Ο πρόεδρος του Συλλόγου συμβασιούχων νηπιαγωγών στις Κυκλάδες μιλά για την κατάσταση στις προνοιακές δομές

Αμφίβολη επιβίωση

Μετέωρα θα παραμείνουν τα παιδιά έως τεσσάρων ετών αν η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση που προορίζεται για τους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, ψαλιδιστεί ή κοπεί εντελώς, αφού τότε ο αντίκτυπος στην κοινωνία από την παύση λειτουργίας των δομών θα είναι τεράστιος και μάλιστα εν μέσω βαθιάς οικονομικής ύφεσης.

Την ανάγκη να αποτραπεί το προαναφερθέν σενάριο στην περίπτωση που αρχίζει να γίνεται θλιβερή πραγματικότητα, τονίζει ο νηπιαγωγός ΠΕ, διευθυντής παιδικού σταθμού Πάρου και πρόεδρος του Συλλόγου συμβασιούχων εργαζομένων ΟΤΑ στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς στις Κυκλάδες, Δημήτρης Γεωργιάδης μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε στην “Κοινή Γνώμη”.

Ο κ. Γεωργιάδης μίλησε αναλυτικά για τους απλήρωτους συμβασιούχους νηπιαγωγούς σε πολλά νησιά των Κυκλάδων καθώς και για τον κίνδυνο που ελλοχεύει να αντιμετωπίσουν πρόβλημα οι οικογένειες και τα νήπια, αν υπό την ασφυκτική οικονομική πολιτική που επιβάλλεται στη χώρα, οι προνοιακές δομές βάλουν λουκέτο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σύλλογος όπως τόνισε ο ίδιος συστάθηκε από το 2009 προκειμένου να υπάρχει συντονισμός των εργαζομένων απέναντι στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται στο χώρο των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών.

Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια

“Οι δομές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών ανήκουν στις προνοιακές δομές όπως είναι το πρόγραμμα “Βοήθεια στο σπίτι”, τα ΚΔΑΠ κτλ και στηριζόμαστε από τη συγχρηματοδότηση Ευρωπαϊκών Ταμείων κατά 75% και από εθνικούς πόρους κατά 25%”, δήλωσε αρχικά ο Δημήτρης Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως στο συγκεκριμένο Σύλλογο “ανήκουν οι αντίστοιχες δομές από τα νησιά της Πάρου, της Μήλου, της Σίφνου και της Άνδρου” προς το παρόν. “Σαφώς θα ήταν θετικό να συμμετάσχουν όλοι οι συνάδελφοι και από τα άλλα Κυκλαδονήσια αλλά λόγω της νησιωτικότητας υπήρξαν δυσκολίες στο συντονισμό και στη συμμετοχή αυτών”, ανέφερε παρακάτω, εξηγώντας ότι υφίσταται η ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη διεκδίκηση των αιτημάτων των συμβασιούχων νηπιαγωγών και μάλιστα σε περιόδους δύσκολες που “απειλούνται κεκτημένα”. Αυτός άλλωστε, όπως υποστήριξε στη συνέχεια ήταν και ο λόγος που ώθησε νηπιαγωγούς στη σύσταση του Συλλόγου. “Θέλουμε να έχουμε συγκεκριμένο λόγο και να μη μιλάμε ούτε τυχαία αλλά ούτε και σε ατομικό επίπεδο προς την Πολιτεία. Με αυτόν το Σύλλογο θα μπορούμε να διεκδικούμε τα αιτήματα που κατά καιρούς έχουμε” συμπλήρωσε ο πρόεδρος, επισημαίνοντας πως οι συνάδελφοί του που εργάζονται σε άλλα νησιά του νομού, θα ήταν ωφέλιμο να συσπειρωθούν.

Πρόβλημα ο στόχος 2

Μείζονος σημασίας προβληματισμός που απασχολεί τα μέλη του Συλλόγου, έχει άμεση συνάρτηση με την επιβίωση των εν λόγω δομών και εκφράζει ο κ. Γεωργιάδης, αποτελεί το δεδομένο πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ενταχθεί στο στόχο 2, γεγονός που την εμφανίζει με υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα από το αντίστοιχο του μέσου Ευρωπαίου πολίτη, σύμφωνα όμως με στοιχεία που αφορούσαν παλαιότερα έτη και μάλιστα σε συγκεκριμένα νησιά του νομού Κυκλάδων και ως εκ τούτου οι χρηματοδοτήσεις έρχονται με το σταγονόμετρο. “Λόγω αυτού του γεγονότος εμείς εξαιρούμαστε σταδιακά από τις χρηματοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης” σημειώνει κατηγορηματικά, κάτι που υποστηρίζει ότι έχει ως άμεση συνέπεια τον αντίκτυπο σε δομές που υποστηρίζονται σε μεγάλο βαθμό από την παροχή των εν λόγω χρηματοδοτήσεων.

“Με κάποιες κινήσεις που έγιναν από αρμόδιους καταφέραμε και ενταχθήκαμε ως Περιφέρεια στην αντίστοιχη χρηματοδότηση της ΕΕΤΑΑ, η οποία όμως είναι πολύ χαμηλότερη από τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Ελλάδος. Θεωρούμε ότι είναι άδικο γιατί τα στοιχεία είναι παλαιότερα και πρέπει να πούμε ότι ήταν άλλη η Ελλάδα του 2007 και άλλη σήμερα”.

Χάθηκε η οικονομική δυνατότητα για φοίτηση σε ιδιωτικό παιδικό σταθμό

Σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση το ανωτέρω γεγονός που έθιξε ο κ Γεωργιάδης έρχεται να προστεθεί ως ένας ακόμη “πονοκέφαλος” στην οικονομική κρίση. “Παλαιότερα οι γονείς είχαν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικό σταθμό, σήμερα όμως πολλοί έχουν μείνει άνεργοι” δήλωσε, διευκρινίζοντας ότι η θηλιά σε οικονομικό επίπεδο “σφίγγει” περισσότερο για τις οικογένειες με μικρά παιδιά. “Το πρόγραμμα που στηρίζει τους σταθμούς, βοηθά πρώτα και κύρια τις εργαζόμενες μητέρες και μετά τις άνεργες”, προσθέτει ακολούθως, διατυπώνοντας ωστόσο, πως θέση του Συλλόγου είναι ότι πρέπει συνολικά τα νήπια να έχουν τη δυνατότητα της διαπαιδαγώγησης και της συναναστροφής με συνομήλικά τους, γεγονός που θέλει για τη μελλοντική αρμονική συνύπαρξή τους, η παρουσία σε παιδικό σταθμό να αξιολογείται ως σπουδαία προϋπόθεση. Εκτός αυτού, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη, πως “παρήλθε ανεπιστρεπτί ο καιρός που οι γονείς μπορούσαν να πληρώσουν κάποια γυναίκα να κρατά τα παιδιά ακόμη και στο σπίτι”.

Μισθοδοσίες και χρηματοδοτήσεις... φαντάσματα

Επιπρόσθετα, πρόβλημα που ανέδειξε η “Κοινή Γνώμη” πρόσφατα μέσα από σχετικό ρεπορτάζ αποτελεί η καθυστέρηση της καταβολής της χρηματοδότησης, γεγονός που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι και συγκεκριμένα οι νηπιαγωγοί πληρώνονται με μικρή καθυστέρηση στην καλύτερη των περιπτώσεων, ή μένουν απλήρωτοι για αρκετούς μήνες όπως το προσωπικό του παιδικού σταθμού του Βήσσα στη Σύρο. “Υπάρχουν περιπτώσεις καθυστερήσεων. Στην Πάρο ωστόσο, αντιμετωπίσθηκε το πρόβλημα λόγω της καλής διαχείρισης των οικονομικών από την Κοινωφελή Επιχείρηση του δήμου Πάρου”, εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα όμως, πως δεν ισχύει το ίδιο και για τα υπόλοιπα νησιά, σε αρκετούς από τους παιδικούς σταθμούς των οποίων οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι “παραμένουν απλήρωτοι”. Αυτό, όπως συμπλήρωσε έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν “αρκετοί συνάδελφοι να ανταποκριθούν στις καθημερινές ανάγκες τους”. “Απλήρωτοι είναι και στην Άνδρο και στη Σίφνο και στη Μήλο αλλά τουλάχιστον για έναν μήνα” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο ίδιος, έκανε λόγο για μία ακόμη παράμετρο που επηρεάζει τη μελλοντική ύπαρξη των σταθμών. Συγκεκριμένα μίλησε όσον αφορά στην οικονομική δυνατότητα των δήμων, οι οποίοι πλέον, δεδομένων των υψηλών περικοπών που έχουν υποστεί, αν προσεχώς το “βάρος” περιέλθει στις υποχρεώσεις τους εξολοκλήρου, τότε είναι αμφίβολο αν θα αντεπεξέλθουν.

Φέτος μάλιστα, τόνισε ότι “θετική συγκυρία” αποτέλεσε το γεγονός ότι “το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επιχορήγησε το κάθε παιδί με 1.500 ευρώ βοηθώντας έτσι στην οικονομική επιβίωση των σταθμών”, προσθέτοντας ακόμη ότι ανάλογου είδους αρωγή κρίνεται πολύτιμη και για τα επόμενα χρόνια, τα οποία “θα είναι δυσκολότερα” από οικονομικής άποψης.

Επανεξέταση και επανεκκίνηση

Ολοκληρώνοντας το θέμα, ο κ. Γεωργιάδης ισχυρίστηκε πως η Πολιτεία και το αρμόδιο υπουργείο, θα πρέπει να επανεξετάσει τόσο τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία επιλέγονται και φοιτούν τα μικρά παιδιά στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, οι οποίοι κανονικά θα έπρεπε να μπορούν να φιλοξενούν το σύνολο αυτών. “Πρέπει η Πολιτεία να δει τί θα κάνει με τις συγκεκριμένες μονάδες φροντίδας καθώς βοηθούν ουσιαστικά τις οικογένειες εκτός από το γεγονός πως τα παιδιά βρίσκονται σε ένα κατάλληλο περιβάλλον με ειδικευμένο προσωπικό και γίνεται μία καλή δουλειά στη διαπαιδαγώγηση και την ανάπτυξή τους τα πρώτα ιδιαίτερα κρίσιμα χρόνια της ζωής τους”, σημείωσε κατηγορηματικά, κλείνοντας το σοβαρό θέμα.