Παράσταση διαμαρτυρίας για τη διαθεσιμότητα 21 εκπαιδευτικών ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ στις Κυκλάδες

"Χρειαζόμαστε ψυχική συμπαράσταση"

“Έκρηξη” οργής προκάλεσε η απουσία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης την πρώτη ημέρα εφαρμογής του νέου μέτρου

“Πυρ και μανία” έγιναν οι εκπαιδευτικοί που συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στα γραφεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στο καθεστώς διαθεσιμότητας, στο οποίο τέθηκαν 2.000 καθηγητές των 53 τεχνικών ειδικοτήτων, που καταργήθηκαν από τα τεχνικά και επαγγελματικά λύκεια.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο Νομό των Κυκλάδων την “έξοδο” του σχολείου είδαν συνολικά 21 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι εννιά υπηρετούσαν μέχρι σήμερα στο νησί της Σύρου.

“Έλλειψη σεβασμού στα προβλήματά μας”

Την “έκρηξη” των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σύρου, Τήνου, Μυκόνου πυροδότησε η απουσία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Διονύση Μεσσάρη, ο οποίος παρευρίσκετο στην Τήνο με αφορμή τον εορτασμό της Αγίας Πελαγίας.

Η επιλογή του κ. Μεσσάρη για μη εκτέλεση των υπηρεσιακών καθηκόντων του την ημέρα όπου άνοιξε και επισήμως ο κύκλος των απολύσεων και της εργασιακής ανασφάλειας στις εκπαιδευτικές κοινότητες της χώρας αποδοκιμάστηκε και μεταφράστηκε ως έλλειψη σεβασμού στα προβλήματα των καθηγητών που έμειναν άνευ επαγγελματικής στέγης. “Είναι ο μοναδικός που μπορεί να μας δώσει απαντήσεις και εκείνος πηγαίνει σε πανηγύρια την ημέρα που απολύονται οι συνάδελφοι”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Α' ΕΛΜΕ Κυκλάδων Αυγουστής Κλείσαρης, με την εκτίμηση ότι ο ίδιος έχει την ηθική υποχρέωση να ακούσει τις θέσεις και τους προβληματισμούς τους.

“Ζητούμε την παραίτησή σας”

Τον Διευθυντή αναπλήρωσε η Προϊσταμένη του Τμήματος Επιστημονικής Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου, Μαρκέλλα Παραμυθιώτου, η οποία δέχθηκε τα ερωτήματα των εκπαιδευτικών. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κλείσαρης ζήτησε να γίνει ενημέρωση γύρω από τα κριτήρια με τα οποία καταργήθηκαν ειδικότητες των ΕΠΑΛ και των ΕΠΑΣ, με μεγάλο μαθητικό αριθμό.

Ανέφερε δε, ότι υπάρχουν καθηγητές με πολυετή θητεία, οι οποίοι δεν έχουν κανέναν απολύτως λόγο να απολυθούν. “Εργαστηριακοί καθηγητές με συγκεκριμένο ρόλο μέσα από το καθηκοντολόγιο, τίθενται σε διαθεσιμότητα μετά από 20 χρόνια υπηρεσίας, ενώ η ειδικότητά τους δεν καταργείται” τόνισε, προσθέτοντας ότι “οι άνθρωποι αυτοί μένουν ουσιαστικά στο “δρόμο”, χωρίς δικαίωμα σύνταξης”. Έκρινε μάλιστα επιβεβλημένη την έμπρακτη συμπαράσταση της Διεύθυνσης σημειώνοντας πως “αν έχετε μια ευαισθησία, πρέπει να παραιτηθείτε”.

“Δεν πρέπει να παίζουμε κρυφτούλι”

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκε και ένας εκ των εννέα εκπαιδευτικών της Σύρου που τίθενται σε διαθεσιμότητα, ο οποίος δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του για την απουσία του κ. Μεσσάρη. “Θα μπορούσε να ήταν εδώ να μας ακούσει, έστω για ψυχική υποστήριξη”, υπογράμμισε, συμπληρώνοντας πως “δεν έχω απαίτηση να μου κάνει κάτι, αλλά τουλάχιστον να ήταν εδώ”. Επιπλέον, εκφράστηκε η άποψη ότι “τα θεσμικά όργανα οφείλουν να πάρουν ουσιαστική θέση στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο εκπαιδευτικός κλάδος και να μην καταφεύγουν σε επιδερμική αντιμετώπιση του θέματος”. “Δεν πρέπει να παίζουμε κρυφτούλι”, τόνισαν.

Παραθέτοντας τους προβληματισμούς των εκπαιδευτικών, ο κ. Κλείσαρης εξήγησε ότι μπήκαν σε διαθεσιμότητα καθηγητές ΤΕ, στους οποίους πρόσφατα δόθηκαν σε πρώτη ανάθεση τα μαθήματα της δεύτερης ανάθεσής τους. “Επιλεκτικά κάποιοι απολύονται χωρίς να καταργείται η ειδικότητα”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Πώς θα ολοκληρώσουν οι μαθητές τη φοίτησή τους”;

Στη συνέχεια, εξέφρασε την απορία του για το πώς μπορούν στο τέλος της επόμενης σχολικής χρονιάς να δοθούν τίτλοι σπουδών από ένα σχολείο, που έχει καταργηθεί η ειδικότητά τους, καθώς επίσης και για τη δυνατότητα λειτουργίας των μονάδων με ωρομίσθιους καθηγητές, όταν απαιτείται ο διπλάσιος αριθμός μαθητών για να λειτουργήσουν οι ίδιες ειδικότητες. “Αυτά, τουλάχιστον στοιχειωδώς, ένας ο οποίος ασχολείται με την εκπαίδευση, ακόμα και στο επίπεδο διοικητικό πρέπει να τα απαντήσει” επεσήμανε ο κ. Κλείσαρης, κρίνοντας αβάσιμη τη δέσμευση του υπουργού Παιδείας για απρόσκοπτη λειτουργία των ειδικοτήτων της τρίτης τάξης ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ που έχουν καταργηθεί.

Από την πλευρά της, η κ. Παραμυθιώτου εξήγησε ότι μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό και τον υφυπουργό Παιδείας, ο κ. Μεσσάρης εξέλαβε την υπόσχεση ότι θα βρεθεί τρόπος για να ολοκληρώσουν οι μαθητές τη φοίτηση τους, γεγονός που αμφισβητήθηκε από τους συγκεντρωμένους εκπαιδευτικούς και κρίθηκε ως αδύνατο, δεδομένου του νέου πολυνομοσχεδίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση του κ. Μεσσάρη με τους καθηγητές έχει προγραμματιστεί εκ νέου σήμερα στις 5 το απόγευμα.

“Μπορούμε να νικήσουμε συλλογικά”

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι πέρα από τη διαθεσιμότητα των 21 καθηγητών στις Κυκλάδες, αρκετοί εκπαιδευτικοί μένουν χωρίς ωράριο λόγω της κατάργησης των τμημάτων, με αποτέλεσμα να είναι υποψήφιοι για μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον Σύλλογο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η μόνη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η συλλογική προσπάθεια και πάλη. “Τίποτα δεν έχει τελειώσει. Με ένα παρατεταμένο κίνημα ρήξης και ανατροπής μπορούμε να νικήσουμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για το δικαίωμα στην εργασία και τη μόρφωση. Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει, κανένας μαθητής μας δεν χαρίζεται στους επιχειρηματίες των ιδιωτικών ΙΕΚ. Στον κοινωνικό αυτοματισμό της κυβέρνησης απαντάμε με πλατιά εργατική ενότητα”, αναφέρει χαρακτηριστικά.