Έκκληση μαθητών του Ειδικού Σχολείου Ερμούπολης

“Θέλουμε κι εμείς να πάμε επιτέλους σχολείο”

Προτάσεις για την αναβάθμιση του συγκροτήματος σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή του Ξηροκάμπου κατατέθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις υφιστάμενες κτιριακές υποδομές στεγάζονται σήμερα το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, το 2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ερμούπολης.

Αποκλεισμός μαθητών από την εκπαιδευτική διαδικασία

Η παραχώρηση των τριών ισόγειων χώρων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου στο 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στις οικογένειες τριών μαθητών με αναπηρικό αμαξίδιο οι οποίοι για πρακτικούς λόγους δεν έχουν πρόσβαση στις αίθουσες του 1ου ορόφου, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Ως εκ τούτου, κρίνεται επιβεβλημένη η αναζήτηση ενός τρόπου πρόσβασης των μαθητών με αμαξίδιο στις αίθουσες του πάνω ορόφου με ανελκυστήρα ή αναβατόριο, αφού ληφθούν υπόψη θέματα ασφαλείας, επιπλέον χώρος που μπορεί να χρειαστεί και κόστος συντήρησης το οποίο δεν μπορεί να αναλάβει το Ειδικό Σχολείο με την υπάρχουσα κατανομή κονδυλίων που έγινε.

Στη συνεδρίαση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του Συλλόγου Στήριξης ΑμεΑ Κυκλάδων “Δικαίωμα”, καθώς και οι γονείς των τριών παιδιών, οι οποίοι με την ανάρτηση σχετικού πανό εξέφρασαν την επιθυμία των μαθητών να επιστρέψουν στα θρανία με τη νέα χρονιά.

Επιβεβλημένη η αυτονομία της κάθε σχολικής μονάδας

Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες των σχολείων, τα οποία ζητούν κτιριακή ανεξαρτησία, αλλά και επέκταση των δομών τους, το διοικητικό συμβούλιο της Επιτροπής ψήφισε ομόφωνα τις προτάσεις που υπέβαλε η Ένωση Γονέων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας εισηγείται στο δημοτικό συμβούλιο την άμεση αναδιαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων του Ειδικού Δημοτικού και την τοποθέτηση αναβατορίου, ώστε το κτίριο να καταστεί λειτουργικό και να εξυπηρετούνται οι μαθητές με κινητικά προβλήματα.

Παράλληλα, προτείνεται η προσθήκη αιθουσών στο κτίριο του 2ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου, ώστε να καταστεί δυνατόν να λειτουργήσουν αυτόνομα και ανεξάρτητα σε ενιαίο κτίριο τα δύο τμήματα του 2ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου. Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η ενσωμάτωση του συνόλου των ισογείων χώρων του κτιρίου του Ειδικού Δημοτικού, μετά την ολοκλήρωση της προσθήκης αιθουσών στο κτίριο του 2ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και την απελευθέρωση του τμήματος του ισογείου χώρου που χρησιμοποιεί το Νηπιαγωγείο, με σκοπό τη λειτουργική ενοποίηση των χώρων του κτιρίου για να στεγαστούν το Ειδικό Δημοτικό και το Ειδικό Νηπιαγωγείο.

Στην περίπτωση που δεν είναι εφικτή η άμεση αναδιαρρύθμιση των χώρων του Ειδικού Δημοτικού και συγχρόνως υπάρχει επιτακτικά η ανάγκη φοίτησης στο Ειδικό Δημοτικό μαθητών με κινητικά προβλήματα που χρησιμοποιούν αμαξίδια, προτείνεται να εξεταστεί η δυνατότητα παραχώρησης χρήσης του άνω επιπέδου του κτιρίου όπισθεν του Νοσοκομείου (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) στο οποίο στεγάζονται σήμερα το ΚΕΦΙΑΠ και το ΚΔΑΠ ΜΕΑ του Δήμου.

Υλοποίηση των έργων μέχρι την έναρξη του νέου σχολικού έτους (;)

Αναφορικά με το ζήτημα της χρηματοδότης, η Ένωση μετά από διερευνητική συζήτηση με την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ενημέρωσε πως υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ για την προσθήκη αιθουσών στο 2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο. Συγκεκριμένα δύναται η κατασκευή αυτή να ενταχθεί ως υποέργο της ήδη ενταγμένης πράξης “Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου” που υλοποιεί ο Δήμος, με την προϋπόθεση της άμεσης ωρίμανσης του διαγωνισμού με εκπόνηση των σχετικών μελετών και διασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Λουκάς Παπαχαραλάμπους υπογράμμισε πως υπάρχει η δυνατότητα χρηματοδότησης του αναβατορίου του Ειδικού Δημοτικού ως υποέργου μέσω της ενταγμένης πράξης “Εξοπλισμός ειδικών σχολείων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου” με δικαιούχο την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την προϋπόθεση της έγκαιρης αίτησης της Δ/νσης του σχολείου και της Δ/νσης Α’βάθμιας εκπαίδευσης προς την Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Ετικέτες: