Εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ, η επέκταση του δημοτικού σχολείου της Βάρης

Έργο αξίας για την παιδεία

Εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 (ΕΣΠΑ), ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά την παιδεία.

Πρόκειται για την επέκταση και διαμόρφωση του κτηρίου για τη στέγαση του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Βάρης Σύρου, προϋπολογισμού 2,6 εκατ. ευρω.

Είναι ένα έργο που πέρασε από τα “σαράντα κύματα”, ενώ πολλές φορές παραμόνευε ο κίνδυνος της μη πραγματοποίησής του, αφού τα χρονικά περιθώρια ήταν στενά και η μη ένταξή του στο ΕΣΠΑ παραμόνευε απηλειτικά.

Η επέκταση και η διαμόρφωση του σχολικού κτιρίου, είναι απαίτηση της κοινωνίας, αλλά και της μαθητιώσας νεολαίας, η οποία αξίζει καλύτερους σχολικούς χώρους.

Μη ξεχνάμε ότι προ ημερών η “Κοινή Γνώμη” δημοσίευσε έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, το οποίο αναφερόταν στα μεγάλα κτιριακά προβλήματα που εντοπίζονται στο υπάρχον σχολείο. Προβλήματα που εγκυμονούν κινδύνους για τη ζωή των μικρών μαθητών.

Το ιστορικό

Στις 28 Ιανουαρίου 2013, έρχεται ως θέμα στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, το θέμα που αφορούσε την παραχώρηση οικοπέδου 1400 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο βρίσκεται ανατολικά του υφιστάμενου σχολικού κτιρίου, για τις ανάγκες του έργου της επέκτασης.

Το θέμα είχε εισηγηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Τζώρτζης Μακρυωνίτης, ο οποίος έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο έργο, από την εποχή που ήταν Δήμαρχος Ποσειδωνίας. Κατά τη διάρκεια της εισήγησής του, είχε πει ότι “υπάρχουν ακόμη δυνατότητες χρηματοδότησης του έργου από το ΕΣΠΑ”, τονίζοντας ωστόσο, ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν η μελέτη του έργου για να υπάρχουν ελπίδες εξασφάλισης χρηματοδότησης.

Να σημειωθεί ότι στο νέο κτίριο, εφόσον ολοκληρωθεί, θα συμπεριληφθεί και το Νηπιαγωγείο Βάρης, το οποίο σήμερα λειτουργεί κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Τον Απρίλιο του 2013 και συγκεκριμένα στις 17 Απριλίου, μετά από διάφορες επίμονες ομολογουμένως προσπάθειες, τις οποίες “έτρεξαν” και “κυνήγησαν” τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Τζώρτζης Μακρυωνίτης, που για εκείνον ήταν ένα προσωπικό στοίχημα, όσο και ο Περιφερειάρχης, Γιάννης Μαχαιρίδης, ο οποίος ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το θέμα, υπεγράφη το συμβόλαιο δωρεάς μεταξύ του Περιφερειάρχη, ως εκπροσώπου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δημάρχου, Γιάννη Δεκαβάλλα, ως εκπροσώπου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με το οποίο μεταβιβάστηκε προς το Δήμο από την Περιφέρεια οικόπεδο έκτασης 1315 τετραγωνικών μέτρων στην περιοχή της Βάρης.

Ο Δήμος είχε στην κυριότητά του έκταση 1167 τετραγωνικών μέτρων και μαζί με το μεταβιβασθέν από την Περιφέρεια οικόπεδο διαθέτει συνολική έκταση 2482 τετραγωνικών μέτρων από την οποία παραχωρήθηκε στην κοινή χρήση έκταση 38,50 τετραγωνικών μέτρων.

Σκοπός της ανωτέρω δωρεάς που έγινε από την Περιφέρεια προς τον Δήμο είναι να γίνει επέκταση του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου της Βάρης για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες εκπαίδευσης των μαθητών του δημοτικού και του νηπιαγωγείου της συγκεκριμένης περιοχής. Όπως είναι γνωστό, η σχετική μελέτη έγινε με ευθύνη της ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ, προκειμένου να γίνει δυνατή η ένταξη του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Η ώρα της ένταξης

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιάννη Μαχαιρίδη δύο νέα έργα που εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 με συνολικό προϋπολογισμό 4,6 εκατ. ευρώ, έρχονται να προστεθούν στον κατάλογο των έργων που αναβαθμίζουν την εκπαίδευση στον νομό Κυκλάδων.

Ένα από αυτά, αφορά την επέκταση και διαμόρφωση κτηρίου για τη στέγαση του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Βάρης.

Το έργο, που θα υλοποιηθεί από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., περιλαμβάνει τη διαμόρφωση του υφιστάμενου κτηρίου για τη στέγαση του Νηπιαγωγείου, ενώ με την επέκτασή του θα καλύψει και τις ανάγκες στέγασης του Δημοτικού Σχολείου, ικανοποιώντας έτσι ένα πάγιο αίτημα τόσο των κατοίκων της περιοχής, όσο και της εκπαιδευτικής κοινότητας, καθώς το σχολικό συγκρότημα στεγάζεται σε δύο απομακρυσμένα κτήρια τα οποία δεν πληρούν τις απαιτήσεις της σύγχρονης εκπαίδευσης.

Το δημοτικό σχολείο θα περιλαμβάνει συνολικά 6 αίθουσες διδασκαλίας, 3 εργαστήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και τους λοιπούς απαιτούμενους χώρους. Επίσης, προβλέπεται ο διαχωρισμός του περιβάλλοντος χώρου του Δημοτικού Σχολείου από αυτόν του Νηπιαγωγείου και η διαμόρφωση του υπαίθριου γηπέδου.

Και στην Πάρο

Στο ίδιο επιχειρησιακό πρόγραμμα, δηλαδή στο ΕΣΠΑ, εντάχθηκε και ένα δεύτερο έργο που αφορά την εκπαίδευση. Αφορά την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων στο χώρο του δημοτικού σχολείου Αρχιλόχου στην Μάρπησσα Πάρου. Το έργο που έχει προϋπολογισμό 2 εκατ. Ευρώ, θα υλοποιηθεί από τον Δήμο Πάρου και προβλέπει την κατασκευή σχολικής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων και αθλητικών εκδηλώσεων, η οποία θα φιλοξενεί αγωνιστικό χώρο μπάσκετ και βόλεϊ, με ξύλινο δάπεδο αγωνιστικών προδιαγραφών, κερκίδες και όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους (αποδυτήρια, ιατρείο κυλικείο, WC, αποθήκες, κτλ.).

Ετικέτες: