Βράβευση ποιότητας και τεχνογνωσίας
- Πέμπτη, 27 Μαρτίου, 2025 - 06:18
Με πάνω από 10 διακρίσεις στο ενεργητικό του, με αποκορύφωμα τα πρόσφατα πέντε σημαντικά βραβεία στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, το Makryonitis Syros Distillery, ανεβάζει ακόμη περισσότερο τα στάνταρς της ποιότητας, της ανταγωνιστικότητας και της τεχνογνωσίας του.
Για τις σημαντικές αυτές βραβεύσεις, οι οποίες κατατάσσουν αδιαμφισβήτητα τα ποτά που παράγει στα κορυφαία της αγοράς, στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μία νησιωτική επιχείρηση, αλλά και στο νέο καινοτόμο, για την ελληνική αγορά και όχι μόνο, προϊόν που σύντομα θα κυκλοφορήσει, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", ο ιδιοκτήτης της Makryonitis Syros Distillery, Νικόλας Μακρυωνίτης.
- Η νέα χρονιά μπήκε με τον καλύτερο τρόπο για το Makryonitis Syros Distillery, καθώς πρόσφατα ξεχώρισε στον Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης 2025, κατακτώντας πέντε μετάλλια. Τι σημαίνει ακόμη νέα βράβευση για την επιχείρηση;
"Ο 25ος Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Wine and Spirits Trophy) πραγματοποιήθηκε 25, 26 και 27 Φεβρουαρίου και διοργανώθηκε από την «Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος» με την αιγίδα και τη συνεργασία όλων των φορέων του χώρου από την Ελλάδα, την εποπτεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και του Γενικού Χημείου του Κράτους.
Διαγωνίστηκαν συνολικά 1.030 δείγματα οίνων και αποσταγμάτων από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Η κατάκτηση πέντε μεταλλίων, εκ των οποίων δυο χρυσά (στο τσίπουρο και στο παλαιωμένο τσίπουρο ενός έτους), δύο ασημένια (στο ούζο και στο παλαιωμένο τσίπουρο τριών ετών) και ένα χάλκινο (απόσταγμα φρέσκου σύκου-καινοτόμο προϊόν σε διεθνές επίπεδο) αποτελεί δικαίωση στην προσπάθεια και στον δύσκολο αγώνα μας για την παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων. Βέβαια η ποιότητα αυτή έχει αναγνωριστεί πρώτα από τους Συριανούς που πρέπει να ευχαριστήσουμε θερμά για την υποστήριξή τους. Η βράβευση και η αναγνώριση από τους καταναλωτές μας δίνει δύναμη ώστε να συνεχίσουμε με γνώμονα την ποιότητα".
- Πόσες διακρίσεις έχετε κατακτήσει από το 2017, έτος ορόσημο για το ξεκίνημα της λειτουργίας σας;
"Το 2019 στον αντίστοιχο διαγωνισμό στη Θεσσαλονίκη κατακτήσαμε δυο χάλκινα μετάλλια και το 2020 ένα χάλκινο και δυο ασημένια.
Στα εννέα χρόνια λειτουργίας του αποστακτηρίου - ποτοποιείου έχουμε πάνω από δέκα διακρίσεις ποιότητας των προϊόντων μας σε διαγωνισμούς και συγκριτικές δοκιμασίες. Η κατάκτηση όμως πέντε βραβείων μεταξύ των οποίων δυο χρυσά στον πρόσφατο διαγωνισμό αποτελεί σπουδαίο γεγονός, το οποίο δείχνει τη συνεχή μας βελτίωση και κατατάσσει αδιαμφισβήτητα τα προϊόντα μας στα κορυφαία της αγοράς".
- Που πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η επιτυχία;
"Πολλοί είναι οι παράγοντες που συμβάλουν στην επιτυχία, ενδεικτικά αναφέρω την τήρηση αυστηρών κανόνων και προτύπων στην παραγωγική διαδικασία (ποιότητα πρώτων υλών, ζύμωση, απόσταξη, ωρίμανση, παλαίωση) με στόχο την ποιότητα ανεξαρτήτως του κόστους.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα των αποσταγμάτων μας έχει η εξαιρετική ποιότητα των πρώτων υλών (στέμφυλα και σύκα) που οφείλεται στο μοναδικό μικροκλίμα του νησιωτικού μας χώρου. Για την παραγωγή τσίπουρου παραλαμβάνουμε στέμφυλα από επιλεγμένα οινοποιεία των Κυκλάδων που προέρχονται από εγχώριες και γηγενείς ποικιλίες σταφυλιών (ασύρτικο, μονεμβασιά, σερφιώτικο, μαυροτράγανο κ.ά.). Εδώ πρέπει να αναφερθούμε ότι στα νησιά μας λειτουργούν πολλά μικρά οινοποιεία που παράγουν εξαιρετικά κρασιά. Έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να παραλαμβάνουμε άριστη πρώτη ύλη (στέμφυλα) για τις αποστάξεις μας. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τα οινοποιεία από τα οποία προμηθευόμαστε στέμφυλα, για την άψογη συνεργασία και συγκεκριμένα, Παρά…Κόποις Σύρος, Χατζάκης Σύρος, Ousyra Σύρος, Freris wines Σύρος, Vaptistis Τήνος, Χρυσολωράς Σέριφος.
Τα σύκα μέχρι σήμερα προέρχονται από τη Σύρο και μαζεύονται φρέσκα πάνω από τα δέντρα.
Τέλος, την καινοτομία και παράλληλα το σεβασμό στην παράδοση και την υψηλή εξειδικευμένη επιστημονική γνώση της ομάδας μας".
- Πόσο εύκολο είναι στο σημερινό επιχειρηματικό γίγνεσθαι και ιδιαίτερα σε μία νησιωτική περιοχή με πολλές δυσκολίες και προβλήματα, να αναπτυχθεί αλλά και να εξελιχθεί μία επιχείρηση, όπως η δική σας;
"Οι δυσκολίες είναι πολλές αλλά όχι ανυπέρβλητες και χρειάζεται πολύς κόπος, θυσίες, μεράκι και επιμονή ώστε να επιβιώσει μια επιχείρηση τέτοιου είδους σε νησιωτικό χώρο που, μεταξύ άλλων, απαιτείται να δημιουργεί και τεχνογνωσία.
Η νησιωτικότητα δημιουργεί πολλές δυσκολίες και αυξάνει σημαντικά το κόστος παραγωγής. Βασικός κανόνας για τη βιωσιμότητα είναι η επένδυση στην ποιότητα και την καινοτομία. Τα προβλήματα που δημιουργούνται λόγω της νησιωτικότητας αυξάνονται και από την αναχρονιστική νομοθεσία που διέπει την παραγωγική διαδικασία των αποστακτηρίων σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των υπηρεσιών (στη Χημική Υπηρεσία Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια υπηρετεί μια υπάλληλος με πλήθος αρμοδιοτήτων για 24 νησιά!)
Όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι τα νησιά μας έχουν και συγκριτικά πλεονεκτήματα όπως η δυνατότητα άμεσης διάθεσης μέρους της παραγωγής στον τουριστικό κλάδο, η προοπτική δημιουργίας ενός ισχυρού brand σε συνδυασμό βέβαια με την ποιότητα και την καινοτομία καθώς και το ιδιαίτερο μικροκλίμα που συμβάλει καθοριστικά στην υψηλή ποιότητα πρώτων υλών όπως έχουμε προαναφέρει".
- Εκτός από την αγορά της Σύρου, ως φυσική σας έδρα, υπάρχουν και άλλες εκτός του νησιού, με τις οποίες συνεργάζεστε και ποιες είναι αυτές;
"Η Σύρος στηρίζει τα προϊόντα μας και απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής μας. Παράλληλα όμως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν φανατικοί υποστηριχτές μας που βρίσκουν τα προϊόντα μας σε επιλεγμένα σημεία. Μικρή ποσότητα εξάγουμε σε Γερμανία και Γαλλία".
- Τι νέα προϊόντα σκοπεύετε να προωθήσετε;
"Το νέο μας προϊόν το οποίο θα είναι καινοτόμο για την ελληνική αγορά και όχι μόνο, είναι το λικέρ με 100% χαρουπόμελο χωρίς προσθήκη ζάχαρης. Το χαρουπόμελο είναι φυσική γλυκαντική ουσία και σπουδαίο υποκατάστατο της ζάχαρης με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες, με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και πλούσιο σε πολύτιμες ουσίες για τον οργανισμό. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το πειραματικό στάδιο και σύντομα θα κυκλοφορήσει. Πρέπει να πω ότι το χαρουπόμελο ως πρώτη ύλη είναι δέκα φορές πιο ακριβό από τη ζάχαρη, όμως το βασικό μας μέλημα, όπως προαναφέρθηκε, είναι η ποιότητα των προϊόντων μας".
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σπουδαία διάκριση για το αποστακτήριο Makryonitis Syros Distillery
17 Δεκ. 2022 - 13:33 - Τα νούμερα των ελληνικών ξενοδοχείων: Τζίρος 11,5 δισ. ευρώ και συμβολή 17,8 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ
27 Μαρ. 2025 - 9:58 - Voucher: Έρχονται επιταγές για την απόκτηση νέων ψηφιακών προϊόντων, για πάνω από 60.000 επιχειρήσεις
24 Μαρ. 2025 - 15:37 - Επιμελητήριο Κυκλάδων: Συνάντηση γνωριμίας με τη Γενική Πρόξενο και την Επίτιμη Πρόξενο της Γαλλίας
24 Μαρ. 2025 - 12:48 - Σύρος: Με ένα κλειδί Michelin Guide βραβεύεται το Argini Hotel
20 Μαρ. 2025 - 15:57