφαρμοστεί και στις επιχειρήσεις που λειτουργούν 24 ώρες/μέρα αλλά για 5 ή 6 μέρες ανά εβδομάδα με κυλιόμενες βάρδιες, αλλά εργαζόμενοι σε 5θημερη.

Ωστόσο, η 6ημερη εργασία μπορεί να εφαρμοσθεί μόνο όταν παρουσιάζεται φόρτος εργασίας. Για παράδειγμα, όταν καταγράφονται υπερβολικές παραγγελίες μία περίοδο

Αυτό μπορεί -για παράδειγμα – να συμβεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο, οπότε καταγράφεται έντονη κινητικότητα, γιατί μία επιχείρηση μπορεί να έχει παραγωγή μεταλύτερη από την κανονική, γιατί πρέπει να εξάγει περισσότερο ή έχει περισσότερες παραγγελίες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρέπει ο εργοδότης να δηλώσει φόρτο εργασίας, αλλά όχι πάνω από 1 μήνα, ως περίοδο αναφοράς,

Η κα Στρατινάκη συμπλήρωσε πως το σύστημα είναι τακτοποιημένο, έτσι ώστε να βλέπει ενδεχόμενες καταχρηστικές συμπεριφορές, καθώς οι επιθεωρητές ξέρουν όρια κανονικότητας

Ο εργαζόμενος μπορεί να πει όχι στην 6ημερη εργασίας, χωρίς επιπτώσεις, ενώ έχει προστασία από απόλυση, τόνισε η γενική γραμματέας του Υπ. Εργασίας.

Οι βάρδιες βγαίνουν με συνεννόηση μεταξύ εργαζομένων και μεταξύ εργοδοτών. Αποτελεί πρόβλημα όταν μπαίνει ο ίδιος άνθρωπος στην ίδια βάρδια.

Πηγή:newsit.gr