Λαμπερή εκδήλωση για τα "17α Βραβεία Ποιότητας" του "Γαστρονόμου" στη Σύρο και στο θέατρο Απόλλων

Επιβράβευση των Κυκλαδιτών παραγωγών

Το βραβείο καταστήματος απονεμήθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα στο παντοπωλείο του Συριανού, Κώστα Πρέκα

Με μία λαμπερή εκδήλωση η οποία περιείχε χαμόγελα, αλλά και έντονο συγκινησιακό κλίμα, κυρίως από τους παραγωγούς των νησιών των Κυκλάδων, οι οποίοι βραβεύτηκαν για την επαγγελματική δραστηριότητά τους, την παραγωγή και την ενασχόληση με τα τοπικά προϊόντα, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το βράδυ στη Σύρο, η ειδική ετήσια εκδήλωση για την απονομή των "Βραβείων Ποιότητας" του "Γαστρονόμου".

Τα βραβεία, παρουσία του προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, αλλά και του διευθυντή της "Καθημερινής", Αλέξη Παπαχελά παρέλαβαν 17 παραγωγοί, αλλά και μεταποιητές των Κυκλάδων, ανάμεσά τους και ο Συριανός, Κωνσταντίνος Πρέκας.

Με το βλέμμα στραμμένο στη Σύρο, τις Κυκλάδες και την παράδοση

Την έναρξη της βραδιάς έκανε ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος απευθυνόμενος προς τους παρευρισκόμενους, αναφέρθηκε στη σημαντική εκδήλωση που έλαβε χώρα στη Σύρο και δη στο εμβληματικό θέατρο Απόλλων, εκδήλωση, που όπως είπε, αποτελεί, επιβράβευση των προσπαθειών των μικρών παραγωγών και μεταποιητών της χώρας, με τη σκυτάλη της απονομής των βραβείων να παίρνει ο διευθυντής της εφημερίδας "Καθημερινή", Αλέξης Παπαχελάς.

"Πρόκειται για εμάς έναν πολύ σημαντικό θεσμό, ο οποίος έχει πίσω του πολύ μεράκι και ψυχή από τα στελέχη του "Γασγρονόμου", καθώς με εξαιρετικό τρόπο αναζητούν την ποιότητα και την ιστορία του Ελληνισμού. Το κάνουν με πολύ μεράκι και γι' αυτό τους ευχαριστούμε", τόνισε κατά τη διάρκεια της σύντομης τοποθέτησής του ο κ. Παπαχελάς, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι "τα φετινά "17α Βραβεία Ποιότητας" διεξάγονται στις Κυκλάδες, καθώς βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο, ένα σημείο που ναι μεν θέλουμε τον τουρισμό, αλλά ταυτόχρονα να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε τις παραδόσεις αιώνων. Η επιλογή αυτή η εκδήλωση να διεξαχθεί στη Σύρο, πάρθηκε βασισμένη στο γεγονός ότι αυτό το νησί σέβεται την ιστορία του και τις παραδόσεις του".

Να σημειωθεί ότι τη διαδικασία των ομιλιών έκλεισε ο Άγγελος Ρέντουλας. αρχισυντάκτης του "Γαστρονόμου" και των γαστρονομικών εκδόσεων της "Καθημερινής", ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην συμβολή των τοπικών προϊόντων, καταλήγοντας χαρακτηριστικά "ζήτω οι Κυκλαδίτες παραγωγοί".

Το βραβείο "Καταστήματος" στη Σύρο

Το πρώτο βραβείο της εκδήλωσης απονεμήθηκε σε έναν Συριανό επιχειρηματία, τον Κώστα Πρέκα, ο οποίος παρέλαβε από τα χέρια του προέδρου της Βουλής, κ. Τασούλα, το "Βραβείο Καταστήματος", καθώς σύμφωνα με τον "Γαστρονόμο" η συγκεκριμένη επιχείρηση, που για 32 ολόκληρα χρόνια σηκώνει τη "σημαία" της τοπικότητας, αποτελεί μια αληθινή "κιβωτό" της Κυκλαδίτικης παραγωγής.

"Τα βραβεία "Γαστρονόμος" επιτελούν ένα πολύ σοβαρό έργο τα τελευταία 17 χρόνια. Ένα τρίπτυχο θα έλεγα. Ανάδειξη, αναγνώριση και διδαχή", τόνισε ο κ. Τασούλας, κάνοντας παράλληλα γνωστό τόσο ότι κατάγεται από την Αμοργό, όσο και την μεγάλη αγάπη που τρέφει για τη Σύρο και τους κατοίκους της.

Από την πλευρά του, ο Κώστας Πρέκας, εξέφρασε την αμέριστη χαρά του για την συγκεκριμένη επιβράβευση, αφιερώνοντας την στην οικογένειά του, αλλά και τους συνεργάτες του.

Τα 17 βραβεία

Την πολυαναμενόμενη λίστα με τους βραβευθέντες παραγωγούς παρουσίασε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, τη Σύρο, το κορυφαίο γαστρονομικό περιοδικό της Ελλάδας, ο "Γαστρονόμος", που εκδίδεται από την εφημερίδα "Καθημερινή".

Τα "17α Βραβεία Ποιότητας" τίμησαν Κυκλαδίτες παραγωγούς, οι οποίοι σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της ιστορίας των Κυκλάδων, που διάφορες συγκυρίες, έχουν περιορίσει την ενασχόληση με τη γη και την παραγωγή, έρχονται ως "φωτεινές" εξαιρέσεις.

Τους ανθρώπους εκείνους δηλαδή επιμένουν να παλεύουν με τη γη και με τα ζώα, να παράγουν τυριά και παραδοσιακά αλλαντικά, να καλλιεργούν ντόπιες ποικιλίες και με πείσμα να περιφρουρούν τον κυκλαδίτικο τρόπο ζωής.

Τα βραβεία απονεμήθηκαν ως εξής:

- Βραβείο στο Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς, το οποίο ξεχώρισε και βράβευσε φέτος ο "Γαστρονόμος", έπειτα από τυφλή γευστική δοκιμή

- Τιμητικό βραβείο στον Δημήτρη Ρουσσουνέλο, για την έρευνά του πάνω τα γαστρονομικά έθιμα του νησιού του και των Κυκλάδων, τις ημερίδες που διοργανώνει και τη συνολική δράση του, μέσα από την οποία παλεύει να διασώσει τη φυσιογνωμία της παλιάς Μυκόνου.

- Ειδικό βραβείο στο Κρασί Σιγάλας, όπου το μικρό οινοποιείο ανάμεσα στα αμπέλια που ανοίγει το 1998, οδηγεί σε μια νέα εποχή το νησί και τα κρασιά του.

- Βραβείο στο Κτήμα Νομικός από τη Σαντορίνη, για την παραγωγή παραδοσιακών προϊόντων.

- Βραβείο παραγωγής στο Οινοποιείο Μωραϊτη, το οποίο αποτελεί ένα από τα παλαιότερα οινοποιεία της Πάρου.

- Βραβείο παραγωγής στην Άγρια Αγκινάρα Ρουγγέρη στην Τήνο.

- Βραβείο "Εύη Βουτσινά" στο ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου στη Σίφνο.

- βραβείο παραδοσιακής τέχνης στα Κεραμικά Λεμπέση, το οποίο λειτουργεί για πάνω από έναν αιώνα στη Σίφνο.

- Βραβείο βιωσιμότητας στο Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων Αμοργού "Η Χοζοβιώτισσα"

- Βραβείο παραγωγής στο "Μέλι άγριας λεβάντας – Frygana Honey" από τη Σέριφο

- Βραβείο παραγωγής στα Τυριά Πιτταράς από τη Νάξο

- Βραβείο παραγωγής στην επιχείρηση "Αλλαντικά Αφοί Τριδήμα" από την Άνδρο

Οι πέντε κυκλαδίτισσες μαγείρισσες

Τέλος, ένα πολύ ξεχωριστό βραβείο δόθηκε φέτος για πρώτη φορά στη μνήμη του εστιάτορα Γιώργου Χατζηγιαννάκη, δημιουργού του εμβληματικού εστιατορίου "Σελήνη" στη Σαντορίνη, καθώς ήταν ο πρώτος που έβαλε στα πιάτα του τη φάβα και τα ντοματάκια και μίλησε για την ανάγκη να συνδεθεί η τοπική παραγωγή με την εστίαση.

Στο όνομά του, ο "Γαστρονόμος" φέτος τίμησε πέντε Κυκλαδίτισσες μαγείρισσες που ακολουθούν τον ίδιο δρόμο και στις κατσαρόλες τους βρίσκει κανείς τα καλύτερα προϊόντα του τόπου τους. Πρόκειται για τη η Μαργαρίτα Καλογεροπούλου από την Ανάφη, τη Ρηνιώ Δεκαβάλλα από τη Φολέγανδρο, τη Μαρία Αναγνωστοπούλου-Κατσουνά από την Πάρο, την Ευαγγελία Ρούσσου από την Αμοργό και τη Ματίνα Κουμερτά από τη Νάξο.

Τέλος, να σημειωθεί ότι τα φετινά βραβεία του "Γαστρονόμου, σχεδιάστηκαν από το Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης.