Αδύνατη η προσθήκη αιθουσών στο κτήριο του 2ου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου μέχρι τον Σεπτέμβριο

"Μην τρελαθούμε"

Διασταύρωσαν τα “ξίφη” τους τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου με τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Μιχάλη Ζουλουφό

Σε “μήλον της έριδος” εξελίχθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου η επιτακτική ανάγκη αναβάθμισης του συγκροτήματος σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην περιοχή του Ξηροκάμπου, λόγω των κτιριακών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα φιλοξενούμενα σχολεία.

Το θέμα εισηγήθηκε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Μιχάλης Ζουλουφός, ο οποίος δε δίστασε να το χαρακτηρίσει “άκρως σοβαρό”, ζητώντας μάλιστα από τους δημοτικούς συμβούλους να κατανοήσουν την ουσία του. Κατόπιν, κατέστησε γνωστό ότι υπήρξαν μία σειρά από παρεμβάσεις των εμπλεκόμενων φορέων, με σπουδαιότερες τις προτάσεις που κατέθεσε η Ένωση Γονέων του δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Σύμφωνα με αυτές, προτείνεται η άμεση αναδιαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων του Ειδικού Δημοτικού και η τοποθέτηση αναβατορίου, ώστε το κτίριο να καταστεί λειτουργικό, για την εξυπηρέτηση των μαθητών με κινητικά προβλήματα. Παράλληλα, κρίνεται απαραίτητη η προσθήκη δύο αιθουσών στο 2ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο, η οποία -όπως υπογραμμίζει η Ένωση- θα μπορούσε να ενταχθεί ως υποέργο της ήδη ενταγμένης πράξης “Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου” που υλοποιεί ο Δήμος.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Νίκος Αλμπανόπουλος εν τάχει ανέφερε κάποιες μικρές παρεμβάσεις που υλοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια στο συγκρότημα, όπως η παρέμβαση στην είσοδο αλλά και ένα ειδικό WC.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζουλουφός διευκρίνισε ότι το θέμα έφτασε στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας τον περασμένο Σεπτέμβρη όταν τέθηκε υπό εξέταση το αίτημα παράτασης της παραχώρησης των τριών ισόγειων αιθουσών του ειδικού δημοτικού σχολείου στο 2ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης. Ωστόσο, τόνισε ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να αποφασίζει για τον τρόπο εκπαίδευσης. , Τέλος, έκανε γνωστή τη δυνατότητα χρηματοδότησης του αναβατορίου του Ειδικού Δημοτικού ως υποέργου μέσω της ενταγμένης πράξης “Εξοπλισμός ειδικών σχολείων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου” με δικαιούχο την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την προϋπόθεση της έγκαιρης αίτησης της Δ/νσης του σχολείου και της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης προς την Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Ανάγκη συστέγασης όλων των δομών ΑΜΕΑ

“Υπερβολικό” έκριναν τον αριθμό των δομών ΑΜΕΑ στο νησί ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιώργος Πάπιτσης και ο σύμβουλος Βεντούρης Πρίντεζης, τονίζοντας ότι “για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, θα πρέπει να εξεταστεί μακροπρόσθεμα το ενδεχόμενο συστέγασης και των έξι δομών”. Επιπροσθέτως ανέφεραν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα μία τραπεζαρία για τα παιδιά του ειδικού σχολείου, καθώς υπάρχουν μαθητές οι οποίοι σιτίζονται στον διάδρομο.

“Αστεία” η επιχορήγηση για το τρέχον σχολικό έτος

Ως οξύμωρο σχήμα, ο κ. Πρίντεζης ανέφερε ότι η επιχορήγηση για το εκπαιδευτικό έτος 2013 – 2014 είναι πως ανέρχεται σε 349 ευρώ. “Είναι ένα ποσό ανάξιο να το χαρακτηρίσω”, δήλωσε ο ίδιος, λέγοντας πως οι ευθύνες βαρύνουν αναμφισβήτητα το κεντρικό κράτος και την πολιτική που ακολουθεί . Σήμερα απαραίτητος είναι ένας χώρος και ένας ανελκυστήρας”, τόνισε, επισημαίνοντας πως “η εκδοχή του καθίσματος που θα ακολουθεί τη ροή της σκάλας είναι επικίνδυνη”. Τέλος, χαρακτήρισε μονόδρομο την προσθήκη ενός ανελκυστήρα εξωτερικά από το κτήριο, κάνοντας μάλιστα πρόταση και για σύνταξη μελέτης από την Τεχνική υπηρεσία ώστε να υπάρξουν πρακτικά οριστικές λύσεις στο κτίριο.

Προώθηση του συστήματος συνεκπαίδευσης

Από την πλευρά της η δημοτική σύμβουλος Αγγελική Πρίντεζη τόνισε ότι “είναι απαράδεκτο σήμερα να ερχόμαστε και να συζητάμε το θέμα όταν από το Νοέμβριο του 2011 η σχολική επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είχε ενημερωθεί για την ανεπάρκεια κτιριακής υποδομής του Ειδικού Σχολείου”.

Η ίδια πρότεινε να προωθηθεί το σύστημα της συνεκπαίδευσης από την πλευρά του δήμου, το οποίο τόνισε ότι προωθείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των παιδιών με ιδιαιτερότητες και των παιδιών που φοιτούν στα γενικά σχολεία, εκπαιδεύοντας από μικρή ηλικία τα παιδιά σε μία ισότιμη κοινωνία”. Ως εκ τούτου, έκρινε επιβεβλημένο να ελεγχθεί αν είναι εφικτή η λύση αυτή, η οποία θα συνέβαλε αυτομάτως στη μείωση του αριθμού των παιδιών που φοιτούν στο Ειδικό νηπιαγωγείο και στη μεταφορά τους προς το 2ο νηπιαγωγείο. Κατ' αυτόν τον τρόπο θα ήταν ομοίως δυνατή και η μεταφορά μαθητών από το Ειδικό Σχολείο στο 6ο δημοτικό.

Γιάννης Δεκαβάλλας: “Στενά τα χρονικά περιθώρια”

Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας εξήγησε ότι η επέκταση των αιθουσών του ειδικού δημοτικού σχολείου μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο είναι πρακτικά αδύνατη, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αδειοδοτήσεις. Καταλήγοντας υποστήριξε ότι θα πρέπει πρωτίστως να διερευνηθεί η δυνατότητα κατασκευής των αιθουσών και η ένταξή της στο έργο του δημοτικού σχολείου της Άνω Σύρου και στην περίπτωση που κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, η συγκεκριμένη μελέτη να χρησιμοποιηθεί στο καινούριο κοινοτικό πρόγραμμα του δήμου.

Ετικέτες: