Γόνιμες… άγονες γραμμές

  • Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2013 - 06:00

Για έβδομη συνεχή χρονιά συνεχίζει τις δραστηριότητές του σε μικρά νησιά του Αιγαίου το πρόγραμμα «Άγονη Γραμμή Γόνιμη».

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό και πολιτιστικό πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται σε νησιά της άγονης γραμμής. Από το 2007 έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 50 επισκέψεις σε 21 νησιά κατά την χειμερινή περίοδο.

Εκπαίδευση και πολιτισμός για όλους

Όραμα του προγράμματος είναι η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, η οικοδόμηση ενός πεδίου πολύτροπης έκφρασης και η καλλιέργεια των προσωπικών δυνατοτήτων για όλους ανεξάρτητα του τόπου διαμονής τους. Στόχοι του προγράμματος είναι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση και ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας, η ανάπλαση και αξιοποίηση μοναδικών τοπικών χαρακτηριστικών, η τόνωση της τοπικής οικονομίας αλλά και η ενίσχυση νέων δημιουργικών ομάδων και καλλιτεχνών, καθώς και η δημιουργία δικτύου πρεσβευτών σε κάθε νησί με σκοπό τη συνέχιση του προγράμματος μετά την ολοκλήρωσή του. Στους άξονες δράσης του προγράμματος περιλαμβάνονται λέσχες ανάγνωσης, διαγωνισμός ανάγνωσης παιδικού βιβλίου, εργαστήρια και φεστιβάλ. Από το 2007 το πρόγραμμα έχει φτάσει σε 21 νησιά της άγονης γραμμής, μεταξύ αυτών, στην Ανάφη, την Αντίπαρο, την Αμοργό, τη Δονούσα, την Ηρακλειά, τη Θηρασιά, την Τήνο και τη Σχοινούσα.

Πέντε νησιά, δεκάδες γόνιμες δραστηριότητες

Αντίπαρος, Αμοργός, Ηρακλειά, Τήλος και Χάλκη είναι οι φετινοί σταθμοί του προγράμματος, το οποίο ξεκίνησε τις δημιουργικές επισκέψεις του στα νησιά τον Φεβρουάριο. Τα εργαστήρια καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφέροντος και πρακτικής εφαρμογής και περιλαμβάνουν ενότητες όπως ψηφιδωτό, κόσμημα, kung fu, δημιουργία διαδικτυακής εφημερίδας, comics, θεατρικό παιχνίδι, yoga, μαθήματα παραδοσιακών ελληνικών χορών, μουσικά εργαστήρια, παιχνίδια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, μαθήματα σύγχρονου χορού, φωτογραφία, εργαστήρια video κ.ά.

Στην Ηρακλειά λειτούργησε φέτος εργαστήριο Ρομποτικής σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο. «Τα παιδιά δημιουργούν ένα λογισμικό για τον καινούργιο συμμαθητή τους. Το επόμενο βράδυ το ρομποτάκι παρακολουθεί μαζί με τους κατοίκους παράσταση από το Studio Όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής». Στην Αμοργό το πρόγραμμα περιελάμβανε μαθήματα ακροβατικών από το Circo Cachivache με τους Μανώλη Καρυωτάκη και Camilo Betancor, ενώ στην Αντίπαρο διοργανώθηκαν μαθήματα Kung fu από τον Αθλητικό Σύλλογο «Αετός» με τους Γιώργο Διβάνη και Πάνο Παπαδημητρόπουλο, μαθήματα σύγχρονου χορού από το χοροθέατρο «Ακροποδητί» με τις Ιωάννα Αντώναρου, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου, Ηλιάνα Καλαποθαράκου και σεμινάρια πρώτων βοηθειών από τους εθελοντές-εκπαιδευτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.

Για τη φετινή χρονιά η αυλαία θα πέσει τον Ιούνιο με την παρουσίαση των εργαστηρίων καθώς και μουσικές βραδιές από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, και όπερας από το Studio Όπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.