Η ώρα των γενναίων αποφάσεων
- Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2013 - 06:00
Παιδεία και υγεία βρίσκονται στον κυκεώνα της πολιτικής της, με αποτέλεσμα να χτυπιούνται ανελέητα από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την Τρόϊκα.
Περικοπές σε προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, ελλείψεις σε αναλώσιμα, απλήρωτες εφημερίες, έρχονται να αποτελειώσουν τις ήδη καταρρακωμένες μονάδες υγείας στα νησιά. Αποκορύφωμα του ανελέητου “σφυροκοπήματος”, ήταν και το έγγραφο της 2η ΥΠΕ, για κατάργηση 11 θέσεων από το νοσοκομείο της Σύρου.
Μέσα σε όλα αυτά, έρχεται και το δεύτερο χτύπημα με τις μειώσεις στις οργανικές θέσεις των σχολικών μονάδων, μειώσεις που σημαίνουν αυτόματα υποβάθμιση της δημόσιας παιδείας.
Απανωτά τα χτυπήματα για τη νησιωτική μας περιοχή και ιδιαίτερα για τη Σύρο, η οποία καθημερινά μετρά τις πληγές της.
Κινήθηκαν και μπράβο τους
Την προηγούμενη εβδομάδα και μετά από το ντόρο που δημιουργήθηκε μέσα από την “Κοινή Γνώμη”, αλλά και με την κινητοποίηση των γιατρών του νοσοκομείου, το Εργατικό Κέντρο – πολύ καλώς έπραξε - ανέλαβε πρωτοβουλία και διοργάνωσε σύσκεψη φορέων, προκειμένου να αποφασίσουν τη στάση θα κρατήσουν, αλλά και ποια θα είναι η αντίδρασή τους μπροστά στην κατάργηση των 11 ιατρικών θέσεων, κάτι που συνεπάγεται την υποβάθμιση του νοσοκομείου. Οι φορείς συναντήθηκαν και μπράβο τους και αποφάσισαν, όπως και έπραξαν και συναντήθηκαν με το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου Υγείας, κ. Καλλίρη, από τον οποίον πήραν τη διαβεβαίωση ότι το θέμα θα παγώσει.
Αλήθεια όμως, επειδή έχουμε χορτάσει από εκατοντάδες διαβεβαιώσεις στο παρελθόν, δε πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση; Ή μήπως όχι μόνο “φάγαμε”, αλλά “κατάπιαμε” κιόλας τη συγκεκριμένη διαβεβαίωση και πρέπει να κοιμόμαστε ήσυχοι; Η πράξη έχει δείξει πάντως το αντίθετο.
Και τώρα;
Ας φύγουμε όμως από το θέμα της υγείας και ας έρθουμε στο “καυτό” θέμα της παιδείας με τις καταργήσεις των οργανικών θέσεων. Αλήθεια, αυτό το πρόβλημα δεν απασχολεί κανέναν μα κανέναν; Οι φορείς υπάρχουν; Δε θα έπρεπε να συγκαλέσουν και για αυτό το θέμα, έκτακτη σύσκεψη; Να κάνουν επιτέλους κάτι;
Εκτός όμως από τους φορείς, υπάρχουν και οι Σύλλογοι των εκπαιδευτικών, αλλά και οι Σύλλογοι των Γονέων και των Κηδεμόνων.
Εκτός από δύο συνάξεις που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης και ψηφίσματα διαμαρτυρίας των Συλλόγων Γονέων, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα, μα τίποτα.
Δε θα έπρεπε για αυτό το θέμα, να είχε “αναποδογυριστεί” στην κυριολεξία το νησί; Δε θα έπρεπε καθημερινά, ναι καθημερινά να διοργανωνόταν κινητοποιήσεις; Δε θα έπρεπε όλοι οι πολίτες αυτού του νησιού να βρισκόταν σε εγρήγορση; Δεν παίρνουν παραδείγματα από άλλα νησιά; Ας ρίξουν μια ματιά στο τι γίνεται στη Ρόδο. Εκεί, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί βγήκαν στους δρόμους, έκλεισαν τις σχολικές τους μονάδες.
“Στους δρόμους βγήκαν χθες γονείς, μαθητές και δάσκαλοι της περιοχής μας, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μειώσει τις οργανικές θέσεις και να συγχωνεύσει σχολικές μονάδες. Χθες μπήκε λουκέτο στα περισσότερα σχολεία του νησιού μας και οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το δημαρχιακό μέγαρο και την Περιφέρεια. Η συγκέντρωση ήταν μεγαλειώδης, με τους διαμαρτυρόμενους να κρατούν πανό και να φωνάζουν συνθήματα για τη μη υποβάθμιση της παιδείας. Στο πλευρό τους ήταν δάσκαλοι και εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ρόδου”. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τον “Παλμό Ρόδου”, για τις κινητοποιήσεις που έγιναν προχθές. Εμείς συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε νιρβάνα, αλλά όταν “ξυπνήσουμε”, θα είναι πολύ αργά για τα παιδιά μας.
Δε φτάνουν μόνο τα ψηφίσματα
Στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί στη Ρόδο, θα συζητηθεί και το συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή των καταργήσεων των οργανικών θέσεων των σχολείων.
Ήδη έχει σταλεί προς όλους τους συμβούλους η εισήγηση, την οποία θα κάνει η Δέσποινα Διακοσταυριανού-Σώζου
Η περιφερειακή σύμβουλος, σύμφωνα με την εισήγηση θα εκθέσει το πρόβλημα που δημιουργείται σε όλες τις σχολικές μονάδες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενώ θα καλέσει το σώμα να πάρει μία ομόφωνη απόφαση καταδίκης αυτής της ενέργειας.
Πρέπον θα ήταν, το περιφερειακό συμβούλιο να μη μείνει στην έκδοση ενός ψηφίσματος, αλλά να αποφασίσει για άλλες ενέργειες, όπως ας πούμε μία παράσταση διαμαρτυρίας της περιφερειακής αρχής στο υπουργείο Παιδείας. Διότι εκτός του ότι έχουμε χορτάσει από τις διαβεβαιώσεις των εκάστοτε υπουργών, έχουμε χορτάσει και από ψηφίσματα.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Η δημόσια εκπαίδευση σε "πολιορκία"
27 Σεπ. 2013 - 12:43 - “Ελάτε μαζί μας στον αγώνα που αρχίζουμε”
7 Σεπ. 2013 - 10:49 - Μαθητές χωρίς δασκάλους
23 Αυγ. 2013 - 6:00 - Σε "διακοπές" οι εκπαιδευτικοί των Κυκλάδων
29 Απρ. 2013 - 6:00 - "Επιτάφιος" θρήνος
26 Απρ. 2013 - 7:31