Στα χνάρια του παρελθόντος
- Δευτέρα, 24 Μαρτίου, 2014 - 06:10
Τη “νύμφη του Θερμαϊκού” και πόλη του Αγίου Δημητρίου σκιαγράφησαν κατά την ολιγοήμερη παραμονή τους στη Σύρο, οι μαθητές της Β' τάξης του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης, μέσα από ένα νοερό οδοιπορικό στους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς “θησαυρούς” της.
Οι 31 μαθητές του σχολείου επισκέφτηκαν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων περιβαλλοντικής αγωγής του υπουργείου Παιδείας, με θέμα “Κτίζουμε με μπετόν, σκεφτόμαστε με πέτρες” και “Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης ως προβολή του αστικού βιώσιμου και φυσικού περιβάλλοντος της πόλης διαχρονικά”.
Βασικός άξονας της έρευνάς τους είναι τα νεοκλασικά κτίρια της Θεσσαλονίκης και της Σύρου, την οποία είχαν την τύχη να επισκεφτούν, συνοδευόμενοι από τις υπεύθυνες καθηγήτριες Αικατερίνη Δήμου, Ελένη Χαρατζή, Αλεξάνδρα Μπιμπούδη και Μαρία Φαρμάκη.
Το περασμένο Σάββατο, η ομάδα επισκέφτηκε το δημαρχιακό μέγαρο Σύρου – Ερμούπολης και παρουσίασε τη δουλειά της, ενώπιον του αρμόδιου αντιδημάρχου Δημήτρη Ρούσσου, του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, Χρήστου Μιχαλόπουλου, του προϊσταμένου εκπαιδευτικών θεμάτων Εμμανούλ Χατζηιωάννου και της διευθύντριας του 3ου Γυμνασίου Σύρου, Αγαθής Καραμπούλα. Στη συνέχεια, επισκέφτηκε με συνοδεία υπηρεσιακών παραγόντων, νεοκλασικά κτίρια σε Ερμούπολη, Άνω Σύρο και Ποσειδωνία, ανακαλύπτοντας μέσα από αυτά τις σημαντικότερες πτυχές του ιστορικού και πολιτιστικού γίγνεσθαι του νησιού.
Οδοιπορικό στη Νύμφη του Θερμαϊκού
Μέσα από την παρουσίαση του σύντομου οδοιπορικού τους στη Θεσσαλονίκη, οι μαθητές ανέδειξαν την πλούσια ιστορία της γενέτειράς τους, η οποία βρίσκεται στο βάθος του καλά φυλαγμένου κόλπου του Θερμαϊκού και απλώνεται από τη θάλασσα ως τους γύρω λόφους, που είναι οι πρόποδες του Χορτιάτη.
Σημειώνεται ότι η Θεσσαλονίκη κτίστηκε ή καλύτερα συνοικίστηκε το 315 π.Χ. όταν ο Κάσσανδρος πήρε γυναίκα του την αδελφή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Θεσσαλονίκη. Λίγες πόλεις στον κόσμο παρουσιάζουν στον επισκέπτη τόσα επιβλητικά μνημεία και προσφέρουν το θέαμα ιστορικού βίου με μια συνέχεια που φέρει την ανεξίτηλη και αδιαμφισβήτητη ελληνική σφραγίδα, όσο η Θεσσαλονίκη. Υπογραμμίζεται δε ότι δεν έπαψε ποτέ να είναι η “Ζηλεμένη Πολιτεία” στη διάρκεια της μακραίωνης και πολυτάραχης ζωής της.
Όπως κατέστησαν γνωστό οι μαθητές, η Θεσσαλονίκη γνώρισε τρία ιστορικά πρόσωπα: Το Μακεδονικό, το Ρωμαϊκό και το Βυζαντινό, που σκοτείνιασαν με τη βασιλεία της ημισελήνου και ξαναπήραν το φωτεινό ελληνικό χαμόγελό τους, αφού κύλησαν στα μάγουλά τους τα δάκρυα πέντε ολάκερων αιώνων σκλαβιάς.
Ωστόσο, τρία πρόσωπα παρουσιάζει και σήμερα, ένα είναι τι αρχαίο, ελληνορωμαϊκό πρόσωπό της που το προστατεύουν οι νόμοι από τη φθορά. Δυστυχώς ο παλιός, ανατολίτικος χαρακτήρας της χάνεται και εξαφανίζεται μέρα με τη μέρα, χωρίς να προσπαθεί ή να μπορεί κάποιος να το διασώσει. Το τρίτο πρόσωπο και σημερινό πρόσωπο της μεγάλης αυτής πολιτείας που ξεπετάχτηκε επιβλητικό από τα χαλάσματα της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917, ζητάει ασυγκράτητα να απλωθεί παντού.
Δημιουργική σταθερότητα
Ολοκληρώνοντας την ενδιαφέρουσα παρουσίασή της, οι μαθητές προσκάλεσαν τους Συριανούς να επισκεφτούν τη Θεσσαλονίκη και να ζήσουν μαζί τους μια όμορφη περιπέτεια στην πόλη τους, την τόσο δοκιμασμένη που προβάλλει με υπερηφάνεια τα χνάρια του παρελθόντος της και βαδίζει με δημιουργική σταθερότητα τον ωραίο δρόμο που της έταξε το ιστορικό της πεπρωμένο.
Από την πλευρά του, ο κ. Ρούσσος, αφού καλωσόρισε την ομάδα στο νησί, αναφέρθηκε στην ιστορία του νησιού, το οποίο μετά τον 18ο αιώνα άκμασε βιομηχανικά, ενώ χαρακτηρίστηκε από τον Θεόφιλο Γκοτιέ “ο ομφαλός της Ελλάδας”. Παράλληλα εξήρε το ρόλο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων, τα οποία συμβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον εμπλουτισμό των γνώσεων των μαθητών, δίνοντάς τους την ευκαιρία να ξετυλίξουν το νήμα της ιστορίας, του πολιτισμού και της Ελλάδας γενικότερα. Επιπλέον, μίλησε για τη στρατηγική θέση της Σύρου, η οποία αποτελεί διοικητικό και εμπορικό κέντρο των Κυκλάδων με τη μοναδική ικανότητα να αυτοσυντηρείται. Καταλήγοντας, ευχήθηκε στους μαθητές “μέσα από αυτή τη βιωματική προσέγγιση να εκπονήσουν τα προγράμματα που επιδιώκουν όσο το δυνατόν καλύτερα και να συλλέξουν τα στοιχεία που θα τους βοηθήσουν στα σχέδια με τα οποία καταπιάνονται”.
Ταχεία βήματα πρόσβασης στην επιστήμη
Την αξιόλογη δράση του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου-Κορδελιού Θεσσαλονίκης επιβράβευσε και ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων κ. Μιχαλόπουλος. Όπως τόνισε “όταν οι μαθητές κάνουν τέτοια ταχεία βήματα πρόσβασης στην επιστήμη με ιδιαίτερη έμφαση στην αρχιτεκτονική, είναι πάντα καλοδεχούμενοι και αναγνωρίζονται για το ενδιαφέρον την έρευνας και το μεράκι που τους διακατέχει”.
Με τη σειρά της, η θεολόγος κ. Ελένη Χαρατζή απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες στο δήμο Σύρου – Ερμούπολης για τη φιλοξενία, ενώ ευχαρίστησε επίσης και τους γονείς των μαθητών για την αγαστή συνεργασία τους με το εκπαιδευτικό προσωπικό του Γυμνασίου. Η παρουσίαση έκλεισε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων, ενώ η ομάδα άνοιξε “πλώρη” για ένα μοναδικό ταξίδι στα αρχιτεκτονικά “πελάγη” της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, η οποία τη φιλοξένησε στην αγκαλιά της έστω και για λίγες μόνο ώρες.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Μία παράσταση "έκπληξη"
14 Φεβ. 2025 - 6:16 - Εκπαίδευση και σύγχρονη τεχνολογία
14 Φεβ. 2025 - 6:15 - Κλειστά τα σχολεία και αύριο στη Νάξο
13 Φεβ. 2025 - 13:12 - Σύρος: Ακύρωση χοροεσπερίδας Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Πειραματικού Γυμνασίου
12 Φεβ. 2025 - 19:00 - Ευχαριστήριο γονέων της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Άνω Σύρου
11 Φεβ. 2025 - 15:45