Τέλος επιτηδεύματος: Παραμένει για επιχειρήσεις και μπλοκάκια

  • Σήμερα - 10:59

Στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος από το 2025 για τους ελεύθερους επαγγελματίες προχωρά η κυβέρνηση ωστόσο θα διατηρηθεί μέχρι και το 2026 για επιχειρήσεις και μπλοκάκια (με έως τρεις εργοδότες που φορολογούνται ως μισθωτοί).

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής, το 2025 καταργείται το τέλος επιτηδεύματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες οι οποίοι φορολογούνται σήμερα με βάση το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα. Αντίθετα παραμένει για τα «μπλοκάκια» τα οποία τόσο το επόμενο έτος όσο και το 2026 θα συνεχίσουν να πληρώνουν 400-500 ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται ότι το τέλος επιτηδεύματος θεσπίστηκε ως έκτακτος φόρος και μάλιστα μόνο για εκείνους που δηλώνουν μικρά εισοδήματα και επί της ουσίας φοροδιαφεύγουν. Ωστόσο, με νομοτεχνική βελτίωση επεκτάθηκε σε όλους, ανεξάρτητα εάν δηλώνουν μικρά ή μεγάλα κέρδη ή ακόμη και εάν έχουν ζημίες.

Τι θα ισχύει για το τέλος επιτηδεύματος:

• Καταργείται από το 2025 για τους ελεύθερους επαγγελματίες για τους οποίους ο φόρος υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο. Οι επαγγελματίες το τρέχον έτος κλήθηκαν να καταβάλλουν μειωμένο τέλος 50% και συγκεκριμένα 325 ευρώ, ενώ το 2026 δεν θα πληρώσουν τίποτα. Με τον τρόπο αυτό, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, περιορίζονται οι επιβαρύνσεις από την αύξηση του φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τον κατώτατο μισθό που θα φθάσει τα 830 ευρώ φέτος από 780 ευρώ που ήταν το περυσινό έτος.

• Τα «μπλοκάκια» θα συνεχίσουν να πληρώνουν, όπως έπραξαν και φέτος, το τέλος επιτηδεύματος για δύο έτη ακόμα (2025 και 2026). Το 2027 σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές το τέλος επιτηδεύματος καταργείται. Θα πληρώνουν το ποσό των 400 – 500 ευρώ όταν το εισόδημά τους προέρχεται από ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών ή ελευθέριο επάγγελμα και έχουν έγγραφη σύμβαση με μέχρι τρία φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα, ή 75% των ακαθάριστων εσόδων τους προέρχεται από ένα φυσικό ή/και νομικό πρόσωπο.

• Οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν και αυτές να πληρώνουν μέχρι και το 2026.

Πηγή:newmoney.gr