Με αύξηση του ωραρίου των υπαρχόντων καθηγητών καλύπτεται το πρόγραμμα σπουδών στο ΤΜΣΠΣ στη Σύρο

Σε έλλειψη... οι διδάσκοντες

- Φ. Αζαριάδης: “Προχωρήσαμε σε αυστηρό προγραμματισμό και αυξήσαμε τις ώρες διδασκαλίας” - Να δοθούν άμεσα λύσεις στα προβλήματα των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ζητά η διοίκησή του

Με σημαντικό αριθμό κενών θέσεων λειτουργούν οι Σχολές του Πανεπιστημίου Αιγαίου καθώς και το ΤΜΣΠΣ (Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων) στη Σύρο, γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς οι διδάσκοντες αυξάνουν τις ώρες εργασίας τους προκειμένου να μην υποβαθμιστούν τα προγράμματα σπουδών.

Τα ζητήματα που απασχολούν έντονα σχετίζονται με τον περιορισμό των πιστώσεων των διδασκόντων του ΠΔ 407/80 καθώς και με την καθυστέρηση της έκδοσης των ΦΕΚ των σχετικών υπουργικών αποφάσεων για τον διορισμό των μελών ΔΕΠ.

Η διοίκηση του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξέδωσε απόφαση με την οποία ζητά την ενεργοποίηση του υπουργείου Παιδείας ώστε να δοθεί λύση στα εν λόγω προβλήματα ενώ στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής παρουσίας του, ο βουλευτής Κυκλάδων, Νίκος Συρμαλένιος, κατέθεσε σχετικό ερώτημα προς τον υπουργό.

Αναλυτικά για την περίπτωση της Σχολής στη Σύρο και τον τρόπο με τον οποίο διεκπεραιώνονται τα μαθήματα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα σπουδών, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” ο αναπληρωτής καθηγητής του ΤΜΣΠΣ και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος, Φίλιππος Αζαριάδης.

Με 12 μέλη ΔΕΠ καλύπτονται τα μαθήματα

“Οι μόνιμοι διδάσκοντες τα μέλη ΔΕΠ είμαστε 12 άτομα στο Τμήμα και ένας συνάδελφος που βρίσκεται σε άδεια άνευ αποδοχών” δηλώνει αρχικά ο κ. Αζαριάδης αποτυπώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση όσον αφορά στον αριθμό των διδασκόντων της Σχολής στη Σύρο και εξηγώντας ταυτόχρονα, πως κανονικά θα έπρεπε με βάση το πρόγραμμα σπουδών να υπάρχουν “25 διδάσκοντες ή και περισσότεροι”.

Ωστόσο, το εν λόγω πρόβλημα της έλλειψης πανεπιστημιακών τα προηγούμενα χρόνια, αντιμετωπιζόταν με συμβασιούχους καθηγητές, καθώς όπως προσθέτει ο ίδιος, “υπήρχε η δυνατότητα να προσλαμβάνουμε καθηγητές σύμφωνα με το ΠΔ 407/80”, αφού “τα χρήματα που απαιτούνταν τα κατέβαλλαν το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών”, σύμφωνα με τις ανάγκες που καταγράφονταν για την κάθε Σχολή.

Πλέον, τα δύο τελευταία έτη, όπως σημείωσε, “Το υπουργείο έχει μηδενίσει ουσιαστικά τις πιστώσεις για τη συγκεκριμένη κατηγορία διδασκόντων” και άρα παραμένει πλήθος κενών θέσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι φέτος εκδόθηκαν 3,5 πιστώσεις συνολικά, γεγονός που μεταφράζεται σε “έξι με επτά καθηγητές όλο το έτος” για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Μάλιστα, τα συγκεκριμένα χρήματα έχουν δοθεί στο Τμήμα της Λήμνου, το οποίο “αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα”. Κατά συνέπεια, ο κ. Αζαριάδης, συμπλήρωσε ότι, “στο Τμήμα της Σύρου, έχουμε μείνει χωρίς διδάσκοντες 407”.

Αυξημένα ωράρια και αποθεματικό η προσωρινή “λύση”

Η ανωτέρω κατάσταση που έχει διαμορφωθεί θα είχε άμεσο αντίκτυπο στο πρόγραμμα σπουδών του ΤΜΣΠΣ, στην περίπτωση που δε θα είχαν αυξηθεί οι ώρες διδασκαλίας των υπαρχόντων καθηγητών, σύμφωνα με όσα εξηγεί ακολούθως ο καθηγητής. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν μπορούμε να κάνουμε λόγο για υποβάθμιση του προγράμματος σπουδών, τόνισε, “Αυτή τη στιγμή όχι, καθώς εμείς ως Τμήμα είχαμε τη δυνατότητα λόγω της επιδότησης από το ταμείο των Μηχανικών ΤΣΜΕΔΕ να διαχειριστούμε συνετά κάποια χρήματα ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες”. Αναλυτικότερα, διασαφήνισε ότι, “κάναμε έναν προγραμματισμό και χωρίς να πειράξουμε το πρόγραμμα σπουδών, εξετάσαμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα το θέμα των ωρών διδασκαλίας και αυξήσαμε τις ώρες που διδάσκει ο καθένας. Με αυτή τη λογική καλύπτουμε το πρόγραμμα του Τμήματος”.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο ίδιος πρόσθεσε πως “με νόμο πλέον τα μέλη ΔΕΠ εργάζονται περισσότερες ώρες”, παρά τις δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού πως δε θα αυξανόταν το ωράριο τους.

Καθυστέρηση και μειώσεις σε αποδοχές

Ζήτημα το οποίο απασχολούσε και εξακολουθεί να απασχολεί τους διδάσκοντες της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι και το θέμα των αποδοχών τους, οι οποίες έχουν μειωθεί σημαντικά. Ο κ. Αζαριάδης, ως προς αυτό το θέμα, δήλωσε με σαφήνεια ότι, “πάντοτε υπήρχαν καθυστερήσεις, ακόμη και τις “καλές ημέρες””, εξηγώντας πως αυτό οφειλόταν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και τονίζοντας ότι, “οι αποδοχές για το μόνιμο προσωπικό μπορεί να μην καθυστερούν” αλλά αυτές, “έχουν μειωθεί σε ποσοστό 45%”, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι το πρόβλημα εντοπίζεται σταθερά “στους συμβασιούχους καθηγητές που καθυστερούν να πληρωθούν κυρίως λόγω της γραφειοκρατίας”. Κλείνοντας το θέμα, ο ίδιος επεσήμανε ότι, “το κυριότερο ζήτημα είναι να υπάρχουν τα χρήματα για να μπορούν να προσλαμβάνονται οι διδάσκοντες”.

Προβληματισμός για το άμεσο μέλλον

Στη συνέχεια, ερωτηθείς να παραχωρήσει την εκτίμησή του για το άμεσο μέλλον του Τμήματος και ειδικότερα για το επόμενο έτος, σε ό,τι αφορά στην ποιότητα των σπουδών, επανέλαβε, “Πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα σπουδών ακόμη, δεν έχει επηρεαστεί, αλλά το έχουμε κρατήσει στα επίπεδα που ήταν και τα προηγούμενα χρόνια. Αν σε έναν χρόνο δεν έχουμε χρήματα από το ποσόν που προήλθε από το ΤΣΜΕΔΕ, τότε ναι, θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα και θα πρέπει να σκεφθούμε πώς θα αναδιοργανώσουμε το πρόγραμμα σπουδών”. Πρόσθεσε δε, ότι “φοβόμαστε για τα επόμενα χρόνια” αφού στο προσκήνιο προβάλλει επιτακτικά το θέμα “κατά πόσον μπορούμε οι μόνιμοι διδάσκοντες να αντέξουμε στην υποβάθμιση του μισθού μας και δε θα δούμε τη φυγή στο εξωτερικό ως λύση, κάτι που έχουν κάνει ήδη άλλοι συνάδελφοί μας”.

“Να αντιμετωπισθούν τα μείζονα θέματα”

Για το σύνολο των προβλημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου συνεδρίασε το διοικητικό συμβούλιο πριν λίγες ημέρες και εξέδωσε απόφαση, με την οποία ζητά από το υπουργείο Παιδείας αποφασιστικές ενέργειες προκειμένου να αποφευχθούν άκρως σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των Σχολών. “Το Συμβούλιο εκφράζει βαθύτατη ανησυχία διαπιστώνοντας ότι, δεν έχουν ακόμη εκδοθεί: Η ΚΥΑ για τον καθορισμό των αμοιβών των διδασκόντων και η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ) για την έγκριση των διαδικασιών πρόσληψης των διδασκόντων,

παρότι ήδη από τις 10 Οκτωβρίου το Συμβούλιο είχε αποστείλει στο υπουργείο Παιδείας

την απόφαση του για την μεταφορά πιστώσεων από τα αδιάθετα του προϋπολογισμού

2012 στον προϋπολογισμό 2013 προκειμένου να γίνει η καταβολή της μισθοδοσίας του

εκτάκτου εκπαιδευτικού προσωπικού”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση, στο περιεχόμενο της οποίας θίγεται επιπλέον και η μη πραγματοποίηση της απόσπασης εκπαιδευτικών “που είναι απαραίτητοι για την υλοποίηση των πρακτικών ασκήσεων των φοιτητών των Παιδαγωγικών Τμημάτων”. Για όλα τα ανωτέρω, “το συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου καλεί τον υπουργό Παιδείας να ενεργήσει για την άμεση έκδοση των παραπάνω αποφάσεων και για τον διορισμό (ονομαστική έκδοση ΦΕΚ) των 21 μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου που έχουν ανακοινωθεί από τον Αύγουστο 2013” και συμφωνεί με τη θέση της Πρυτανικής Αρχής, των Κοσμητόρων και

των Προέδρων των Τμημάτων “να εκκενώσουν άμεσα οι φοιτητές το κτίριο που τελεί υπό κατάληψη, προκειμένου να αντιμετωπισθούν μείζονα θέματα”.