Πριν αλέκτωρ λαλήσει…
- Δευτέρα, 15 Ιουλίου, 2013 - 06:00
Με «αστρονομική» ταχύτητα, πριν καν ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο, το Υπουργείο Παιδείας απέστειλε την Παρασκευή κατεπείγον έγγραφό του προς τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλης της χώρας, ζητώντας στοιχεία για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων τεχνικής εκπαίδευσης που καταργούνται και οι οποίοι θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Στις ονομαστικές καταστάσεις, που περιλαμβάνουν τα στοιχεία των καθηγητών σε 52 ειδικότητες που καταργούνται σε επαγγελματικά λύκεια και σχολές, οι αρμόδιες Διευθύνσεις εκπαίδευσης καλούνται να συμπληρώσουν τις κατηγορίες καθηγητών που -για διάφορους λόγους- εξαιρούνται και να τις αποστείλουν στο Υπουργείο έως στις 6 σήμερα το απόγευμα. Οι καθηγητές κάνουν λόγο για «λίστες της ντροπής, καταγγέλλοντας την πρακτική του Υπουργείου να υλοποιεί διατάξεις ενός νόμου που δεν έχει ακόμη ψηφιστεί, προειδοποιώντας ότι θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες.
Πληθαίνουν οι φωνές για παραιτήσεις
Την ίδια ώρα εκπαιδευτικοί καλούν Περιφερειακούς Διευθυντές και Διευθυντές Εκπαίδευσης να «παραδώσουν τα κλειδιά» και αντί να συμπληρώσουν τις λίστες που ζητά το Υπουργείο, να αποστείλουν μαζικά τις παραιτήσεις τους. Την Πέμπτη εκπαιδευτικοί, γονείς, πολίτες, εκπρόσωποι της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων και μέλη της Επιτροπής Αγώνα της Γενικής Συνέλευσης της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων στη Σύρο, είχαν συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, κ. Δ. Μεσσάρη, στη διάρκεια της οποίας του εξέθεσαν την κατάσταση στην οποία θα περιέλθουν τα σχολεία του Νομού στην περίπτωση που ψηφιστεί το νομοσχέδιο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα, ο κ. Μεσσάρης «εξέφρασε τη συμπάθεια και τη συμπαράστασή του προς τους απολυόμενους εκπαιδευτικούς αλλά δεν δεσμεύτηκε για τίποτε. Είπε, συγκεκριμένα, ότι δεν χαράζει ο ίδιος πολιτική αλλά μόνο την εφαρμόζει». Σε ερώτηση των παρευρισκομένων σχετικά με το αν ο ίδιος είναι διατεθειμένος να παραιτηθεί στην περίπτωση που τελικά ισχύσουν οι απολύσεις, ο κ. Μεσσάρης δεν απάντησε, επεσήμανε όμως ότι θα μεταφέρει στον αρμόδιο Υπουργό τα όσα του εκτέθηκαν.
Προς «διάθεση» 21 εκπαιδευτικοί στις Κυκλάδες
Σύμφωνα με τις λίστες που εστάλησαν στη Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κυκλάδων ζητείται η άμεση επικαιροποίηση στοιχείων για 21 καθηγητές και καθηγήτριες. Πρόκειται για δύο καθηγήτριες Αισθητικής από τις ΕΠΑΣ Εμπορείου Θήρας και Κορθίου Άνδρου, μία καθηγήτρια της ειδικότητας Βοηθοί Παιδοκόμοι-Βρεφοκόμοι από το ΕΠΑΛ Θήρας, πέντε καθηγητές της ειδικότητας Βρεφονηπιοκόμοι από τα ΕΠΑΛ Μήλου, Νάξου, Σύρου και Πάρου, μία καθηγήτρια Γραφικών Τεχνών από το ΕΠΑΛ Σύρου και δύο καθηγήτριες γραφιστικής από τα ΕΠΑΛ Σύρου και Τήνου. Ακόμη, για έναν καθηγητή της ειδικότητας Ηλεκτροτεχνίτες από την ΕΠΑΣ Σύρου, μία καθηγήτρια κομμωτικής από την ΕΠΑΣ Κορθίου Άνδρου, δύο καθηγητές της ειδικότητας Μηχανοτεχνίτες από το ΕΠΑΛ και την ΕΠΑΣ Σύρου, τέσσερις καθηγήτριες νοσηλευτικής από τα ΕΠΑΛ Θήρας, Σύρου και Τήνου, έναν καθηγητή της ειδικότητας οδοντιατρικής από το ΕΠΑΛ Τήνου καθώς και μία καθηγήτρια της ειδικότητας Υπάλληλοι Λογιστηρίου.
Ποιοι εξαιρούνται
Σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου, από τη διαδικασία θα εξαιρεθούν όσοι εκπαιδευτικοί είναι ανάπηροι σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνοι εφόσον τα τέκνα τους συνοικούν με αυτούς και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών. Επίσης, υπάλληλοι των οποίων ο/η σύζυγος ή τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%. Εξαιρούνται ακόμη υπάλληλοι οι οποίοι, δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως, ασκούν κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου που συνοικεί με αυτούς και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών, υπάλληλοι των οποίων ο/η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα καθώς και υπάλληλοι οι οποίοι είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος.
ΟΛΜΕ: Θα αναζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες
Για «λίστες της ντροπής» κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ υπογραμμίζοντας ότι πριν καν συζητηθεί και ψηφιστεί το «πολυνομοσχέδιο–φονιάς» που οδηγεί σε διαθεσιμότητα 2.500 εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί τη διάταξη του υπό ψήφιση νόμου. Η διοίκηση της ΟΛΜΕ χαρακτηρίζει την πρακτική αυτή ως «κατάλυση της έννοιας της δημοκρατίας», προειδοποιώντας ότι όσοι υλοποιούν διατάξεις που δεν έχουν ψηφιστεί (πολιτική ηγεσία, Υπουργείο και Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) «σπέρνουν την τρομοκρατία στους εκπαιδευτικούς και έχουν βαριές πολιτικές και ποινικές ευθύνες» οι οποίες θα αναζητηθούν.
«Ξεκρέμαστοι» 320 μαθητές στις Κυκλάδες
Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, που θα πάρουν τον δρόμο της διαθεσιμότητας ή εν τέλει της ανεργίας, το βασικό ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι τι πρόκειται να γίνει με τους χιλιάδες μαθητές ΕΠΑΣ και ΕΠΑΛ, οι οποίοι έχουν ήδη επιλέξει και φοιτούν σε ειδικότητες οι οποίες καταργούνται.
Σε συνέντευξή του χθες στο «Έθνος της Κυριακής» ο Υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ανέφερε ότι κανένα ΕΠΑΛ και καμία ΕΠΑΣ δεν κλείνουν και ότι οι 13.165 μαθητές που τη σχολική χρονιά 2012-13 επέλεξαν ειδικότητες επαγγελμάτων που από τον προσεχή Σεπτέμβριο δεν θα παρέχονται σε νέους μαθητές, «πρόκειται να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα τις σπουδές τους», χωρίς πάντως να διευκρινίζει πώς ακριβώς θα συμβεί αυτό. Ο Υπουργός τόνισε ότι σχεδιάζεται μια τεχνική εκπαίδευση που «στοχεύει στο να προσφέρει ειδικότητες επαγγελμάτων, που καλύπτουν τις επιλογές των μαθητών και τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, και όχι τους κλάδους και τις ειδικότητες μονίμων καθηγητών, οι οποίοι, διαμέσου ενός στρεβλού και νοθευμένου πλαισίου, “βρέθηκαν” να στελεχώνουν τα Επαγγελματικά Λύκεια και τις Επαγγελματικές Σχολές», χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την πρακτική αυτή ως «μοναδικό φαινόμενο στον ευρωπαϊκό χώρο» με την ύπαρξη 110 διαφορετικών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών σε ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ.
Σε ενημέρωση, πάντως, των εκπαιδευτικών της Σύρου από τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στις Κυκλάδες, κ. Χ. Μιχαλόπουλο, περίπου 320 μαθητές στον Νομό θα είναι από τον Σεπτέμβριο «ξεκρέμαστοι». Ο κ. Μιχαλόπουλος επεσήμανε ότι υπάρχει κίνδυνος να μην λειτουργήσουν ή να υπολειτουργήσουν κάποια από αυτά τα σχολεία, στα οποία καταργούνται ειδικότητες, κυρίως στα πιο μικρά νησιά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μαθητές και τους γονείς τους, δηλώνοντας ότι θα αποστείλει σχετικό υπόμνημα για αυτά τα ζητήματα προς το Υπουργείο Παιδείας.
Ιδιωτική εκπαίδευση με «σπόνσορα» το Υπουργείο
Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι το Υπουργείο προσανατολίζει πλέον ξεκάθαρα τους μαθητές προς την ιδιωτική εκπαίδευση. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής Αγώνα της ΓΣ της Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων «οι καταργήσεις ολόκληρων κλάδων στην τεχνική εκπαίδευση πραγματοποιούνται λίγες ώρες μετά την παρουσία του Κ. Αρβανιτόπουλου στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του ΙΕΚ-ΑΚΜΗ (όμιλος που δραστηριοποιείται στις ειδικότητες που καταργούνται), στα οποία εξήρε το ρόλο του ομίλου στον χώρο της εκπαίδευσης». Οι καθηγητές επισημαίνουν ότι περνάμε πλέον σε μια συνθήκη όπου ιδιωτικά ΙΕΚ θα έχουν «“σπόνσορα” τον Υπουργό Παιδείας», τονίζοντας ότι η παιδεία «δεν είναι μέσο πλουτισμού και δεν είναι προνόμιο για λίγους» και καλώντας σε συστράτευση την εκπαιδευτική κοινότητα, γονείς, μαθητές και πολίτες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Το νέο… «παλιό» Λύκειο
12 Αυγ. 2013 - 6:00 - Χρονιά με μεγάλα κενά, αλλά και διακρίσεις
3 Ιαν. 2025 - 6:17 - Στο "κόκκινο" η αγωνία των μαθητών
10 Σεπ. 2024 - 6:15 - Οι προκλήσεις της εκπαίδευσης στον αιώνα του εθισμού των εφήβων στα social media
7 Σεπ. 2024 - 19:42 - Εκπαίδευση: H εθνική καμπάνια για τη βία στα σχολεία
9 Απρ. 2024 - 8:36