Η γαστρονομία δίνει "ραντεβού" στην Ηρακλειά
- Σήμερα - 6:17
Η ανάδειξη τόσο της γαστρονομίας, όσο και της παραγωγής τοπικών προϊόντων, αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο εργαστηρίου, που διοργανώνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε. στην Ηρακλειά, στις 13 και 14 Ιανουαρίου 2025.
Κ. Τσαγκαράκη: "Η γαστρονομία ενός τόπου, είναι πολύ σημαντική παράμετρος για τον επισκέπτη και καθοριστικός λόγος για την επιλογή ενός προορισμού"
Εκ μέρους της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κυκλάδων Α.Ε., μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" η κα. Καλλιόπη Τσαγκαράκη, που ήταν και υπεύθυνη να συγκεντρώσει τις αιτήσεις των ενδιαφερόμενων για τη συμμετοχή στο εργαστήριο.
"Η γαστρονομία είναι η τέχνη της παρασκευής καλού και νόστιμου φαγητού, που μπορεί να προσφερθεί σε κάθε χώρο εστίασης, από μια ταβέρνα μέχρι ένα εστιατόριο πολυτελούς ξενοδοχείου. Η γαστρονομία ενός τόπου, οι αντιπροσωπευτικές γεύσεις, οι αυθεντικές συνταγές, τα γνήσια και "τίμια" προϊόντα, είναι πολύ σημαντική παράμετρος για τον επισκέπτη και καθοριστικός λόγος για την επιλογή ενός προορισμού", τόνισε χαρακτηριστικά
Μάλιστα, η κα Τσαγκαράκη υπογράμμισε πως η γαστρονομία ως τουριστικό προϊόν και στοιχείο αναγνωρισιμότητας και διαφοροποίησης ενός τόπου αποτελεί πλέον παγκόσμια τάση στο τουριστικό γίγνεσθαι και συνιστά όλο και περισσότερο ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής του τουριστικού προορισμού.
"Είναι λοιπόν προφανές ότι θα πρέπει να αναδείξουμε την τοπική μας γαστρονομία και τα ποιοτικά μας προϊόντα δίνοντας έμφαση στην υψηλή γαστρονομία με περιβαλλοντική συνείδηση και οικολογική φιλοσοφία, διασφαλίζοντας μιας βιώσιμη αλυσίδα παραγωγής, επεξεργασίας και διάθεσης των τροφίμων", επεσήμανε, προσθέτοντας ότι "έμφαση δίνουμε στην σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας και των τοπικών παραγόμενων προϊόντων με την τοπική βιοτεχνία, κυρίως πρώτης μεταποίησης, τον τοπικό πολιτισμό, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις τουριστικές δραστηριότητες, με σκοπό τη δημιουργία μίας συνεχώς ανατροφοδοτούμενης αναπτυξιακής διαδικασίας".
"Η λέξη που χαρακτηρίζει την κυκλαδίτικη μαγειρική είναι η «απλότητα»"
Παράλληλα, αναφορικά με το πόσο ξεχωριστά είναι τα προϊόντα που παράγονται και δημιουργούνται στα νησιά των Κυκλάδων και ποιος θεωρεί ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναδειχθούν, η κα. Τσαγκαράκη είπε ότι "η λέξη που χαρακτηρίζει την κυκλαδίτικη μαγειρική είναι η «απλότητα». Εδώ στο μωσαϊκό των 25 περίπου νησιών που αποτελούν τις Κυκλάδες, βρίσκεται η πεμπτουσία της ελληνικής νησιώτικης κουζίνας, πεντανόστιμα και δυνατά υλικά, με συνταγές που είναι εύκολες στην παρασκευή τους και συχνά μινιμαλιστικές. Βέβαια, κάθε κυκλαδίτικο νησί είναι ένας κόσμος από μόνος του, με τον δικό του πολιτισμό και έθιμα και τα δικά του ντόπια τρόφιμα, αν και υπάρχουν κοινά στοιχεία ως προς τις γεύσεις, τις πρώτες ύλες και το πιάτο που καταλήγει στο τραπέζι".
Σύμφωνα με την κα. Τσαγκαράκη, στις Κυκλάδες, βρίσκει κανείς πληθώρα πρώτων υλών, αυθεντικά υλικά, καινοτόμα προϊόντα, τοπικούς παραγωγούς και γαστρονομικές κοινότητες, εμπνευσμένους νέους chef που δίνουν νέα πνοή σε παραδοσιακές συνταγές και μεθόδους.
"Ο καλύτερος και αποτελεσματικότερος τρόπος της ανάδειξης των τοπικών μας προϊόντων είναι η κατάκτηση του πρώτου βήματος που είναι η συνειδητοποίηση της μοναδικότητας και της σπουδαιότητάς τους. Οι ειδικά σχεδιασμένες γαστρονομικές διαδρομές και περιηγήσεις με θέμα την παράδοση, που περιλαμβάνουν μια οργανωμένη γευσιγνωσία, συμβάλουν στη δημιουργία της μοναδικής ταυτότητας του κάθε νησιού και προβάλουν την τοπική γαστρονομική κληρονομιά του", σημείωσε, κλείνοντας τις δηλώσεις της στην εφημερίδα.
Τι αφορά η δράση
Πρόκειται για δράση του διακρατικού σχεδίου συνεργασίας «LOCAL TOUR», που υλοποιείται στο πλαίσιο του Υπομέτρου 19.3 CLLD/LEADER του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το σχήμα συνεργασίας «LOCAL TOUR» αφορά στη διακρατική συνεργασία μεταξύ 20 Ομάδων Τοπικής Δράσης από δύο χώρες (Ελλάδα και Κύπρο) με βασική επιδίωξη την ανάπτυξη τοπικών, ενδοπεριφερειακών και διακρατικών δράσεων συλλογικού ενδιαφέροντος, για την επίτευξη συνεργειών και τη δημιουργία ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στον τομέα του γαστρονομικού πολιτισμού.
Το θεματικό εργαστήριο θα είναι βιωματικό και θα περιλαμβάνει ενημέρωση - ευαισθητοποίηση των παραγωγών - τυποποιητών - εμπόρων - επιχειρηματιών και εργαζόμενων της εστίασης και του τουρισμού, για τις έννοιες του γαστρονομικού τουρισμού, των ποιοτικών τοπικών προϊόντων και τις αξίες ανάδειξής τους ως στοιχείο διαφοροποίησης και προσέλκυσης επισκεπτών αλλά και βιωσιμότητας των τοπικών επιχειρήσεων καθώς επίσης για τις δράσεις του σχεδίου συνεργασίας «LOCAL TOUR». Ο συνολικός αριθμός των συμμετεχόντων είναι 20 άτομα, που θα επιλεγούν μέσω αξιολόγησης. Για τους συμμετέχοντες από τα νησιά Σχοινούσα, Κουφονήσι, Δονούσα, Αμοργό θα καλυφθούν τα έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής.
Στόχος του εργαστηρίου
Στόχος του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να ενημερωθούν για τις δυνατότητες που παρέχει ο γαστρονομικός τουρισμός τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην οικονομία των νησιών μας, να γνωρίσουν καλά παραδείγματα από άλλες περιοχές, να εκπαιδευτούν στις έννοιες της τοπικής γαστρονομίας, των τοπικών προϊόντων, της μεταξύ τους σύνδεσης, της αξίας που έχουν για τον κάθε επισκέπτη, της δικτύωσης και της συνεργασίας των τοπικών επιχειρήσεων και να γίνουν πρεσβευτές του γαστρονομικού τουρισμού για τα νησιά τους.
Οι προϋποθέσεις για τους συμμετέχοντες
Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμμετάσχουν οι ενδιαφερόμενοι στο δωρεάν θεματικό εργαστήριο που διοργανώνει η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, είναι:
1. να έχουν την ιδιότητα α) του επιχειρηματία ή του εργαζόμενου στους κλάδους της εστίασης ή του τουρισμού (και ειδικότερα να έχουν ή να εργάζονται σε κατάλυμα που προσφέρει πρωινό), ή β) του παραγωγού τοπικών προϊόντων (γεωργικών, κτηνοτροφικών, αλιευτικών), ή γ) να τυποποιούν τοπικά προϊόντα, ή δ) του εμπόρου προϊόντων διατροφής, ή ε) του παρόχου υπηρεσιών ειδικών μορφών τουρισμού (γαστρονομικός τουρισμός, πεζοπορικός τουρισμός, οικοτουρισμός),
2. να δραστηριοποιούνται στα νησιά Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσι, Δονούσα, Αμοργό.
Τρόπος συμμετοχής
Μέσω των Δήμων είχε σταλεί η πρόσκληση προς τους ενδιαφερόμενους για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο εργαστήριο, με την καταληκτική ημερομηνία την Τρίτη 7 Ιανουαρίου, παρόλα αυτά η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε. αναμένεται να δώσει παράταση στην περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων. Για περισσότερες πληροφορίες για το εργαστήριο, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με την κα Καλλιόπη Τσαγκαράκη στο τηλέφωνο 2281088834 (καθημερινές 09:00 -17:00) και στο e-mail: info@e-cyclades.gr.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το πρώτο κρουαζιερόπλοιο της χρονιάς στο λιμάνι του Πειραιά
7 Ιαν. 2025 - 15:55 - ΓΕΜΗ: 63.000 νέες επιχειρήσεις ιδρύθηκαν το 2024
3 Ιαν. 2025 - 18:27 - Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για τη δράση «Πράσινα Ταξί»
3 Ιαν. 2025 - 14:47 - Παράταση διασύνδεσης POS σε ορισμένες περιπτώσεις
3 Ιαν. 2025 - 11:12 - Στα 21 δισ. ευρώ τα έσοδα από τον τουρισμό στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου
24 Δεκ. 2024 - 10:11